Lomniczi-Kaltenbach találkozó: még nem egyeztettek, de már ellentmondanak

2003.11.16. MTI

Lomnici Zoltán főbíró és Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman várhatóan napokon belül találkozik Holló András alkotmánybírósági elnök közvetítésével.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke és a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa megerősítette, hogy hamarosan találkozni fognak. Holló András annyit mondott: nem kizárt, hogy létrejön a találkozó.

Lomnici Zoltán azt hangsúlyozta: a hatalmi ágak és alkotmányos tényezők egymás hatáskörét kötelesek tiszteletben tartani, ugyanakkor az Alkotmány értelmében szükségszerűen együttműködnek.

"A tervezett találkozón lehetőség nyílik arra, hogy a szegedi eset kapcsán felmerült hatásköri kérdéseket egyértelműen tisztázzuk a kisebbségi ombudsmannal" - tette hozzá a főbíró.

Kérdésre válaszolva a megbeszélésről Lomnici Zoltán annyit mondott: "tárgyalunk majd az emberi jogok terén kialakítható együttműködésről".

A főbíró rámutatott: fontos, hogy az EU-tagság küszöbén a bíróságok különös érzékenységet tanúsítsanak az emberi jogokat iránt.

A Szegedi Városi Bíróság a közelmúltban egy ítéletének indoklásában azt fejtegette, hogy átlagosnál primitívebb személyisége miatt egy 15 hónapig emberölés vádjával előzetes letartóztatásban lévő majd felmentett roma testvérpár a kereseti kérelmében foglaltnál kisebb kártérítésre jogosult.

Kaltenbach Jenő az MTI-nek elmondta: a tervezett találkozó célja, hogy a szakmai kérdéseket a sajtóban történő üzengetés helyett nyugodt körülmények között beszélhessék meg, illetve hogy "a szegedi ügy kapcsán felvetődött esetek ne ismétlődhessenek meg".

Álláspontom szerint nem hatásköri vitáról van szó, inkább arról, hogy a különböző alkotmányos intézmények azonos területeken egységes szemlélettel és hatékonyabb együttműködéssel végezzék tevékenységüket - tette hozzá.

"Természetesen konkrét bírósági ügyről nem kívánok bírálatot mondani, de mindig is véleményt fogok nyilvánítani mindazokban a kisebbségi, emberi jogi témákban, amelyek felelősségi körömbe tartoznak" - szögezte le a kisebbségi ombudsman.

Megjegyezte: a világon mindenütt folyamatos a bírák képzése. "A jogi diploma megszerzése után is történnek olyan események, amelyekre fel kell készülni, amelyek nyomán fokozott figyelemmel kell fordulniuk a szakembereknek a társadalom bizonyos jelenségei felé" - mutatott rá Kaltenbach Jenő.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KISEBBSÉGI JOGOK BIZTOSA
OIT
OMBUDSMAN
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG