A fülöp-szigeteki kormány a költségvetési deficit csökkentésének érdekében egy furcsa új bevételi forrás bevezetését fontolgatja: a kommunikáció legnépszerűbb formájának, az SMS üzeneteknek a megadóztatását tervezi.

A Fülöp-szigetek 14 millió telefon-előfizetőjével és előfizetőnként átlag napi 10 szöveges üzenettel a világ egyik vezető “SMS-nagyhatalmának” számít, ugyanakkor gazdasága komoly problémákkal küzd. Az idei évben a számítások szerint összesen mintegy 223 milliárd pezóra rúgó deficit csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhat majd az évente 44 milliárd pezó bevételt hozó új adónem – ha a képviselők a bevezetés mellett döntenek.

Jelenleg még erős viták övezik az új törvényjavaslatot. Ennek egyik oka, hogy a választások mindössze 17 hónapra vannak, így a képviselők kétszer is megfontolják mielőtt egy nem túl népszerű intézkedést elfogadnak. A másik probléma, hogy a felmérések szerint az előfizetők 56 százaléka alaocsny jövedelmi szinttel rendelkező családokból származik, míg 22 százalékuk a létminimum alatt él. A javaslat kritizálói szerint a kormánynak inkább az adózási morál javításával, és a korrupció visszaszorításával kellene bevételeit növelnie.