Joseph Blattert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnökét még tavaly azzal vádolták, hogy 1998-ban vesztegetéssel került a szövetség élére. Ennek ellenére a tavalyi labdarúgó-vb előtt újraválasztották posztján. Mára bebizonyosodott, hogy a vádak hamisak.

Joseph Blatter a négy évvel ezelőtti franciaországi futball világbajnokság előtt lépett elő főtitkárból a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökévé. A tavalyi vb előtt tisztújításra került sor, és úgy tűnt Blatter pozíciói jelentősen meggyengültek, részint mert a FIFA rossz üzleti döntéseknek köszönhetően 35 millió eurós veszteséget szenvedett, részint mert – közvetve -vesztegetéssel vádolták.

Az afrikai szövetség második embere, a szomáliai Farah Addo, ugyanis egyik nyilatkozatában elmondta: százezer dollárt ígértek neki, hogy Blatterre szavazzon. Õ akkor elutasította az ajánlatot, de tudomása szerint két szomáliai kollégája nem. Blatter cáfolta ezeket a vádakat, rosszindulatú találgatásoknak minősítette az esetet. Úgy ítélte meg, hogy ez az egész része annak a lejáratási kampánynak, amely folyik ellene.

Tavaly májusban aztán a (FIFA) hét alelnöke közül öt, illetve a végrehajtó bizottság további hat tagja feljelentette egy svájci bíróságon a szervezet általuk korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és választási csalással vádolt elnökét. Az addig is az elnöki posztot betöltő Blatter ettől függetlenül nagy fölénnyel, 139-56-os szavazati különbséggel már az első fordulóban győzött, a kameruni Issa Hayatou ellen a (FIFA) szöuli kongresszusán.

Mostanra megszületett a hivatalos bírósági döntés is, melyben pert nyert Blatter a szomáliai Addo ellen. A Zürich melletti Meilen bírósága 10 ezer frank bírságot szabott ki a szomáliai szövetség elsőszámú vezetőjére, s meg kell térítenie a 14.948 frank perköltséget is. Addo korábban felhozott vádjait most sem tudta bizonyítani. A FIFA fegyelmi bizottsága januárban saját hatáskörben két évre eltiltotta Addót. Blattert a tavalyi világbajnokságig korrupcióval is vádolták, de ellenfelei – köztük a posztjáról távozó Michel Zen-Ruffinen főtitkár – sorra meghátráltak.