Hír archívum: 2019. április

Más hónap

Emberi Jogi Enciklopédia - Egy hiánypótló kiadvány magyar nyelven! - Kerekasztal beszélgetés a műről az idei könyvfesztivál keretében

2019.04.24.

102 szócikk, 67 szerző, 748 oldal. Számokban így foglalható össze az a hatalmas vállalkozás, melyet prof. dr. Lamm Vanda fogott össze szerkesztőként és Emberi Jogi Enciklopédia címmel látta meg a napvilágot (Kiadó: HVG-ORAC, 2018).

Eredménytelenül kért vesztegetési összeget a NAV alkalmazott - Akár 5 évnyi szabadságvesztésre is ítélheti a bíróság

2019.04.23.

Az épületgazdálkodásért felelős férfi visszaosztást kért a műszaki üzemeltetés leigazolásáért; ellene vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

Szükséges-e vámhatósági igazolás a termékexport adómentességéhez? - Uniós jogot sért a magyar áfatörvény az Európai Bíróság döntése alapján

2019.04.23.

Az Európai Unió Bírósága ítéletében megerősítette, hogy exportértékesítés esetén az adómentességnek nem feltétele a kiviteli vámeljárás lefolytatása – hívta fel a figyelmet a BDO Legal Jókay Ügyvédi Iroda.

Mikor érvénytelen a devizahitel szerződés? - Száznegyven ügyet vizsgált meg a Kúria Konzultációs Testülete

2019.04.23.

A Kúriának a devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási vizsgálatára létrehozott Konzultációs Testülete áprilisi ülésén értékelte azt a száznegyven ügyet elemző vitaanyagot, amely az árfolyamkockázatot a hitelt felvevőre hárító szerződési feltételek tisztességtelenségével összefüggő bírói gyakorlatot elemzi. A testület főbb megállapításait kilenc pontban foglalta össze az ülésről készült emlékeztető.

Teljeskörű védelem közérdekű bejelentőknek az egész Unióban - Az Európai Parlament támogatta az új szabályokat

2019.04.16.

Nagyobb védelmet kapnak a munkavégzés során tapasztalt törvénytelenségeket vagy kárt okozó cselekményeket bejelentők, miután kedden az Európai Parlament támogatta az erről szóló szabályokat.

Jogi túlélő kurzusok előadóművészeknek - Az EJI előadássorozata a jogtudatosság növelését segíti

2019.04.16.

A magyar előadóművészek jogtudatosságának növelése érdekében az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) ismét elindította tájékoztató előadássorozatát.

Van társasági élet a halál után! - Mit tehet egy cég döntésképtelenség elkerülése érdekében?

2019.04.16.

Ha valaki váratlanul elhalálozik, ez nem csak a család életében hagy rettenetes űrt maga után, hanem annál a társaságnál is, amelynek az elhunyt tagja volt. Ilyenkor a társaság könnyen döntésképtelen helyzetbe kerülhet, még akkor is, ha az elhunyt csak minimális tagi részesedéssel rendelkezett. Viszont léteznek megoldások, amelyekkel – ilyen esetekre – nem csak a családi hozzátartozókról, hanem a társaság döntésképtelenségének elkerüléséről is tud az örökhagyó gondoskodni. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

Igazságos büntetés - A büntetéskiszabás során értékelhető tényezők rendszere

2019.04.16.

Előfordul, hogy a társadalom nagy része egy büntetőeljárásban meghozott ítéletet túl enyhének talál. A büntetéskiszabás mindig is a közvélemény fókuszában áll - gondoljunk csak a halálbüntetés visszaállításának időről időre felmerülő kérdésére. Vajon a bíróság milyen tényezőket milyen szempontok alapján értékel a büntetőjogi felelősségre vonás során? Mitől arányos és igazságos a büntetés?

Közelgnek az Európai Parlamenti választások - Módosultak a választási eljárásról szóló szabályok!

2019.04.16.

A köztársasági elnök 2019. május 26. napjára tűzte ki az idei EP választás időpontját – immáron 4. alkalommal szavazhatunk az általunk választott pártlistára. Kik a szavazásra jogosultak? Miként módosultak a választási eljárás szabályai?

Új szabályok az uniós pályázatoknál - Csökkennek a források felhasználásának adminisztratív terhei

2019.04.16.

Megkezdődött a felkészülés az új hétéves uniós költségvetési periódusra. Az új szabályok eredményeként csökkenhetnek az uniós források felhasználásával kapcsolatos adminisztratív terhek.

