Kiadta a villamosenergia-ipari liberalizációhoz kötődő engedélyeket a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) – nyilatkozta Varró László, a MEH vezető közgazdásza csütörtökön. Varró László elmondta, hogy a villamosenergia piac megnyitásával a MEH a műszaki és kereskedelmi tevékenységekre vonatkozóan négy típusú engedélyt adott ki.

Termelői engedély szükséges az 50 megawattnál több áramot előállító tíz erőműnek, átviteli engedély az egységes hálózatot kezelő Magyar Villamos Művek (MVM) Rt.-nek, elosztói engedély a hat magyarországi áramszolgáltatónak, valamint rendszerirányítási engedély a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító (Mavir) Rt.-nek – közölte a vezető közgazdász. Kifejtette: termelői engedélyt a paksi, a százhalombattai, a tiszai, a mátrai, a borsodi, az ajkai, a pécsi, a csepeli, a budapesti erőmű és az MVM üzemzavar esetén működésbe lépő tartalék gázturbinái kaptak.

Új erőmű-beruházások esetén a MEH további termelői engedélyeket ad ki – tette hozzá Varró László. Az Émász, az Édász, a Dédász, a Démász, a Titász és az Elmű a hálózati tevékenységre vonatkozó elosztói engedélyen kívül szerda óta közüzemi szolgáltatói engedéllyel is rendelkezik. A versenypiaci áramkereskedelemre vonatkozó engedélyt a törvény értelmében közvetlenül a hat szolgáltató nem, ám leányvállalataik megkapták. Ilyen engedélyből új piaci szereplőknek is adott a MEH.

Varró László elmondta, hogy a hivatal kereskedői engedélyekből mintegy tizet osztott ki, ám pontos számot pontos összesítés hiányában nem tudott közölni. Hozzátette, hogy az áram-külkereskedelmet lehetővé tevő engedélyekből, azaz a határkeresztező villamoshálózati kapacitás használatára vonatkozó engedélyekből minden olyan társaság kapott, amely Magyarországon kereskedelemmel foglalkozik. A vezető közgazdász szólt arról, hogy a MEH kiadott még közüzemi nagykereskedői engedélyt is. A törvény alapján ebből a típusból csak egy adható ki, mégpedig az MVM Rt.-nek.