A környező országokkal és az Európai Unió tagállamaival szemben Magyarországon a petárdák forgalmazása – hatóerejüktől függetlenül – engedélyhez kötött. Árusításuk és vásárlásuk egyaránt szabálysértésnek számít, amit 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel szankcionál a törvény.

A környező országokban és az Európai Unió tagállamaiban a kisebb hatóerejű
pirotechnikai eszközök szabadon forgalmazhatók, az ORFK illetékese szerint ezért a hazai jogalkotóknak is át kellene gondolniuk a jelenlegi, már 24 éve életben lévő magyarországi szabályozást. Kovács Jenő alezredes, az igazgatásrendészeti főosztály munkatársa közölte: az uniós szabályozás szerint a 3 grammos, úgynevezett “játékos-tréfás pirotechnikai termékek” árusítása nincs engedélyhez kötve, és így vásárlásuk sem ütközik jogszabályokba.

Magyarországon a petárdák forgalmazása, függetlenül hatóerejüktől, engedélyhez kötött, s e nélkül árusításuk, illetve vásárlásuk egyaránt szabálysértésnek számít, amit 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel és a termékek elkobzásával szankciónál a törvény. Az illegálisan Magyarországra kerülő petárdák, ellentétben a legális és profi eszközökkel, nagyon veszélyesek, mert nincsenek műszakilag bevizsgálva, illetve azokat nem látják el magyar nyelvű használati utasítással. Idén a rendőrség 30-40 esetben indított szabálysértési eljárást petárda árusítása, illetve felhasználása miatt. Ilyen esetek az év minden szakában előfordulnak, azonban az ünnepek, így a közelgő szilveszter és újév környékén országszerte növekszik a számuk.