Hír archívum: 2020. augusztus

Más hónap

Oltalmazott magyar borok - Az SZTNH tíz oltalmi formát biztosít a hazai boroknak és technológiáknak!

2020.08.10.

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Akár 3 év is lehet a jótállási időtartam - Januártól számos ponton módosul a kötelező jótállás szabályozása!

2020.08.10.

Évek óta rengeteg panasz érkezik a fogyasztóvédelmi hatósághoz a jótállási igényekkel kapcsolatban, számos vásárlónak kell szembesülnie azzal, hogy a kicserélés iránti igények falakba ütköznek vagy a javítások elhúzódnak. A problémát orvosolva idén nyáron kihirdették azt a jogszabályt, amely módosítja a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló kormányrendeletet és igyekszik elejét venni a fogyasztói elégedetlenségeknek. A módosítások 2021. január 1-jén lépnek hatályba, így a vállalkozásoknak elegendő ideje lesz felkészülni az új, meglehetősen szigorú szabályok alkalmazására, melyeket a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői foglaltak össze.

Újfajta internetes csalás Csányi Sándor nevével visszaélve - Az OTP Bank büntetőfeljelentést tesz az ügyben

2020.08.10.

Újfajta internetes csalásra figyelmeztet az OTP Bank: a csalók Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának nevével és arcképével visszaélve, helyenként hibás magyarsággal készült internetes hivatkozásokban kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat próbálnak népszerűsíteni. Az OTP Bank az ügyben büntetőfeljelentést tesz - közölte a pénzintézet hétfőn.

Alkotmányossági óvás az új román karanténtörvény ellen - Az ombudsman szerint alapjogsértő a fertőzöttet akarata ellenére elzárni

2020.08.10.

Romániában az új karanténtörvény ellen is alkotmányossági óvást emelt pénteken az ombudsman, miután július első három hetében a korábbi karanténintézkedések jogalapját megszüntető alkotmánybírósági határozat hátráltatta a koronavírus-járvány elleni védekezést.

A Facebook elérhetetlen jogsérelem esetén - Törvényben szabályozná a közösségi oldalt a Mi Hazánk és a NAIH

2020.08.10.

Törvényjavaslatot nyújt be a Mi Hazánk Mozgalom a Facebook általa kifogásolt gyakorlatának szabályozására. Toroczkai László pártelnök pénteken a sajtóhoz eljuttatott videójában ezt azzal indokolta, hogy megítélésük szerint az amerikai tulajdonú cég "nagyon durva politikai cenzúrát" alkalmaz.

Szabadságra megy az olasz parlament - Járványhelyzet ide vagy oda - szeptemberig szünetel a törvényhozói munka

2020.08.07.

Több mint három hét szabadságra szünetelteti munkáját a római parlament péntektől, annak ellenére, hogy szenátorok és képviselők korábban azt ígérték, hogy a járványhelyzet miatt idén nyáron nem szakítják meg munkájukat.

Eljárások kiskorúakat szexuálisan zaklató egyházi személyekkel szemben - Útmutatót adott ki a Hittani Kongregáció vatikáni hivatala

2020.08.07.

Az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseket érintő eljárásokhoz közölt úgynevezett útmutató dokumentumot a Hittani Kongregáció vatikáni hivatala.

Ki számít kiskorúnak a családegyesítési kérelmek elbírálásakor? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2020.08.07.

Az uniós tagországokban letelepedett menekültek gyermekei a kérelem elbírálásáig kiskorúnak számítanak, még abban az esetben is, ha a családegyesítési folyamat közben felnőttkorúakká váltak - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A COVID-19 átírhatja a transzferárakat is! - Mire kell figyelniük a cégeknek?

2020.08.07.

A koronavírus járvány, a vele járó gazdasági problémák és a különböző mentőcsomagok teljesen megváltoztatták a korábbi piaci környezetet. A változásokat a transzferár-nyilvántartásoknak is pontosan kell tükrözniük. „Különösen a naptári évtől eltérő üzleti évvel rendelkező vállalkozások számára jelent ez azonnali és nagy körültekintést érdemlő feladatot. Náluk már most szükséges lehet a szokásos piaci jövedelmezőségük meghatározásánál a világjárvány hatásának a számszerűsítése.” – figyelmeztetett Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletág igazgatója.

