Hír archívum: 2020. október

Más hónap

Cégvezetés és cégjegyzés - Képviseleti és aláírási jog a gazdasági társaságban - Ki mire jogosult?

2020.10.21.

A cég nevében történő írásbeli nyilatkozattételhez elengedhetetlen a cégen belül legalább egy természetes személy, aki a céget képviseli és aláírási jogosultsággal rendelkezik. De ki is lehet cégvezető? Mit jelent a cégjegyzés, milyen formái lehetnek?

Játszótérfelújítás túlszámlázással - Félmilliárdos költségvetési csalás - Vádemelés az OLAF ajánlása alapján

2020.10.21.

Több mint félmilliárdos vagyoni hátrányt okozott 4 férfi az uniós támogatási rendszert kijátszva, játszóterek felújítására vonatkozó valótlan árajánlatok alapján. Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult bűnügyben a Fővárosi Főügyészség uniós támogatás és magyar költségvetési forrás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot, és indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottakat letöltendő börtönbüntetésre.

A mesterséges intelligencia fejlesztésének etikai és jogi vetületei - Az Európai Parlament ajánlása jogalkotást sürget

2020.10.21.

A technológia nem fejlődhet az emberiség biztonságának rovására; jövőorientált polgári jogi felelősségvállalással kell védeni a magánszemélyeket és a vállalkozásokat; a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok és szabadalmak jól működő rendszerére van szükség - fogalmazta meg az Európai Parlament legfrissebb ajánlásában. Az Unió úgy kívánja ösztönözni a mesterséges intelligencia fejlesztését, hogy közben az etikai normákat és a technológiába vetett bizalmat is erősíti.

Megszűnhet az uniós e-kereskedők versenyhátránya - Az őszi adócsomag fontos változásokat tartalmaz a webshopokra vonatkozóan

2020.10.21.

A benyújtott őszi adócsomag fontos változásokat tartalmaz a webshopokra vonatkozóan. Az uniós e-kereskedőknek jó hír, hogy a harmadik országból rendelt termékek 22 eurós áfamentes határértéke megszűnik, így várhatóan csökkenni fog a versenyhátrányuk az olcsó termékeket forgalmazó, elsősorban távol-keleti webáruházakkal szemben. Az e-kereskedelemmel kapcsolatos változtatások célja a visszaélések megszűntetése, az áfacsalások megakadályozása, valamint az adminisztráció csökkentése – foglalta össze a Niveus Consulting Group.

Kizárt feltételes szabadság a legsúlyosabb bűncselekményeknél - Elfogadta a Ház a szigorítást az áldozatok fokozottabb védelmében

2020.10.20.

Az Országgyűlés a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét.

Új elnök a Kúria élén - Varga Zsolt András volt alkotmánybíró januártól váltja Darák Pétert

2020.10.20.

Megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt András volt alkotmánybírót a Kúria elnökének hétfőn. A megválasztott elnök esküt tett, 2021. január 2-tól Darák Pétert váltja az elnöki poszton.

Jövő nyárig meghosszabbították a törlesztési moratóriumot - Kiterjesztették az újabb fizetési kedvezmény személyi hatályát

2020.10.20.

Az Országgyűlés kedden 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Kiszámíthatóbban korlátozott szabad mozgás Európában - A „Re-open EU” platformon minden információ hozzáférhető lesz!

2020.10.20.

A Bizottság 2020. szeptember 4-i javaslata nyomán az uniós miniszterek megállapodásra jutottak a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett, szabad mozgást korlátozó intézkedések egyértelműbbé és kiszámíthatóbbá tételéről. Az EU-n belüli utazással kapcsolatos valamennyi információ hozzáférhető a „Re-open EU” platformon.

Sikerrel szerepelt az ENSZ bűnmegelőzési pályázatán a PTE - Minden érdeklődő számára elérhető online workshopot szerveznek!

2020.10.19.

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a szervezett bűnözés, az emberkereskedelem és az embercsempészet témakörét érintő tananyagokról is egyeztetéseket folytat a jövőben a tágan vett térségben lévő partnerintézményekkel a Pécsi Tudományegyetem - közölte a pécsi felsőoktatási intézmény.

Webáruházi vagy online bevásárlási szolgáltatás? - Van különbség! - TESCO-ügy a GVH asztalán - Mi lesz most a házhozszállítással?

