Hír archívum: 2001. június

Más hónap

Megtámadta a metródöntést a főváros

2001.06.23.

Jogorvoslati kérelmet nyújtott be a főváros a Legfelsőbb Bíróság áprilisi metróperben hozott döntése ellen, mert több ponton törvénysértőnek tartja azt. Demszkyék szerint a jogbiztonság elve sérült akkor, amikor a bíróság, addigi ítéleteinek ellentmondva úgy határozott: az államnak nem kell kifizetnie a főváros 100 milliárdos, a 4-es metró megépítésére szánt követelését.

Tállai András a pénzügyi törvénycsomag körüli vitáról

2001.06.23.

Tállai András pénteki budapesti sajtótájékoztatóján dokumentumokkal alátámasztva cáfolta, hogy a tárca szándékosan és utólag "belecsempészte volna" a már elfogadott törvényváltoztatásokba azt a kitételt, amely egységes postai szolgáltatóként a Magyar Postát nevezi meg. A Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára szerint semmilyen szándékosság nem történt, megalapozatlanok a támadások.

Újabb hét gyanúsítottat vettek előzetes letartóztatásba a székesfehérvári ügyben

2001.06.23.

- A Pesti Központi Kerületi Bíróság pénteken további hét gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba azon 11 személy közül, akiket a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kedden, nyílt nyomozás során Székesfehérváron államtitoksértés, hivatali visszaélés és vesztegetés, illetve más bűncselekmények miatt vett őrizetbe.

Ombudsmanügyben újra egyeztetne az ellenzék

2001.06.22.

A keddi sikertelen választás miatt a pártoknak ismét tárgyalniuk kell arról, hogy kit jelöljön a köztársasági elnök a Majtényi László távozásával megüresedő adatvédelmi posztra. Az ellenzék álláspontja szerint a megbeszéléseket azonnal meg kell kezdeni, hogy ne maradjon betöltetlenül az általuk kiemelten fontos pozíció.

Visszarendelték a "manipulált" törvényt

2001.06.22.

Visszarendelte a közlönykiadótól a pénzügyi törvényekről szóló, parlament által elfogadott szöveget a Miniszterelnöki Hivatal. Áder János házelnök szerint a parlamenti apparátus hibázott és nem a minisztérium. A törvény sorsa az államfő kezében van. A szakértők szerint jogi nonszensznek tekinthető, ha bebizonyosodik, hogy valóban megváltoztattak egy már elfogadott törvényt.

Románia kész felbontani szerződéseit Magyarországgal a státustörvény miatt

2001.06.22.

Adrian Nastase román miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy Románia - az 1996-ban kötött alapszerződésen kívül - kész felbontani az összes kétoldalú megállapodását Magyarországgal a kedden elfogadott státustörvény miatt. A kormányfő emellett egy sor intézkedést helyezett kilátásba: a szövetségek és alapítványok alapszabályzatának felülvizsgálatától kezdve adó- és vámintézkedéseken át a foglalkoztatási és társadalombiztosítási viszonyokat érintő kérdésekig.

Elmarasztalt jegyzet

2001.06.22.

Szabadi kontra Blikk-ügy: helyreigazításra kötelezte a lapot az FB

2001.06.21.

Helyreigazításra kötelezte a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében a Blikk című napilapot Szabadi Béla jelenleg független, korábban kisgazda országgyűlési képviselő személyiségi jogi keresete nyomán.

Előzetes letartóztatásba helyezték a székesfehérvári ügy három gyanúsítottját

2001.06.21.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett három gyanúsítottat azon 11 közül, akiket a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kedden, nyílt nyomozás során Székesfehérváron államtitoksértés, hivatali visszaélés és vesztegetés, illetve más bűncselekmények miatt vett őrizetbe. Erről a Fővárosi Bíróság szóvivője tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Munka Törvénykönyve: változik a munkaidő szabályozása

2001.06.20.

