Kivégzésre ítélt pszichés betegek az Egyesült Államokban

2003.11. 4. MTI

Három halálra ítélt pszichés beteget végeznek ki néhány napon belül az Egyesült Államokban. "A szóban forgó férfiak súlyos pszichés betegségekben szenvednek" - hívta fel a figyelmet Brian Roberts, a halálbüntetés eltörléséért küzdő szervezet elnöke.

Az ilyen személyeket nem szabad teljes felelősséggel bíró felnőtteknek tekinteni, ahogyan a szellemileg visszamaradottakat vagy a kiskorúakat sem - hangsúlyozta.

Az elítéltek egyikét, James Willie Brownt már kedden ki kellene végezni méreginjekcióval Georgia államban. Brownt egy asszony megerőszakolása miatt ítélték halálra 1975-ben. Jóllehet tizenhétszer tudathasadást és paranoiát állapítottak meg nála, 1981-ben mégis kivégzésre alkalmasnak minősítették.

A két másik halálra ítélt, Joseph Keel és John Dennis Daniels kivégzését péntekre és a jövő hétre tervezik Észak-Carolinában. Keel agykárosodásban, apátiában és erős hangulatingadozásban szenved, többször kísérelt meg öngyilkosságot is. Apósa meggyilkolása miatt szabták ki rá 1990-ben a legsúlyosabb ítéletet.

Daniels, akit egy nő megölése miatt ítéltek halálra, pszichiátriai szakvélemény szerint egy 11-12 éves gyermek szellemi szintjén áll.

Az év eleje óta 57 embert végeztek ki az Egyesült Államokban - idézte a washingtoni tájékoztatási központ adatait az AFP francia hírügynökség.

  • kapcsolódó anyagok
HALÁLBÜNTETÉS