Magánnyomozó kutatott a főtanácsadó után

2003.03.10. RTL KLUB Online / Magyar Hírlap

Magánnyomozóval is figyeltette az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyik főtanácsadóját az egyik gyógyszerpiaci szereplőnek dolgozó üzleti hírszerző cég. Emellett az egészségügyi minisztérium egyik volt magas beosztású tisztviselőjét is megfigyelték - írja a Magyar Hírlap.

Nem csak az OEP, hanem az egészségügyi minisztérium egyik magas beosztású tisztségviselőjét is megfigyeltette egy gyógyszerpiaci szereplő - írta a Magyar Hírlap. A gyógyszerpiacon érdekelt cég kompromittáló adatokat gyűjtetett az OEP főtanácsadójáról, vélhetően azért, hogy állami támogatást nyerjen el termékeire. A miniszteri kabinethez tartozó tisztségviselőről úgy tudták, kapcsolatban áll a megbízó vállalkozás konkurenciájának vezetőjével, ami hatással lehet az állami támogatás odaítélésére.

A megfigyelést végző üzleti hírszerző cég arról számolt be: a tisztviselőre egyik ismerőse ráijesztett, a rendőrség a kapcsolatai után nyomoz, aminek hatására a viszony lazult. A miniszteri kabinet azóta áthelyezett főtanácsadója után magánnyomozó érdeklődött, aki a szomszédokat is kifaggatta. A nyomozó egy kitalált örökösödési ügyre hivatkozva kérdezősködött, a környezettanulmányt a főtanácsadó felesége, és szomszédja hitelesítette.

A lap birtokába került jelentés szerint a főtanácsadó MSZP-tag, helyi polgármesterjelölt, "közepesen alkoholfüggő, egyesek elmondása értelmében gyakori munkahelyváltása mögött rendőrségi eljárás áll". A lap szerint a főtanácsadó cáfolta, hogy alkoholfüggő lenne, és hogy rendőrségi eljárás folyt volna ellene. A jelentés azzal a mondattal zárul: "képesek vagyunk kapcsolatot létesíteni vele". A Magyar Hírlap szerint ez arra is utalhat, hogy a megfigyelés adatait zsarolásra vagy másfajta befolyásolásra akarták használni.