Közösségi oldalakon népszerűsített kereskedelmi termékek - Bírságra számíthatnak a véleményvezérek!

2019.04.15.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mostanáig elnéző volt azon véleményvezérekkel, akik közösségi oldalaikon kereskedelmi terméket népszerűsítettek, de nem tüntették fel, hogy ezért ellenszolgáltatásban részesültek. Ellenszolgáltatásnak nem csak pénz minősül, de bármilyen ajándék, ingyenes juttatás. Minden jel arra utal, hogy ez az időszak véget ért: az uniós szabályozási törekvésekkel összhangban a napokban a GVH szigorúbb fellépést jelentett be az online véleményezérekkel és a hirdetőkkel szemben - foglalja össze a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

A legidősebb ügyvéd - Arckép Schirilla Györgyről

2019.04.12.

"Isten jogköre nagyobb a földi bíróénál." – vallotta a pátriárkai kort megélt ügyvéd. Schirilla György, akit több politikai indíttatású perben végzett védői munkája miatt 1956 után hosszú időre töröltek az ügyvédi kamarából, erkölcsi és szakmai példát mutatott a jövő jogászi generációinak is.

Betegségek után járó adókedvezmények - Idén jelentősen bővült a jogosultság köre - Ne felejtsük el igényelni!

2019.04.12.

Idén jelentősen bővült azon tartós egészségügyi problémák köre, amelyek után a dolgozók jogosultak arra, hogy a minimálbér 5 százalékát, vagyis az idei évben havi 7 450 forintot a saját személyi jövedelemadójukból levonjanak. Immár jogosult a kedvezményre többek között az a mintegy 200 ezer nő is, akinél endometriózist állapítottak meg. A kedvezmény már a havi adóelőleg levonásakor is kérhető a munkáltatónál, de érvényesíthető az SZJA-bevallásban, egy összegben is.

Sok a hiányosság és a szabálytalanság a kórházak gazdálkodásában - Az Állami Számvevőszék vizsgálati tapasztalatai

2019.04.12.

A Kórházszövetség Kongresszusán mutatta be a kórházak ellenőrzési tapasztalatait az Állami Számvevőszék tervezési vezetője. Salamon Ildikó előadásában hangsúlyozta: az ÁSZ célja a kórházak törvényes gazdálkodásának a támogatása. Kifejtette: alapvető társadalmi elvárás, hogy az állampolgárok a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a kórházakban. Ehhez ugyanakkor szabályosan, átláthatóan és hatékonyan működő egészségügyi gazdálkodó szervezetekre van szükség – hangsúlyozta az ÁSZ tervezési vezetője, Egerben.

Nemzetközi élvonalban a NNG Legal Team - Versenyjogi kategóriában került öt legjobb közé a cég jogi osztálya

2019.04.12.

Az NNG jogi osztálya shortlistre, az öt legjobb közé került versenyjog kategóriában, az egyik rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen, a European Global Counsel Award idei díjprogramjában.

Bírósági meghallgatás a távolból - Több mint 1000 alkalommal használták a 72 új rendszert az elmúlt fél évben

2019.04.12.

A 2018. szeptemberétől működő 72 távmeghallgatási rendszert eddig több mint 1000 alkalommal használták a bíróságok. 2018. szeptember-november között összesen 191, míg 2019. márciusában már 402 távmeghallgatást tartottak. Legtöbbször a Fővárosi, Miskolci, Győri, Nyíregyházi és Szegedi Törvényszéken alkalmazták az új technológiát.

Kitől kérhető a jogalap nélkül beszedett áfa visszatérítése? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.04.12.

Jóllehet az áfa levonhatóságával összefüggésben folyó eljárásban az adóhatóság nem köteles vizsgálni, hogy a fordított adózás alkalmazásának elmulasztása miatt jogalap nélkül beszedett, majd az adóhatóság részére így befizetett összeget az értékesítő vissza tudja-e téríteni a beszerzőnek, az ilyen visszatérítés lehetetlensége esetén a beszerző közvetlenül az adóhatóságtól kérheti a visszatérítést - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

A hetedik - Költészet rácsok mögül - Rabok szavaltak a magyar költészet napján - Kisfilm

2019.04.12.

A magyar költészet napjának tiszteletére négy büntetés-végrehajtási intézetből összesen hét elítélt szavalta el József Attila A hetedik című költeményét - nem is akárhogyan!

Elindult az Indokolások Tára - A jogszabályok indoklása a Nemzeti Jogszabálytár felületén is kereshető!

