Hír archívum: 2019. november

Más hónap

Hazatérhet a holtnak nyilvánított férfi - Hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság 1998-as határozatát

2019.11.12.

Hatályon kívül helyezte a Ceglédi Járásbíróság 1998-ban kelt határozatát, melyben halottnak nyilvánított egy, az Egyesült Államokba disszidált férfit. A férfi súlyos betegsége miatt szeretne még egyszer életében hazalátogatni, de eddig - a holtnak nyilvánító határozat miatt - nem kaphatott útlevelet.

Hogyan büntethető a szabályszegő nemzetközi védelmet kérelmező? - Uniós ítélet korlátozza a tagállamokra ruházott jog terjedelmét -

2019.11.12.

A nemzetközi védelmet kérelmező személy, aki súlyosan megsértette az őt elszállásoló befogadó állomás szabályait, vagy súlyosan erőszakos magatartást tanúsított, nem szankcionálható a befogadásnak a szállással, az élelmezéssel vagy a ruházkodással kapcsolatos anyagi feltételei megvonásával - áll az Európai Unió Bíróságának C-233/18. számú, Haqbin kontra Federaal Agentschap voor de opvang van asielzoekers ügyben hozott ítéletében.

Egy tatabányai büntetőbíró tapasztalatai az Eurojustnál - Jól veszi az akadályokat Hágában az EJTN csereprogram ösztöndíjasa

2019.11.12.

Egészen új szakmai szerepben találta magát, ám sikerült fölvennie a Eurojust munkatempóját Balogh Mártának. A Tatabányai Törvényszék büntető bírája az EJTN long term csereprogramja keretében, szeptemberben utazott Hágába, négy hónapot tölt el az uniós szervezetnél. Az eddig szerzett szakmai tapasztalatairól mesélt.

Ellenérték vagy kártérítés? – Áfa szempontból nem mindegy! - Az Európai Bíróság a tagállami szabályoktól független értelmezést adott

2019.11.12.

Az Európai Unió Bírósága a közelmúltban újfent kijelentette, hogy a szerződésben kikötött kártérítés vagy kötbér is minősülhet egy szolgáltatás ellenértékének áfa szempontból. Ez azért nem mindegy, mert az ellenérték áfás, a kártérítés viszont nem. Mindez különösen az ún. hűségidős, vagy az egyéb határozott idejű szolgáltatásokat érintheti.

Tovább emelkedtek a jogdíjak világszerte - A beszedett összeg elérte a 9,65 milliárd eurót! - A CISAC friss jelentése

2019.11.11.

Tavaly világszerte tovább emelkedett a beszedett jogdíjak mértéke, a fő hajtóerő a digitális felhasználás volt - állapítja meg a közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC a 2018-as globális adatokat összefoglaló friss jelentésében.

Többszáz milliós csalás miatt előzetesben a BKKB egykori elnökhelyettese - Gyermekkori barátait és munkatársait is megkárosította a volt bíró

2019.11.11.

Gyerekkori barátait, ismerősit és munkatársait is átverte a Budai Központi Kerületi Bíróság egykori elnökhelyettese, aki a gyanú szerint több száz millió forintot kért kölcsön különboző ígéretekkel. A 62 éves dr. B. Veronikát különösen nagy értékre elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség. A Budakörnyéki Járásbíróság elrendelte a jelenleg ügyvédként praktizáló volt bírónő előzetes letartóztatását.

Visszautasított keresetlevelek - A hiánypótlási felhívás kiadása nélküli visszautasítás okai

2019.11.11.

Lassan 2 éve lépett hatályba az új Pp., a joggyakorlat azonban még mindig vet fel jogértelmezési kérdéseket. A nehézségek feloldása érdekében a Kúria jogegységi határozatot is hozott. Mely esetben köteles a bíróság a keresetlevelet hiánypótlási felhívás kiadása nélkül visszautasítani?

Thék Endre bútoraival rendezték be az Igazságügyi Palotát - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.11.08.

Thék Endre a dualista monarchia korának leghíresebb bútorkészítője volt. Az ő bútoraival rendezték be számos reprezentatív középület termeit, többek között az Igazságügyi Palota belső tereit is. 1872-ben alapított asztalosműhelyében jött létre Magyarország egyik legnagyobb bútor-, asztalos- és zongoragyára.

Csalóakadémia - Hogyan dolgoznak a bűnözők? - A Belügyminisztérum kisfilmekkel hívja fel a figyelmet a veszélyekre

2019.11.08.

