Új törvénytervezet az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban

2003.11. 6. MTI

Új törvénytervezetet dolgozott ki a kormány az európai parlamenti választásokkal kapcsolatban és azt javasolja a pártoknak, hogy a konszenzus érdekében mielőbb kezdjenek egyeztetéseket - közölte Gál J. Zoltán a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő szerint a tervezetben - amelyet reményeik szerint a jövő hétre tervezett véglegesítés után be is nyújthatnak a parlamentnek - szerepel az összes olyan rendelkezés, amelyről korábban már megegyezés született a pártok között.

Beszámolt arról, hogy az egyetlen vitatott kérdés kapcsán a kormány kiindulópontként azt javasolta, hogy a külképviseleteken működő szavazatszámláló bizottságok tagjait az Országgyűlés az Országos Választási Bizottság által sorsolással összeállított lista alapján, egyszerű többséggel válassza.

A listát állító pártok megbízottjai a delegáló szervezetek költségén vennének részt a külképviseletekre küldött szavazatszámláló bizottságok munkájában.

"A pártok megállapodásán múlik, hogy mi kerül be a végleges tervezetbe" - fogalmazott Gál J. Zoltán, hangsúlyozva: a kormány minden erejével a megegyezésre törekszik.

Szavai szerint a törvényjavaslat nemzeti érdek, mindannyiunk érdeke, és nemcsak a szégyen elkerülése miatt, hanem azért, hogy Magyarország érdekei ne maradjanak képviselet nélkül az EU parlamentjében.

"Nem titok, hogy az üzenetek a legnagyobb ellenzéki pártnak szólnak" - fogalmazott, hozzátéve: a kormány szerint egyetlen párt sem akadályozhatja meg a nemzeti érdekek érvényesítését, "senkinek nincs joga ahhoz, hogy hozzáállásával azt segítse elő, hogy az ország maradjon képviselet nélkül".

Közölte, gyors döntésre van szükség ahhoz, hogy időben megkezdődhessen a felkészülés a jövő évi európai parlamenti választásokra.

A Fidesz szerint az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos törvényjavaslat parlamenti kudarcáért a kormányt és a kormánypártokat terheli a felelősség - közölte Salamon László (Fidesz) szerdán az MTI-vel.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ
JOGALKOTÁS
TÖRVÉNYHOZÁS
VÁLASZTÁS