Hír archívum: 2020. január

Más hónap

Eutanázia - Van-e jogunk a halálhoz?

2020.01.24.

Korunk talán legnehezebb etikai és törvényhozási kérdése az életvég feletti döntés megítélése és szabályozása. De beszélhetünk-e az állam által kikényszeríthető jogokról és kötelességekről az emberi lét olyan misztikus és szakrális mozzanatai kapcsán, mint a haldoklás és a halál? Minősíthető-e egyáltalán jogi kérdésként az eutanázia - vagyis a gyógyíthatatlan beteg akaratának megfelelő, kegyes halál?

Minority SafePack – Egy sikeres európai polgári kezdeményezés - A szervezők benyújtják a Bizottságnak az 1 millió aláírást!

2020.01.24.

A „Minority SafePack – egymillió aláírás a sokszínű Európáért” elnevezésű európai polgári kezdeményezés szervezői megerősítették az Európai Bizottság felé, hogy a kezdeményezést az EU 28 tagállamából 1,1 millió polgár támogatta aláírásával.

Változtak az illetékszabályok az alapítványok nyilvántartási ügyeiben - Az ügyek jelentős része illetékkötelessé vált!

2020.01.24.

Megváltoztak az alapítványok nyilvántartási ügyeiben fizetendő eljárási illetékre vonatkozó szabályok. A 2020. január 1-jétől életbe lépett módosulások következtében az alapítványi nyilvántartási ügyek jelentős része illetékkötelessé vált.

Új szakemberrel bővült a Kapolyi Ügyvédi Iroda csapata - Tölgyes Katinka a versenyjogi csoport vezetésére kapott kinevezést

2020.01.24.

Tölgyes Katinka csatlakozásával tovább bővült a banki, finanszírozási és tőkepiaci területen piacvezető Kapolyi Ügyvédi Iroda több mint 20 fős csapata. A verseny- és tőkepiaci jogban, illetve compliance területen szerzett több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező szakembert az iroda versenyjogi csoportjának élére nevezték ki, de a szakember más munkacsoportok feladataiban is részt vesz.

Nemzetközi embercsempész-hálózat 23 tagját állította elő az Europol - A vád szerint 10 ezer migránst juttattak Nagy-Britanniába

2020.01.23.

Franciaországban és Hollandiában előállították egy nemzetközi embercsempész-hálózat 23 tagját, akiket legalább 10 ezer migráns Nagy-Britanniába juttatásával vádolnak - közölte az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol csütörtökön.

Mianmar köteles megvédeni a népirtástól a rohingjákat - A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság döntött a kisebbség védelmében

2020.01.23.

A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett döntésével arra kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingják védelmében, akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, amely népirtáshoz vezethet.

Átalakul a szakképzés rendszere - Új szabályok, jelentős változások!

2020.01.23.

Változik a szakképzés - jelentősen csökken a választható szakmák köre. Sok szakképesítés megszűnik, sok pedig csak nappali, 5 éves technikusi képzésben szerezhető meg ezután. A vizsgaszervezés is állami irányítás alá kerül. Az (új szakképzési törvény|https://www.jogiforum.hu/torvenytar/tv/2019/LXXX) értelmében a 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola. Változik a képzések hossza és a szakképzésben részt vevő oktatók jogállása, és sok egyéb elemmel is bővül majd a képzési struktúra.

A magyar bíróságok élen járnak az alternatív vitarendezésben - Újabb családjogi ügyekben kap szerepet idén a bírósági közvetítés

2020.01.23.

Az Európai Bizottság 2017-es és 2018-as eredménytáblája szerint az alternatív vitarendezési módszerek előmozdításában, ösztönzésében az első helyen állnak a magyar bíróságok. Az ügycsoportok száma egyre nő, 2020-tól például a gyámhatóságoktól a bíróságokhoz kerülnek a kapcsolattartás végrehajtásával összefüggő ügyek, amelyek során nagy szerep juthat majd a mediációnak.

Pótolható-e utólag a ki nem vett szabadnap? - Alkotmánybírósági döntés felhalmozódott szabadságokra vonatkozóan

2020.01.23.

