Hír archívum: 2019. december

Más hónap

Elvesztett Michelin csillag miatt perel a depressziós séf - Egy eurós kártérítést követel Marc Veyrat az étteremkalauzt kiadójától

2019.12.13.

Egy eurós jelképes kártérítést követel Marc Veyrat farancia séf a Michelin étteremkalauzt kiadó cégtől, mert depressziós lett étterme leminősítése miatt. A Michelin-kalauz joggal való visszaélésre hivatkozva 30 ezer eurót (10 millió forint) követel a séftől.

2020. júliustól minden számláról online adatot kell majd szolgáltatni - Elfogadták a gazdaságvédelmi és a versenyképességet javító törvényt

2019.12.13.

Az online számlázó rendszer sikeres bevezetését követően további területeken indít technológiai fejlesztéseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 2020. július elsejétől minden belföldi adóalanyok közötti számláról online adatot kell majd szolgáltatnia a cégeknek, 2021 tavaszától akár a vállalkozások áfabevallási tervezetét is elkészítheti a hivatal. Az EY szakmai konferenciáján Czöndör Szabolcs a NAV főosztályvezetője kiemelte, hogy mindezzel párhuzamosan megkezdték egy még szélesebb körű ellenőrzési adatátadási kötelezettség előkészítési munkálatait is.

Jelentősen szigorodnak az árkedvezmények feltüntetésének szabályai - Az EP új irányelvet fogadott el a fogyasztók védelmében

2019.12.13.

Az Európai Parlament új, a fogyasztók védelmét célzó irányelvet fogadott el 2019. november végén. A módosításba bekerült új rendelkezés kimondja, hogy árengedmény esetén a termék eredeti árának – melyből a fogyasztó kapja a kedvezményt – az akciót megelőző 30 nap legalacsonyabb árának kell lennie. Ugyan az irányelvnek még nincs közvetlen hatálya, a vállalkozásoknak minél hamarabb el kell kezdeniük az előzetes megfelelési intézkedéseket – vélik dr. Sükösd Péter és Kiss Nóra, a DLA Piper Hungary szakértői.

Egységes filmtámogatási rendszer - Létrejön a Nemzeti Filmintézet - Elfogadta a parlament a sarkalatos elemeket is tartalmazó jogszabályt

2019.12.13.

Januártól létrejön a Nemzeti Filmintézet (NFI), amely az eddigi gyakorlattól eltérően egyaránt támogatja majd a televízióba és a moziba szánt filmeket.

Itthon is utat tör a precedensjog egy friss törvénymódosítás nyomán - Több ezer kúriai ítélet válhat egyik napról a másikra precedenssé!

2019.12.13.

A legtöbben hallottak már az angolszász precedensjog és a kontinentális bíróságok közti különbségről – ahogy talán arról is, hogy Magyarország eddig egyértelműen az utóbbi táborhoz tartozott. Azonban egy, a napokban elfogadott törvénymódosítás komoly lépést jelent az ellenkező irányba, amely által több ezer kúriai ítélet válhat egyik napról a másikra precedenssé. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalója.

47 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött Weinstein - Több mint 70 nő vádolja szexuális bűncselekményekkel a neves producert

2019.12.12.

Harvey Weinstein volt hollywoodi filmproducer 47 millió dolláros peren kívüli egyezséget kötött szerdán azokkal a nőkkel, akik szexuális zaklatással vádolták őt - jelentette este több amerikai lap.

Külföldről csak bizonyítvánnyal hozhatók be növények - December 14-től szigorodnak a lakosságot érintő növényegészségügyi előírások

2019.12.12.

A növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozza az Európai Unió december 14-től érvényes új növényegészségügyi rendszere; ezentúl a külföldről hazatérő utazók a csomagjaikban csak növényegészségügyi bizonyítvánnyal hozhatnak be ültetésre szánt növényeket, terméseket és zöldségféléket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön.

Szigorúbban büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő képviselők - Módosulnak az Országgyűlés működését érintő törvények

2019.12.12.