Egyenlőre nem szabadulhat a terroristaváddal elítélt Beke István - Súlyos jogsértések érik a magyarságot Romániában!

2020.08.06.

Egyelőre nem kerülhet feltételesen szabadlábra a terrorizmus vádjával Romániában öt év börtönbüntetésre ítélt Beke István. A kézdivásárhelyi magyar fiatalok bebörtönzésével Románia azt üzeni az erdélyi magyarságnak, hogy a magyarok nem nemzetalkotó tényezők - jelentette ki az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szabad-e az Alaptörvény alapján a kormány óriásplakátját rongálni? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2020.08.06.

az Alaptörvényből nem vezethető le, hogy a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozással bármilyen, a Kormány érdekkörében kihelyezett plakát korlátozás nélkül lefesthető, mint ahogy az sem, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának minden helyzetben meg kell hajolnia a tulajdonvédelem szempontjai előtt - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/939/2019. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában.

Közösségi finanszírozás a gazdasági növekedésért - Az EU crowdfunding-rendelete nagyban segíti a munkahelyteremtést

2020.08.06.

A koronavírus-járványt követő gazdasági visszaesés a KKV- és start-up szektorban is érezteti hatását, az induló vállalkozások számára a forrásszerzési lehetőségek ebben az időszakban még korlátozottabbak lehetnek. A Kapolyi Ügyvédi Iroda úgy látja, hogy az Európai Unió közösségi finanszírozásra (crowdfunding) vonatkozó szabályozásának jelenlegi státusza hazánkban is lendületet adhat az innovációval foglalkozó vállalkozások finanszírozásának, és új munkahelyek létrejöttét is elősegítheti.

Fesztiválbelépő 5%-os áfakulccsal - Van-e jogi akadály és kinek jelentene a kedvezmény valós előnyt?

2020.08.05.

A fesztiválok elmaradása miatt, a zenészek megsegítése érdekében a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) a koncertek belépőjegyeire kedvezményes, öt százalékos áfa bevezetését kéri. A Niveus Consulting Group azt járta körbe, kinek jelenthetne ez valós előnyt, illetve léphet-e egyáltalán áfaügyben a kormány.

150 milliós GVH bírság valótlan állítások miatt - A BioTech USA sérülékeny fogyasztói csoportokat is megtévesztett

2020.08.05.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy friss döntésében megállapította, hogy az egy cégcsoportba tartozó JLM PowerLine Kft. és a BioTech USA kft. fogyasztókkal szembeni tisztességtelen gyakorlatot tanúsítottak. A GVH a jogsértésért még az engedmények után is magas, 150 millió forintos bírság egyetemleges megfizetésére kötelezte a két eljárás alá vont céget. A döntés hátterét a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportja elemzi.

Módosultak a felnőttképzési tevékenységre vonatkozó jogszabályok - Kire vonatkoznak és mire számíthatnak a képzéssel foglakozók?

2020.08.05.

Módosult a felnőttképzési törvény, melynek idei hatályba lépése nagy port kavart a képzéssel, oktatással foglalkozó vállalkozások életében. Magánórák, rendezvények, tréningek, workshopok…Vajon kire vonatkozik a módosítás? Mi lesz a felnőttképzési vállalkozások sorsa?

Bűnöző gyermekek - A fiatalkorúakra vonatkozó büntetőjogi szabályozás problematikája

2020.08.05.

12 éves kortól büntetendővé válnak a pedagógusok sérelmére elkövetett bűncselekmények - egy, az Országgyűléshez benyújtott törvényjavaslat alapján. „Hiszen még gyerekek!”- szisszennek fel sokan a hír hallatán. A "tanárverő felvételek" tanúsága szerint a gyermek és a fiatalkorú is képes súlyos bűncselekményt elkövetni. De vajon alkalmas-e a büntetőjog a „megbotlott” fiatal helyes irányba terelésére? Egyáltalán, mit tehetne értük a jog?

