Hamarosan ujjlenyomat az EU-útlevelekben?

2003.10.31. EUvonal

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyalásainak következtében egyre valószínűbb, hogy az uniós útlevelek ujjlenyomatokat és egyéb biztonsági jellemzőket is fognak tartalmazni. A témában Washington és Berlin tegnap folytatott megbeszélést.

Tom Ridge amerikai belbiztonsági miniszter Otto Schily német belügyminiszterrel folytatott egyeztetése után elmondta: a két ország egyetértett abban, hogy - ujjlenyomatok vagy más megkülönböztető jegyek szerepeltetésével - szükség van az uniós útlevelek biztonsági kritériumainak tökéletesítésére.

Az EU kezdetben a vízumokon és a harmadik országok állampolgárainak kiadott tartózkodási engedélyen kíván biometrikus információkat - digitális fénykép, ujjlenyomat - alkalmazni, és csak ezt követően, egy későbbi fázisban kívánja mindezt bevezetni az EU állampolgárok útlevelében. Az Egyesült Államok részéről azonban a nyomás egyre fokozódik: kijelentették, hogy 2004. október 26-ától vízumot fognak kérni 27, zömében európai országtól, amennyiben állampolgárainak útlevele nem tartalmaz biometrikus adatot.

Tom Ridge a találkozóról nyilatkozva elmondta: egyetértés volt a két ország között „számos alapvető kérdésben, mely megkönnyíti a megbeszéléseket, és - inkább hamarabb, mint később - a megegyezéshez is elvezet”. Hozzátette: „ egy közös nemzetközi szabványrendszert igyekszünk találni. Ha ezt a közös szabványrendszert az Egyesült Államok és az Unió között sikerül kidolgoznunk, ez szorosabb nemzetközi megállapodást is eredményezhet.”

Otto Schily kijelentette, hogy „az EU és Németország vezető szerepet játszhat ebben a kérdésben”. Hozzátette, hogy „ha különböző országok különböző szabványrendszerrel dolgoznak, akkor az zűrzavarhoz fog vezetni, és még nehezebbé fogja tenni az utazást a világ országai között.

A tervezett intézkedés - vagyis a biometrikus információk bevezetése az útlevelekben vagy tartózkodási engedélyeken - ugyanakkor adatvédelmi problémákat is felvet.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM