Hír archívum: 2021. április

Más hónap

Bírónő kollégáját erőszakolta meg a bydgoszczi járásbíróság bírája - Példátlan botrány Lengyelországban!

2021.04.13.

Vádat emelt a Lengyel Országos Ügyészség Jakub Kawałek, a bydgoszczi járásbíróság bírája ügyében. Kawałek a vád szerint megerőszakolt egy bírónőt, aki korábban a barátnője volt. A férfi tettéért akár 12 évnyi szabadságvesztésre is számíthat.

Sérti-e a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát a közbeszerzési törvény módosítása? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2021.04.13.

Nem sérti a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát, ha az új jogszabályi rendelkezések alkalmazása a hatályba lépés előtt bekövetkezett jogi tényeket nem módosítja a jogalanyok számára hátrányos módon - szögezi le az Alkotmánybíróság III/1920/2020. számú, bírói kezdeményezést elutasító határozatában.

Átfogó uniós gyermekjogi stratégiát fogadott el a Bizottság - Európai gyermekgarancia bevezetését javasolják

2021.04.13.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett gyermekek esélyegyenlőségének előmozdítása érdekében a Bizottság a mai napon elfogadta az első átfogó uniós gyermekjogi stratégiát, valamint az európai gyermekgarancia létrehozásáról szóló tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot. A Bizottság a két kezdeményezés előkészítése során a vezető globális gyermekjogi szervezetekkel együttműködve megismerte több mint 10 000 gyermek véleményét.

Munkamegállapodást kötött a Legfőbb Ügyészség az Európai Ügyészséggel - Rögzítették az együttműködés és az információcsere kereteit

2021.04.13.

A nyomozások és vádemelések hatékonyságának biztosítása érdekében munkamegállapodásban rögzítette a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség az együttműködés és az információcsere kereteit. Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött az EPPO-val.

Kettős házasság miatt indult eljárás egy magyar nő ellen - Mik a jogkövetkezmények a magyar jog alapján?

2021.04.13.

A Kecskeméti Járási Ügyészség kettős házasság bűntette miatt egy évre felfüggesztette az eljárást egy nővel szemben, aki 2015-ben Írországban megházasodott, majd a korábbi frigy felbontása nélkül 2018-ban újból házasodott egy Kecskemét környéki községben.

Párhuzamos követelések - Mire számoljuk el egy tartozás kifizetését? - Szabályok a Ptk. alapján - Amit tudni érdemes!

2021.04.13.

Nem szokatlan jelenség a gazdasági életben, hogy az egyik félnek több, különálló tartozása áll fenn üzleti partnere felé. Ez leginkább olyan tartós jogviszonyok esetében szokott előfordulni, mint a bérlet vagy a megbízás. Az egyes tartozások teljesítése jellemzően egyedileg történik, így egyértelmű mindkét fél számára, hogy éppen melyik követelés rendezésére került sor. A teljesítést követően ugyanakkor mégis előállhat olyan szituáció, amely végül akár hosszas jogvitába is torkollhat, ha nem ismerjük pontosan a vonatkozó jogszabályokat.

Megnyitották a 35. OTDK állam- és jogtudományi szekcióját - A Debreceni Egyetem online tartja a szekcióülést

2021.04.12.

"Az Igazságügyi Minisztérium elkötelezetten támogatja a jogászképzés színvonalának emelését, hozzájárulva ezzel a hallgatók előmeneteléhez, a jogászi hivatás integritásának és társadalmi elismertségének növeléséhez határon innen és túl" - hangoztatta a tárca vezetője hétfőn a Debreceni Egyetemen (DE), a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) állam- és jogtudományi szekciójának online nyitóünnepségén.

Az erősödő szervezett bűnözés kockázatai - Az Europol figyelmeztet!

2021.04.12.

Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol hétfőn kiadott jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett.

Káros csatolmányú e-mail üzenetek a Magyar Posta nevében - A Kibervédelmi Intézet rendkívüli tájékoztatóban figyelmeztet!

2021.04.09.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) rendkívüli tájékoztatót adott ki a Magyar Posta nevében készített, káros hivatkozást tartalmazó, kéretlen elektronikus levelekkel kapcsolatban.

Új megoldás segíti a céges kartelltevékenységek felderítését - Már Magyarországon is elérhető az AI-alapú szolgáltatás!

2021.04.09.

Már Magyarországon is elérhető a vállalatokon belüli kartelltevékenységek azonosítását és kiszűrését elősegítő, innovatív AI-alapú szolgáltatás, az Aiscension. A DLA Piper által nyújtott szoftveres támogatás forradalmasítja a kockázatfeltárást azáltal, hogy ötvözi a kartellekkel kapcsolatos széleskörű jogi háttértudást a mesterséges intelligencián alapuló technológiák előnyeivel.

Sérti-e a kormányzati szolgálati jogviszony a tisztviselők alapjogait? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2021.04.09.

