Az Európai Unióban dolgozó kollégáik fizetésének 60 százalékára szeretné emeltetni a rendvédelmi dolgozók átlagbérét Magyarország EU-s csatlakozásáig a Független Rendőrszakszervezet (Frsz).

A mintegy nyolcezer tagot számláló, 12 éve alakult érdekvédelmi szervezet december közepén megválasztott új vezetői, Béres László elnök és Pongó Géza főtitkár erről a törekvésükről a szakszervezet vezetői tagozatának pénteki évértékelő ülése kapcsán beszéltek az MTI-nek. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a magyar rendvédelmi dolgozók bére jelenleg átlagosan mintegy 30-40 százaléka lehet az unióban hasonló feladatokat ellátó munkavállalók jövedelmének. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy ez az arány állománykategóriánként jelentős eltéréseket mutat.

A szakszervezet elnöke a 2002. év egyik legjelentősebb eredményének az asztal melletti, konfrontációmentes érdekérvényesítést nevezte. Béres László szerint tárgyalásos alapú tevékenységüknek köszönhetően a parancsnoki állomány dolgozóival szemben ebben az évben nem indultak fegyelmi vagy bírói eljárások, és a munkaügyi problémákat is sikerült békés úton rendezni. Reményét fejezte ki, hogy a jövő év első hónapjaiban várható bértárgyalásokat is sikerül majd az asztal melletti párbeszéd keretei között tartani, s emellett hatékonyan érvényesíteni a rendőrség dolgozóinak érdekeit.