Egy brit netcafé hálózat a felhasználóknak öt font (2000 forint) ellenében lehetővé tette a zenék letöltését, és azok CD-re égetését. Bár a fenti gyakorlatnak lassan már másfél éve vége szakadt, a bíróságon igazat adtak a zeneiparnak. Most egymillió fontos kártérítést követelnek az Easyinternet Cafe-tól.

Az engedélyek nélkül működő online fájlcserélő börzék használata drága mulatsággá válhat a brit internetes kávézók számára. A brit zenei ipart képviselő British Phonographic Industry (BPI) az Easyinternet Cafe elleni jogvitában fontos jogi győzelmet ért el. A BPI és az általa képviselt kiadók egymillió fontos (410 millió forintos) kártérítést követelnek. A bíróság még nem határozott a büntetés mértékéről. Az internetes kávézó a kiadók követelését rendkívül túlzónak nevezte.

Az Easyinternet Cafe internetes kávézók hálózata a felhasználóknak öt font (2000 forint) ellenében lehetővé tette a zenék letöltését, és azok CD-re égetését, írta a BBC. A hálózatot üzemeltető vállalkozó, Stelios Haji-Ioannou a bíróságon azzal érvelt, hogy nem tehető felelőssé azért, amit az ügyfelei a számítógépekkel végeznek. Ezen kívül ezt a szolgáltatást 2001. szeptembere óta nem is kínálják már. Ezek az érvek azonban nem győzték meg a bíróságot, és a zenei iparnak adtak igazat.

A BPI elnöke, Peter Jamieson örömét fejezte ki az ítélet felett. Fontosnak nevezte a licencelési szolgáltatások támogatása érdekében. A BPI a pert másfél éve indította. A kiadók szövetsége nyolc városban ellenőrizte a lánchoz tartozó internetes kávézókat, és több száz zenei fájlra bukkantak a gépek merevlemezein. A BPI az illegális letöltések miatt többek közt a zenei iparhoz kötődő 126 ezer munkahelyet látja veszélyben. Nagy-Britanniában a BPI adatai szerint tavaly 2,1 milliárd font (861 milliárd forint) értékben adtak el zenét.