Csaknem harminc vám- és pénzügyőrt, továbbá öt, édesség-nagykereskedelemmel foglalkozó vállalkozót érint az a bűncselekmény, amelyben őrizetbe vételek történtek szombaton a Borsod megyei rendőr-főkapitányság közreműködésével.

Erről Boholy Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyész tájékoztatta az MTI-t.

Közlése szerint hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés, valamint különösen nagy értékű vámárura üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csempészet bűntettének alapos gyanúját vizsgálja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség Nyomozó Hivatala.

Boholy Zoltán elmondta, hogy a folyamatban lévő, sok embert érintő nyomozás legfrissebb adatai szerint alapos a gyanú arra, hogy a vám- és pénzügyőrök észak-magyarországi határátkelőkön készpénz ellenében, hivatali kötelességüket megszegve elősegítették több mint 200 tonna, 200 millió forint értékű édesség és cukor Magyarországra csempészését.

A vám- és pénzügyőrök engedéllyel nem rendelkező szállítási vállalkozók gépjárműveinek használatát engedélyezték illegálisan a nemzetközi forgalomban.

A nyomozás a vám- és pénzügyőrség szerveinek hatékony, szoros együttműködésével folytatódik.

A fűügyész elmondta: a megyei főügyészség az őrizetbe vett gyanúsítottak előzetes letartóztatását kezdeményezi a Miskolci Városi Bíróságon, mivel az ügyben kiszabható büntetés felső határa meghaladja a tíz évet.

Boholy Zoltán szerint azért is szükséges az őrizetbe vettek előzetes letartóztatása, mert tartani lehet szökésüktől, elrejtőzésüktől.

Az is feltételezhető, hogy az érintettek szabadlábon hagyásuk esetén az eljárást meghiúsítanák, megnehezítenék.

Hozzátette: a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Az MTI kérdésére a megyei főügyész elmondta: ennyi embert érintő, bonyolult korrupciós bűncselekmény egyidejű és gyors ügyészségi nyomozására a megyében még nem akadt példa.