A Consumers for Computing Choice (CCC) fogyasztói és az Open Platform Working Group fejlesztői csoport is elégedetlen az első fokú bíróság novemberi döntésével, amely lényegében elfogadta a Microsoft és az igazságügyi minisztérium megegyezését, ezért keresetben fordult a döntést meghozó Colleen Kollar-Kotelly bírónőhöz, hogy hallgassák meg véleményüket, mivel úgy vélik, hogy a megegyezéssel sérültek a fogyasztók és a fejlesztők érdekei.

Hasonló indítványt tett a Computer & Communications Industry Association (CCIA) és a Software and Information Industry Association (SIIA), míg a megegyezést megfellebbezte a felperes államok közül Massachusetts és Nyugat-Virginia. A CCC és az Open Platform csoport a Tunney-törvényre hivatkozva kíván véleményt mondani, e törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy egyének és csoportok véleményt mondjanak egy trösztellenes per megegyezéséről a végleges bírói ítélet meghozatala előtt. A CCC vezetője, James Turner fogyasztóvédelmi jogász szerint a megegyezéssel sérült a fogyasztók és a fejlesztők érdeke, mivel nem mentek elég messze a Microsoft termékei forráskódjának megnyitásában, ami súlyosan akadályozza az innovációt. “Szükségünk van az együttműködésre a Microsoft 70 ezer alkalmazása között, az embereknek lehetővé kell tenni, hogy programokat írhassanak ezekre”, mondta Turner.

Szerinte a Microsoft fojtogatja az innovációt, mert igyekszik ellenőrzése alá vonni az új technológiákat, és ezeket úgy felhasználni, hogy a maga számára biztosítsa a maximális nyereséget, mit sem törődve a versennyel és a technológiai fejlődéssel. Turner szerint a bírónő azzal is hibát követett el, hogy csak a köztesszoftverekre helyezte a hangsúlyt (böngésző, médialejátszó, e-mail kliens és a Java virtuális gép), holott a gondot a Microsoft szoftveriparra gyakorolt uralma okozza. “A Microsoftnak van egy fizetős kapuja az információs szupersztrádán, mi viszont azt szeretnénk, ha ez az út közút volna”, fogalmazott Turner. “Örülünk, hogy a Microsoft járműveket küld erre az útra, annak viszont nem, hogy a fizetős sztráda kapuin csak ezeket a járműveket engedi át.”