Hír archívum: 2001. szeptember

Más hónap

Könnyítések az utazási irodákról szóló rendeletben

2001.09.29.

Október elején államtitkári egyeztetésre kerül a Gazdasági Minisztérium utazásszervezőkről és utazásközvetítőkről szóló rendelete. A tervezet több ponton könnyítene az irodák helyzetén, ugyanis több nagy iroda nem tud biztosítást kötni.

Bécsi lap a zsebszerződésekről

2001.09.28.

A Kurier című bécsi lap "Magyarország leállítja a termőföld kiárusítását" címmel, "Fellépés a külföldieknek történt illegális eladások ellen - az állam visszavásárol" alcímmel közölte csütörtökön tudósítója, Georg Berenyi írását.

Meghosszabbított nyomozás az MTV ügyében

2001.09.28.

Másodszor is meghosszabbították egy hónapja az MTV Rt. ügyében indult nyomozást - értesült a Népszava. Az Országos Rendőr-főkapitányság hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettesek ellen fokozott ügyészi felügyelet mellett.

Pert nyert a Gazdasági Minisztérium a Mol-lal szemben

2001.09.28.

A Legfelsőbb Bíróság helybenhagyta a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely elsőfokon elutasította a Mol-nak a tavalyi alacsony gázáremelés miatt a Gazdasági Minisztérium ellen benyújtott keresetét.

Kétoldalú tárgyalások a tagállamokkal

2001.09.28.

A belga elnökség kétoldalú tárgyalásokat javasol a közösségi szabadalom alkalmazásának tisztázatlan kérdéseiről az egységes belpiaccal foglalkozó miniszterek mai tanácsülésén. Bár a tagállamok májusban elvben közös álláspontra jutottak a témában, a gyakorlati kérdésekben még nézetkülönbségek vannak.

Szoftver - a komputerjátékok negyede Németországban is kalózmásolat

2001.09.28.

Németországban a számítógépes és videojátékok negyede kalózmásolat, a szoftver-kalózkodás évente 500-600 millió márkás kárt okoz az ágazatnak - közölte csütörtökön Lipcsében a németországi szórakoztatószoftver-szövetség ügyvezetője.

Engedélyezett lesz a tokaji speciális borkészítési technológiája

2001.09.28.

Habár a "tokaji fordítás" és a "tokaji máslás" ellenkeznek a borkészítés egyik általános közösségi alapelvével, hazánk csatlakozása után a közösségi joganyag is el fogja ismerni a tokaji borok egyes speciális előállítási technológiáját.

A bíróság zárolta a Vasilescu-gyűjteményt

2001.09.28.

Zárolta a Fővárosi Bíróság a júniusban az államnak ajándékozott Vasilescu-kollekciót. Ez azt jelenti, hogy az idősebb Vasilescu János által az államnak adományozott száznegyvennégy műalkotás egyelőre nem kerülhet állami tulajdonba. Az apjával örökösödési perben álló ifjabb Vasilescu örömmel nyugtázta a hírt.

A Legfőbb Ügyészségen a parkolók ügye

2001.09.28.

A Legfőbb Ügyészséghez fordul egy VI. kerületi önkormányzati képviselő, mert szerinte jogellenesen kötött szerződés alapján szedi a Centrum Kft. a parkolási díjakat.

Élénk parlamenti vita a tavalyi költségvetés teljesítéséről

2001.09.28.

A tavalyi költségvetés teljesítéséről szóló törvényjavaslat és a hozzá kapcsolódó ÁSZ-jelentés általános vitájában csütörtökön a Fidesz vezérszónoka a 2000. évet magyar gazdaság egyik legkiemelkedőbb évének nevezte, amelyben a kitűzött célok maradéktalanul megvalósultak, míg a szocialisták vezérszónoka közölte: a javaslat jelentős mértékben átszabja a hatályos költségvetési törvényt, ugyanakkor elszabotálja a 2000. évi költségvetés újragondolását.

Perújrafelvétel Torgyán frakciókizárása ügyében

2001.09.28.

