Hír archívum: 2001. október

Más hónap

Magyarország nem kért mentességet a cigarettaadóban

2001.10.26.

Az Európai Bizottság 2-3 éves átmeneti időszakot engedne a cigaretta fogyasztási adójának közösségi szintre emelésére azon tagjelöltek számára, amelyek ezt kérték. Magyarországot a javaslat nem érinti, mivel már átmenet kikötése nélkül lezárta ezt a kérdést a csatlakozási tárgyalásokon.

Befejeződhet a kazettaügy nyomozása

2001.10.25.

A földművelésügyi miniszter fiának szánt kenőpénz célba juttatásáról szóló megbeszélés miatti nyomozás lezárásához a Népszava szerint megtörtént az utolsó lépés.

Az amerikai Kongresszus előtt az átdolgozott terrorizmus elleni törvény

2001.10.25.

Szerdán a Képviselőház megszavazta az átfogalmazott terrorizmus elleni törvénytervezetet, amely kiiktatja a Kongresszus mindkét háza által korábban elfogadott törvények eltéréseit.

Ártatlannak vallja magát a gyilkossággal vádolt harcikutyás

2001.10.25.

Tagadta bűnösségét a Fővárosi Bíróságon (FB) szerdán megkezdődött büntetőperben az a férfi, akit egy halálos kimenetelű harcikutya-támadás miatt gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolnak.

Napster-ellenes rajzfilm a Disneytől

2001.10.25.

A Disney Channel Büszke család című rajzfilmjének október 5-i epizódjával nyílt támadást intézett a fájlcserélő szoftverek ellen.

Nyomozás az Agrármarketing Centrum ügyében

2001.10.24.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése ügyében, amit az Agrármarketing Centrumnál végzett vizsgálatai után tett. A rendőrség hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt rendelte el a nyomozást.

Szigorítják a migrációs politikát az unióban

2001.10.24.

A terrortámadások fényében a migrációs politika szigorításának szükségessége ma tagadhatatlan. Annak érdekében, hogy az új politika sikeres legyen, a tagállamok között szorosabb együttműködésre van szükség.

Magyar vereségként értékelik a velencei bizottság nyilatkozatát

2001.10.24.

A velencei bizottság állásfoglalása jelenti tizenegy év óta az első győzelmet, amelyet a román diplomácia, illetve egy román kormány aratott Budapesttel szemben - állapította meg kommentárjában az Adevarul című román napilap arról a jelentésről, amelyet a hivatalos nevén az Európa Tanács (ET) Joggal a Demokráciáért Európai Bizottsága fogalmazott meg a magyar kedvezménytörvényről.

Vasárnapig köztisztviselői vagyonnyilatkozatokat kell tenni

2001.10.24.

Vasárnap lejár a köztisztviselői vagyonnyilatkozatok leadásának határideje; ez mintegy 25 ezer köztisztviselőt, 3-4 ezer hivatásos szolgálatot teljesítő rendvédelmi alkalmazottat, illetve velük egy háztartásban élő hozzátartozóikat, összesen körülbelül 80 ezer személyt érint.

Három indítvány a munka törvénykönyvének módosítása miatt

2001.10.24.

Rontja az Alkotmánybíróságba vetett bizalmat, hogy a taláros testület eddig nem hozott döntést a munka törvénykönyvének módosításai miatt beadott indítványok ügyében - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az érdekvédő szerint az AB a több millió embert érintő törvénymódosításoknál sokkal kisebb jelentőségű ügyekben jóval "vehemensebb" magatartást tanúsít.

A Bertelsmann megszerezte a Napster platformját

2001.10.23.

A Bertelsmann AG médiacsoport bejelentette, hogy megszerezte a Napster Inc. új, előfizetés-alapú internetes zeneszolgáltatásának technológiai platformját saját BeMusic részlege számára.

Már nem adómentes az internettel kapcsolatos tevékenység az Egyesült Államokban

2001.10.22.

