Hír archívum: 2019. szeptember

Más hónap

A family office jelenség jogi vonatkozásai - A családi vagyon kezelésének módja és jogszabályi keretei

2019.09.13.

Az elmúlt tíz évben világszerte jelentősen megnőtt a 'family office'-ok száma és ez a tendencia várhatóan folytatódni fog. Hazánkban a 'family office' jelensége - még jogász berkekben is - kevésbé ismert. De mi is pontosan 'family office'? És mik a jogi vonatkozásai?

Vádemelés terézvárosi ingatlanügyletek miatti bűnügyben - Önkormányzati képviselők és jegyzők is a vádlottak padján

2019.09.13.

A Fővárosi Főügyészség 15 személlyel szemben nyújtott be vádiratot, a vádlottak között az ingatlanügyleteket támogató önkormányzati képviselők és az azokat nem ellenző jegyzők találhatók.

Törvénysértően lezárt brit parlamenti ülésszak? - A legfőbb skót bíróság döntése

2019.09.13.

Törvénysértőnek minősítette szerdai végzésében a brit parlamenti ülésszak lezárását a polgári peres ügyekben illetékes legfőbb skóciai bíróság. A londoni miniszterelnöki hivatal fellebbez a brit legfelsőbb bírósághoz a végzés ellen.

Egy színes egyéniség sokoldalú életúttal a Szekszárdi Törvényszéken - Milyen a jó bíró? - Portréfilm-sorozat - Andódi László bíró

2019.09.13.

A Szekszárdi Törvényszék cégbíróságának csoportvezetője, a Nyitott Bíróság koordinátora, bírósági közvetítő, és nem utolsósorban a törvényszék kórusának vezetője. Andódi László színes egyénisége jó példa arra, milyen sokoldalú lehet maga a bírói pálya is. - Milyen a jó bíró? - Portréfilm sorozat

Védhetőek-e bizottsági enegedély nélkül a sajtótermékek? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.09.13.

A sajtóból származó szövegrészletek (snippetek) kiadó engedélye nélküli használatát a keresőmotorok számára megtiltó német rendelkezés a Bizottsággal való előzetes közlés elmaradása miatt nem alkalmazható. Ugyanis az információs társadalom szolgáltatására vonatkozó szabályról, tehát „műszaki szabályról” van szó, amelynek tervezetét előzetesen közölni kell a Bizottsággal- áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Francia nagyvárosok tiltották be a növényvédőszerek használatát - Cél: nyomásgyakorlás a törvényhozásra a biodiverzitás védelmében

2019.09.12.

Öt francia nagyváros, Párizs mellett Lille, Nantes, Grenoble és Clermont-Ferrand egyszerre jelentette be csütörtökön, hogy a területén betiltja a növényvédőszerek használatát azt remélve, hogy ezzel a törvények megváltoztatására késztethetik a parlamentet.

"Szabályozási guillotine" Oroszországban - Az év végéig 220 319 jogszabályt érvénytelenítenek kormányfői utasításra

2019.09.12.

Utasításba adta Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök szerdán a kormányzati apparátusnak, hogy szakértők bevonásával 2020 elejéig érvénytelenítsen 220 319, még a Szovjetunióban és Szovjet-Oroszországban meghozott jogszabályt.

Jog az elővásárláshoz - A jogintézmény szabályozása és gyakorlata

2019.09.12.

Az elővásárlási jog jogintézménye - mely leggyakrabban az ingatlan adásvételi szerződéseknél merül fel - annak ellenére, hogy a társadalom számára is széles körben ismert fogalom, gyakran okoz váratlan helyzeteket, mivel jogi sajátosságai a szerződés létrejötte, hatályosulása vagy a teljesítés körében jelennek meg. De mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Home office - avagy munkavégzés otthonról - A jelenség munkajogi megítélése és szabályozása

2019.09.12.

A nyugati világban egyre elterjedtebb a home office jelenség – a digitalizáció nagymértékű fejlődésének ellenére hazánkban lassabb a mobil munkavégzés tömeges térhódítása. Mit is jelent a home office, azaz az otthoni munkavégzés? Hol is helyezkedik el a munkajog világában?

