Német precedensítélet: alszik vagy vezet!

2003.04.25. Euro.hu

A német ügyvédek szövetségének jelentése szerint az ügyben jogi precedenst teremtett a Stendal városában lezajlott bírósági tárgyalás.

A fáradtan vezető sofőrök veszélyeztetik a közlekedés biztonságát, és Németországban még a biztosításukat is elveszíthetik, ha balesetet okoznak, mert elaludtak a volánnál.

A német ügyvédek szövetségének jelentése szerint az ügyben jogi precedenst teremtett a Stendal városában lezajlott bírósági tárgyalás. A kihirdetett ítélet szerint az a sofőr, aki figyelmen hagyta a fáradtság elemi jeleit - ásítás, csökkenő koncentráció-képesség és le-lecsukódó szemek - gondatlanul, felelőtlenül viselkedett, ezért felelős a balesetért.

A vezetőnek tisztában kell lennie azzal, hogy ha a szeme lecsukódik vezetés közben, ennek következményei katasztrofálisak lehetnek - mondta ki a bíróság.

A keresetet egy teherautó vezetője ellen indította az érintett biztosító társaság. A férfi elaludt a kormánynál, az autó elhagyta az úttestet és felborult. A keletkezett kár értéke 38 ezer euró volt. A biztosító társaság kifizette az összeget, ám később a bíróságon visszakövetelte a vezetőtől a pénzt. A bíróság a biztosítótársaság javára döntött.

A német ügyvédek szövetség szerint meghatározó volt a sofőr vallomása, amit a baleset után, a rendőrségen tett. A vezető elismerte, hogy elaludt pár másodpercre. A bírák szerint a férfinak fel kellett volna ismernie, hogy veszélyesen közelít az elalvás pillanata felé, és meg kellett volna állnia pihenni.