A parlament kedden elfogadta az Országgyűlés működését érintő törvények módosítását, amely alapján a jövőben szigorúbban büntethetők a Ház rendjét megsértő képviselők.

Bevezették a nagyszülői gyed-et - A szülő akkor tudja átadni a jogosultságot, ha kereső tevékenységet végez

2019.12.12.

Az Országgyűlés kedden - a kormány családvédelmi akciótervének részeként - lehetővé tette, hogy a még nem nyugdíjas nagyszülők a jövő év első napjától jogosulttá válhassanak a gyermekgondozási díjra.

Jelentősen emelkedik az államfő és az állami szervek vezetőinek fizetése - Változik a kormányzati illetmények szabályozása

2019.12.12.

Megváltoztatta a kormányzati álláshelyekkel, illetményekkel kapcsolatos szabályokat és lehetővé tette a parlament, hogy a minisztériumok közös hivatalt hozzanak létre. A kormányzati igazgatásról szóló törvény, valamint hozzá kapcsolódóan más jogszabályok kedden elfogadott módosítása értelmében emelkedik az államfő és több különleges jogállású szerv vezetőjének fizetése is.

Orgiák munkaidőben egy amerikai bíróságon - A 38 éves vezető beosztású bírónőt súlyos jogsértésekkel is gyanúsítják

2019.12.12.

Etikai vizsgálat indult egy 38 éves amerikai bírónő ellen, mert visszaélt bírói hatalmával, valamit a bíróság épületében, munkaidőben rendszeresen szexuális együttléteket szervezett kollégáival. A vezető bírót számos, az igazságszolgáltatás tekintélyét is súlyosan sértő jogsértéssel gyanúsítják.

Egyszerűsödik közel hétszáz közigazgatási eljárás! - Sarkalatos passzusokat is tartalmaz a törvénymódosítás

2019.12.11.

Mintegy hétszáz közigazgatási eljárás egyszerűsítését teszi lehetővé a fővárosi és a megyei kormányhivatalok működését megváltoztató, sarkalatos passzusokat is tartalmazó törvénymódosítás, amelyet kedden 134 igen, 53 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadott el a Ház.

Meválasztották az OBH új elnökét - Senyei György Barnát kilenc évig tölti be a tisztséget

2019.12.11.

Megválasztotta az Országgyűlés Senyei György Barnát kilenc évre az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökévé kedden.

Hatalommal való visszaéléssel vádolják az amerikai elnökönt - Impeachment −Folyamatban a közjogi felelősségre vonási eljárás

2019.12.11.

Hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt - jelentette be kedden Jerry Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Adam Schiff, a hírszerzési bizottság vezetője.

Egységes társadalombiztosítási járulék júliustól - Újraszabályozta az Országgyűlés a tb-ellátások összes rendelkezését!

2019.12.11.

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.

Még mindig nem bíznak a betegek a digitális egészségügyben - A páciensek az adataik biztonsága miatt aggódnak leginkább

2019.12.11.

A betegek többsége a hagyományos orvosi megoldásokat részesíti előnyben a digitális egészségügyi technológiákkal szemben – derül ki a Baker McKenzie friss felméréséből. Az e-egészségügy iránti távolságtartás fő oka a páciensek adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalma, miközben sokan az alapvető szabályozási kérdésekkel sincsenek tisztában.

Munkaviszonyban létrehozott szellemi alkotások - A hazai szabályozás és gyakorlat

2019.12.11.

A szellemi tulajdon az alkotó elme szüleménye, tárgyai jogi védelmet élveznek, jogosultjai tevékenységükért anyagi és erkölcsi elismerésben részesülnek. De mi van akkor, ha a szellemi alkotás munkaviszonyból folyó kötelesség? Mire jogosult a feltaláló és mire a munkáltató? Mi a különbség a szolgálati és az alkalmazotti találmány között?