Kiemelkedően magas a családjogi ügyek száma a járásbíróságokon - Évente csaknem 50 ezer új ügy érkezik

2019.09.12.

Évről évre megfigyelhető, hogy a családjogi ügyek az összes polgári és gazdasági peres ügyérkezés közel 40 %-át teszik ki járásbírósági szinten és évente közel 50 ezer családjogi ügy érkezik.

Európai polgári kezdeményezésekről döntött a Bizottság - Hármat nyilvántartásba vett, egyet elfogadhatatlannak nyilvánított

2019.09.11.

Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi a következő három új európai polgári kezdeményezést: „Állítsuk meg a korrupciót a gyökerénél Európában a források felfüggesztésével azokban az országokban, ahol a határidő lejárta után sem hatékony az igazságszolgáltatás”, „Intézkedések az éghajlatváltozási vészhelyzet ellen”, valamint „Mentsük meg a méheket és a mezőgazdasági termelőket! Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért”.

Az előzetes döntéshozatali eljárás célja - Mikor sérti meg az eljárást felfüggesztő bíróság a Be.-t? - Kúriai ítélet

2019.09.11.

Törvénysértő a büntetőeljárás előzetes döntéshozatal kezdeményezése végett történő felfüggesztése, ha a kezdeményezésre irányuló kérelem nem európai közösségi norma, uniós szervek, intézmények vagy hivatalok aktusai értelmezésére, érvényességére, hanem a bíróság előtt folyamatban levő ügy kimenetelét nem érintő, az ügy tárgyával össze nem függő kérdésekre vonatkozik - mondta ki szeptember 10-én nyilvános ülésen kihirdetett ítéletével (Bt.838/2019.) a Kúria, helyt adva a legfőbb ügyész törvényesség érdekében benyújtott indítványának.

A Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni egy férfi az USA-ban - 11 év szabadságvesztésre ítélet a mississippi bíróság

2019.09.11.

Az Egyesült Államok déli államában, Mississippiben 11 éves börtönbüntetésre ítéltek kedden egy fehér férfit, mert a Ku Klux Klan jelképével próbált félelmet kelteni a helyi feketékben.

Köthető-e feltételhez a SEPA-beszedéssel történő fizetés? - Az Európai Bíróság ítélete az Egységes Euró Fizetési Övezettel kapcsolatban

2019.09.11.

A SEPA-beszedéssel történő fizetés lehetősége nem köthető a nemzeti területen lévő lakóhelyre vonatkozó feltételhez - szögezi le ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Nyomszakértők nyomában

2019.09.10.

Sok legenda keringi körül a bűnügyi technikusi munkát, amiért többek közt a helyszínelős sorozatok is „ludasak”. Luczay-Pénzes Attila igazságügyi nyomszakértő szerint ebben a hivatásban a gondolkodás a legfontosabb, hiszen egy múltbeli cselekményt kell rekonstruálni, az elkövető nyomait megkeresni.

Trócsányi László az egyik legfontosabb biztosi poszt várományosa - Von der Leyen bemutatta a Bizottság tervezett összetételét

2019.09.10.

Trócsányi Lászlónak a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság megválasztott elnöke, Ursula von der Leyen, aki kedden mutatta be a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Személyiségi jogokat sértett a cseh miniszterelnök - Bocsánatkérésre kötelezte Andrej Babist egy prágai bíróság

2019.09.10.

Bocsánatkérésre kötelezte Andrej Babis cseh miniszterelnököt pénteken egy prágai bíróság azokért a tavalyi nyilatkozataiért, amelyekben azt állította, hogy a kormányellenes tüntetőket lefizették.

Jó bíró, zöld bíróság és családok a fókuszban - Fenntartható értékeink - Programot indít az Országos Bírósági Hivatal

2019.09.10.

Fenntartható értékeink címmel indít értékmegőrző programot az Országos Bírósági Hivatal (OBH) - jelentette be Handó Tünde, az OBH elnöke kedden, egy budapesti sajtbeszélgetésen.