A fizetett szabadság természetben történő igénybevételére irányuló, és eredménytelennek bizonyuló munkavállalói szándék abban az esetben élvez alkotmányos alapjogi védelmet, ha ez a szándék a szabadságnak alapvetően a munkavégzés évében történő igénybevételére irányul - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/331/2019. számú, a kormányzati igazgatásról szóló törvény egyes rendelkezései megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt elutasító döntésében.

A transzferár-szabályozás sok nehézséget okoz a cégeknek - A vállalatok lényegesen több ellenőrzésre és bírságra számíthatnak

2020.01.23.

A nemzetközi adózás területén a világszerte bevezetett reformok, illetve a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) digitális gazdaság adóztatását célzó erőfeszítései elbizonytalanítják a vállalatokat – derül ki az EY hétszáz adóvezető megkérdezésével készült globális felméréséből. A legtöbben a transzferárazás területén számítanak lényegesen több ellenőrzésre és bírságra.

Választottbíróság vagy rendes bíróság – mi alapján válasszunk? - Objektív és szubjektív tényezők és szempontok

2020.01.23.

Két éve új szabályok vonatkoznak a rendes bírósági eljárásokra, amelyek jóval nehezebbé, formalizáltabbá tették a pereskedést. Ezért a jogász mind gyakrabban szembesül azzal a kérdéssel, hogy vajon a választottbíróság, vagy a rendes bíróság a megfelelőbb az esetleges vitás kérdések eldöntésére. Erre persze a klasszikus válasz, hogy: az attól függ… De mitől is? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából kiderül.

Korrupció miatt 13 év börtönre ítélték Kínában az Interpol korábbi vezetőjét - Meng Hung-vej 600 millió forintnyi kenőpénzt fogadott el

2020.01.22.

Tizenhárom és fél évi börtönbüntetésre ítélték Kínában Meng Hung-vejt, az Interpol korábbi vezetőjét, miután bűnösnek találták az ellene felhozott korrupciós vádakban - közölte kedden az ügyét tárgyaló tiencsini bíróság.

Virágzik a 'börtönbiznisz' - 12 ezer per, 10 milliárdnyi kártérítés - A kormány határozott: felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

2020.01.22.

Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a szabályozást - közölte a hivatalos kormányhatározat megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden. A fogvatartottak már 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, és 10 milliárd forintot pereltek ki rossz körülményekre hivatkozva, miközben az elmúlt években több mint 700 új, uniós normáknak megfelelő börtönférőhely létesült Magyarországon.

Betekintés otthonról a bírósági irotokba - Az Ügyfél Iratbetekintő Rendszer valamennyi bíróságon elérhetővé válik!

2020.01.21.

Elektronikusan is belenézhetnek mostantól a polgári és a büntető ügyek irataiba a felek. A tényleges betekintés ugyan előzetes azonosítást követően egy több lépéses folyamat után történhet csak meg, mégis az Ügyfél Iratbetekintő Rendszernek köszönhetően időt és pénzt is spórolhatunk!

Az influenszerek – avagy a véleményvezérnek álcázott humán reklámhordozók tevékenységének jogi vetületei

2020.01.21.

A 21. századi brandépítés egyik legújabb és leghatékonyabb módja a termékek, trendek és vásárlási szokások online közösségi platformokon véleményvezérek - vagy populárisabb kifejezéssel influenszerek – útján történő népszerűsítése. A véleményvezérek, mint piaci szereplők marketingtevékenysége azonban számos fogyasztóvédelmi kérdést vet fel. De hogyan gyakorolható szabályosan az influenszer marketing? - A GVH útmutatása alapján

A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételei - A Kúria 2020. évi joggyakorlat-elemzési tárgykörei

2020.01.21.

A kártalanítás és a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit a büntetés-végrehajtási bírói gyakorlatban, az emberkereskedelem értelmezésével kapcsolatos bírói gyakorlatot és az építésügyi hatósági eljárásokat is megvizsgálják idén a Kúria joggyakorlat elemző csoportjai.