A Kúria az igazságszolgáltatás stabilitásának őre - A legfőbb bírói fórum értékelte az elmúlt fél év legfontosabb történéseit

2019.12.10.

A bírák érdekeltek abban, hogy a Kúria alkotmányjogi helyzete megerősödjön, és ha ehhez a jogalkotó megfelelő és hatékony eszközöket talál, úgy az találkozni fog a jogkereső közönség érdekeivel is - mondta Darák Péter a legfőbb bírói fórum félévértékelő sajtótájékoztatóján kedden, Budapesten.

Összefogás a közélet tisztasága érdekében - Integritás kerekasztal - Az elmúlt év korrupcióellenes állami törekvései

2019.12.10.

A korrupció ellen társadalmi összefogásra van szükség a közélet tisztasága érdekében - hangsúlyozzák Magyarország állami szerveinek vezetői. A Belügyminisztérium, a Kúria, az Állami Számvevőszék, a Legfőbb Ügyészség, az Országos Bírósági Hivatal, a Közbeszerzési Hatóság és a Magyar Nemzeti Bank közösen értékelte az elmúlt év korrupcióellenes tevékenységét.

Családi konfliktusok a bíróságon - Lehet-e a bíró apa- vagy anyapárti? - Beszélgetés a PKKB polgári ügyszakos bírájával

2019.12.10.

Családjogi perekben dönteni egyszerre jelent szakmai kihívást és érzelmi megterhelést egy bíró számára. Minden eset mögött komoly indulatok feszülnek és gyakran egy vagy több gyermek jövője a tét. Miként zajlanak a családjogi ügyek? Hogyan történik egy gyermek meghallgatása? Hogyan lehet jó bíróként helyt állni egy-egy vita közepette? - Jogos a kérdés! - Beszélgetés Érdiné Cseke Mariannal, a Pesti Központi Kerületi Bíróság polgári ügyszakos bírájával.

Hogyan védekezetünk a házastárs eladósodásával szemben? - Amit a vagyonjogi szerződésről és a HÉVSZENY-ről tudni érdemes!

2019.12.10.

2014. március 1-ével az új polgári törvénykönyv hatályosulásával lépett életbe a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartása (HÉVSZENY), amely mára több tízezer házaspár, illetve bejegyzett élettárs vagyonjogi megállapodását tartalmazza. Mik a leggyakoribb kikötések a vagyonjogi szerződésekben? Mit jelent a HÉVSZENY?

Felmondható-e korrupció gyanúja miatt a kormánytisztviselő munkaviszonya? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.12.10.

A munkaviszonyhoz szükséges alapvető bizalom fenntartása nem várható el a munkáltatótól, ha az a bűncselekmény, ami miatt a munkavállalóval szemben büntetőeljárás indult, a munkaviszonyával, munkavégzésével áll összefüggésben, így a munkaviszonyt azonnali hatállyal megszüntetheti - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/892/2019. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában.

Átláthatóbb és hatékonyabb uniós döntéshozatal - Az Európai Bizottság új munkamódszereket követ az következő 5 évben

2019.12.10.

Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság tagjai múlt szerdán tartották a testület első hivatalos ülését. Ebből az alkalomból von der Leyen elnök bemutatta, milyen munkamódszereket követ majd a Bizottság a következő öt évben.

Black Friday, Cyber Monday - Kedvezményekkel csalogató reklámok - Milyen jogsértő fogásokat vetnek be a kereskedők a karácsonyi őrületben?

2019.12.10.

Az ünnepek közeledtével egymást érik a különböző akciók, kedvezményekkel csalogató reklámok. Míg harminc éve a bronz, ezüst és aranyvasárnapok jelentették a karácsonyi vásárlások csúcsát, addig napjainkra ez gyökeresen megváltozott. Ma az már nem szenzáció, hogy egy bevásárlóközpont vasárnap is nyitva tart, ez az életünk részévé vált. Új, ütősebb dolgokkal kell előállnia a kereskedőknek.

Új vezető a Baker McKenzie adatvédelmi jogi csapatának élén

2019.12.09.