Négy kisfilmmel szemlélteti a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa (NBT) a leggyakoribb idősek ellen elkövetett bűncselekmények előkészületeit, azzal a céllal, hogy a potenciális áldozatok megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket.

A vezető pozíciók 41%-át nők töltik be az Európai Bizottságban

2019.11.08.

Az Európai Bizottság túllépte a Jean-Claude Juncker elnök által 2014-ben kitűzött célt, aki kötelezettséget vállalt arra, hogy megbízatása végéig a Bizottság közép- és felső vezetőinek legalább 40%-a lesz nő. A legfrissebb adatok szerint minden szintet tekintve jelenleg a vezető pozíciók 41%-át nők töltik be, szemben a Juncker elnök megbízatása kezdetén mért 30%-kal, ami 37%-os növekedést jelent.

Több, mint 2 milliárd forint kárt okozott az államnak a 12 fős bűnszervezet - Öt európai állam nyújtott jogsegélyt az eljárás során

2019.11.08.

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben, öt európai államhoz intézett jogsegélykérelem teljesítését követően tizenkét személlyel szemben nyújtott be vádiratot.

Energiapiaci tanácsadóval erősít a Baker McKenzie budapesti irodája - Kovács Kristóf 15 évig volt az Európai Bizottság szakértője

2019.11.08.

Kovács Kristóf másfél évtizedes EU Bizottsági tapasztalattal csatlakozik a Baker McKenzie Energia és Infrastruktúra csapatához, ahol energiapiaci tanácsadóként segíti a jövőben a nemzetközi ügyvédi iroda energetikai jogi szolgáltatásait.

Tavaszig a Parlamentben ülésezik az Alkotmánybíróság - Megújul a 70-es évek elején épült Donáti utcai épület

2019.11.07.

Az Alkotmánybírság (Ab) a Parlament egyik irodahelyiségében ülésezik a következő mintegy fél évben, az Ab Donáti utcai épületének felújítása miatt - tudatta az Ab hétfőn közleményben.

Az azonosítót és a lakcímet is tartalmazza az új személyi igazolvány - Október 28-dika óta igényelhető az új eSzemélyi!

2019.11.07.

Már az igénylő személyi azonosítóját (korábbi elnevezéssel személyi számát) és a lakcímét is rögzítik az újonnan kiállított állandó személyazonosító igazolvány (eSzemélyi) tároló elemén - tájékoztatott a Belügyminisztérium.

Németországban korlátozzák a homoszexualitás kezelésének lehetőségét - Az egészségügyi minisztérium jogszabálytervezete

2019.11.07.

Korlátozhatják Németországban a homoszexualitás megszüntetését célzó kezelést, az úgynevezett "konverziós terápiát" - írták német lapok. A minisztérium jogszabálytervezete szerint kiskorúak esetében tilos a "konverziós terápia" alkalmazása.

Nem támadhatóak az ÁSZ jelentései és azokban foglalt megállapításai - Az Alkotmánybíróság megerősítette az ÁSZ alkotmányos jogállását

2019.11.07.

Az Alkotmánybíróság megerősítette az Állami Számvevőszék alkotmányos jogállását, határozatában elutasította az egyik párt alkotmányjogi panasz indítványát. Az AB határozatában kimondta: az ÁSZ jelentései, az abban foglalt megállapításai, következtetései bíróság, vagy más hatóság előtt nem támadhatók meg, és emiatt a jogorvoslathoz való jog nem sérül. Az ÁSZ hangsúlyozza: kiemelt közérdek, hogy a pártok gazdálkodása törvényes és átlátható, működésük pedig korrupciótól mentes legyen. Az Állami Számvevőszéket törvényi előírások kötik, és az eszerint végzett ellenőrzései, valamint jogállásának támadása, minden esetben a jogállamiság elleni támadást jelent.

Világbajnoki evezős sikereket ért el a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke! - A dobogóra is felállhatott a büntető ügyszakos bíró

2019.11.07.

Kiválóan szerepelt az ősszel megrendezett Velencei-tavi masters evezős világbajnokságon dr. Joó Attila, a Szegedi Ítélőtábla büntető ügyszakos tanácselnöke. Nyolcasuk Nagy-Britannia mögött 2. lett, míg négyesben 5. helyezést értek el.

Uniós jogot sért a bírói nyugdíjkorhatárt csökkentő lengyel szabályozás - Az Európai Bíróság döntést hozott

2019.11.07.

A lengyel bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárára vonatkozó, 2017 júliusában elfogadott szabályok ellentétesek az uniós joggal - áll az Európai Unió Bíróságának C-192/18. számú, Bizottság kontra Lengyelország ügyben hozott ítéletében.