Felfüggesztett börtön és közérdekű munka rabszolgatartásért?! - Évekig láncon tartották az idős nőt - Meglepően enyhe ítélet született

2020.01.21.

Egy férfi és egy nő házuk pincéjében évekig láncra verve tartottak, éheztettek, dolgoztattak, bántalmaztak, megaláztak egy idős, pszichiátriai betegsége miatt fokozottan kiszolgáltatott nőt - a Monori Járásbíróság tegnap folytatólagos, nyilvános tárgyaláson meglepően enyhe büntetéseket szabott ki a kegyetlen elkövetőkre: az egyiküket másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre, a másikukat 200 óra közérdekű munkára ítélte.

Józan ügyvédi bulikat javasol a brit Law Society - Az alkohol korlátozásától a zaklatások számának csökkenését is várják

2020.01.17.

Új irányelveket fogalmazott meg az angol és walesi ügyvédeket tömörítő Law Society a jogászszakmán belül egy „egészséges alkoholfogyasztási kultúra” kialakítása jegyében. Az intenzív ivászatokkal együtt járó hagyományos céges bulik helyett szabadulószobás vagy pizzasütögetős csapatépítők megrendezését javasolják az irodáknak.

Magát törvényszéki végrehajtónak kiadva csal ki pénzt az ismeretlen férfi! - A Fővárosi Törvényszék figyelmeztet!

2020.01.17.

2019 májusa óta ismeretlen személy, magát telefonon fővárosi törvényszéki végrehajtónak kiadva károsít meg polgárokat országszerte. A Fővárosi Törvényszék kéri, hogy hasonló esetben mindenki fokozott óvatossággal járjon el és személyesen győződjön meg arról, hogy valóban indult-e végrehajtási eljárás a hivatkozott szemben.

Hiteles-e a bíróságnak e-mailben megküldött, hitelesített beadvány? - Hatályos szabályok és bírósági gyakorlat

2020.01.16.

A bírósághoz elektronikus levélben eljuttatott beadvány nem válthat ki más joghatást, mint az elutasítás - akkor sem, ha annak tartalma egyébként hitelesnek minősül. De miért utasítják el a bíróságok az e-mailben benyújtott beadványt, ha annak tartalma hiteles? Miért nem minősül elektronikus úton történő benyújtásnak az e-mailen történő megküldés? Mik a biztonságos kézbesítés feltételei?

Kinevezték az első női rendőrfőkapitányt - Somssich Gabriella harminc éve került a rendőrség szolgálatába

2020.01.16.

Először került nő rendőrfőkapitányi beosztásba Magyarországon. Somssich Gabriella januártól Nógrád Megye Rendőr-főkapitánya. Tervei között szerepel a közterületek rendjének, valamint a közlekedésbiztonsági helyzet javítás, a kábítószer és a pszichotrop anyagok elleni küzdelemben pedig mind a terjesztés, mind a fogyasztás terén zéró toleranciát ígér. Szabadidejében legszívesebben levenduláival és lekvárkészítéssel foglalkozik. Irodájában egy egyenruhás plüss mackó vigyázza napjait.

Sérti-e az uniós jogot az új dohányipari adó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj? - Magyar ügy az Európai Bíróság asztalán

2020.01.16.

Juliane Kokott főtanácsnok szerint a Bizottság a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások bizonyos tevékenységeihez kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti díj alkalmazásának felfüggesztését elrendelő intézkedései semmisek. Ugyanakkor a Bizottság végleges határozatokban megállapította, hogy a szóban forgó nemzeti intézkedések jogellenes és a belső piaccal összeegyeztethetetlen állami támogatásnak minősülnek. E határozatok időközben jogerőssé váltak.

Putyin: Szavatolni kell a jogrend prioritsát - Jelentős módosítás előtt az orosz alkotmány - Éves elnöki összefoglaló

2020.01.15.

Az orosz alkotmányban végrehajtandó módosításoknak közvetlenül szavatolniuk kell az alaptörvény prioritását az orosz jogi térben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a törvényhozás két háza előtt szerdán elmondott éves beszédében.