Vári Csaba novemberben csatlakozott Magyarország egyik vezető jogi irodájához, hogy a szellemi tulajdon és információs technológiai csoportban átvegye az adatvédelmi csoport irányítását. Vezetésével tovább bővülnek a Baker McKenzie által nyújtott szolgáltatások az adatvédelem és kiberbiztonság területén.

Mennyiben védi a tényállítást a véleménynyilvánítás szabadsága? - Az Alkotmánybíróság döntést hozott

2019.12.06.

Az olyan tényállításokkal szemben, amelyek igazságtartalma nem igazolható, a véleménynyilvánítás szabadsága nem véd - szögezi le az Alkotmánybíróság IV/1235/2019. számú, alkotmányjogi panaszt elutasító határozatában.

NAV: Adózni kell a Mikulás ajándéka után! - Adófizetési kötelezettség keletkezése ajándékozással kapcsolatban

2019.12.06.

Az ajándékozással kapcsolatban is keletkezhet adófizetési kötelezettség – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Adó és Vámhivatal. A NAV felhívja a figyelmet, hogy decemberben a Mikulás az otthoni meglepetések mellett különböző rendezvényeken, üzletközpontokban, a szülők munkahelyén is megjelenik, ahol „szponzorált” ajándékokat oszt szét.

Jogklinika – „Csinálom és megértem.” – A gyakorlati tanulást támogató oktatásmódszertan sikerének titka

2019.12.06.

A jogászképzés célja a jogászi gondolkodásmód és a gyakorlatban való részvétellel megvalósuló tudás joghallgatók számára történő minél teljesebb átadása - ebben a jogi oktatási rendszerek általában megegyeznek. De mi a jogklinika? Mi a lényege, milyen típusai vannak és milyen tudással vértezi fel a leendő jogászokat?

Az OBT támogatja az OBH elnökének jelölt Senyei György Barnátot - Új alapokra helyeződhet az OBH és az OBT kapcsolata

2019.12.05.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) egyhangúlag támogatja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki posztjára jelölt Senyei György Barna megválasztását - jelentette be Vadász Viktor, az OBT szóvivője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Példaértékű szakmai tevékenységgel terjesztett jogi kultúra - Díjjal ismertél el a Szegedi Ítélőtábla egykori bírájának életpályáját

2019.12.05.

Az elmúlt hétvégén immár 12. alkalommal tartották meg hazánkban az ügyvédek napját. A Magyar Ügyvédi Kamara rendezvényén a „Jogi kultúráért” díjat vehette át dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla nyugalmazott kollégiumvezetője.

A gazdálkodási szabálytalanságok az alapítványok létét is veszélyeztetik - Az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai

2019.12.05.

A gazdálkodási szabálytalanságok az alapítványok eredményes és hatékony feladatellátását is veszélyeztethetik – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék elemzése, mely 14 alapítvány – 2017-2019 közötti időszakban nyilvánosságra hozott – ellenőrzési tapasztalatainak feldolgozásával készült. A nyilvánosságra és átláthatóságra vonatkozó előírások figyelmen kívül hagyása az alapítványok létét is veszélyeztetheti - figyelmeztet az ÁSZ.

Zseniális átverés! - Hamis EU határt épített migránsoknak - Csalás miatt indult büntetőeljárás az orosz embercsempésszel szemben

2019.12.05.

Csalás miatt indult büntetőeljárás egy orosz férfivel szemben, aki felépítette az orosz-finn határszakasz mását és így tévesztett meg ázsiai migránsokat - pénzért cserében juttatta át őket a hamis határon. Az orosz határőrök Vyborg közelében, a Finn határtól nem messze egy erőben fedezték fel az eddig példátlan csalást.

Ki fizeti a társasház közös helyiségeinek fűtési költségét? - Az Európai Bíróság ítéletet hozott

2019.12.05.