Iskolakezdési támogatások 2019-ben - Változások a munkabéren kívüli juttatások rendszerében

2019.09.10.

2019. január 1-től változott a dolgozóknak adható munkabéren kívüli juttatások rendszere, mely az iskolakezdési támogatásokra is kiterjedt. Az iskolakezdés minden gyermeket nevelő szülőnek jelentős kiadást jelent, de vajon jár-e részükre mindezen kiadások megkönnyítése céljából bármilyen juttatás? Milyen formában támogathatja az iskolakezdést a munkáltató?

137 millió euró volt a tagállamok áfakiesése 2017-ben - Bizottság: Teljeskörűen meg kell reformálni az uniós áfaszabályokat!

2019.09.10.

Az Európai Bizottság szeptember 5-dikén közzétett tanulmánya szerint az uniós országok áfakiesése 2017-ben 137 milliárd euró volt. Az áfakiesés (azaz a várt és a ténylegesen beszedett áfa összegének különbözete) az elmúlt években valamennyit csökkent ugyan, de még mindig tetemes. Ez a nagyarányú áfakiesés ismét felhívja a figyelmet arra, hogy az EU áfaszabályait teljeskörűen meg kell reformálni - hangsúlyozza jelentésében a Bizottság.

"Bírák vagyunk..." - A bírói hatalom gyakorlásáról - Örökérvényű gondolatok egykoron élt kiváló bíráktól - 3. rész: Csemegi Károly

2019.09.10.

"Bírák vagyunk..." - Az Országos Bírósági Hivatal ünnepi kiadványt jelentetett meg a bírói hatalom gyakorlásáról szóló törvény kihirdetése 150. évfordulója alkalmából. Ebből idézünk most néhány örök érvényű gondolatot egykoron élt kiváló bíróktól, akiknek tevékenysége, elhivatottsága összefonódott a magyar bírósági szervezet múltjával. Ezúttal Csemegi Károly gondolatát elevenítjük fel.

Óvatosan a Facebook like gombjával! - Hogyan kerülhetik el a weboldal-üzemeltetők a bírságot?

2019.09.10.

A Facebook jól ismert like gombjával már szinte olyan sűrűn találkozhatunk a közösségi oldalon kívül, mint hírfolyamunk görgetése közben. A weboldal-üzemeltetők előszeretettel ágyaznak be like gombot az oldalukon többek között annak érdekében, hogy tartalmaikkal pontosabb célközönséget érhessenek el. Ez természetesen számos adatvédelmi kérdést fel, melyek közül a legfontosabbat idén nyáron tisztázta az Európai Bíróság. A Taylor Wessing Budapest adatvédelmi szakértői összefoglalták, hogy mire kell figyelni a weboldal-üzemeltetőknek, ha el akarják kerülni a bírságot.

Befagyasztott lakbérek Berlinben? - A városban Németországban elsőként törvénnyel korlátozzák a lakbéreket

2019.09.09.

A heves bírálatok hatására módosította a lakbérek befagyasztásáról szóló tervét Berlin városfejlesztésért felelős vezetője. A tartományi rangú német főváros kormánya (szenátus) még nyár elején határozta el, hogy a bérlakásban élő berliniek, vagyis a lakosság nagyjából 85 százaléka védelmében 2020-tól öt évre befagyasztják a lakbéreket.

Európai igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartás - Működésbe lépett az Eurojust új adatbázisa

2019.09.09.

Működésbe lépett az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, az Eurojust új igazságügyi terrorizmusellenes nyilvántartása - közölte az Európai Bizottság.

Az OLAF igazságügyi ajánlásainak következményei - A magyar ügyészség az uniós átlagot meghaladó arányban emel vádat

2019.09.09.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szeptember 3-án nyilvánosságra hozott 2018-as éves jelentése szerint, a magyar ügyészség az uniós átlagot (36%) lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 45 %-ában emelt vádat 2012 és 2018 között. Az OLAF magyar ügyészséghez eljuttatott igazságügyi ajánlásainak a száma folyamatosan csökkent az elmúlt években. A Hivatal egyre többször olyan ügyben tesz igazságügyi ajánlást, amelyben már folyik Magyarországon nyomozás.

