A Fidesz-frakció három képviselője önálló indítványban kezdeményezi a büntető törvénykönyv módosítását annak érdekében, hogy a doppingtevékenység büntethető legyen.

Erről Selmeczi Gabriella és Szijjártó Péter parlamenti képviselők számoltak be a Fidesz képviselőcsoportjának csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Elmondták, hogy a Btk. módosításához mindenképpen szeretnék megnyerni Kökény Mihály egészségügyi minisztériumi államtitkár támogatását. Szijjártó Péter közlése szerint az Országos Testnevelési és Sportegészségügyi Intézet szakmai kollégiumának egy titkos ülésén 1982-ben engedélyező döntés született az úgynevezett tesztoszteron-kísérletek tárgyában. Mint mondta, a kísérletek ürügyén lényegében zöld utat kaptak a sportban az egészségkárosító teljesítményfokozás formái. Szijjártó Péter szavai szerint ezt Kökény Mihály is elismerte egy publikációjában.

  • Az államtitkár nyilvánvalóan jól informált ebben a kérdésben, hiszen ő maga képviselte az egészségügyi tárcát a titkos megbeszélésen, amelyen gyakorlatilag a magyarországi államilag támogatott doppingolásról született jóváhagyó döntés – mondta. A Fidesz képviselője az ügyben kérdést intézett Csehák Judit egészségügyi miniszterhez, amelyben azt firtatja, hogy 1982-ben valóban zöld utat kapott-e a tiltott teljesítményfokozás. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a doppingolásnak számos magyar sportoló látta kárát, többen bele is haltak a tiltott szerek használatába. Selmeczi Gabriella a büntető törvénykönyv módosításától egyrészt a magyar sport tisztaságába vetett hit visszaszerzését, másrészt a súlyosan egészségkárosító doppingszerek használatának mellőzését várja. Elmondták azt is, hogy a Fidesz kezdeményezését már több magyar sportegyesület is támogatásáról biztosította.