Az uniós joggal nem ellentétes az a nemzeti szabályozás, amely úgy rendelkezik, hogy a társasházi ingatlanban található lakás minden tulajdonosa köteles hozzájárulni a közös tulajdonú épületrészek fűtési költségéhez - áll az Európai Unió Bíróságának ítéletében.

Jogászdíj - A Taylor Wessing az év munkajogász csapata - Idén is elismerték a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hazai jogászokat

2019.12.05.

Újabb díjat gyűjtött be a Taylor Wessing budapesti irodája. A szakma első számú hazai elismerésének számító Jogászdíjra idén három kategóriában is jelölt Taylor Wessing csapata munkajog kategóriában nyerte el a díjat. Különlegességnek számít, hogy Torsten Braner, Ódor Dániel és Kopasz János csapata az ügyfél Jungheinrich Hungária Kft.-vel közösen nyújtotta be a nyertes pályázatot.

Több száz hazai webshop a jogsértés kapujában - Gyakran milliós büntetéseket kockáztatnak a magyar online üzletek

2019.12.05.

Nehezen tudnak megfelelni a jogszabályoknak, gyakran milliós büntetéseket kockáztatnak hazai online üzletek százai – hangzott el az EY konferenciáján. Egy hamarosan életbe lépő uniós direktíva további kihívás elé állíthatja az e-kereskedelmi szektor szereplőit.

Uniós jogot sért a gázüzemű berendezésekre vonatkozó magyar szabályozás - Kötelezettségszegési eljárás indult hazánk ellen

2019.12.04.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít 5 tagállam ellen a gázüzemű berendezésekre vonatkozó harmonizált uniós termékszabályok be nem tartása miatt - felszólító levelet küld Észtországnak, Görögországnak, Magyarországnak, Máltának és Szlovákiának, mert nem teljesítették a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekre vonatkozó harmonizált uniós szabályok (2016/426 rendelet) szerinti kötelezettségeiket.

Alkotmányossági és törvényességi aggályokat felvető helyi adórendeletek - Ombudsmani vizsgálatok tapasztalatai

2019.12.04.

Az alapvető jogok biztosához számos panasz érkezik az önkormányzatok által kivetett helyi adókat érintő kérdésekben. Az ezek alapján indított egyedi eljárásokban a felmerülő hatósági ügyviteli problémák mellett több esetben tapasztalható az is, hogy a települések adórendelete vet fel alkotmányossági vagy törvényességi aggályokat. Ezekben az ügyekben az ombudsman elsődlegesen az érintett önkormányzattal és az illetékes kormányhivatallal együttműködésben törekszik a felmerült probléma rendezésére.

Ügyvédi közreműködéssel szereték meg a 120 milliós örökséget - Csalás és közokirat hamisítás miatt emelt vádat a győri ügyészség

2019.12.04.

Hamis tartalmú, üzletrész értékesítéséhez és új ügyvezető választáshoz szükséges okiratokat készítettek egy győri ügyvéd közreműködésével azok az elkövetők, akiket csalással és közokirat hamisítással vádol a Győri Járási Ügyészség.

Az allamfő megnevezte jelöltjét az OBH elnöki tisztségére - Áder János jelöltje a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnöke

2019.12.04.

Áder János köztársasági elnök december 2-dikán Senyei György Bernátot, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnökét jelölte az Országos Bírósági Hivatal elnöki tisztségére. Kövér László, az Országgyűlés elnöke december 3-dikán tájékoztatta erről az Országos Bírói Tanácsot és kérte a jelölt véleményezését.

Milan Kundera visszakapta cseh állampolgárságát - A világhírű írót a 70-es évek végén üldözte el a kommunista rendszer

2019.12.04.

Milan Kundera, a Párizsban élő világhírű cseh író visszakapta cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg a csehszlovák kommunista rendszer - közölte a Právo című cseh napilap keddi kiadásában.

Mit takart a hűtlenség tényállása a régi magyar jogban? - Tudta-e? - Jogtörténeti nyalánkságok

2019.12.03.

