Népszabadság értesülései szerint 2003. július elsejétől Magyarország vízumkényszert vezet be Ukrajnával és Jugoszláviával szemben. A vízumkényszer bevezetésére az uniós csatlakozás miatt van szükség. A napilap információi szerint a magyar-jugoszláv kishatárforgalom ugyanakkor már január elsejétől megszűnik.

Az uniós csatlakozási tárgyalások során vállaltaknak megfelelően Magyarországnak vízumkötelezettséget kell bevezetnie az Európai Unióból kimaradó szomszédos országokkal szemben. Ausztria már tagja az Uniónak, Szlovákia és Szlovénia pedig hazánkkal együtt – 2004. május elsején fog – csatlakozni. Mivel Románia és Horvátország szerepel az EU vízummentességi listáján, ezért a kötelezettség bevezetése csak Jugoszláviára és Ukrajnára vonatkozik.

A Külügyminisztérium egyelőre csupán annyit közölt, hogy 2003 első negyedévében nem fogják bevezetni a vízumkényszert. A Népszabadság értesülései szerint ugyanakkor nem sokkal ezután, 2003. július elsejétől már alkalmazni fogják a vízumkötelezettséget. Azt nem tudni, hogy Jugoszlávia és Ukrajna fog-e ellenintézkedéseket bevezetni – teszi hozzá a lap. Az uniós csatlakozásig megszűnik az Ukrajna kivételével kihasználatlan kishatárforgalom is. A Népszabadság értesülései szerint a magyar-jugoszláv határon már 2003. január elsejétől nem fogják elfogadni a kishatárforgalmi útleveleket.