A napokban dönt az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága arról, vajon alkotmányellenes-e a könyvtárakat internetszűrésre kötelező törvény.

A szerdai napon ült össze először a bírói testület, hogy megvitassa a kérdést, melyet az Amerikai Könyvtárak Szövetsége (American Libraries Association) terjesztett a bíróság elé – írta a CNN. A 2000-ben elfogadott törvény a könyvtárak állami támogatását feltételhez köti: csak azok az intézmények részesülhetnek támogatásban, melyek szűrik a gyermekekre káros tartalmakat. A könyvtárosok szerint a törvény sérti az USA alkotmányának első kiegészítését, ami a szabad véleménynyilvánítást biztosítja. A 2001-ben életbe lépett, vitatott Children’s Internet Protection Act (gyermekek internetes védelméről szóló törvény) könyvtárakat a fiatalokra káros, obszcén és pornográf tartalmak szűrésére kötelezi.

A döntés precedensértékű lehet az internetcenzúra és az internet szabályozása körüli vitában. A Legfelsőbb Bíróság korábban már két törvénytervezetet is alkotmánysértőnek minősített, mivel túlzottan korlátozták a netezők szólásszabadságát. Kérdéses az is, hogy vajon milyen filterező szoftvert használjanak a könyvtárak, mivel a mostaniak használata esetén egyáltalában nem biztos a siker. Egyes civil szervezetek szerint ezek a programok legtöbb esetben nem szűrik ki a kívánt tartalmat, más lapokat, melyeket nyugodt szívvel megnézhet bárki, pedig lehetetlen elérni miattuk. Ted Olsen, a Bush-adminisztráció nevében a törvényt támogató főügyész szerint csupán 0,1 százalék lehet a szoftverek hibahatára, így nem valószínű, hogy komoly gondot okoznának a felhasználóknak. Hangsúlyozta azt is, hogy a törvény értelmében a felnőtt felhasználók külön kérésére, azaz “kutatási célokra” a könyvtárak kikapcsolhatják a szűrést az adott számítógépre. Kérdés, hogy kinek van kedve ezt külön kérni egy zsúfolt könyvtárban.

Maguk a bírák is erősen megosztottak a kérdésben. A könyvtárosok legfontosabb érve az, hogy az internet a szabad véleménynyilvánítás egyetlen valódi fóruma, és nem lehet megengedni, hogy innét bárkit is kitiltsanak, vagy korlátozzák a jogai gyakorlásában. Egyes bírák azonban úgy érvelnek, hogy bizonyos könyvtárak már most is korlátozzák az internethasználatot, például letiltják a chatet, a fórumok, vagy akár az e-mail-használatát. Másokban pedig az a kérdés merült fel, hogy ha a könyvtári internet védve van a megszorításoktól, akkor az iskolák könyvtáraiban hogyan fogják megvédeni az oda betévedő gyerekeket a durva tartalmaktól.