Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal nem ért egyet a prostitúció legalizálásával

2003.11.18. MTI

Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal nem ért egyet a prostitúció legalizálásával; állásfoglalása szerint a New York-i egyezmény felmondása "a magyar külpolitika súlyos kudarca lenne". Az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyilatkozatához 87 civil szervezet csatlakozott.

"Nemet mondunk a prostitúcióra. Nem értünk egyet a New York-i egyezmény felmondásával, nem értünk egyet a prostitúció, s vele a legembertelenebb bűnözői körök legalizálásával" - közölte az esélyegyenlőségi miniszter, Lévai Katalin által irányított hivatal.

Az állásfoglalás szerint a nemzetközi és hazai tapasztalatok egyaránt azt mutatják, hogy a bordélyházak vagy vigalmi negyedek soha, sehol nem teremtettek rendezett viszonyokat.

A prostitúció legalizálása a szervezett bűnözői köröknek tömeges pénzmosási lehetőséget jelent, s a vigalmi negyedek, bordélyok bevezetése egy, ma még Magyarországon alig ismert erőszakhullám megjelenésével járhat - figyelmeztettek.

"A New York-i egyezmény felmondása - ha minden szuverén állam maga döntheti is el, milyen nemzetközi egyezményekhez csatlakozik - a magyar külpolitika súlyos kudarca lenne" - olvasható a kormányhivatal állásfoglalásában.

A hivatal hozzátette, hogy - mivel a bordélyházak és vigalmi negyedek a nagy nemzetközi szervezetek megítélése szerint is az emberkereskedelem bázisait jelentik - ezt a lépést nem csupán az ENSZ, de az Európai Unió, az Európa Tanács és az Amerikai Egyesült Államok kormánya is bizonyosan nehezményezné.

  • kapcsolódó anyagok
ESÉLYEGYENLŐSÉG
EMBERKERESKEDELEM
PROSTITÚCIÓ