Vasárnap lejárt az Egyesült Államokban annak a moratóriumnak a hatálya, amelynek alapján az elmúlt három év során adómentességet élvezett minden, az internettel kapcsolatos tevékenység.

Már nem adómentes az internettel kapcsolatos tevékenység az Egyesült Államokban

2001.10.22.

Vasárnap lejárt az Egyesült Államokban annak a moratóriumnak a hatálya, amelynek alapján az elmúlt három év során adómentességet élvezett minden, az internettel kapcsolatos tevékenység.

Újabb jelölt az adatvédelmi ombudsmani posztra

2001.10.21.

Székelyt az SZDSZ is támogatja

Hatástanulmány nélkül dolgozott ki törvénymódosítást a PM

2001.10.21.

Hatástanulmányt sem készített a Pénzügyminisztérium, amikor kidolgozta a szerencsejáték-törvény módosító javaslatát.

Alkotmánybíróság előtt a közös lista

2001.10.20.

A közvetlen képviselő-választás joga csorbul a közös listaállítással - vélelmezi az a beadványkészítő, aki emiatt az Alkotmánybíróságtól (AB) kér állásfoglalást a választójogi törvényről. Az alkotmánybírósági megkeresésnek azért van jelentősége, mert a 2002-es választáson közös listát állít a Fidesz és az MDF. Az AB egy korábbi állásfoglalásában nem kifogásolta a közös listát.

ekormanyzat.hu lett a MeH-portál neve

2001.10.20.

A portálon novembertől több mint ezer ügytípus közérthető leírása, hírek, fórumok és elektronikus szolgáltatások érhetők majd el.

Megkezdődött a Nyírő Gyula kórház kontra Mikola István per

2001.10.20.

A fővárosi Nyírő Gyula kórház Mikola Istvánnal szemben indított személyiségjogi perének pénteken megkezdett tárgyalását november 16-án folytatja a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB)

Első fokon pert nyert a whiskys a BVOP-val szemben

2001.10.20.

Első fokon a whiskys rablóként ismert Ambrus Attila személyiségi jogi pert nyert a Pesti Központi kerületi Bíróságon pénteken a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságával (BVOP) szemben, azért mert a bv hónapokig nem engedte megjelenni egyik interjúját.

Tőkepiaci törvényjavaslat - miniszteri expozé

2001.10.19.

A pénzmosás visszaszorítása mellett az olcsóbb, gyorsabb és biztonságosabb értékpapír-kereskedelem az egyik alapvető célja a tőkepiacot szabályozó törvényjavaslatnak - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a törvényjavaslat általános vitáját bevezető expozéjában.

A médiahatóság nagyrészt a köztévét bírságolja

2001.10.19.

Jelenleg mintegy 600 millió forint értékű médiahatósági büntetés áll per alatt a rádiók-tévék és az ORTT között. Ennek zöme a három országos televízióra kirótt pénzbírság, amelynek több mint fele az MTV-t terheli.

Ügyvédek két tűz között

2001.10.19.

Két tűz közé kerülhetnek az ügyvédek, ha a pénzmosásról szóló törvénymódosító javaslatot elfogadja az Országgyűlés. Ha feljelentési kötelezettségüket nem teljesítik, börtönbe kerülhetnek, ha pedig igen, akkor ügyfelük perelheti be őket.

Nem fizetik ki a minisztériumok a civileknek járó pénzt

2001.10.19.

Pénzügyi gondokkal küzdenek a civil szervezetek. A Környezetvédelmi Alap Célelőirányzatából (kac) például az erre az évre szánt 3 milliárd forint zömét még nem folyósították a pályázatokon nyertes szervezeteknek. A kac felhasználását koordináló főosztály vezetője megígérte: felülbírálják a rendszert. A Gazdasági Minisztérium sem fizette még ki a fogyasztóvédelmi szervezetek járandóságát.

A Btk. kiegészítését javasolja az ORFK a lépfenepánik ellen

2001.10.19.