Mikor jár végkielégítés a munkavállalónak és mikor nem? - A munkaviszony felmondásának jogkövetkezményei

2020.01.15.

A közelmúltban munkaügyi pert nyert egy diplomás ápoló a korábbi munkáltatója ellen, mert az nem volt hajlandó megfizetni 10 éves munkaviszonyából fakadó végkielégítését. Az ötgyermekes anya – a megszűnő közalkalmazotti jogviszonyára tekintettel – nem akart honvédelmi igazgatási jogviszonyt létesíteni, ezért a munkáltatója szerint nem jár neki a végkielégítés, valamint a felmentési időre járó illetmény sem. De mikor is jár a végkielégítés? És mikor nem?

Az uniós utasok kevesebb mint fele ismeri az uniós utasjogokat - Az Európai Bizottság felmérésének tapasztalatai

2020.01.14.

Az uniós utasok kevesebb mint fele, 43 százaléka tudja, hogy az Európai Unió (EU) szabályozza az utasokat megillető jogokat - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett felméréséből.

Duplájára emelkedik a családi pótlék Romániában - A román államfő kihirdette a vonatkozó törvényt

2020.01.14.

Kihirdette kedden Klaus Iohannis román államfő a családi pótlék megduplázásáról szóló törvényt, amelynek hatályba lépését azonban - költségvetési fedezet híján - a kormány várhatóan elnapolja.

Uniós alapvető jogokat sért a civil törvény? - Magyar ügy az Európai Bíróság asztalán

2020.01.14.

Campos Sánchez-Bordona főtanácsnok: a Magyarország által a civil szervezetek külföldről történő finanszírozása tekintetében előírt korlátozások nem egyeztethetők össze az uniós joggal. E korlátozások sértik a tőke szabad mozgását és egyes alapvető jogokat.

Új uniós irányelv a vállalatok országhatáron átnyúló átalakulásáról - Január 1-től! - Célok, előnyök és kérdések

2020.01.14.

Új Európai Uniós irányelv lépett hatályba 2020. január 1-jén a vállalatok határokon átnyúló átalakulásáról, egyesüléséről és szétválásáról. Magyarországnak 2023. január 31-ig kell megalkotnia az irányelv nemzeti végrehajtásához szükséges jogszabályokat, amelyek jelentős változást eredményeznek a jelenleg hatályos társasági, munka- és adójogi szabályozásban is. Számos előnye mellett a szabályozás több kérdést is felvet.

Az agresszív adóstruktúrák jelentéstételi kötelezettségéről - Beszélgetés Jalsovszky Pál adójogi szakértő ügyvéddel

2020.01.14.

"Az Unión belül közel egy évtizede folyik a harc az adóelkerüléssel, adócsalással, az agresszív adótervezéssel szemben." - mondja Jalsovszky Pál ügyvéd, akivel az agresszív adóstruktúrák jelentését kötelezővé tevő, júliustól alkalmazandó DAC 6 Irányelvről beszélgettünk, mely jelentős változást fog előidézni a multinacionális vállalatok életében.

Megvásárolták a vizsgákat az eszéki jogi karon - Három neves jogász professzort szabadságvesztésre ítéltek

2020.01.14.

Vesztegetés miatt szabadságvesztésre ítélték az Eszéki Tudományegyetem Jogi Karának három professzorát. 1000 euró kértek a diákoktól, hogy sikeres legyen a vizsga. A korrupció az egész eszéki jogi kart átszőtte.

A jövőben e-cigarettát is csak dohányboltok értékesíthetnek - Szigorodott a trafiktörvény - A legfontosabb változások

2020.01.13.

Tovább csökkenhet a trafikok száma és az új dohánytermék kiegészítőket, valamint az e-cigarettákat is csak dohányboltok értékesíthetik a jövőben. A trafiktörvény rendelkezései – annak indoklása szerint - kiállták az idők próbáját, azonban a gyakorlati tapasztalatok összegyűjtése és elemzése mégis szükségessé tette a jelen módosításokat.

Kizárható-e a nyomozás során eljárt bíró az eljárás további szakaszaiból? - Az Alkotmánybíróság bírói ítéletet semmisített meg

2020.01.13.

