Jövő héten feláll a korrupcióellenes bizottság

2003.03.28. FigyelõNet / Népszabadság

A korrupcióellenes társadalmi testület tagjainak névsorát várhatóan a jövő héten hozzák nyilvánosságra - tudta meg a Népszabadság Gál J. Zoltán kormányszóvivőtől. Gál J. emlékeztetett arra, hogy a kormányfő a grémium vezetőjének Solt Pált, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökét - aki jelenleg ugyanott tanácselnök - kérte fel, egyben a testület tagjainak személyére is tőle várt javaslatokat. Solt a napokban megtette indítványát a miniszterelnöknek.

Medgyessy Péter hamarosan találkozik a Solt által jelölt személyekkel, s felkéri őket a munkában való részvételre. A korrupcióellenes küzdelemben fontos szerepet vállaló testület a kormánytól függetlenül működik majd, tagjai díjazást sem kapnak. A szóvivő hangsúlyozta: a bizottságtól a korrupció elleni legkülönfélébb intézkedésekre várnak javaslatot, például etikai normarendszer kidolgozására, illetve egyes jogszabályok módosítására.

A testület összetételéről Gál J. Zoltán nem kívánt nyilatkozni, így azt a lapértesülést sem kommentálta, amely szerint Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke nem vállalta a közreműködést. A kormányszóvivő csupán annyit mondott, hogy a bizottságban szerinte nagy presztízsű, megkérdőjelezhetetlen tekintélyű szakértők dolgoznak majd, közöttük egyetemi oktatók, volt alkotmánybírák, jogászok, szociológusok, társadalomkutatók és gazdasági szakemberek is.

Más forrásból a lap úgy értesült, hogy Sólyom László nincs a felkért személyek között, az Igazságügyi Minisztérium két miniszteri biztosa - Gönczöl Katalin kriminológusprofeszszor és Györgyi Kálmán egykori legfőbb ügyész - viszont igen. Úgy tudjuk, hogy a testület várhatóan tíz fővel kezdi meg a munkát, és a miniszterelnök folyamatosan vár tőle javaslatokat.

  • kapcsolódó anyagok
KORRUPCIÓ