Fokozottabban megjelennek az alkotmányos szempontok a bírói ítéletekben - Darák Péter beszámolt az Igazságügyi bizottság előtt

2019.11.07.

Elsődleges feladata a bíróságoknak, így a Kúriának is a közbizalom megteremtése, a szakértelem biztosítása és a gyors ítélkezés előmozdítása – mondta Darák Péter az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának ülésén, 2019. november 6-án. A szakbizottság a Kúria elnökének a Kúria jogegység biztosítása és az önkormányzati normakontroll körében elvégzett 2018. évi tevékenységéről elkészített országgyűlési beszámolóját vitatta meg.

Új szenior ügyvéddel erősít a Kapolyi Ügyvédi Iroda - A tapasztalt szakember az energetikai és M&A jogi területek szakértője

2019.11.06.

25 éves tapasztalattal rendelkező szenior ügyvéd csatlakozásával erősíti tovább jogi csapatát a banki, finanszírozási és tőkepiaci területen piacvezető Kapolyi Ügyvédi Iroda. Az új csapattag, Dr. Horváth Gábor az energetikához, valamint a vállalati és M&A tranzakciókhoz kapcsolódó jogi munkákra fókuszál új pozíciójában.

Miként korlátozható a véleménynyilvánítás joga kampányidőszakban? - Az Ab döntése alkotmányos követelményt állapít meg

2019.11.06.

A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezések és plakátok elhelyezésével kapcsolatban csak olyan jogértelmezés és olyan jogalkalmazói gyakorlat lehet megengedett, amely nem vezet a véleménynyilvánításhoz való jog szükségtelen és aránytalan korlátozására - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1686/2019. számú, alkotmányos követelményt megállapító határozatában.

Hivatalával visszaélő országgyűlési képviselő - Az ügyészség vádat emelt Demeter Márta ellen

2019.11.06.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatali bűncselekmény miatt emelt vádat az országgyűlési képviselő ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Az országgyűlési képviselő terhére rótt hivatali visszaélés bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A versenytilalmi megállapodás és a tanulmányi szerződés - A Kúria elemezte a joggyakorlatot és beszámolt elvi döntéseiről

2019.11.05.

A Kúria sajtóreggeli keretében adott számot az idei első fél év munkaügyi szakágat érintő joggyakorlat-elemzéséről, melynek keretében elvi döntésekről is tájékoztatást nyújtott. Az Munka törvénykönyvének két különleges – kissé a munkaviszonyon kívül eső - megállapodása került terítékre: a versenytilalmi megállapodás, valamint a tanulmányi szerződés.

Megújul a bírósági fogalmazók és titkárok képzési rendszere! - Kreditrendszer, egységesítés - Január 1-től hatályban az új szabályok

2019.11.05.

A bíróságokon a szakvizsgával még nem rendelkező jogászok fogalmazóként, majd a szakvizsgát követően bírósági titkárként szerezhetnek szakmai gyakorlatot. A fogalmazók és a titkárok hatékony képzése kiemelten fontos cél, annak érdekében, hogy utóbb felkészülten, széleskörű szakértelemmel kezdhessék meg bírói pályájukat.

Hatékony jogi segítség a kényszerintézkedésekkel kapcsolatos eljárásokban - Ingyenesen letölthető kézikönyv ügyvédeknek!

2019.11.05.

A kirendelt védőként való eljárásról és a letartóztatásról, valamint a gyermekkorú terheltek védelemhez való jogának megerősítéséről - Megjelent a Magyar Helsinki Bizottság két ügyvédeknek szóló kézikönyve!

Mellőzhető-e a közrend és a belső biztonság érdekében az uniós jog? - Magyar vonatkozású ügy az Európai Bíróság asztalán

2019.11.05.

a Bíróságnak azt kellene megállapítania, hogy azzal, hogy Lengyelország, Magyarország és a Cseh Köztársaság megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők kötelező áthelyezésére szolgáló átmeneti és időben korlátozott mechanizmusnak való megfelelést, nem teljesítette az uniós jog szerinti kötelezettségeit. A tagállamok nem hivatkozhatnak a közrend fenntartásával, illetve a belső biztonság megőrzésével kapcsolatos hatásköreikre egy olyan érvényes uniós intézkedés alkalmazásának mellőzése céljából, amellyel nem értenek egyet - hangsúlyozza indítványában Sharpston főtanácsnok.

Megilleti-e az elhunytat a saját névhez való jog? - Az Alkotmánybíróság bírói döntést semmisített meg

2019.11.05.

