Hír archívum: 2001. szeptember

Más hónap

Már behajtják a parkolási díjakat

2001.09.25.

Kiküldték az első fizetési felszólításokat a nem fizető autósoknak - értesült a Népszava. Azoktól, akik a megjelölt határidőn belül fizetnek, csak a parkolási díjat és a pótdíjat - ami a parkolási díj huszonötszöröse - követelik. Az eredménytelen írásbeli felszólítás már jogi eljárást von maga után. Az autósokkal a perben már a behajtás költségeit is megfizettetik.

Perre készül a főváros az állam ellen

2001.09.25.

Noha még a 4-es metró perének sincs vége, a fővárosi önkormányzat újabb bírósági kereset beadását fontolgatja. Ezúttal a BKV-t ért több tízmilliárdos kárt szeretné behajtani az államon, amelyet a Pénzügyminisztérium döntései okoztak. Nemcsak a fővárosi önkormányzat által felkért szakértők, de az Állami Számvevőszék is jogsértőnek tartja a tárca lépéseit.

Ötvenmillió dollárt mostak tisztára a hazai bankokban

2001.09.24.

Az Egyesült Államokat ért terrortámadás kapcsán a nemzetközi bankrendszer is a vizsgálatok középpontjába került abból a célból, hogy felderítsék, milyen pénzügyi útvonalon juthat el a terroristákhoz az akcióik lebonyolításához szükséges támogatás.

Kofi Annan egy világméretű terroristaellenes koalíciót szorgalmaz az ENSZ-ben

2001.09.24.

Az ENSZ égisze alatt létrehozandó világméretű terroristaellenes koalícióért szállt síkra a világszervezet főtitkára a La Libre Belgique hétfői számában. A belga napilap véleményoldalán közölt írásában Kofi Annan emlékeztetett arra, hogy az ENSZ Közgyűlése és a Biztonsági Tanács 48 órán belül csatlakozott az Egyesült Államok elleni terrortámadásokat elítélő nyilatkozatához.

Rogán Antal önálló internettörvényt javasol

2001.09.24.

A parlament informatikai bizottságának elnöke nem ért egyet azzal, hogy az elektronikus kereskedelemről szóló törvénybe az internetes tartalmat szabályozó passzusok is bekerüljenek. Rogán Antal elmondta: ebben az esetben módosító indítványt nyújt be a tervezethez. Az e-business témakörében novemberben szakkonferenciát rendez az informatikai bizottság a Parlamentben.

Interpol közgyűlés Budapesten

2001.09.24.

Budapest ad otthont a hétfőn kezdődő, egy héten át tartó Interpol közgyűlésnek, amelyet első alkalommal rendeznek meg a magyar fővárosban - olvasható az ORFK honlapján. A tájékoztató szerint az Interpol 70. közgyűlésére a nemzetközi szervezet 178 tagállamából, mintegy 700-800 résztvevőt várnak.

Jelentős nézetkülönbségek várhatók a plenáris héten

2001.09.24.

A parlament e heti plenáris ülésén fontos belpolitikai előterjesztésekről is tárgyalnak a honatyák. Már ma megkezdődik a társadalombiztosítási alapok tavalyi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, valamint a végrehajtás ellenőrzéséről szóló jelentés vitája. Kedden kerül a Ház elé a 2000. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslat, valamint az ellenőrzésről készült jelentés is.

Torgyán és Szentgyörgyvölgyi is feljelentést tesz

2001.09.24.

Miután a valóságtól eltérő tartalmú jegyzőkönyvet adott át a frakcióvezető a házelnöknek, az érintettek jelentős hátrányt okozó intellektuális okirat-hamisítás miatt tesznek büntetőfeljelentést ismeretlen tettes ellen - jelentette ki Torgyán József, az FKGP elnöke.

Törvény készül az elektronikus kereskedelemről

2001.09.23.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló leendő törvény legfontosabb célja a fogyasztók jogainak védelme, közölte az Informatikai Kormánybiztosság.