Újabb védjegyet vesztett el a McDonald's - Hogyan bizonyítható egy védjegy tényleges használata?

2019.09.09.

A ’Mc’ előtag népszerűségén a McDonald’s számos versenytársa próbált már gyors haszonra törni, azonban annak kizárólagos használatát a McDonald’s idáig általában sikerrel vindikálta magának. Most azonban bajban van a hamburger-óriás. Az év során már elvesztette a Big Mac védjegyét, most pedig újabb veszteségek érték az európai piacon.

Halállal büntetve - A legsúlyosabb büntetési nem jogi megítélése nemzetközi viszonylatban

2019.09.06.

Az Egyesült Államokban 2003 óta nem volt szövetségi kivégzés, most mégis 5 elítélttel szemben kíván az igazságszolgáltatás halálbüntetést alkalmazni. A tavaly decemberben az Atlasz-hegységben brutális gyilkosság áldozatául esett 2 skandináv turista támadóit a marokkói bíróság 3 elkövető esetében halálbüntetéssel sújtotta. Mely országokban alkalmazzák még a legsúlyosabb büntetési formát? Mi a tendencia világviszonylatban?

Felkészülés a megállapodás nélküli Brexitre - A Bizottság utolsó figyelmeztetése az uniós polgárok és vállalkozások felé

2019.09.06.

Már csak nyolc hét van hátra az Egyesült Királyság Európai Unióból való 2019. október 31-i kilépéséig. A Bizottság ezért ismételten felszólította az EU27-tagállamokban lévő valamennyi érdekelt felet, hogy készüljön fel a megállapodás nélküli brexitre.

Szeptembertől 103 új testkamerát kapnak a MÁV-Start jegyellenőrei - Az intézkedés célja a bántalmazásos esetek csökkentése

2019.09.06.

Szeptembertől 103 új testkamerát kapnak a MÁV-Start jegyellenőrei, amitől a társaság a bántalmazásos esetek további csökkenését várja. A legtöbb eszközt a ceglédi, a váci és az esztergomi vonalon használják majd, mert ott éri a legtöbb támadás, atrocitás a jegyvizsgálókat - jelentette be Budapesten, sajtótájékoztatón a társaság.

Könnyíthető a közösségi értékesítések adómentességének igazolása - Problémák a CMR beszerzése körül

2019.09.05.

A Közösségen belüli értékesítésekre vonatkozó adómentesség alkalmazásának feltétele, hogy az adott terméket igazoltan egy másik tagállam területére szállítsák ki. A leggyakrabban alkalmazott igazolási forma – igazodva az adóhatóság elvárásaihoz - a vevő által aláírt CMR fuvarokmány, ennek beszerzése azonban sok esetben nehézkes, költséges, vagy egyenesen lehetetlen.

Az elektronikus hírközlési cégek kötelezettségei segélyhívásokra vonatkozóan - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.09.05.

Az elektronikus hírközlési vállalkozások kötelesek a hívó helyének meghatározását lehetővé tevő információt a „112”-es hívószámra irányuló segélyhívásokat kezelő hatóság részére ingyenesen hozzáférhetővé tenni. A tagállamok kötelesek gondoskodni arról, hogy az említett kötelezettséget abban az esetben is teljesítsék, amikor a mobiltelefonban nincs SIM-kártya - az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott.

Magántanulói jogviszony helyett egyéni munkarend - Már az Oktatási Hivatalnál kell kérvényezni!

2019.09.05.

Az idei tanévben már az Oktatási Hivatalnál (OH) kell kérvényezni a magántanulói jogviszonyt felváltó egyéni munkarendet - közölte a hivatal köznevelési elnökhelyettese az M1 aktuális csatornán.

