Hétfőn életbe lép a szervezett bűnözés elleni nemzetközi egyezmény

2003.09.27. MTI

Életbe lép hétfőn a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló nemzetközi megállapodás, miután elegendő ország ratifikálta. Az ENSZ székhelyén, New Yorkban pénteken jelentették be, hogy a megállapodás, amelyet az ENSZ-tagállamok 2000 végén fogadtak el, hatályossá válik, miután már 48 ország törvényileg megerősítette.

Az egyezmény célja, hogy javítsák a nemzetközivé vált szervezett bűnözéssel szembeni küzdelem összehangoltságát a 189 tagország között. A hozzá csatlakozó államok egyebek között vállalták, hogy összehangolják a szervezett bűnözés és a korrupció elleni törvényeiket, fellépnek a pénzmosás ellen, és egyszerűbbé teszik kiadatási eljárásukat. Vállalták azt is, hogy jobban gondoskodnak a bűnbandák ellen valló tanúk védelméről, és ezekben az ügyekben pénzügyileg segítik a szegény tagországokat.

Az egyezményhez három kiegészítő jegyzőkönyv is tartozik, ezek a leány- illetve gyermekkereskedelemmel, az embercsempészettel, illetve a lőfegyverek kereskedelmével foglalkoznak. Közülük az elsőként említett hamarosan - várhatóan karácsony táján - szintén életbe lép, miután összegyűlt a megfelelő számú - legalább 40 - ratifikáció. A másik két jegyzőkönyv hatályba lépésére alighanem több időre lesz szükség.

A szervezett bűnözés elleni egyezményt elsősorban fejlődő országok ratifikálták, a fejlett államok nem sietnek ezzel a lépéssel. Az Európai Unió tagjai közül még csak kettő - Spanyolország és Franciaország - erősítette meg, és nem tette meg ezt az Egyesült Államok sem. Magyarország ugyancsak nincs azon országok listáján, amelyek már ratifikálták a megállapodást - derült ki az AP hírügynökség jelentéséből.