Pintér Sándor helyzetismertetése a közigazgatási konferencián - biztonsági intézkedések

2001.09.23.

A közigazgatási reform eddigi tapasztalatairól beszélt szombaton Siófokon a IX. Országos Közigazgatási Konferencián Pintér Sándor belügyminiszter, aki azt megelőzően az Egyesült Államokat ért terrortámadás után bevezetett hazai intézkedésekről adott tájékoztatást.

Újabb mentősök letartóztatása várható

2001.09.23.

Már hét mentőst gyanúsítanak a rendőrök azzal, hogy meglopták a betegeket. Újabb letartóztatás várható az ügyben.

Régi-új HÍF-elnök

2001.09.22.

Vádemelés az Ok-Tat-ügyben

2001.09.22.

A Fővárosi Főügyészség vádiratot nyújtott be az úgynevezett Ok-Tat Kft.-ügyben, eszerint 1995-96-ban a Művelődési és Közoktatási Minisztérium pályázatain több száz millió forintos nagyságrendű kárt okozott a 12 vádlott, köztük a tárca egyes dolgozói, illetve az Országos Közoktatási Intézet akkori főigazgatója.

Tiszai ciánszennyezés - elnapolt bírósági tárgyalás

2001.09.22.

Elnapolta a bíróság a tavalyi tiszai ciánszennyezésben a romániai Aurul gyár felelősségének megállapítására indított per első tárgyalását - tájékoztatta az MTI debreceni tudósítóját pénteken Mayer Erika, a ciánszennyezés magánkárosultjait képviselő Páneurópa Jogász Unió elnöke.

Megszüntették az eljárást

2001.09.22.

Bűncselekmény hiányában megszüntette az ügyészség a nyomozást jogosulatlan adatkezelés miatt a Magyar Nemzet főszerkesztője, Liszkay Gábor és társa ellen.

EU: csütörtöki csúcstalálkozó

2001.09.22.

Csütörtöki tanácskozásukon az Európai Unió bel- és igazságügy-miniszterei pontosan meghatározták mit értenek terrorizmus alatt. A politikusok a pénteki elnöki és kormányfői csúcstalálkozó estéjén több radikális jogszabály-módosításban is megegyeztek, köztük az európai körözési és letartóztatási, valamint kiadatási parancs bevezetéséről is.

Várhegyi-per

2001.09.22.

Előzetesben marad Szabadi Béla

2001.09.22.

Újabb három hónappal meghosszabbította a bíróság Szabadi Béla előzetes letartóztatását. Így a volt földművelésügyi államtitkár december 22-ig fogdában marad. A döntés indoklása szerint ugyanis továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy Szabadi Béla szabadlábon megkísérelné meghiúsítani az eljárást.

Többségi nem várható a zárszámadásra

2001.09.22.

Komoly bajba kerülhet a kormány, ha a Torgyánhoz hű kisgazdák beváltják fenyegetésüket, és nem szavazzák meg a 2000. évi költségvetés zárszámadását. Az FKGP frakciójából kizártak nemleges voksával együtt ugyanis 191 nem áll majd szemben a koalíció 173 igen szavazatával, s ezen a kormányhoz hű független honatyák sem fognak tudni segíteni.

Elektronikus kereskedelem - a fogyasztók védelme a cél

2001.09.21.

Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló leendő törvény legfontosabb célja a fogyasztók jogainak védelme - közölte az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) pénteken az MTI-vel.

Az SZDSZ a nyomozás folytatását kéri Schlecht Csaba ellen

2001.09.21.

Az SZDSZ a Schlecht Csaba elleni nyomozás folytatásának elrendelését kéri a legfőbb ügyésztől, mert szerintük a nyomozást megszüntető határozat törvénysértő és megalapozatlan.

Drogosokat feljelentő orvosok ellen tettek panaszt

2001.09.21.

Akár háromévi szabadságvesztéssel is büntethető az az orvos, aki drogos betegét feljelenti a rendőrségen. Az orvosi titoktartás kötelezettsége ellenére történnek ilyen bejelentések, mivel egyes egészségügyiek úgy vélik, ezzel szolgálják leginkább a társadalom érdekeit.

