Nincs adatvédelmi akadálya az autópálya matricákat ellenőrző rendszer bevezetésének

2003.06.19. MTI

Minden adatvédelmi akadály elhárult az autópályákat matrica nélkül használókat ellenőrző elektronikus rendszer üzembe helyezése elől, az elmúlt másfél évben megteremtődtek a jogszerű működtetés keretei - tájékoztatta az adatvédelmi ombudsman az MTI-t szerdán.

A közlemény szerint Péterfalvi Attila a múlt év elején hivatalból indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy megfelel-e az adatvédelmi követelményeknek az autópályák úthasználati díjának megfizetését ellenőrző elektronikus rendszer.

A vizsgálat során Péterfalvi Attila számos konzultációt folytatott az elektronikus ellenőrző rendszer fejlesztését végző belügyi tárcával, amely a kamerák és a hozzá kapcsolódó technikai berendezések tulajdonosa, valamint a működtetésre jogosult Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt.-vel.

A tájékoztatás szerint az elmúlt másfél évben az ombudsman javaslatára is számos jogszabály módosult.

"A próbaüzemet követően az ÁAK Rt. által kezelt rendszer a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesülése mellett a hatályos jogszabályoknak megfelelően biztosítja az autópályát érvényes matrica nélkül igénybe vevő autók üzemben tartóival szembeni pótdíjigény érvényesítésének lehetőségét" - olvasható a közleményben.

Az ehhez szükséges név- és címadatokat az ÁAK Rt. a Belügyminisztérium közúti közlekedési nyilvántartásából jogszerűen szerzi be.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
KÖZLEKEDÉS
ADATVÉDELMI BIZTOS
OMBUDSMAN