A Munka Törvénykönyve módosítása szerint július 1-jétől a rendes és rendkívüli munkaidő együttesen sem haladhatja meg a napi 12, illetve a heti 48 órát.A jelenleg érvényes szabályozás eltér az európai normáktól, külön-külön korlátozza a rendes és a rendkívüli munkaidő maximális mértékét - tájékoztatták a Gazdasági Minisztérium munkajogi kodifikációs titkárságán az MTI-t.

Román jegyzék, nyilatkozatok a státustörvény elfogadása után

2001.06.20.

A státustörvénnyel szembeni román kifogásokat, ellenérveket felsoroló szóbeli jegyzéket nyújtott át a román külügyminisztériumban Cristian Diaconescu államtitkár Íjgyártó István bukaresti magyar nagykövetnek - közölték szerdán román hírforrások.

Elfogultságot jelentettek be Tasnádi védői a bíróság ellen

2001.06.20.

Tasnádi Péter perének keddi tárgyalásán elfogultságot jelentettek be védői a Pest Megyei Bíróság ellen, a PMB elnökének televíziós nyilatkozata miatt. A bírók továbbítják a kérelmet a legfőbb ügyészségnek. Az ezután folytatódó tárgyaláson több tanút és a másodrendű vádlottat hallgatták meg.

Alvilág az igazságszolgáltatásban

2001.06.20.

Magas rangú rendőrtisztek, ügyészek, ügyészségi nyomozók, ügyvédek és a büntetés-végrehajtás dolgozói is mentettek bűnözőket Székesfehérváron. Az ügyben többek között hivatali visszaélés és vesztegetés, bűnpártolás és államtitoksértés miatt indított nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A Népszava információi szerint a húsz gyanúsított közül öt személyt őrizetbe vettek. Úgy tudjuk, az eltussolni szándékozott büntetőügyek és a félrevezetett nyomozás Abu Mohamed jordániai állampolgár által vezetett bűnszervezethez kapcsolódik.

Elfogadták a státustörvényt

2001.06.20.

Nagy többséggel elfogadta tegnap a parlament a státustörvényt. A jogszabály célja, hogy a külföldi, magukat magyarnak valló emberek különböző, elsősorban kulturális, utazási és oktatási kedvezményekben részesüljenek. Emellett legálisan munkát is vállalhatnak az országban a külföldi magyarok.

Videokonferencia, elektronikus beadványok a bíróságokon

2001.06.19.

A kiemelt büntetőügyek tárgyalásain videokonferencia, az egyéb eljárásokban pedig elektronikus úton továbbított beadványok tehetik hatékonyabbá és olcsóbbá a bírósági eljárást

Maczonkai Mihály adatvédelmi biztosi jelölését nem támogatják a szocialisták, a többieket igen

2001.06.19.

A szocialista frakció Lenkovics Barnabást, Takács Albertet és Kaltenbach Jenőt támogatni fogja a keddi parlamenti ombudsmanválasztáson, Maczonkai Mihály megválasztását azonban nem szavazzák meg.

Az internet szabadsága mellett voksol a MIME

2001.06.19.

A MIME az internet szabadsága mellett teszi le voksát, s döntést hozott a Független Tartalomszolgáltatók Uniójának alapításáról is.

Törvényelőkészítés az világhálón

2001.06.18.

A Ifjúsági és Sportminisztérium június végéig várja az ifjúsági törvény előkészítéséhez kapcsolódó internetes véleményeket.

Fejetlenség a törvénykezésben

2001.06.18.

Nem tudni, hogy a most születő szabályok szerint jár-e munkanélküli ellátás a státustörvény keretei között Magyarországon foglalkoztatott külföldieknek.

Megoszlottak a szavazatok az alkotmányügyi bizottságban az ombudsmanokról

2001.06.18.

A koalíciós frakciók képviselői támogatták Lenkovics Barnabás, Takács Albert, Maczonkai Mihály és Kaltenbach Jenő jelölését az ombudsmani posztokra az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának hétfői ülésén.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000