A magyar munkavállalóknak is rendelkezésükre áll majd az EURES, az európai üres állások listája

2003.04.24. Korridor

Az internetről elérhető adatbázisból információkhoz lehet jutni az egyes tagországok munkavállalási, társadalombiztosítási, adózási, idegenrendészeti szabályairól is.

A magyar foglalkoztatási szolgálat már készül arra, hogy a hazai adatokkal, információkkal csatlakozzon a rendszerhez - derül ki az országgyűlési szakbizottságnak készített tájékoztatóból. Az adatbázis információi az összes tagállam nyelvén, így magyarul is lekérdezhetők lesznek, a külföldi munkavállaláshoz viszont nyilván szükséges az adott országban használt nyelv ismerete.

Az informatikai rendszer a brüsszeli adatbázishoz kapcsolódik és összeköttetésben áll az egyes országok EURES tanácsadóinak munkaállomásaival, a nemzeti munkaerőpiaci adathálózatokkal. Az álláshelyek bejelentése is az interneten keresztül történik. A rendszer egyre inkább az internet segítségével megvalósítható önkiszolgálással működik, az ügyfelek egyre nagyobb része önállóan keresi meg a megfelelő munkaadót, munkavállalót, s így tájékozódnak az adott ország munkakörülményeiről, a szociális viszonyokról.

Az EURES tanácsadóknak így kevesebb időt kell fordítaniuk információnyújtásra, s több idejük jut a tanácsadói tevékenységre. Ennek során segítik azokat a munkavállalókat akik egy másik országban kívánnak dolgozni, illetve azokat a vállalatokat amelyek külföldi munkavállaló foglalkoztatását tervezik. Magyarországon is szervezi már a foglalkoztatási szolgálat az EURES tanácsadó hálózatot. A tervek szerint valamennyi statisztikai-tervezési régióban dolgozik majd egy-egy tanácsadó, valamelyik megyeszékhely munkaügyi kirendeltségén.