Hír archívum: 2020. április

Más hónap

Az Európai Bíróságon is általánossá vált a távmunka-rendszer - A Bíróság és a Törvényszék március 16-dika óta 86 ügyet bírált el

2020.04.06.

Az Európai Unió Bírósága alkalmazkodik a körülményekhez annak érdekében, hogy biztosítsa az igazságszolgáltatással összefüggő európai közszolgáltatások folytonosságát. Az intézmény gondoskodik arról, hogy az általánossá tett távmunka körülményei mellett is folytassa az igazságszolgáltatási tevékenységét.

Egy szolnoki ügyvéd is részese a 315 milliós költségvetési csalásnak - Heten előzetes letartóztatásban - köztük az ügyvéd is

2020.04.06.

Egy szolnoki ügyvéd is részese annak a 315 milliós költségvetési csalásnak, amellyel kapcsolatban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványozta öt férfi és két nő letartóztatását, akik munkaerő-kölcsönzés során a munkabérek feketén történő kifizetéséhez fiktív számlákat állítottak ki.

Mától díjmentes a parkolás Magyarországon a veszélyhelyzetre tekintettel! - Megjelent a kormányrendelet a magyar közlönyben

2020.04.06.

Megjelent a hétfőtől díjmentes magyarországi közterületi parkolásról szóló kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

A katásokat is nagyban érintik az adóügyi könnyítések! - A listázott tevékenységet végzőknek június végéig nem kell adót fizetni

2020.04.06.

A kormány adóügyi könnyítései nagyban érintik a veszélyeztetett gazdasági ágazatokhoz tartozó katás vállalkozásokat - mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

A járvány lassítása közös ügy! - Az operatív törzs tájékoztatása - 159 büntetőeljárás, 532 helyszíni bírság, 648 szabálysértési feljelentés...

2020.04.06.

Az operatív törzs arra kéri a budapestieket, hogy tartsák be a kijárási korlátozás szabályait, mert ez "közös ügyünk" a járvány lassítása érdekében - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a hétfői online sajtótájékoztatón.

A védőügyvéd - Mi a hivatás titka?

2020.04.06.

A világhíres szexuális ragadozó, H. Weinstein védőcsapatának vezetését Donna Rotunno, a szexuális bűncselekményekkel megvádolt férfiak védelmére specializálódott ügyvédnő látta el, akit hol buldogként, hol rottweilerként aposztrofának letaglozó kérdezési stílusa miatt. „Együttérzek az áldozatokkal, de a munkámat el kell végeznem” - vallja. - Milyen a jó védő - mi a hivatás titka?

Hogyan érinti az ingázó uniós munkavállalókat a határzár? - Munkajogi következmények és megoldások

2020.04.03.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a legtöbb EU-tagállam lezárta a határait, ami a sokmillió, azon belül több tízezer magyar ingázó munkavállalót különösen negatívan érintett. A helyzet munkajogi hátterét a Kapolyi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze, aki felhívja a figyelmet, hogy ha a be- vagy kiutazási tilalom miatt az ingázó nem dolgozhat, akkor annak az EU-tagállamnak a joga az irányadó a következményekre, amelyben a munkavállaló rendszeresen munkát végez. Amennyiben ugyanakkor az ingázó elveszti a munkáját, a saját tagállamától igényelheti a munkanélküliekre vonatkozó ellátást.

Már a vitaminokat is hamisítják! - Elindult a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program - A csatlakozott patikák

2020.04.03.

Folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt, így emelkedik az internetes vásárlások száma is a szektorban, amire már a hamisítók is felfigyeltek. A hamis, esetenként életveszélyes szerek visszaszorítása érdekében jött létre a Biztonságos Étrend-kiegészítő Program, amely a piacra kerülő termékek bevizsgálásával garantálni tudja, hogy a Programhoz csatlakozó patikák polcaira már csak az ellenőrzött, jó minőségű szerek kerüljenek ki.

Kartelltilalom alól mentesülő cégek, fókuszban a hipermarketek árazása - A koronavírus versenyjogi aktualitásai

2020.04.03.

A kormány által március 11-dikén kihirdetett különleges jogrend alatt eddig semmilyen, a versenyjog szabályai alól speciális mentesülést lehetővé tevő rendelkezést nem hirdettek ki, ezért az érintett vállalkozásoknak a versenyjogi megfelelést továbbra is szem előtt kell tartaniuk. Ehhez az alábbi rövid összefoglaló is segítséget nyújt, amely az Európai Versenyhatóságok Hálózata napokban közzétett ajánlásainak figyelembevételével készült.