A Fővárosi Bíróság újratárgyalja Torgyán József kisgazdafrakcióból való kizárásának ügyét. A perújrafelvételt a Fővárosi Főügyészség kezdeményezte, mert szerinte a bíróság nem vette figyelembe a házszabály vonatkozó rendelkezéseit.

Dohánycégek beperlik az EU-t

2001.09.27.

Brit és japán cigarettagyártó óriáscégek bíróságon támadták meg az Európai Uniónak a dohányreklámok korlátozására vonatkozó legújabb jogszabályait, melynek értelmében 2002. szeptember végétől a cigarettás dobozok előoldalának 35 százalékát, hátoldalának pedig 45 százalékát takarja majd a dohányzókat elrettenteni kívánó fotó vagy felirat.

Zöldkontroll: a gépjárművek harmada fennakadt a rostán

2001.09.27.

A találomra kiválasztott 960 gépjármű, teher- és személykocsi csaknem harmadánál találtak hiányosságokat a múlt heti közúti környezetvédelmi akció során - közölte a Magyar Hírlappal Víg Gusztáv, a Fővárosi Közlekedési Felügyelet csoportvezetője.

Pénzügyminiszteri tájékoztató a pénzmosás elleni törvényjavaslatról

2001.09.27.

A Gazdasági Kabinet olyan törvénymódosító csomagot javasol a kormánynak, amely a parlamenti elfogadása után lényegesen lecsökkenti a pénzmosás lehetőségeit Magyarországon, szigorítja a pénzforgalmat, a pénzügyi átutalások kezelését - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Eszméletlen betegeket is megloptak a mentősök

2001.09.27.

Több mint kétmillió forint kárt okoztak azok a mentősök, akik a rendőrség gyanúja szerint kórházba szállítás közben több beteget megloptak. Az Országos Mentőszolgálat egyik munkatársát előzetes letartóztatásba is helyezték. Az öt ápoló, illetve sofőr attól sem riadt vissza, hogy eszméletlen állapotban lévő sérültek pénzét vagy értéktárgyait vegye el.

Szócsata személyeskedésekkel - a pénzügyi törvénycsomag parlamenti vitája

2001.09.27.

Lezárta az Országgyűlés szerdán a pénzügyi törvénycsomag általános vitáját, amelyben a vezérszónoklatokat követően hosszas, személyeskedéstől sem mentes szócsata alakult ki a Házban.

Interpol-Europol együttműködési megállapodás

2001.09.27.

Az Interpol budapesti közgyűlésén szerdán elfogadta az Europollal történő együttműködési megállapodást; a megállapodás a terrorizmust is magába foglaló, nemzetközi bűncselekményekkel kapcsolatos fontos információk cseréjére vonatkozik.

Fidesz: szavát szegte az ellenzék

2001.09.27.

Várhatóan ellenlépésre készül a Fidesz és az MDF frakciója, amiért az ellenzék nem szavazta meg a kisgazdajelölt Bánk Attilát az Országgyűlés alelnökének. Az ellenzék pedig következetesen tartja magát korábbi álláspontjához: amíg méltánytalanul sok parlamenti tisztség jut a fogyatkozó kisgazdáknak, nem szavazzák meg az FKGP személyi javaslatát.

HíF - tavaly 27 százalékkal nagyobb bevétel

2001.09.26.

A Hírközlési Főfelügyelet (HíF) 2000. évi pénzforgalmi bevétele 9,625 milliárd forint volt, ami 27 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - derül ki a szervezet éves jelentéséből.

Hírek az Internethajóról

2001.09.26.

A témákból: a Matáv 87 nap múlva megszűnő monopóliumának következményei; a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia és az e-government.

Nem nyugszanak bele a Fidesz közeli fantomcégek nyomozásának lezárásába

2001.09.26.

A bűnpártolás gyanúját is felvetheti erkölcsi értelemben az az eljárás, ami a Fidesz közeli cégekkel kapcsolatban a nyomozás során folyt.