A jogai védelmére már nem képes elhunyt személyt halála után is megilleti individualitásának kifejezésére és másoktól való megkülönbözetésére szolgáló saját nevének tisztelete, mely az emberi méltósághoz való alkotmányos alapjogból fakad - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/701/2018. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában.

Önszabályozó gyakorlati kódex a dezinformáció visszaszorításáért - Az online platformok első éves önértékelő jelentései

2019.11.05.

Az Európai Bizottság közzétette a Facebook, a Google, a Microsoft, a Mozilla, a Twitter, valamint hét európai szakmai szövetség első éves önértékelő jelentését a dezinformáció visszaszorítását célzó gyakorlati kódex alapján. A kódexet aláírók jelentése ismerteti az elmúlt nyolc évben a dezinformáció elleni küzdelem terén elért haladást. Az önszabályozó gyakorlati kódexet 2018 októberében vezették be és a dezinformációval szembeni cselekvési terv egyik fontos pillére.

Erkölcs és jog - Mióta nem „egy szisztéma”?

2019.11.05.

Egy kitalált ország vezetője, aki mellesleg családapa és jó atléta, örömlányok társaságában mulat - ez kultúrájában erkölcsileg elítélendő, ugyanakkor a kitalált állam jogrendszere a bujálkodást nem bünteti - következmény tehát nincs. Erkölcs és jog mióta nem „egy szisztéma”? - tette fel a kérdést Erdő Péter bíboros egy, a témában megrendezett konferencián. Mit jelent, hogy erkölcsi szempontok rejtőznek a jogban? Hogyan működik a jog, és hogyan az erkölcs?

Alkotmánybíróvá választották Handó Tünde OBH elnököt - Legfőbb ügyészi és ombudsmanhelyettesi tisztségekről is szavazott a Ház

2019.11.05.

Az Országgyűlés hétfőn alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, újraválasztotta Polt Péter legfőbb ügyészt és az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettesévé választotta Szalayné Sándor Erzsébetet.

Kényszergyógykezelés szükségeltetik - Amikor a vádemelés nem az elítélést célozza

2019.11.04.

A vád szerint egy férfi a jegyzőt fenyegette, hogy hivatalos eljárásában befolyásolja. A terhelt kóros elmeállapota esetén az ügyészség a vádiratában a vádlott felmentését és kényszergyógykezelés elrendelését indítványozza.

Járhat-e a szolgálati viszony megszüntetése az illetmény visszatartásával? - Az Ab megsemmisítette a Kúria döntését

2019.11.04.

Nem a fegyelmi eljárás megszüntetésének okai, hanem a fegyelmi felelősség megállapítása vagy annak hiánya határozzák meg a visszatartott illetmény kifizethetőségét - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1002/2016. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában. A Kúria nem tett eleget a bírói indokolással szemben támasztott követelménynek, döntése sértette a tisztességes eljáráshoz való alapjogot is.

Fél évük van az adózóknak, hogy visszakérjék az áfát! - Az Európai Bíróság magyar vonatkozású döntést hozott

2019.11.04.

Régóta problémát okoz, hogy az adóhatóság akkor sem adja vissza a már befizetett áfát az eladónak, ha a vevő a bruttó vételárat egyáltalán nem fizette meg. Az Európai Unió Bírósága (EUB) legfrissebb döntésében azonban egyértelműen leszögezi: ha a követelés véglegesen behajthatatlanná vált, akkor a magyar NAV is köteles az arra jutó áfát visszatéríteni az eladónak. Ez a döntés most lehetővé teheti, hogy legfeljebb fél éven belül más érintett adózók is kérjék a behajthatatlanná vált követeléseikre jutó áfa visszatérítését. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda részéről Fehér Tamás ügyvéd, az iroda partnere foglalta össze a tudnivalókat.

Alkotmánybíróvá választhatják Handó Tünde OBH elnököt - Ma szavaz az Országgyűlés az új alkotmánybíróról és a legfőbb ügyészről

2019.11.04.

Az Országgyűlés ma újabb kilenc évvel meghosszabbíthatja a jelenlegi legfőbb ügyész, Polt Péter megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választhatják Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét. A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi poszton Szalayné Sándor Erzsébet ismételt megválasztásáról is döntenek a mai napon.

Épül az Országos Bírósági Hivatal újabb képzési intézménye - Letették a MIA-Balaton alapkövét Balatonszemesen - kisfilm

2019.11.04.

"Nem a mának, hanem a holnaputánnak épül" az Országos Bírósági Hivatal újabb képzési intézménye. A MIA-Balaton alapkövét ünnepélyes keretek között helyezték el a napokban Balatonszemesen.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000