ORFK: megszüntetik a folyamatban lévő bűnmegelőzési megfigyeléseket

2003.10.23. MTI / Jogi Fórum

Az Országos Rendőr-főkapitányság körlevélben értesítette a megyei kapitányságokat, hogy szüntessék meg a folyamatban lévő bűnmegelőzési megfigyeléseket, és újat se kezdeményezzenek - közölte az ORFK szóvivője szerdán az MTI-vel.

Garamvölgyi László ezredes ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy az Alkotmánybíróság kedden megsemmisítette a bűnmegelőzési ellenőrzésre vonatkozó rendelkezéseit a rendőrségi törvénynek. - Nincs összesítése az ORFK-nak arról, hogy az elmúlt években hány embert vontak bűnmegelőzési ellenőrzés alá - mondta.

A rendőrségi törvény 1999-es módosítása teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a bíróság egyes esetekben - a rendőrség kezdeményezésére - a legalább háromévi szabadságvesztésből szabadult elítélteket egy évre bűnmegelőzési ellenőrzés alá helyezze. Ugyancsak alkotmányellenes a rendőrségi törvény ezen szabályaihoz kapcsolódó belügyminiszteri rendelet, valamint a büntetések és intézkedések végrehajtásáról szóló törvénynek a bűnmegelőzési ellenőrzés elrendelésére vonatkozó szabálya is.

Az alkotmánybíróság határozatáról bővebben:
http://www.jogiforum.hu/hirek/9430