Ellentétes a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog részét képező pártatlanság követelményével, ha a büntetőeljárás bírósági szakaszában olyan bíró jár el, aki a vádemelést megelőzően nyomozási bírói feladatokat látott el az ügyben - szögezi le az Alkotmánybírság IV/325/2019. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító, ugyanakkor bírói ítéletet megsemmisítő határozatában.

Önkénteseket toboroz az Utcajogász Egyesület - Jogászok és joghallgatók figyelem! - Jelentkezési határidő: február 9.

2020.01.13.

Az Utcajogász Egyesület jogász vagy joghallgató önkénteseket keres, hogy még hatékonyabban tudjon fellépni a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogvédelme érdekében. A jelentkezés határideje: 2020. február 9.

Nagyobb jogbiztonság az ingatlanközvetítésben - Megalakult az ÜgyvédHázak nevű országos ingatlanközvetítő hálózat

2020.01.13.

Megalakult az ÜgyvédHázak nevű országos ingatlanközvetítő hálózat, amely már most 23 irodával, 7 településen elérhető. Az ügyvédi ingatlanközvetítés jól szabályozott, etikai normák szerint működő, kamara által felügyelt, felelősségbiztosítással védett és áraiban is kedvező a piaci viszonyokhoz képest. Az ügyvédek törvényesen és felügyelt módon kezelnek pénzügyi letéteket is ingatlanügyletek során.

A megtévesztett felhasználó adataival fizet a Facebooknak - Az óriáscég 1,2 milliárdos büntetést fizet Magyarországnak januárban

2020.01.10.

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértő magatartást tanúsított azzal, hogy szolgáltatását éveken át ingyenesen hirdette. Bár a fogyasztóknak a szó szoros értelmében nem kell díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, azonban megadott és felhasználói aktivitásukból nyert adataik jelentős üzleti hasznot generálnak a vállalkozás számára, tehát tulajdonképpen adatainkkal fizetünk a szolgáltatásért. A GVH rekordméretű, 1,2 milliárd forint összegű bírságot szabott ki a Facebook-ra. Az esetet Bitai Zsófia reklámjogász elemzi.

Negyedszer választották Madarász Ivánt az Artisjus elnökének - Újabb két évig törti be a tisztséget a komolyzeneszerző

2020.01.10.

Újabb két évre Madarász Iván komolyzeneszerzőt választotta elnökévé az Artisjus keddi budapesti tisztújító ülésén.

Zöld hitelek - Tőkekedvezmény és olcsóbb hitel jár a környezetbarát lakásokhoz

2020.01.10.

Környezetbarát hitelek népszerűsítésével indítja az évet a Magyar Nemzeti Bank, mellyel tőkekövetelmény-kedvezményt kaphatnak a hazai hitelintézetek a 2020. január 1. és 2023. december 31. között nyújtott zöld lakáscélt szolgáló hitelekre. De mi számít zöldnek? Milyen támogatásról van szó? Kik járnak jól a új rendelkezésekkel?

Törölnie kell a Netflixnek az istenkáromló brazil vígjátékot kínálatából - A Rio de Janeiroi Bíróság ítéletet hozott

2020.01.09.

Törölnie kell a Netflix médiaszolgáltatónak Brazília kínálatából a Krisztus első kísértése című filmet - áll Rio de Janeiro bíróságának ítéletében. A bíróság szerint a film istenkáromló, mert - többek között - homoszexuálisként állítja be Jézust. A KDNP szeretné elérni, hogy a szolgáltató magyar kínálatából is eltávolítsa a vallásgyalázó 'vígjátékot'.

Jogsértő módon felosztott közbeszerzések - 1,6 milliárdos bírságot szabott ki a GVH versenykorlátozás miatt

2020.01.09.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) képalkotó diagnosztikai termékeket gyártó és forgalmazó cégeket bírságolt összesen 1,6 milliárd forintra, amiért jogsértő módon közbeszerzéseket osztottak föl egymás között.

Az etikai veganizmus filozófiai hit, így megilleti a törvény védelme - Egy brit munkaügyi bíróság ítélete diszkriminációs ügyben

2020.01.09.