A konkrét fenyegetést nem tartalmazó, ám a lépfene-fertőzés szimulálására alkalmas postai küldemények miatt az ORFK kezdeményezi a Btk. kiegészítését - tájékoztatta Garamvölgyi László ezredes, az ORFK kommunikációs igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Nemzetőrség felállítását tervezi a parlament

2001.10.18.

Ha a képviselők elfogadják a területvédelmi feladatokat ellátó, a katasztrófavédelmi igazgatóságok munkájában részt vevő, háborús helyzet esetén pedig a mozgósítható tartalékos haderő alapját képező nemzetőrségről szóló határozatot - melyet a következő tanácskozási héten vitat meg az Országgyűlés -, akkor 2002. január 15-ig előkészítő bizottság alakul - közölte Simicskó István fideszes országgyűlési képviselő.

Rendkívüli EU-csúcs pénteken Gentben

2001.10.18.

A főbb napirendi pontokat a terrorizmus elleni erőfeszítések kérdése, az euró januári bevezetése, az újabb reformkonferencia előkészítése, valamint a bővítési folyamat áttekintése képezi az EU állam- és kormányfőinek pénteki genti találkozóján.

A zeneipar hatékonyabb eszközökkel támadná a letöltögetőket

2001.10.18.

A hanglemezipar a tárgyalóterem után magán a neten kívánja felvenni a harcot az online fájlcserélők ellen.

Cél a társadalom tisztasága

2001.10.18.

A tervek szerint megváltozik a bűnszervezet fogalma és jelentősen szigorodik a bűnszervezetben való részvétel büntethetőségi tétele. Egyebek közt ezt tartalmazza a büntető törvénykönyv, valamint a büntetőeljárási törvény módosítása, amelynek vitáját tegnap kezdte meg a parlament.

Titok marad, ki robbantott Torgyánnál és Szájernél

2001.10.17.

A Fővárosi Ügyészség lezárta a a több évvel ezelőtti, politikusok elleni merényletek ügyében folytatott nyomozást - értesült a Népszabadság. Az eljárás teljesen eredménytelen volt, nem sikerült kideríteni, kik robbantottak Torgyán József FKGP-elnök és Szájer József Fidesz-frakcióvezető lakása előtt.

A Szibéria légitársaság per indítását fontolgatja Ukrajnával szemben a Tu-154-es lelövése miatt

2001.10.17.

A Szibéria orosz légitársaság azt fontolgatja, hogy a hivatalos kijevi beismerés után pert indít az ukrán állam, illetve egyes szervezetei ellen Tu-154-es repülőgépe elvesztése miatt.

Btk-módosítás a korrupció elleni hatékony fellépés érdekében

2001.10.17.

A korrupció elleni hatékony törvényi fellépés igényével, továbbá az európai uniós jogharmonizációval, illetve a nemzetközi egyezményekhez való igazodással indokolta a Büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását szerda reggeli parlamenti expozéjában az igazságügyi tárca politikai államtitkára.

Markó: az RMDSZ előkészíti a státustörvényt

2001.10.17.

Romániában az RMDSZ rendelkezik azzal a tapasztalattal és apparátussal, amely a státustörvény alkalmazásának előkészítéséhez szükséges. Amennyiben mások is úgy ítélik meg, ezt a feladatot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vállalni fogja - jelentette ki Markó Béla.

A terrortámadások elvonták a figyelmet az eurókampányról

2001.10.17.

Az Európai Bizottság legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy bár az emberek tájékozottsága a közös valuta bevezetésével kapcsolatban sokat javult az elmúlt időszakban, az még mindig elégtelennek mondható.

Csernobili katasztrófa: újabb kártérítési per

2001.10.17.

Újabb kamionsofőr özvegye pereli be férje egykori munkahelyét, mert úgy véli, a szállítmányozási cég felelőssé tehető hozzátartozója haláláért. A nyolc éve leukémiában elhunyt férfi a csernobili reaktorbalesetet követően rendszeresen járt a veszélyes terület környékén.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000