A törvényhozó hatalomnak lehetősége van az egyes jogállási törvények átfogó felülvizsgálatára és újraszabályozására, az újonnan kialakított szabály alkotmányosságának megítélése során soha nem annak lesz döntő jelentősége, hogy a korábbi vonatkozó szabályozáshoz képest az új törvényi rendelkezések milyen irányú változást eredményeztek - szögezi le az Alkotmánybíróság II/817/2019. számú, normakontroll-indítványt elutasító határozatában.

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - A kormányfő tájékoztat!

2021.04.09.

Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban - jelentette be a miniszterelnök pénteken. Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek.

Tisztességtelen feltételek biztosítási szerződésekben - A bíróság általános szerződési feltételek érvénytelenségét állapította meg

2021.04.09.

Az ügyészség egy biztosítótársaság általános szerződési feltételeit támadta eredményesen. A Fővárosi Törvényszék az általános szerződési feltételek számos pontját tisztességtelennek ítélte, majd az ügyészi fellebbezés eredményeként a Fővárosi Ítélőtábla további szerződési feltételek semmisségét állapította meg.

Börtönt válthatnak a traszneműek Kaliforniában - 261 transz-férfi kérte áthelyezését női intézetbe egy 2020-as jogszabály alapján

2021.04.08.

Tavaly január óta 261 transznemű férfi kérte áthelyezését női börtönbe az USA Kalifornia államában. Erre egy 2020-as törvény ad lehetőséget, mely arra kötelezi az amerikai állam büntetés-végrehajtási intézeteit, hogy a fegyenceket "nemi identitásuknak megfelelően" helyezzék el.

Mérséklődik a börtönnel büntetettek aránya Európában - Az Európa Tanács közzétette 2020-as büntetés-végrehajtási statisztikáit

2021.04.08.

Nyolcadik éve folyamatos csökkenés figyelhető meg a szabadságvesztéssel sújtottak arányát illetően az Európa Tanács tagországaiban, az előző év adataihoz viszonyítva tavaly 1,7 százalékkal kevesebb, 100 ezer lakosra vetítve 106,1-ről 104,3-ra mérséklődött a börtönbüntetések aránya Európában - derült ki az Európa Tanács 2020-as adatokat rögzítő, csütörtökön közzétett büntetés-végrehajtási statisztikájából.

Hazudik vagy sem? - A hazugságvizsgálat jogi vonatkozásai

2021.04.08.

A vallomások őszinteségének vizsgálata évezredes múltra tekint vissza. A módszerek az idők során sokat változtak, a cél azonban változatlan: tényszerű adatot megállapítható ténnyé erősíteni. De milyen esetben és mely szabályok alapján alkalmazható a hazugságvizsgálat? Ki és milyen eljárás keretében végezheti? És vajon kijátszható-e a polligráf?

Ne pereskedjünk! - Mediáci(j)ó: Miért jó a mediáció? - Szakértői tanácsok konfliktusaink hatékony kezeléséhez

2021.04.08.

„Ne bátorítsátok a pereskedést!  Győzzétek meg a szomszédaitokat a kompromisszumra, amikor csak tudjátok." - írja Abraham Lincoln amerikai elnök 1850-ben. Van, amikor a pereskedés az egyetlen megoldás, de érdemes ilyenkor is legalább megpróbálni a jogvitát peren kívül megoldani. Jelen cikk a perhez képest alternatív vitarendezési eljárások közül a mediációt, vagy más néven közvetítést mutatja be. Miért és milyen esetekben érdemes igénybe venni? És mit tudnak hozzátenni az ügyvédek a jogviták peren kívüli megoldásához?

Eurojust és a kapcsolódó magyar eredmények - Az ügyészség két részes kisfilmje - Itt megtekinthető!

2021.04.08.

Az Eurojustról és a kapcsolódó magyar eredményekről szóló kétrészes ismeretterjesztő kisfilmet tett közzé a magyar ügyészi szervezet. A kisfilm mind a két része megtekinthető a Jogi Fórumon!

Szigorodó adóellenőrzések a COVID-19 hatására - A hatóság sokszor jobban ismeri a társaság adóügyeit, mint a cég maga

2021.04.08.

A COVID-19 hatására szigorodó adóellenőrzésekre számít a közeljövőben a cégek többsége – derül ki az EY hatvan országban 1265 adó- és pénzügyi vezető bevonásával végzett globális felméréséből. A döntéshozók szerint az elmúlt évek technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a hatóságok sokszor jobban ismerik a társaság adóügyeit, mint ők maguk.

Vicces csempész rajzfilmmel kampányol az ukrán határőrség - "Illegális tevékenység, nem jövedelemforrás!" - Itt megnézhető!

2021.04.08.

A legviccesebb cigaretta csempész álcákat figurázza ki a Ukrán Állami Határőrszolgálat kampányrajzfilmje. A hatóság arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a csempészet évről-évre jelentős költségvetési károkat okoz. Minden doboz külföldre csempészett cigaretta után az állam helyett a csempészek zsebelik be a profitot.

Hatályban a védelmi intézkedések első feloldásáról szóló kormányrendelet! - De mi változik, mi nyit és mi nem?