Szinte biztos: nem lesz biztos

2001.09.21.

Kedd délután határoz az Országgyűlés az adatvédelmi biztosi poszt betöltéséről. A képviselők titkos szavazáson döntik el, hogy támogatják-e a köztársasági elnök jelöltjét, Berki Ádámot. Majtényi László mandátuma június végén járt le, azóta Mádl Ferenc már két jelöltet nevezett meg.

Országlicenc a Microsoft szoftverekre

2001.09.21.

Jean-Philippe Courtois a Microsoft EMEA elnöke és Stumpf István kancelláriaminiszter szeptember huszadikán sajtótájékoztatón írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a következő három évben a magyar felsőoktatási rendszer összes oktatója és hallgatója intézményében és otthonában legálisan használhatja az összes Microsoft-szoftvert.

Német biztonsági törvénycsomag

2001.09.20.

Gerhard Schröder kancellár a tegnapi rendkívüli Bundestag-ülésen kormánynyilatkozatot olvasott fel, amely aláhúzza, a terror az egész civilizált világ ellen irányul. Németország kész a terroristákkal szembeni határozott, kemény fellépésre, de nem kalandokra, mondta. - Nem állunk háborúban sem egy országgal, sem az iszlámmal - tette hozzá.

Felszámolási eljárást indít az ORTT az ATV-vel szemben?

2001.09.20.

Felszámolási eljárást sürget az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke azokkal a tévékkel és rádiókkal szemben, amelyek jelentős tartozást halmoztak fel a médiafelügyelettel szemben.

Büntetőfeljelentés Szeged vezetői ellen

2001.09.20.

Feljelentette Szeged polgármesterét, alpolgármesterét és egyik önkormányzati képviselőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt a Szegedért Egyesület. Az ügyről a civil szervezet vezetői szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

Ellenőrizhetővé válik októbertől a nyugdíjjárulék levonása

2001.09.20.

Októbertől minden biztosított munkavállaló értesítést kap nyugdíjjárulék-köteles keresetéről. A tervek szerint minden érintett egyetlen adatsort fog kapni. Ha a munkavállaló az információkkal nem ért egyet, elsőként foglalkoztatójától kérhet adategyeztetést. A jelenlegi nyugdíjrendszert kiegészítő alapok tisztítják majd meg, mondta el a szakminiszter.

Csütörtökön kezdődik a Mol gázárpere a Legfelsőbb Bíróságon

2001.09.20.

Csütörtökön tárgyal a Legfelsőbb Bíróság először abban a perben, amelyet a Mol Rt. indított a magyar állam ellen az alacsony gázáremelés miatt.

Elhúzódnak a határozatok

2001.09.20.

Nem várható, hogy a közeljövőben dönt az Alkotmánybíróság két, közérdeklődésre számot tartó beadvány esetében - értesült a Népszava. Az egyik, a lex-Répássy néven elhíresült, a polgári törvénykönyv egyes rendelkezéseit módosító törvény, amelyet a köztársasági elnök küldött meg előzetes normakontrollra a taláros testületnek.

Felpuhul az utazásszervezési rendelet

2001.09.20.

Úgy tűnik, fellélegezhetnek az utazási irodák. A Gazdasági Minisztériumban (GM) az utazásszervezésről és -közvetítésről szóló kormányrendelet most formálódó legújabb változata ugyanis úgy próbál meg könnyíteni a korábbi szigorú feltételeken, hogy közben azért ne "csökkenjen az utasok biztonsága".

Cégbírósági felszólítás az Ezüsthajó Kft.-nek

2001.09.20.

Két éve nem nyújtott be mérleget gazdálkodásáról az állami megrendeléseket elnyerő vállalkozás. A Fővárosi Cégbíróság az Index érdeklődése után határozta el, hogy felszólítást küld az Ezüsthajó Kft.-nek.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000