A Sun Microsystems hétfőn egy jelentős győzelmet könyvelhetett el a Microsoft ellen folytatott perében. Az ügyben ítélkező szövetségi bíró ugyanis egy előzetes rendeletben a rivális Microsoftot arra kötelezte, hogy Windows operációs rendszerét a jövőben a Sun Java futtatókörnyezetének mindenkori legaktuálisabb változatával szállítsa.

A Sun az e hónapban tartott három napos meghallgatás során azt kifogásolta, hogy a Microsoft a jelenleg az asztali gépek mintegy 90 százalékán megtalálható Windows operációs rendszeréhez a Java futtatókörnyezet egy elavult változatát csomagolja, amely így előnytelen piaci körülményeket teremt a Sun számára. A cég állítása szerint a redmondi konszern szabályosan szabotálja a Java piacnyerését ezzel a lépéssel, mert úgy érzi, hogy az fenyegetést jelent a Windows, illetve új – a Java-hoz sok ponton igen hasonló – .NET platformja számára.

Mike Morris, a Sun képviselője szerint a döntés “nagy győzelem a fogyasztók és a szoftverfejlesztők számára”, míg a Microsoft képviseletében nyilatkozó Jim Desler szerint nagy csalódást okozott számukra a rendelet, és fellebbezést fontolgatják ellene.