2020.10.19.

A Gazdasági Versenyhivatal („GVH”) 2017 decemberében versenyfelügyeleti eljárást indított a TESCO-val szemben. A GVH szerint a TESCO az online vásárlási szolgáltatása körében a termékek házhozszállítása, illetve az áruházi átvétele során több alkalommal a megrendelt termékek helyett helyettesítő termékeket szállított ki, illetve készített elő, anélkül, hogy erről a fogyasztót előre tájékoztatta volna és ezzel megtévesztette a fogyasztókat.

Elmebetegség és jog - A kóros elmeállapot büntetőjogi vonatkozásai

2020.10.19.

A pszichózis - avagy elmebaj - a realitás kontroll felbomlása. A magyar büntetőjog ezt a kóros elmeállapotot már igen korán a beszámíthatóságot kizáró okként kezelte. De mit is jelent a beszámíthatóság? Ki minősül elmebetegnek? Hogyan viszonyul a (büntető)jog a kóros elmeállapothoz?

Előre kitervelt emberölésért 21 évet kapott a kegyetlen feleséggyilkos - Ítélet született harmadfokon a darnózseli-hentes ügyében

2020.10.19.

A harmadik tárgyalási napon hozott ítéletet a Kúria – 21 év fegyházat kapott a darnózseli-hentes, akit azzal vádolnak, hogy 2014-ben megölte, feldarabolta, majd egy húsfeldolgozó géppel ledarálta feleségét, maradványait pedig egy közeli réten szórta szét.

Alaptörvényt sértett a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a döntést

2020.10.19.

Sem a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény, sem a polgári perrendtartásról szóló törvény nem zárja ki azt, hogy a bíróság megvizsgálja, hogy ténylegesen fennáll-e a köztartozás - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/660/2019. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában.

Hungarian Cyber Security Challenge 2020 - IT biztonsági csapatverseny az Európai Kiberbiztonsági Hónapban

2020.10.16.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete – az októberi Európai Kiberbiztonsági Hónap keretén belül – idén is megrendezi a Hungarian Cyber Security Challenge 2020 (HCSC’20) elnevezésű, nagy népszerűségnek örvendő IT biztonsági csapatversenyét. A technikai jellegű „hacker versenyre” 2020. október 15-19-e között, rendhagyó módon kizárólag online kerül sor.

Átláthatóan működő techóriások, védett fogyasztói szabadság - Megalakult a Digitális Szabadság Bizottság - A létrehozás indokai

2020.10.16.

Bő fél éve alakult meg az igazságügyi tárca égisze alatt a Digitális Szabadság Bizottság, amely legfőbb célkitűzése, hogy feltárja a technológiai cégek jogállamiságra, valamint a személyes szabadságjogok érvényesülésére és az alapvető demokratikus normákra kifejtett hatását.

Védi-e az Alaptörvény a társadalombiztosítási befizetések és ellátások egyezőségét? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2020.10.15.

Az eredetileg befizetett járulék mértékéből az utóbb folyósításra kerülő ellátás összegére vonatkozó, összegszerűen meghatározható, alkotmányjogi értelemben vett tulajdoni váromány nem alapítható, illetve a korábban folyósított ellátás sem keletkeztethet alkotmányjogi értelemben vett tulajdoni várományt - szögezi le

Nem sérti a magyar reklámadó az uniós jogot - Az állami támogatások kérdésköre az Európai Bíróság asztalán

2020.10.15.

A lengyel kiskereskedelmi adó és a magyar reklámadó nem sérti az állami támogatásokra vonatkozó uniós jogot. Az állami támogatások jogával nem ellentétes a vállalkozások progresszív szerkezetű forgalmi adóval való megadóztatása - fogalmazta meg ivéleményét Juliane Kokott főtanácsnok indítványában.

Documenta - A jogászi-közéleti életpálya összegzése - Háromkötetes kiadványát mutatta be Sólyom László egykori államfő

2020.10.15.

Documenta címen a jogászi-közéleti életpályáját összegző háromkötetes kiadványt mutatott be Sólyom László volt köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében.

Jól szerepelt a szenátus előtt az amerikai alkotmánybíró-jelölt - Amy Coney Barrett nem ellenzi az Obamacare-t és az abortusztörvényt

2020.10.15.