Az etikai veganizmus filozófiai hit, amelyet megillet a törvény védelme a diszkriminációtól - mondta ki ítéletében múlt héten egy brit bíróság.

Szigorodhatnak a feltételes szabadságra bocsátás szabályai - A győri kettős gyermekgyilkosságról készült IM-jelentés megállapításai

2020.01.09.

Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását - jelentette be hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter. A miniszter Facebook-videójában összegezte a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításait.

A közszféra belső ellenőrzése változásért kiált! - Az ÁSZ ellenőrzésének tapasztalatai

2020.01.09.

A közszféra belső ellenőrzése jelenlegi formájában nem tölti be funkcióját, ezért indokolt a teljes rendszer felülvizsgálata – erre a következtetésre jutott elemzésében az Állami Számvevőszék. Az ÁSZ a közszféra belső ellenőrzési tevékenysége helyzetét értékelte a 2015-2018. évi számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai alapján. Az ÁSZ elemzése feltárta, hogy a belső ellenőrzés meghatározó arányban – az intézmények 90,7%-ánál és az önkormányzatok 96,7%-ánál – nem működött hatékonyan, így nem teremtett világos döntési helyzetet az első számú vezetők számára.

Ezentúl nem lehet kibújni a tőkekivonás után fizetendő adó alól - 2020-tól szigorúbban ellenőriz a hatóság az új szabályok alapján

2020.01.09.

Január 1-től nem lehet jogszerűen kibújni a tőkekivonás valós piaci értéke után fizetendő adó alól. Ha egy vállalkozás külföldre helyezi üzletvezetését, áttelepíti eszközeit, vagy üzletágát értékesíti külföldre, akkor ezentúl meg kell fizetnie a nemzetközi szaknyelvben exit taxnak nevezett adót.

Uniós jog a nemzeti bíróságok előtt - Amit az előzetes döntéshozatali eljárásról tudni érdemes!

2020.01.09.

A Kúria 2019 szeptemberében helyt adott a legfőbb ügyész törvényesség érdekében benyújtott indítványának és kimondta, hogy törvénysértő a büntetőeljárás előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezése miatti felfüggesztése, ha a kezdeményezésre irányuló kérelem a bíróság előtt folyamatban levő ügy kimenetelét nem érintő, az ügy tárgyával össze nem függő kérdésekre vonatkozik. De mikor és milyen esetekben van lehetősége a nemzeti bíróságnak előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezni?

A jogalkotó sértette meg a vállakozáshoz való alapjogot - Az Ab mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet állapított meg

2020.01.07.

A vállalkozáshoz való alapjog védelmi köre egyaránt kiterjed a piacra lépésre, továbbá a már megkezdett tevékenység folytatására is, azonban a szóban forgó alapjog a jogi környezet változatlanságát nem garantálja - szögezi le az Alkotmánybíróság II/757/2016. számú, jogalkotói mulasztás által előidézett alaptörvény-ellenességet megállapító határozatában.

Bosnyák jogásznő lett Ausztria igaságügyminisztere - A 35 éves Alma Zadić az ügyvédi pályát hagyta el hogy politikus legyen

2020.01.07.

A 35 éves bosnyák származású Alma Zadić lett az új osztrák kormány igazságügyi minisztere. „Azért hagytam el az ügyvédi pályát és mentem politikusnak, mert meg akartam mutatni, hogy a sokféleség és a kohézió erőssé tesz minket" – mondta a fiatal jogásznő, aki 2017 óta parlamenti képviselő a Zöld Párt tagjaként. Az osztrák államfő ma iktatta be hivatalukba Ausztria új kormányának tagjait.

Agyonnyomott egy kétéves gyereket egy IKEA komód - Az óriáscég 46 millió dolláros kártérítést fizet a szülőknek

2020.01.07.

Negyvenhatmillió dolláros (11,8 milliárd forintos) kártérítést fizet az IKEA egy párnak, akiknek a gyermeke amiatt halt meg, mert a svéd bútorgyártó vállat egyik komódja rádőlt - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató kedden.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000