Az internetezők döntő többségét komolyan zavarják azok a kéretlenül érkező, általában reklámcélú e-mail üzenetek, amelyek egyre gyakrabban bukkannak fel az elektronikus postafiókokban, áll egy napokban kiadott felmérésben.

Az amerikai internetezők mintegy 80 százaléka véli úgy, hogy a kéretlenül érkező reklám e-mailek rendkívül bosszantóak, derült ki a Harris Interactive Inc. piackutató cég napokban nyilvánosságra hozott felmérésének eredményéből. Viszonyításképpen 2000-ben ez az arány még csak 49 százalék volt. A Harris Interactive által megkérdezett internetezők 74 százaléka úgy gondolja, szigorú törvényekre lenne szükség a spamek betiltására, a törvénysértőket pedig súlyos büntetésekkel kellene sújtani. Ezzel szemben mindössze 12 százalék tartana hibának egy esetleges, ilyen jellegű lépést az amerikai kormánytól.

A piackutató cég tavaly november 22. és december 2. között mintegy 2221 18 év feletti internetezőt kérdezett meg a felmérés elkészítéséhez. A megkérdezettek szerint azok a nagyméretű spamek a legbosszantóbbak, amelyek különféle pornográf szolgáltatásokat népszerűsítenek. Szintén nem nyerték el az internetezők tetszését a különféle jelzáloghiteleket, személyi kölcsönöket, befektetési lehetőségeket, illetve ingatlanokat kínáló spam e-mailek.

A Harris Interactive hasonló eredményre jutott felmérésével, mint az e-mailek spamszűrésével foglalkozó Brightmail Inc., amely decemberben is kiadta a legnagyobb ellenszenvnek “örvendő” spam e-mailek top 10-es listáját. A Harris felmérése szerint viszont több – a spamekhez nem kapcsolódó – kérdésben is javult az internetezők megítélése. A felhasználók a korábbi években megszokottnál pozitívabban ítélik meg többek között a különféle keresők hatékonyságát, és elmondásuk szerint a legtöbb weboldal sebessége is jelentősen feljavult.