Biztonságos távmunka - Az Europol tanácsai munkavállalók és vállalatok számára

2020.04.02.

Az Europol magyar nyelvű infografikái munkavállalók és vállalatok számára is hasznos tanácsokat adnak a home office, azaz a távmunka biztonságához - tették közzé szerdán a police.hu oldalon.

Az ügyészségi munka fontossága koronavírus idején - Polt Péter legfőbb ügyész videóüzenetben szólt kollégáihoz

2020.04.02.

Az ügyészség munkája minden eddiginél fontosabb - mondta kollégáinak címzett, az ügyészség honlapjára szerdán felkerült videóüzenetében a legfőbb ügyész.

Új elnök a Szegedi Ítélőtábla élén - Hámori Attila április 1-jével veszi át a vezetői feladatokat

2020.04.02.

Az OBH elnöke, Senyei György 2020. április 1-étől fél évre Hámori Attilát bízta meg a Szegedi Ítélőtábla elnöki feladatainak ellátásával. Az előző elnök, Kiss Gabriella megbízása 2020. március 31-én járt le, munkáját megköszönve az OBH elnöke tanácselnöki munkakörbe helyezte.

Munkaerőáramlás a Brexit után - Nagy-Britannia szigorú korlátokat szab az uniós alapszabadságnak!

2020.04.02.

Hosszas politikai vitákat követően január 31-én az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, azaz bekövetkezett a „Brexit”, amely természetszerűleg érinti a szigetországban élő és az ott letelepedni szándékozó uniós polgárok helyzetét. De miként alakul a munkaerő áramlása a Brexitet követően? Milyen korlátokat gördítenek a britek az uniós alapszabadság elé? Mit jelent a pontrendszeren alapuló szigorú bevándorláspolitika?

Április 1-el változott a közigazgatási és munkaügyi eljárások fórumrendszere - Elérhetőek a tájékoztató anyagok!

2020.04.02.

2020. március 31-ével megszűntek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok. De mely bíróságok járnak el április 1-től a közigazgatási és munkaügyi bírósági eljárásokban? A legfontosabb tudnivalókról tájékoztató anyagok elérhetőek a bíróság hivatalos honlapján!

A karantén szabályainak megszegése bűncselekmény - Elutasította a bíróság a kiutasított irániak azonnali jogvédeleme iránti kérelmét

2020.04.02.

A karantén szabályainak be nem tartása bűncselekmény, a nem magyar állampolgárok esetében az országból való kiutasítással járhat. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság március 31-dikén elutasította az azonnali jogvédelem iránt előterjesztett kérelmeket azokban az eljárásokban, amelyeket a március 13-án az Európai Unió tagállamainak területéről kiutasított tizenhárom iráni állampolgár kezdeményezett. A döntés nem jogerős.

Nem fizet a vevő, mi legyen az áfával? - Pénzforgalmi áfa-fizetés és hivatkozás az Európai Bíróság ítéletére

2020.04.01.

Tombol a koronavírus és az ebből adódó gazdasági problémák már éreztetik a hatásukat. Egyik pillanatról a másikra az eddig jól fizető vevők nehéz helyzetbe kerültek és későn vagy soha nem egyenlítik ki a számlájukat. Ennek ellenére, az áfát be kell fizetni. A Niveus Consulting Group szerint leginkább a pénzforgalmi áfa-fizetés választásával és egy Európai Bírósági döntésre hivatkozva tehetünk ez ellen.

Fegyelmi eljárás bíróval szemben előzetes döntéshozatali kérdés miatt? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2020.04.01.

A Bíróság elfogadhatatlannak nyilvánít két, a bírákkal szemben alkalmazott fegyelmi eljárási rendszer létrehozásáról szóló, 2017. évi lengyel intézkedésekre vonatkozó előzetes döntéshozatal iránti kérelmet. Nem eredményezheti azonban a nemzeti bíróval szemben fegyelmi eljárás alkalmazását, hogy olyan előzetes döntéshozatali kérdést terjesztett elő, amelyet elfogadhatatlannak nyilvánítottak - szögezi le ítéletében az Európai Unió Bírósága.

Koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium - A legfontosabb kérdések és válaszok 12 pontban!

2020.04.01.

Egy hete léptek életbe a koronavírus-járvány miatti fizetési moratórium részletszabályai, de számos olyan kérdés van, amivel a lakossági és vállalati ügyfelek még csak most szembesülnek. A Kapolyi Ügyvédi Iroda szakemberei ezért 12 pontban összegyűjtötték a moratóriummal kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000