Különadó 50 eurónál olcsóbb repülőjegyekre? - A vonatjegyek áfá-ját is csökkentenék Németországban a klíma védelmében

2019.09.05.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében különadót vetne ki az 50 eurónál (16 500 forint) olcsóbb, európai útvonalakra szóló repülőjegyekre a bajor Keresztényszociális Unió (CSU).

Előkészítő ülés a bírói gyakorlatban - Gyorsuló eljárás és megválaszolandó kérdések az új Be. alapján

2019.09.05.

Valamennyi európai államban alapvető garanciális szabály a tisztességes eljárás követelménye és folyton bővülő részjogosítványai sorában megtaláljuk azt a garanciát is, hogy „mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyét [...] ésszerű időn belül tárgyalják”. A büntetőeljárás hatékonyságának és időszerűségének növelése érdekében az új Be. bevezette az előkészítő ülés intézményét. De hogyan is gyorsul ezzel az eljárás? És milyen problémákat vetett fel a gyakorlatban?

A Fővárosi Törvényszék jegyzője a világ második legjobb jegyzőkönyvvezetője! - Óriási magyar sikerek világversenyen - Kisfilm

2019.09.04.

Óriási magyar sikerekkel ért véget az 52. Intersteno Kongresszus és Világbajnokság! A világ második legjobb jegyzőkönyvvezetője Kollárikné Terjéki Krisztin, a Fővárosi Törvényszék jegyzője lett. Nagyné Bíró Ágnes, a Miskolci Járásbíróság büntető ügyszakos jegyzőkönyvvezetője pedig élete eddigi legjobb versenyeredményét produkálta. Jegyzőkönyvvezetésben a 7. helyen, gépírásban a 16. helyen, beszédíró gépírásban pedig a 24. helyen zárt.

A GDPR bírságolás aktuális gyakorlata - Milyen szempontok alapján határozzák meg a kiszabott büntetést?

2019.09.03.

Több, mint egy éve van hatályban az Európai Adatvédelmi Rendelet (GDPR), a hatóság már több ízben szabott ki bírságot bejelentett adatvédelmi incidens szankcionálása tárgyában. A szigor fokozódik. „Egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a NAIH.” – hangsúlyozza Péterfalvi Attila NAIH elnök.

Bírói esküvel "megihletett" bírák - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.09.03.

Werbőczy a Hármaskönyben írta össze először a rendi Magyarország bíráival szemben támasztott követelményeket. Ebben a korban képzettségi elvárások még nem voltak, de megkövetelték, hogy adott ügyben illetékességük legyen. Hivatalba lépéskor a bíráknak esküt kellett tenniük, hogy „meghiteltetettek” legyenek.

Egy hónapos gyermekgondozási pótszabadság apáknak - Szeptembertől igényelhető a "Papamonat" Ausztriában

2019.09.03.

Egy hónapig otthon maradhatnak feleségükkel és újszülött gyermekükkel az apák Ausztriában. A gyermekgondozási pótszabadságot ("Papamonat"-ot) szeptembertől lehet igényelni - számoltak be az osztrák lapok, köztük a Kurier és a Die Presse.

Szankcionálható a 112-e segélyhívó szám nem rendeltetésszerű használata - Szabálysértési eljárást indít a rendőrség álhívás-ügyekben

2019.09.03.

Szankciókat vonhat maga után, ha valaki szándékosan nem rendeltetésszerűen használja a 112-es segélyhívó telefonszámot - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Eltörölték a képviselői mentelmi jogot Ukrajnában - A kijevi törvényhozás megszavazta az alkotmánymódosítást

2019.09.03.

A kijevi törvényhozás megszavazta kedden a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörlését tartalmazó alkotmánymódosítást. Az előterjesztést 373-an szavazták meg az ülésteremben jelen lévő 404 képviselő közül.

Ügyészek két keréken és a megyekörök hagyománya - Eddig 3720 km-t tett meg 17 megyében az immár 10 fősre bővült csapat

2019.09.03.

