A vizsgálat lezárult, Pozsony visszavág: hiába kutattak ugyanis, nem találtak bizonyítékot arra, hogy Szlovákiában roma nőket akaratuk ellenére sterilizáltak volna. Az újabb eljárások most az ezt állító szervezetek ellen indulnak – írja a Magyar Hírlap.

Nem igazolódott be az a gyanú, hogy Szlovákiában roma nőket sterilizáltak. A pozsonyi egészségügyi tárca a belügyminisztériummal karöltve vizsgálta meg a Test és lélek címen szlovákiai és amerikai emberjogi szervezetek által januárban közzétett, erről szóló jelentést. Az ugyanis azt állította, Kelet-Szlovákiában akaratuk ellenére sterilizáltak roma asszonyokat, illetve hogy a romák nem olyan egészségügyi ellátást kaptak, mint mások. Az egészségügyi tárca jelentése megállapítja: sem a korompai (Krompachy), sem más kórházakban nem bukkantak olyan esetre, amikor roma nő nem írta alá a sterilizálásra vonatkozó kérvényt, vagy nem tudott volna arról, mi vár rá. Pontosabban két esetben formai hiányosságokat találtak, de nem bizonyosodott be, hogy az orvosok bűncselekményt követtek volna el. Minden esetben sterilizációs bizottság vizsgálta meg, és döntött a kérvényről, emellett egyetlen állítólagosan sterillé tett nőtől sem kapott panaszt a bizottság. A szegregációval kapcsolatban a jelentés azt tartalmazza: a vizsgált kórházak szülészeti osztályai “nem alkalmasak az elkülönítésre”, tehát ez a vád is alaptalan.

A jelentés megállapítja azt is, hogy a Test és lélek tanulmányt kidolgozó szervezetek nem voltak készek együttműködni, nem szolgáltattak bizonyítékokat állításaikról, a rendőrségen sem voltak hajlandók vallani. A rendőrségre beidézett Barbora Bukovská, a törvénytelen sterilizálásról szóló jelentés egyik írója, nem kívánta a roma asszonyokat tartalmazó névsort sem átadni, pedig erre a rendőrség nyilvánosan szólította őt fel. Bukovská viszont azt állítja, a vizsgálat felületes volt, a bizottság csak Korompán járt, nem foglalkozott behatóan az emberi jogok megsértésének többi esetével. Állításait viszont ismét nem támasztotta alá adatokkal, ami miatt minden bizonnyal eljárás indul ellene. Csáky Pál miniszterelnök-helyettes még januárban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, s most a szélsőséges nemzeti pártok is sürgetik a nyomozás megkezdését. Mivel bebizonyosodni látszik, hogy nem sterilizáltak erőszakkal roma nőket Szlovákiában, a Test és lélek megfogalmazói ellen rémhírterjesztés miatt indulhat eljárás, de indulhat bűncselekmény alapos gyanújának elhallgatása miatt is. Emellett valószínűleg az általuk megvádolt intézmények is jogi útra terelik az ügyet.

A szlovákiai sajtó a kormányon kívüli szervezetek jelentését felháborodással fogadta, s jelentek meg olyan riportok is, hogy a kelet-szlovákiai romatelepeken húszezer korona (110 ezer forint) ellenében bármelyik roma asszony azt mondja, erőszakosan sterilizálták. Sőt, a jelentés készítőit annak idején azzal vádolták, hogy pénzt adtak vallomásukért ezeknek a nőknek. Ezt a vádat sem cáfolták meg egyelőre.