Amy Coney Barrett, az új amerikai alkotmánybíró-jelölt a szenátusi meghallgatása harmadik napján, szerdán ismételten kifejtette, hogy nem viseltetik ellenszenvvel a jelenleg érvényben lévő, Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvénnyel és az abortusztörvénnyel szemben.

Megfigyelt munkavállalók - A munkahelyi kamerás megfigyelés jogszerűsége és adatvédelmi vonatkozásai

2020.10.14.

A munkáltató kamerás megfigyeléssel ellenőrizheti a munkavállaló munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységét. De mennyiben jelent személyiségi jogi korlátozást a munkahelyen alkalmazott elektronikus megfigyelőrendszer? Mikor beszélhetünk a megfigyelés jogszerűségéről? Milyen jogkövetkezményekkel kell szembenéznie a jogsértő munkáltatóknak? - Adatvédelmi szabályok és jogi garanciák.

Egységesen adóztatott digitális gazdaság - 2021 nyarára várható az egységes minimális társasági adó bevezetése

2020.10.14.

Ma tárgyalják a G20-as országok pénzügyminiszterei a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) napokban nyilvánosságra hozott javaslatcsomagját, amely a digitális gazdaság megadóztatását, valamint egységes minimális társasági adó bevezetését célozza. Bár a megállapodás aláírására az eredeti tervektől eltérően idén már nem kerül sor, a BDO Magyarország várakozásai szerint az új szabályozásra a piac érintett szereplőinek 2021 nyaráig mindenképpen célszerű felkészülnie.

Uniós jogot sért az elektronikusan tárolt adatok általános megőrzési kötelezettsége - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2020.10.14.

Európai uniós jogba ütközik az olyan nemzeti jogszabályozás, amely a telekommunikációs és technológiai vállalatokat a személyes, egyebek mellett a helymeghatározási adatok "általános és válogatás nélküli továbbítására vagy megőrzésére" kötelezi a bűncselekmények elleni küzdelemre vagy nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jogilag kötelező törekvés az éghajlatsemlegességre - Szigorodnak az uniós klímavédelmi-szabályok

2020.10.14.

Ambiciózus klímajavaslatot szavazott meg az Európai Parlament (EP), a nagy többséggel elfogadott uniós klímarendeletet, amelynek értelmében a korábban javasolt 40 százalék helyett 60 százalékkal kell az EU-tagországoknak az 1990-es referenciaértékhez képest csökkenteniük az üvegházhatásúgáz-kibocsátásukat 2030-ig.

Emberrablás - Egy új bűncselekmény a rendszerváltást követően - Amit tudni érdemes!

2020.10.13.

Az idei nyáron brutális emberrablás történt Budapesten - a nyomozók szerint legutóbb a ’90-es években volt hasonlóra példa. Az emberrablók egy társasház garázsából vitték el a sértetettet, akit folyamatosan vertek, eltörték a kulcscsontját és szilánkosra törték az arccsontját is. A emberrablók 20 millió forint váltságdíjat követeltek az elraboltért. - Amit az emberrablás jogi szabályozásáról tudni érdemes!

Covid-klauzulával biztosított kereskedelmi megállapodások - Hogyan írjunk koronavírus-biztos szerződést?

2020.10.13.

A járványhelyzet váratlanul érte a kereskedelmi szerződéseket is. Hamar kiderült, hogy az angolszász minták alapján kimunkált vis maior klauzulák ebben a helyzetben fabatkát sem érnek, azok nem képesek az élethelyzeteket megfelelően rendezni. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segítségével az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján összefoglaljuk, hogyan is lehet „Covid-biztos” szerződéseket írni.

Több millió hamis maszkot és COVID-tesztet foglalt le a NAV - Nagyszabású vámhatósági fellépés a nemzetközi STOP akcióban

2020.10.13.

Több mint 3,5 millió orvostechnikai eszköz, gyógyszer, fertőtlenítő folyadék és védőeszköz, leginkább maszk forgalomba kerülését akadályozta meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a május 11. és július 12. között megrendezett nemzetközi STOP akció keretében - mondta a NAV vámszakmai szakfőigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

GVH eljárás indult a TikTok ellen - A videomegosztó hiányosan és megkésetten tájékoztatja felhasználóit

2020.10.13.