Ügyészekből és barátaikból álló tízfős csapat kerekezte körbe egy nap alatt Vas megye négy járási ügyészségét a múlt pénteken. A társaság tagjai gyakorlott kerékpárosok, akik rendszeresen 100-200 km-t tesznek meg hetente. A csapatot három fiatal ügyész alapította Békés megyében 1999-ben, akik elindultak a Békéscsaba-Nagyvárad szupermaratonon és felkészülésként nemcsak futottak, hanem kerékpároztak is.

Fontos kérdések a kiberbiztonsággal kapcsolatban - Hatósági előírások, biztonsági ajánlások, sérülékenységi tesztek

2019.09.03.

Globális szinten a legnagyobb értékben elkövetett bűncselekmények az illegális digitális adatszerzéshez, informatikai rendszerek feltöréséhez köthetőek. Éppen ezért megkerülhetetlen a vállalatok információbiztonsági kockázattűrő képességének növelése. A cégek széles körében azonban a megoldást nyújtó kiberbiztonsági szolgáltatások és az „etikus” hackelés keretei nem tisztázottak, pedig hatósági előírások és ajánlások vannak érvényben.

Nemzeti bíróságok hatásköre a levegőminőség mérésével kapcsolatban - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.09.03.

A nemzeti bíróságok hatáskörrel rendelkeznek a levegő minőségét mérő állomások elhelyezkedése kiválasztásának vizsgálatára, és arra, hogy az érintett nemzeti hatósággal szemben minden szükséges intézkedést megtegyenek. A határértékek betartásának értékelése céljából az egyes mintavételi pontokon mért szennyezési szintet külön-külön kell figyelembe venni - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Joggal a klíma védelmében - A klímaváltozás elleni globális jogi törekvések napjainkban

2019.09.02.

Napjaink „égető problémája” a globális felmelegedés okozta klímaváltozás, melyet ma már "klímakatasztrófaként" emlegetünk. Bolygónk életének védelméért viselt felelősségünket már nemzetközi jogi törekvések is biztosítják, melyek több évtizedes cselevési terveket fogalmaznak meg a klímaváltozás elleni globális harc jegyében.

Késett vagy törölt járatok és poggyászkárok - Amit az utazással kapcsolatos kártérítésről tudni érdemes!

2019.09.02.

Számos esetben számolnak be a híradások késett illetve törölt járatokból, valamint poggyászkárokból eredő sérelmekről, amelyek nemcsak a diszkont – vagyis a fapados – légitársaságoknál jellemzőek, hanem gyakori jelenségként a hagyományos légitársaságok háza táján is. Kihez fordulhatnak az utasok? Milyen jogalapja lehet a kártérítési igényüknek? Mik a legfontosabb szabályok?

Elszámoltatható közpénzek - A magyar közszféra korrupciós kockázatai - Újításokkal indul az ÁSZ 2019. évi Integritás felmérése

2019.09.02.

Kilencedik alkalommal térképezi fel a magyar közszféra korrupciós kockázatait az Állami Számvevőszék. A következő napokban az ÁSZ több mint 10 ezer költségvetési szervnek küld felkérő levelet, ugyanakkor az online kérdőív kitöltésére 2019. szeptember 30-ig minden költségvetési szervnek lehetősége van. Az integritás kérdőív kitöltése 2019-ben tovább egyszerűsödött, és a kitöltésre szolgáló online felület is számos felhasználóbarát funkcióval gazdagodott. Az idei évtől – a 2019. augusztus 30-án aláírt szakmai-tudományos együttműködés jegyében – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is részt vesz az Integritás felmérés lebonyolításában és az eredmények értékelésében.

Kiegyenlített bírói munkateher - Az OBH saját fejlesztésekkel nyújt segítséget a bírósági vezetőknek

2019.09.02.

Az arányos bírói munkateher kialakítása és fenntartása az egész bírósági szervezet közös feladata és érdeke. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) 2012 óta kiemelten fontos célnak tekinti ennek megvalósítását, így valamennyi jó gyakorlat összegyűjtése mellett saját fejlesztésekkel is segítséget nyújt a bírósági vezetők számára.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000