Betartják-e az uniós jogot a tagállamok? - Megjelent a bizottság 2019. évi jelentése - Van még min javítani!

2020.08.04.

Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló éves jelentés bemutatja, hogy az Európai Bizottság milyen lépéseket tett 2019-ben az uniós jog ellenőrzése és érvényesítése érdekében, továbbá átfogó képet ad a tagállamok teljesítményéről az egyes szakpolitikai területeken.

Megalakult az új szerb parlament - A legnagyobb délvidéki magyar párt 9 képviselője került be a törvényhozásba

2020.08.03.

Megalakult az új szerb parlament hétfőn Belgrádban, miután hitelesítették a képviselők mandátumát, ám a házelnököt és helyetteseit egyelőre nem választották meg.

Lezárult a gyöngyöspatai iskolaügy - Átutalták a kártérítések felét - Az ügy nyomán változnak a kártérítéssel kapcsolatos jogi szabályok!

2020.08.03.

Péntek reggel minden jogosultnak átutalták a számára megítélt kártérítés felét, az összeg hiányzó részét egy hónapon belül ugyancsak megkapják - jelentette be Horváth László miniszterelnöki megbízott a helyi szegregációs iskolaügyben tartott sajtótájékoztatóján, Gyöngyöspatán.

A kémkedés - egy súlyos és nehezen bizonyítható bűncselekmény - Amit a hírszerzés büntetőjogi megítéléséről tudni érdemes!

2020.08.03.

16 évi szabadságvesztésre ítéltek Moszkvában egy volt amerikai tengerészgyalogost, mert – a vád szerint – államtitkot tartalmazó memóriakártyát szerzett meg. A hírszerzést a prostitúció mellett a legősibb foglalkozásként aposztrófálják. A kémkedés súlyos károkat okoz egy országnak, fontos állami, politikai, gazdasági érdeket veszélyeztető tevékenység, nem beszélve arról, hogy egy „eladott” információ emberéletekbe is kerülhet. A kémkedést az államok többsége szigorúan bünteti. De mi a helyzet Magyarországon?

Az Európai Bíróság jogértelmezésének ex tunc természetéről - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2020.08.03.

amikor az Európai Bíróság előzetes döntéshozatali eljárás keretében az uniós jog valamely szabályát értelmezi, a norma azon jelentését tárja fel, ahogyan az adott normát mindig is értelmezni kellett volna. Az Európai Bíróság jogértelmezése ex tunc természetű szögezi le az Alkotmánybíróság IV/546/2017. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában.

Megéri-e a Robin Hood adót fizető megújulóenergia-termelőknek? - A jelenlegi adószabályok versenyhátrányt jelentenek a kiserőműveknek

2020.08.03.

A hatályos szabályozás alapján 31%-os Robin Hood adót kell fizetni a megújuló alapú villamos energia termelőknek is, kivéve azokat, amelyek a KÁT-ban vagy METÁR-ban vesznek részt és 50 MW kapacitás alattiak. A DLA Piper jogi és üzleti tanácsadó szakértői megvizsgálták, hogy megvalósíthatóak-e magyarországi naperőművi beruházások tisztán piaci alapon, azaz támogatás nélkül, és mi lehet az az értékesítési ár és beruházási összeg, amely mellett kellő megtérülést biztosít egy ilyen beruházás.

Bővült az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek köre - Július 24-dikén lépett hatályba a kormány rendelete

2020.08.03.

Az ingatlanpiac dinamikusan fejlődő és egyre fontosabb szegmensét jelentik a különböző ingatlan kiállítások és házépítő versenyek. Ezek az események innovációs és marketing szempontból is jó lehetőséget teremtenek a piaci szereplők számára technológiai felkészültségek fejlesztésére és bemutatására, ügyfélkörük bővítésére.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000