Versenyhivatali vizsgálat indult a TikTok videomegosztó üzemeltetőjével szemben a felhasználók hiányos és megkésett tájékoztatása miatt - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

Uniós szerződés az oltóanyag hozzáférhetőségéért - Hatékonyság esetén a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak

2020.10.13.

Az Európai Bizottság a mai napon jóváhagyott egy harmadik gyógyszeripari vállalattal, mégpedig a Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Janssen Pharmaceutical Companies egyik vállalatával, a Janssen Pharmaceutica NV-vel kötött szerződést is. Amint bebizonyosodik, hogy az oltóanyag biztonságos és hatékony a Covid19 vírussal szemben, a szerződésnek köszönhetően a tagállamok 200 millió adag vakcinát vásárolhatnak meg, és további 200 millió adag oltóanyag beszerzésére is lehetőségük nyílik.

Nem kell áfát fizetniük a CSOK-ot igénybe vevőknek új otthon vásárlásakor - Január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok!

2020.10.12.

A családosok, akik igénybe veszik a CSOK-ot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát új otthonuk vásárlásakor - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn a Facebookon.

Már lakcímbejelentés és elveszett okmányok pótlása is intézhető online - Bővült az elektronikus szolgáltatások köre!

2020.10.12.

Bővül a www.magyarorszag.hu oldalon elérhető elektronikus szolgáltatások köre: már a lakcímváltozás bejelentése, az elveszett eSzemélyi igazolvány, a jogosítvány és az útlevél pótlása is intézhető személyes megjelenés nélkül, ezáltal a kormányablak felkeresése teljes mértékben kiváltható - közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. hétfőn.

A Brexit vethet véget a magyarországi turkálók fénykorának - Változnak a nemzetközi viszonteladás szabályai 2021-től

2020.10.12.

Bár az Egyesült Királyság idén februárban kilépett az Európai Unióból, az év végéig továbbra is alkalmazandó az uniós jog a brit szigeteken. Bár még nem születetett minden részletről megállapodás, 2021-től gyökeresen meg fog változni a kapcsolatunk az Egyesült Királysággal. Az átmeneti időszak végével életbe lépő jogi változásokat összegző cikksorozat első részében a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői azt foglalták össze, mire számíthatnak azok a kiskerekedők, aki az Egyesült Királyságból belföldi viszonteladás céljából importálnak árut.

Alaptörvényt sértett a Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése - Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az ítéletet

2020.10.12.

A Győri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság megváltozott munkaképességű személy ellátása összegének csökkentése kapcsán alkotmányos indok nélkül hagyott figyelmen kívül jogszabályi előírásokat - állapítja meg az Alkotmánybíróság IV/1928/2019. számú, bírói döntést megsemmisítő határozatában

Te mondd, hogy Kibertámadás! A Te hangod mélyebb! - A Nemzeti Kibervédelmi Intézet Kibertámadás! címmel Podcast-et indít

2020.10.09.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet Kibertámadás! címmel Podcast-et indít. A 2020. szeptember 23-án induló adások célja elsősorban az IT biztonsági tudatosítás és érzékenyítés.

Bírósági ügyintézés online - A veszélyhelyzettel felértékelődött elektronikus lehetőségek - Bírósági kisfilm

2020.10.09.

A veszélyhelyzettel összefüggésben felértékelődött a bíróságokon az elektronikus ügyintézés. Az online ügyintézési lehetőségekről készült kisfilm abban kíván segítséget nyújtani az ügyfeleknek, hogy milyen bírósági szolgáltatások érhetőek el online, milyen ügyeket lehet ilyen formában kezdeményezni és milyen alapfeltételek szükségesek azok eléréséhez.

Új elnök a Kúria élén - Az igazságügyi bizottság támogatja Varga Zsolt András megválasztását

2020.10.09.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságának kormánypárti többsége a testület csütörtöki ülésén támogatta Varga Zsolt András megválasztását a Kúria elnöki posztjára. A jelölt kiemelte: "végtelenül fontos" a Kúria elnökeként a szakmai és igazgatási feladatok elválasztása, hogy "talárban vagy talár nélkül nyilvánulunk-e meg".