Harmadik perét nyerte az állam a Postabank-részvényesekkel szemben

2001.09.26.

Pert nyert az állam hat Postabank-részvényes ellen, akik közös keresetben arra kérték a bíróságot, hogy kötelezze a magyar államot Postabank- részvényeik megvásárlására azok leértékelése előtti névértékének 106 százalékán - mondta Osváth Piroska, az állam jogi képviselője kedden az MTI-nek.

Az ÁSz elvileg elfogadhatatlannak tartja a zárszámadást

2001.09.26.

Szerencséje a kormánynak, hogy az ÁSZ nem mondhatja ki - törvényi felhatalmazás hiányában -, hogy a zárszámadás elfogadhatatlan, holott a hiányzó állami vagyonleltár ezt indokolná - mondta Nyikos László, az ÁSZ alelnöke parlamenti felszólalásában.

Első fokon megsemmisítette a bíróság Bánk Attila kizárását

2001.09.26.

Első fokon megsemmisítette a Fővárosi Bíróság Bánk Attila FKGP-ből való kizárásáról hozott pártdöntést - közölte az MTI-vel Deák József kisgazda pártfőügyész kedden, az ítéletet követően.

Pert nyert Liebmann Katalin Torgyán József ellen első fokon

2001.09.26.

Személyiségi jogi pert nyert első fokon Liebmann Katalin Torgyán József ellen a II.-III. kerületi bíróságon kedden - tájékoztatta a Reform Kisgazdapárt elnöke az MTI-t.

Pető Iván kontra Magyar Nemzet per - jogerősen Pető nyert

2001.09.26.

Pető Iván a Fővárosi Bíróság ítéletével jogerősen megnyerte a Magyar Nemzet, illetve kiadója ellen, személyiségi jogai megsértése miatt indított pert.

Sürgősségi körözés bin Laden "jobbkeze" ellen - Interpol-ORFK

2001.09.26.

Az egyiptomi rendőrhatóságok kérése alapján az Interpol kedden sürgősségi körözést adott ki az egyiptomi Gizában 1951-ben született Aiman al Zawahri ellen, aki az al Jihad terrorista csoport vezetője ellen, aki feltehetően az Oszama bin Laden által vezetett Al-Kaeda terrorista hálózat egyik kulcsfigurája - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) internetes honlapján.

A Napster megegyezik a lemezkiadókkal

2001.09.25.

Még mindig tart a jogi eljárás a Napster ellen, de a zenei fájlok cserélésében úttörő szerepet játszó cég hamarosan kulcsfontosságú szerződést köt a lemezkiadókkal, akiknek a zenéjét előfizetéses rendszerben kínálja majd a weben.

Feljelentéskiegészítést rendeltek el Pintér ügyében

2001.09.25.

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a Tasnádi Péter által, Pintér Sándor belügyminiszter ellen tett feljelentés ügyében.

ÁSZ-jelentés az önkormányzatok normatív állami hozzájárulásáról

2001.09.25.

A közoktatási feladatokhoz kapcsolódóan a felzárkóztató oktatás, a különleges gondozás keretében végzett gyógypedagógiai ellátás, a szervezett közoktatási intézményi étkeztetés és az általános iskolai napközis ellátás, valamint az óvodai nevelés esetében észlelte a legtöbb hiányosságot a Állami Számvevőszék (ÁSZ) a helyi önkormányzatoknál, a szociális ellátást érintően pedig a működési engedélyek hiányát, illetve hiányosságait tárták fel a számvevők.

Ügynökmentesítési dömping

2001.09.25.

Bár még mindig jegeli állásfoglalását az Alkotmánybíróság a tavaly radikálisan átgyúrt ügynöktörvény hiányosságaival kapcsolatban, a fennállásának negyedik évfordulóját ünneplő Történeti Hivatalban lázas tempóban folyik az iratböngészés a kibővített ügynökszűrés érdekében, s már végeztek az elektronikus sajtó vezetőire vonatkozó dossziék kikeresésével.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000