Az áprilisi EU-népszavazás mellett az Alkotmánybíróság új elnökének megválasztása ígérkezik a jövő esztendő egyik legfontosabb közjogi eseményének.

Németh János, a testület jelenlegi vezetője jövőre eléri a korhatárt, ezért meg kell válnia a poszttól. A Népszabadság információi szerint különösen két alkotmánybírónak, Holló Andrásnak és Erdei Árpádnak van esélye arra, hogy elnyerje kollégái támogatását. 2003-ban Németh János, az AB elnöke július 31-én betölti 70. életévét, és így a törvény értelmében megszűnik alkotmánybírósági mandátuma, ezért jövő tavasszal az Országgyűlésnek alkotmánybírót kell választania, míg a bíróságnak saját soraiból három évre új elnököt.

A parlamenti pártoknak egy személyt kell majd jelölniük, akit kétharmados többséggel kell megválasztani, így csak olyan jogász kerülhet szóba, aki egyszerre bírja az MSZP és a Fidesz támogatását. Szakmai körökben több szakembert is esélyesnek tartanak a jelöltségre, így Szegvári Péter alkotmányjogászt, Kondorosi Ferencet, az AB főtanácsadóját és Visegrády Antal pécsi jogászprofesszort. Arra a kérdésre, hogy ki lesz az Alkotmánybíróság időrendben harmadik – Sólyom László és Németh János utáni – elnöke, a testület tagjainak kell majd választ adniuk késő tavasszal. A Népszabadság információi szerint különösen két alkotmánybírónak, Holló Andrásnak és Erdei Árpádnak van esélye arra, hogy elnyerje kollégái támogatását.