Csökkennek az őstermelők és a családi gazdaságok adminisztrációs terhei - Jelentősen átalakul a családi gazdaságok jogi háttere!

2020.10.08.

Átalakul a családi gazdaságok jogi háttere, így 290 ezer őstermelőnek és 83 ezer családi gazdaságban dolgozó embernek csökkennek az adminisztrációs terhei, a cél a családi gazdaságok erősítése és a generációváltás támogatása - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

BüntetőjogÉsz - Büntetőjogi kérdéseket sértetti megközelítésben - Egy új blog az áldozattá válás megelőzésére

2020.10.08.

Bűncselekmény áldozatává válni olyan, mint megbetegedni. Van, hogy megelőzhető, van, hogy nem. Van, hogy könnyen túlteszi magát rajta az ember, van, hogy súlyos következményekkel jár. Született egy blog, mely a büntetőjogi immunrendszerünket igyekszik megerősíteni. Az immunrendszer fontos. Segít megelőzni a bajt, és segít abban is, hogy ha bajba kerültünk, a lehető legjobban jöjjünk ki belőle. És a vitamin: a nevetést.

A COVID-19 járvány hatása a munkaerőpiacra - ÁSZ-elemzés és javaslat egy újabb elbocsátási hullám hatásainak csökkentésére

2020.10.08.

A COVID-19 járvány megjelenésével a foglalkoztatottsági mutatóknak az elmúlt években tapasztalt trendszerű javulása megtört. A járvány által leginkább sújtott szektorokban intenzív keresletcsökkenés volt tapasztalható, melynek következtében jelentősen csökkent a foglalkoztatás és nőtt a munkanélküliség. A második hullám esetleges erősödésével pedig újabb elbocsátási hullám is bekövetkezhet, ezért célszerű lehet a munkavállalók ágazatok közötti átáramlásának intenzívebb támogatása - hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék jelentése.

A nem vagyoni károk csak pénzben téríthetők meg - A „Gyöngyöspatai szegregációs per”-ben született Kúriai döntés indokai

2020.10.08.

A Kúria az 1959. évi Ptk. törvényszövege, annak indokolása, továbbá a jogintézmény több évtizedes bírósági gyakorlata és jogirodalma alapján megállapította: a nem vagyoni károk megtérítésénél a kártérítés megítélésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés, természetbeni kártérítés alkalmazására nincs jogszabályi lehetőség. Pénzbeli kártérítés pótlólagos képzéssel való kiváltására csak a felek peren kívüli megállapodása esetén kerülhet sor.

Az ügyészség első éve az új Be. alapján - Polt Péter rendhagyó módon értékelte a szervezet 2019-es tevékenységét

2020.10.08.

Idén rendhagyó módon – az írásban benyújtott országgyűlési beszámolóval egyidejűleg – a legfőbb ügyész a kollégái felé videóüzenetben számolt be az ügyészség tavalyi tevékenységéről. Polt Péter hangsúlyozta: "Az ügyészség a törvények iránt elkötelezetten, magas színvonalon dolgozva ért el elismerésre méltó eredményeket 2019-ben."

MOK: Az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény sérti az orvosok jogait - Kásler: Korszakos törvény született - Érvek és ellenérvek

2020.10.07.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott, az (egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény|https://www.jogiforum.hu/hirek/42143) egylépcsős, az abban meghatározott határidejű végrehajtása súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere közölte: a kormány régóta foglalkozik az egészségügy átalakításával, fejlesztésével, és ezt a folyamatot a koronavírus-járvány felgyorsította.

Bírósági ülnökválasztás soron kívül - Összesen 6 ülnököt választanak október végéig

2020.10.07.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) 217. § (4) bekezdése alapján soron kívüli ülnökválasztás kiírását kezdeményezte a köztársasági elnöknél.

Hivatásból bíró - Beszélgetés Kónya István bíróval, a Kúria távozó elnökhelyettesével

2020.10.07.

„Hiszem, hogy a legszebb hivatást választottam. A legszebbet, leghumánusabbat, legnemzetibbet“ – vallja Kónya István bíró, akinek az államfő augusztusban a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta. Hivatásszeretetéről, igazságkereső „makacsságáról”, jelentősebb ügyeiről, a jogalkotásban vállalt szerepéről is beszélgettünk a Kúria távozó elnökhelyettesével.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000