2019.04.11.

A Magyar Közlöny elektronikus mellékleteként március 29-én megjelent az Indokolások Tára első száma. A törvényjavaslatok és más jogszabályok indoklására mostantól a (Nemzeti Jogszabálytár|http://njt.hu/) (njt.hu) felületén is kereshetünk.

Jelszóvédelmi kisokos - Hogyan védi meg a 'tufa' a személyes adatokat?

2019.04.11.

Az internetes szolgáltatásokat nyújtó cégek esetében a felhasználók csak reménykedhetnek abban, hogy a vállalat, amelyre rábízták szinte az egész életüket, megfelelően védi személyes adataikat. De mit tehet egy átlagos felhasználó akkor, ha még a legnagyobb közösségi oldal sem kezeli megfelelően a jelszavát? Itt jön képbe a tufa (2FA), ami segít, hogy a belépési kódokkal a támadók kevésbé tudjanak visszaélni.

Helyszínen is megbírságolható kalóztaxisok - Sürgősségi rendelettel módosította a taxitörvényt a román kormány

2019.04.10.

Sürgősségi rendelettel módosította a taxitörvényt a román kormány pénteken, megkönnyítve az engedély nélküli üzletszerű személyszállítás leleplezését.

Erősen vitatott részek az isztambuli egyezményben - Határozatot fogadott el a ratifikáció leállításáról a pozsonyi törvényhozás

2019.04.10.

Parlamenti határozatban szólította fel a pozsonyi törvényhozás a szlovák kormányt az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítására. A dokumentumot nagy többséggel hagyta jóvá a szlovák parlament.

Az E-akta - Hogyan könnyíti meg a Digitális Bíróság a bírósági dolgozók napi munkáját? - Kisfilm

2019.04.10.

KÖFOP, E-akta, via video, Benchbook - a közelmúltban épültek be ezek a kifejezések a bírósági nyelvezetbe. Tényleg olyan szokatlanok, mint amilyennek első hallásra tűnnek? Vagy villámgyorsan a mindennapok részévé váltak? Bemutatjuk, hogy a Digitális Bíróság milyen módon könnyíti meg a bírósági dolgozók napi munkáját, mi a jelen és milyen lesz a jövő...

No-deal - A Brexit legkorábbi időpontja jelenleg április 12. - Új szabályokat és iránymutatásokat adott ki a brit törvényhozás és az Unió

2019.04.10.

Az Európai Bizottság a tartózkodási jogról, a társadalombiztosítási jogosultságról, az adatvédelemről, a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről, a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről szóló, valamint a halászatot érintő gyakorlati iránymutatást adott ki a tagállamoknak arra az esetre, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyná el az Európai Uniót - jelentette be a brüsszeli bizottság szerdán.

Sérti-e a Balaton törvény a tulajdonhoz és a vállalkozáshoz való jogot? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.04.10.

A balatoni táj megóvása olyan közérdeknek tekinthető, amely indokolhatja, hogy egyes tevékenységeket a jogalkotó korlátozzon - szögezte le egy bírói kezdeményezés tárgyában hozott határozatában az Alkotmánybíróság.

Munka és magánélet összhangját szolgáló uniós intézkedések - Az EP támogatta az apasági és az át nem ruházható szülői szabadság új szabályait

2019.04.10.

Kötelezően biztosítandó, legalább tíz napos apasági szabadság a betegszabadsággal megegyező bérezéssel; kötelezően biztosítandó, évi két hónap át nem ruházható szülői szabadság; kötelezően biztosítandó, évi öt nap gondozói szabadság; rugalmas munkarend, többek között távmunka lehetősége. - A munka és a magánélet összeegyeztetését szolgáló intézkedéseket fogadtak el az Európai Parlament képviselői.

Kényelmetlen börtönök? - Kártérítés alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatt - A Szögi család ügyének margójára

2019.04.10.

Több mint két éve lépett hatályba a Bv. törvény módosítása,amely alapján a fogvatartottak nem megfelelő elhelyezési körülményeik miatt kártalanítási igénnyel élhetnek a magyar állammal szemben. 2018-ban több mint 11 ezer ilyen ügy indult, amely közel 50%-os emelkedést jelent a megelőző évhez képest. De miért is jár a kártalanítás? És mi lesz a Szögi Lajos gyilkosának ítélt 5 millió forint sorsa?

Adóköteles lett a munkavállaló továbbtanulásának támogatása - A 2019-től hatályos adózási szabályok

2019.04.10.

