Új közbeszerzési törvény készül

2003.10.30. MTI / Magyarország.hu

A kormány a szerdai ülésén döntött az új, uniós jogszabályi környezetbe illeszkedő közbeszerzési törvény megalkotásáról. A kabinet nem fogadta el a PSZÁF 2002. évi beszámolóját, valamint döntött a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztéséről szóló törvényről.

A törvényalkotási program az idei évre irányozza elő az európai közösségi joggal teljes mértékben harmonizáló közbeszerzési szabályozás kialakítását. Az új törvény az eddig alkalmazott és eredményes jogintézményeket továbbra is megtartja - mondta a kormányszóvivő. A cél továbbra is az államháztartási forrásokból lebonyolított közbeszerzések átláthatóságának, a közpénzfelhasználás nyilvánosságának és az esélyegyenlőségen alapuló versenynek a biztosítása.

Az új törvény a jelenleg hatályoshoz képest differenciáltabb felépítést követ és három közbeszerzési értékhatárt - az európai közösségi értékhatárt elérő, illetve meghaladó, a nemzeti értékhatárt elérő vagy meghaladó, valamint a nemzeti értékhatár alatti közbeszerzés - különböztet meg.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy az egyszerű közbeszerzési eljárás esetében árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése során kétmillió forintos, építési beruházás esetén tízmillió forintos értékhatárra tesz javaslatot az előterjesztés. Az új szabályozás - amennyiben a parlament elfogadja - 2004 május elsején lépne hatályba.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZBESZERZÉS