Kizárólag lézergravírozott plasztikkártyát adnak ki a területileg illetékes okmányirodák január elsejétől azoknak, akiknek a régi, papíralapú jogosítványuk érvényessége lejárt – tudta meg a Magyar Hírlap. Eddig az időpontig az orvosi igazolás bejegyzésével meg lehet hosszabbítani a régi okmányt. A csere költsége négyezer forint.

A Belügyminisztérium még 2000-ben kezdte meg az új, lézergravírozott plasztikkártya formátumú jogosítványok kiadását, amely a jogszabályok értelmében lakcímkártyával együtt személyazonosító okmányként is használható. A régi, papírformátumú vezetői engedélyek az idén december 31-éig tartó átmeneti időszakban meghosszabíthatók úgy, ahogyan eddig is. Január elsejétől a rendelkezés szerint már nem elegendő annyi, hogy az orvosi igazolás bejegyzésével történik meg a hosszabbítás az elkövetkező évekre.

“A vezetői engedély ötvenéves kor alatt tíz évre érvényes, ha valaki ez év végéig meg akarja hosszabbíttatni a régi jogosítványát orvosi bejegyzéssel, még megteheti, akkor az érvényes lesz még tíz évig, ellenőrzéskor elfogadják, de a régi okmány nem használható személyazonosság igazolására, mint a plasztik. A belügyminisztériumi rendelet az EU-normáknak megfelelően intézkedik, ezért van szükség a változásra. Az egészségügyi érvényesség lejártának ütemében fokozatosan történik majd a még forgalomban lévő régi jogosítványok cseréje újakra” – mondta kérdésünkre dr. Gál Gyula, a BM Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal közlekedési, igazgatási és nyilvántartási főosztályának vezetője.

A jövőben az orvosi igazolással és a személyi okmányokkal, és természetesen a lejárt jogosítvánnyal kell felkeresni a lakcím szerinti területileg illetékes okmányirodát, a csere illetékköltsége négyezer forint. Két héten belül postai úton megérkezik a Belügyminisztérium által központilag kiállított vezetői engedély, addig az ügyintézés igazolásával lehet használni a járműveket.