A 2019. évtől hatályos, adózásra vonatkozó jogszabály-módosítások érzékenyen érintették a munkáltató által munkavállaló részére nyújtott képzési támogatások költségére vonatkozó adózási és járulékviselési szabályokat. Miként alakulnak a tanulmányi támogatásra vonatkozó adózási szabályok az új rendelkezések alapján?

Új európai bűnügyi nyilvántartás - Az uniós tagállamok jóváhagyták a rendszer felállítását

2019.04.09.

Jóváhagyták az elítélt harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó új bűnügyi nyilvántartási rendszer felállítását kedden az európai uniós tagországok kormányai.

Az igazság arcai - jog és bíróság színesben - Bíróságok gyermekszemmel - Rajzpályázatot hirdet az igazságszolgáltatás

2019.04.09.

Gyermekrajzpályázatot hirdet két kategóriában "Az igazság arcai - a jog és a bíróság színesben" címmel 11 törvényszék a Zoom Egyesülettel, és az Országos Bírósági Hivatallal együttműködve.

Érvénytelen-e közjogilag az Mt. módosítás és közigazgatási bírósági törvény? - Az Alkotmánybírság döntést hozott

2019.04.09.

Az Alkotmánybíróság elutasította az országgyűlési képviselők több mint egynegyedének azon indítványait, amelyekben az Országgyűlés 2018. december 12-i ülésnapján elfogadott egyes törvények közjogi érvénytelenségét állították, azok elfogadási körülményei miatt.

Az igazság védelmében - Kisfilm a büntetés-végrehajtási hivatásról - A bv-szervezet pálzáyata - Szeptember 1-ig várják az alkotásokat

2019.04.09.

Az „igazság védelmében” címmel indít rövidfilmes pályázatot a büntetés-végrehajtás. Olyan alkotásokat vár a szervezet, amelyen a pályázók azt örökítik meg, hogy mit jelent számukra a büntetés-végrehajtási hivatás.

Gyorsabb és kiszámíthatóbb adóügyi viták az EU-ban - Július 1-el hatályba lépnek az irányelvet érvényesítő jogszabályok

2019.04.09.

Kiszámíthatóbbá és gyorsabbá válhat az Európai Unióban az adóügyi jogviták rendezése, miután július 1-jétől életbe kell lépniük a tagországokban az erre vonatkozó irányelvet érvényesítő jogszabályoknak. Fontos változás lesz, hogy bővül azon esetek köre, amelyekben alkalmazni lehet a vitarendezést, és legfeljebb három év áll majd rendelkezésre egy-egy vitás ügy lezárására.

A köztisztviselői döntések aktanyilvánosságának korlátai - Egy alaptörvény-ellenes kúriai ítélet - Az Alkotmánybíróság döntése

2019.04.08.

A nyilvánosságkorlátozás tartalmi indokoltságának tényleges vizsgálata nélkül hozott, a feltétlenül szükségesnél tágabb alapjog-korlátozásra lehetőséget adó bírói döntés alaptörvény-ellenes - mondta ki döntésében (IV/1079/2017.) az Alkotmánybíróság.

Öröklési kérdések a társasági jogban

2019.04.08.

Az örökösök jogi helyzete társaságonként változó tendenciát mutat. Mely esetekben öröklődik a társasági tagság? Miként képezheti a hagyaték részét a tagságból eredő örökség? Osztoznia kell-e az örökösöknek tagsági jogból eredő tulajdonrészen? - Szabályok társasági formák alapján

Elképesztő magyar siker a Jessup Nemzetközi Perbeszédversenyen - Az ELTE joghallgatói nyerték a rangos megmérettetést!

2019.04.08.

A joghallgatók tekintélyes Jessup nemzetközi versenyében ért el első helyezést szombaton a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) joghallgatóinak csapata. Az ELTE hallgatói közül Szép Vanessa, Bazsó Gábor, Buda Zolta, Koncsik Marcell alkotta a magyar küldöttséget, felkészítőtanáraik pedig Kajtár Gábor, Sulyok Katalin és Pap Dániel voltak.

A perek megelőzésére felkészített diákok - Alternatív vitarendezési versenyt hirdet a MOKK jogász és közgazdász hallgatóknak

2019.04.08.

A bíróság előtti viták megelőzését, a peren kívüli eljárások elterjedését segíti az országos alternatív vitarendezési verseny, amelynek nyilvános részét idén április 5-én tartották a Közjegyzők Házában, Budapesten. Az alternatív vitarendezés egyre népszerűbb Magyarországon, bár még messze nem olyan gyakori, mint az uniós átlag. A bírósági perek elkerülése az államnak és a vitában álló feleknek is érdeke, a cégek peresített jogvitái ugyanis évente mintegy százmilliárd forintba kerülnek a feleknek.