2021.04.07.

Megjelent a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló jogszabály kedden a Magyar Közlönyben. A feloldásokról szóló rendelet a mai nappal lép hatályba.

Kerülhet-e termőföld az örökös helyett az állam tulajdonába? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2021.04.06.

Az öröklés bekövetkezéséig olyan függő jogi helyzet áll fenn, amelyre az Alaptörvény tulajdonhoz való jogot biztosító rendelkezése alapján nem lehet alapjogi védelmet alapítani - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1227/2020. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában.

Hogyan válhat a bejelentővédelmi kötelezettség előnnyé? - Változnak a whistleblowing uniós szabályai!

2021.04.06.

A visszaélés-bejelentő – vagy angol elnevezéssel „whistleblowing” – rendszereket az eddigi gyakorlat alapján jellemzően az állami intézményekhez vagy éppen a legnagyobb multinacionális vállalkozásokhoz kötöttük, ez a helyzet azonban egy uniós irányelvnek köszönhetően hamarosan változni fog. A vonatkozó szabályozás alapján valamennyi 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak kötelezően belső visszaélés-bejelentő rendszert kell kialakítania 2021 végétől – figyelmeztetnek a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda adatvédelmi szakértői.

Új partner a Kinstellar ügyvédi irodánál - A szakember az energiajogi csoportot erősíti

2021.04.06.

Új partnerrel bővült az Andrékó Ferenczi Kinstellar Ügyvédi Iroda csapata Dr. Sepsey Balázs előléptetésével. Dr. Sepsey Balázs elismert energiapiaci jogi szakértő, több, mint 17 év tapasztalattal rendelkezik az energiajog területén; az energiaszektorral kapcsolatos M&A ügyletek, hagyományos és megújuló erőműfejlesztési projektek, EPC szerződések és az EU-s energiaszabályozás szakértőjeként támogatja a Kinstellar hazai és nemzetközi ügyfeleit.

Április hónapra is jár az ágazati bértámogatás! - Megjelent a vonatkozó kormányrendelet

2021.04.01.

Április hónapra is jár az ágazati bértámogatás. A vállalkozásoknak fontos tudni, hogy aki március 28-ig jelezte igényét, annak nem kell újból beadni kérelmet, de aki még nem kérte, ne várjon a végső határidőig, gyorsabban hozzájuthat a támogatáshoz - hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

A célhoz kötöttség és a korlátozott tárolhatóság határa - Biztonsági mentések és okkal duplikált adatbázisok - Magyar ügy az EuB előtt

2021.04.01.

Az Európai Unió Bírósága (EU Bíróság) meghatározó GDPR-értelmezésre kapott lehetőséget. A Fővárosi Törvényszék 2021 februárjában előzetes döntéshozatali eljárás keretében az EU Bíróságához fordult a GDPR célhoz kötöttséget és korlátozott tárolhatóságot előíró alapelveinek értelmezése céljából. Az EU Bíróság értelmezésének jelentős hatása lehet a hatósági gyakorlatra és az adatkezelők eljárására is. Az ügy jelentőségét növeli az is, hogy a GDPR alkalmazandóvá válása óta kiszabott legnagyobb NAIH-bírságot eredményező hatósági döntés szolgál az alapjául.

Felmentették a korábbi elefántcsontparti elnököt és a volt kormányfőt - Nemzetközi Büntetőbíróság ítéletet hirdetett

2021.04.01.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) szerdán kihirdetett ítéletében megerősítette Laurent Gbagbo korábbi elefántcsontparti elnök, valamint Charles Blé Gloudé volt kormányfő 2019 januárjában elrendelet felmentését a 2010-ben és 2011-ben a választások után elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól.

Visszavonták az ukrán alkotmánybíróság elnökének kinevezését - Olekszandr Tupickijt hamis tanúzással és vesztegetéssel gyanúsítják

2021.04.01.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton rendeletet adott ki, amelyben visszavonta Olekszandr Tupickijnak, az ukrán alkotmánybíróság elnökének alkotmánybírói kinevezését.

Blaszfémia vs. véleménynyilvánítás szabadsága - A vallásgyalázás jogi megítélése - Amit tudni érdemes!

2021.04.01.

A blaszfémia - vagyis a vallásgyalázás jogi megítélése világszerte rendkívül nagy eltéréseket mutat: van ahol a véleménynyílvánítás korlátjaként értelmezik, másutt az istenkáromlást akár halállal is büntethetik. De mi a megítélés alapja? Hol a határ a véleménynyilvánítás szabadsága és a blaszfémia között? Hogyan vélekedik a magyar jog?

Veszélyhelyzeti üzemmód a bíróságokon - Beszélgetés OBH Jogi Főosztályának főosztályvezetőjével a HírTV-n

2021.04.01.

Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának főosztályvezetője a Hír TV március 10-ei Magyarország élőben című műsorában a bíróságok jelenlegi, eltérő eljárásjogi szabályok szerinti működéséről beszélt. - Az interjú megtekinthető oldalunkon!

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000