A hűtlenség, vagy más néven hűtlenség bélyege (nota infidelitatis) a király személye és hatalma ellene elkövetett bűncselekmények összefoglaló elnevezése volt. Akkor vált a királlyal szemben hűtlenné valaki, ha megszegte a hűségét, amellyel a királynak tartozott, ha a király életére vagy hatalmára tört, vagy fellázadt ellene.

Áldozatsegítő Központok - Hova fordulhat egy áldozat és mit jelent az áldozatsegítés?

2019.12.03.

Az áldozatsegítés hatékonyabb megvalósítása és elősegítése érdekében az áldozatsegítő központok országos hálózattá történő bővítéséről döntött a Kormány. Mit jelent az áldozatsegítés? Ki jogosult igénybe venni az áldozatsegítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat?

Bírósági közvetítés közigazgatási perekben - Egyre több az egyezség!

2019.12.03.

2018. év eleje óta van lehetőség bírósági közvetítői eljárásokra a közigazgatási perekhez kapcsolódóan. Alig egy év elteltével, 2019 első negyedévében már tizenegy egyezség született a bíróságokon.

A tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást - A Bizottság kompromisszumot kötött, az EP új tervezetet követel

2019.12.03.

A képviselők újabb tervezetet kérnek a Bizottságtól, miután a tagállamok fellazították a méhek védelmét célzó szabályozást. Az Európai Bizottság eredeti javaslattervezetének a célja az volt, hogy az uniós jogszabályokba olvassza az Európai Élelmiszerbiztonsági Felügyelet (EFSA) 2013-as útmutatóját a méhekre veszélyes növényvédő szerek visszaszorításáról.

December végéig ki kell adni az idei szabadságokat! - De hogyan vihető át mégis a szabadság a következő évre? - Tippek és trükkök

2019.12.03.

Immár kevesebb mint egy hónappal a naptári év vége előtt egyre több cég kénytelen azzal szembesülni, hogy kisebb-nagyobb fennakadásokkal is járhat, ha a Munka Törvénykönyvének (Mt.) megfelelve minden munkavállalójának kiadja az idei évben esedékes szabadságát. Ennek elmaradása akkor is jogszabálysértésnek számít, ha az adott időszakban a munkavállaló sem akar szabadságra menni.

Megszűnik az EVA és mostantól a NAV mindent lát - Kommentár a ma elfogadott adócsomaghoz

2019.12.03.

"A mai napon elfogadott adócsomagban nem voltak jelentős változások a már beterjesztett törvényjavaslathoz képest; a parlamenti vita során csupán kisebb pontosításokra került sor" – véli Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adópartnere.

Leplezett eszközök - Alkalmazás az új Be. alapján

2019.12.02.

A titkos felderítés elengedhetetlenül szükséges a hatékony bűnüldözői tevékenységhez, azonban erre egy alkotmányos jogállamban csak szigorú eljárási garanciák biztosításával kerülhet sor. A leplezett eszközök fogalmát az új Be. vezette be a magyar jogrendbe. De mik is ezek pontosan?

Tíz éve lépett hatályba a Lisszaboni Szerződés - A cél máig az Európai Unió működésének hatékonyabbá tételét

2019.12.02.

Európa nem pusztán örökölt kincs, hanem ígéret, Európa maga a jövő, Európát nap mint nap, téglánként építeni kell - mondta az Európai Bizottság új elnöke vasárnap Brüsszelben, a Lisszaboni Szerződés életbe lépésének tizedik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen.

Bírósági ülnökválasztás soron kívül - Az államfő kitűzte a választás időtartamát

2019.12.02.

A 2019. augusztus 1. és 2019. szeptember 30. napja között lezajlott soron kívüli ülnökválasztás során ismételten nem sikerült a választó szerveknek elegendő számú ülnököt választaniuk, ezért az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény (Bjt.) 217. § (4) bekezdése alapján soron kívüli ülnökválasztás kiírását kezdeményezte a köztársasági elnöknél.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000