Péterfalvi a hepatitissel fertőzött diák adatainak kezeléséről

2003.10. 3. MTI

A személyes adatok alkotmányos védelem alatt állnak; aggodalomra ad okot, hogyan értesülhettek egy iskola tanárai, tanulói, illetve a szülők az oda járó diák hepatitis C fertőzöttségéről.

"Sokakban megfogalmazódott a kérdés, van-e joguk tudni az intézmény oktatóinak, illetve a szülőknek, hogy az iskola tanulói között hepatitis C fertőzött gyermek van?" - vetette fel Péterfalvi Attila. Leszögezte: a személyes adatok csak az érintett hozzájárulásával, vagy törvényi rendelkezés folytán hozhatók nyilvánosságra.

"Felhívom a szülőknek, az oktatóknak, a gondozóknak és a diáktársaknak a figyelmét, hogy a fertőzött gyermekre vonatkozó, illetve az ő azonosítását lehetővé tevő valamennyi adat átadásától, továbbításától és nyilvánosságra hozatalától tartózkodjanak" - hangsúlyozta az ombudsman.

"Az adatok nyilvánosságra hozatala az ilyen és a hasonló esetekben indokolatlan hátrányos megkülönböztetéshez, alkotmányellenes diszkriminációhoz vezethet" - mutatott rá Péterfalvi Attila. Elmondta: a személyes adatok körén belül - különösen érzékeny, szenzitív voltukra tekintettel - az egészségi állapotra vonatkozó adatok fokozottabb védelemben részesülnek. Külön jogszabály rendelkezik az egészségügyi és a hozzájuk kapacsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről.

A törvény szerint hepatitis fertőzés esetén az érintett, illetve törvényes képviselője köteles a betegellátó felhívására egészségügyi és személyazonosító adatait átadni a speciális egészségügyi ellátás érdekében, ugyanakkor ki kell zárni az illetéktelen hozzáférést - közölte, hozzátéve, hogy a személyes adatokról szóló törvény megsértése akár bűncselekményt is megvalósíthat.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ADATVÉDELMI BIZTOS
OKTATÁSÜGY
OMBUDSMAN