Öt éves csúcson a cégalapítások száma Magyarországon - Több mint 7600 új cég indult az első negyedévben

2019.04.04.

Több mint 7600 új cég indult az első negyedévben Magyarországon - ez 2014 eleje óta a legmagasabb érték - ugyanakkor a cégtörlések száma is jelentősen nőtt, vagyis nem állt még helyre a stabilitás a cégvilágban - közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Egyszerűbben elfogadott hivatalos iratok az uniós tagországokban - Egyes közokiratokat hitelesítő pecsét nélkül is el kell fogadni!

2019.04.04.

Egyszerűbbé válhat az Európai Unióban a hivatalos ügyek intézése azzal, hogy egy uniós rendelet szerint számos, bármely tagállamban kibocsátott közokiratot, például apai elismerő nyilatkozatot vagy anyakönyvi kivonatot, egy másik tagállamban el kell fogadni a hitelesítő pecsét (apostille tanúsítvány) nélkül. Más országokba szánt dokumentumoknál azonban továbbra is szükséges a felülhitelesítés, illetve még az uniós országok esetén is érdemes előzetesen tájékozódni, milyen iratokat vár el az adott hivatal – hívja fel a figyelmet a rendelet kapcsán a Magyar Országos Közjegyzői Kamara.

Jogi válasz gyomorpanaszokra - Az ételintoleranciában szenvedők jogi védelme

2019.04.04.

Előrecsomagolt szendvics címke nélkül, a vásárló kérdése kapcsán nagy szemeket meresztő pultos. Ki ne találkozott volna a jelenséggel egy kisebb büfében vagy boltban? Az ételallergiában vagy ételintoleranciában szenvedőknek óvatosan kell eljárniuk, ha nem szeretnék, hogy a gyomruk bánja a bevásárlást. De hogyan siet segítségükre a jog?

Új elnök a Szegedi Ítélőtábla élén - Kiss Gabriellát egy évre bízta meg az OBH elnöke

2019.04.04.

Összbírói értekezlet keretében jelentette be dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hogy április 1-től egy évre Kiss Gabriellát bízza meg a Szegedi Ítélőtábla elnöki teendőinek ellátásával.

Tulajdonosi identitás a pénzmosás árnyékában - Jelentősen módosult a vagyonelrejtés megelőzéséről szóló uniós szabályozás

2019.04.04.

A tavalyi év során heves vitákkal övezve az Európai Unió Tanácsa elfogadta a pénzügyi rendszerek pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozás céljára való felhasználásának megelőzéséről szóló irányelvet. Az új szöveg jelentősen módosítja a korábbi szabályozási kereteket, hatékonyabb és átfogóbb jogi eszközöket kínálva a tagállamok számára a transzparenciáért vívott küzdelemben.

Mikor köteles késés esetén kártalanítani az utasokat a légi fuvarozó? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.04.04.

A légi fuvarozó csak akkor köteles kártalanítást fizetni az utasoknak a repülőgépabroncs futópályán található csavar által okozott sérülése miatti háromórás vagy azt meghaladó késés esetében, ha nem vett igénybe valamennyi rendelkezésére álló eszközt a légi járat késésének korlátozása érdekében - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Zöld bíróságok - Környezettudatos igazságszolgáltatás - A Gyulai Törvényszék csatlakozott a „Föld órája” kezdeményezéshez

2019.04.04.

A Gyulai Törvényszék első alkalommal csatlakozott a WWF által meghirdetett „Föld órája” kezdeményezéshez. A gyulai Béke sugárúton található épület és annak helyi jelentőségű természetvédelmi területnek minősülő udvara 2019. március 30-án 20 óra 30 perctől - a szolidaritás jegyében – a díszvilágítás lekapcsolásával egy órára sötétségbe borult.

Felértékelt adatbiztonság, nagyobb kötelezettség az adatkezelőkre - A NAIH elnöke beszámolt a hatóság elmúlt évi tevékenységéről

2019.04.03.

A csaknem egy éve hatályba lépett európai uniós adatvédelmi csomag a korábbinál nagyobb kötelezettségeket ró az adatkezelőkre, akik erre nem mindig vannak felkészülve - mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a szervezet elmúlt évi tevékenységét bemutató szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000