Hír archívum: 2001. október

Más hónap

Megtört bírói autonómia

2001.10.17.

Magyarországon is szükség lenne egy átfogó antidiszkriminációs törvényre, ugyanakkor a hazai bírói függetlenség gyakorlatilag már megvalósult - többek között ezt tartalmazza az Open Society Institute (Nyílt Társadalom Alapítvány) által készített jelentés, amely tíz közép-európai országban vizsgálta a vonatkozó állapotokat.

Késlekedik az MTV a bírságfizetéssel

2001.10.17.

Összesen 14 millió forintos jogerőre emelkedett kötbért nem fizet több éve a Magyar Televízió az Országos Rádió és Televízió Testületnek, amit különböző műsorszolgáltatási kötelezettségek megszegése miatt szabott ki a médiahatóság a csatornára.

Magyarország a 31. helyen a globális korrupciós jelentés rangsorában

2001.10.16.

Az elmúlt egy év tizenkét meghatározott régiójának korrupciós eseménytörténetét dolgozza fel és tekinti át a Transparency International (TI) globális korrupciós jelentése, amelyet első ízben hétfőn bocsátottak közre a kötet szerkesztői - hangzott el a kiadás alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón, a fővárosban.

Lengyelország: törvény az e-szignóról

2001.10.16.

A hét végén Cseh- és Magyarország után a régióban harmadikként, Lengyelországban is kihirdették az elektronikus aláírásról szóló törvényt.

Kezdődik az oktogoni ámokfutó pere

2001.10.16.

Ma kezdődik a két halálos áldozatot követelő tavaly nyári oktogoni lövöldözés vádlottjának büntetőpere. A 26 éves lövöldöző akár életfogytiglant is kaphat.

Államtitoksértés gyanújával vizsgálatot indíthat a nemzetbiztonsági bizottság

2001.10.16.

A tv2 Napló című műsorának vasárnapi adásában bin Laden terveivel kapcsolatos, "szigorúan titkos" felirattal ellátott, 2031-ig államtitkot képező iratokat mutattak be.

Érvényes az esküdtek döntése a számítógépes szabotőr ügyében

2001.10.16.

A philadelphiai fellebbviteli bíróság érvényesnek találta az esküdtek döntését, amikor bűnösnek mondták ki azt az egykori hálózati adminisztrátort, akit 2000 májusában ítéltek el a történelem első számítógépes szabotázs ügyében.

Milliárdos olajügy a bíróságon

2001.10.16.

Több milliárd forintos kárt okozó, nyolc évvel ezelőtti olajügy tárgyalását kezdte meg hétfőn a Fővárosi Bíróság.

"Rajt" az egyetemre!

2001.10.16.

Diák-hitelezzünk?

2001.10.15.

A Képviselőház elfogadta a terrorizmus elleni törvényt

2001.10.15.

Az amerikai képviselőház pénteken 337 igen és 79 nem szavazattal elfogadta az új antiterrorista törvényt, amely kiterjesztett jogokkal ruházza fel a bűnüldöző szervezeteket az elektronikus és hangkommunikáció megfigyelésére.

Ma döntés lehet a Fidesz közeli cégekről

2001.10.15.

A Kaya Ibrahimnak eladott tucatnyi céggel kapcsolatban ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozás lezárása ellen érkezett panaszok elbírálása várhatóan ma megtörténik.

Az ötödik gyanúsított kazettaügyben

2001.10.15.

Ha Mittelmayer Ferencné megjelenik a kihallgatáson, azzal már öt gyanúsítottja lesz a kazettaügyben elrendelt nyomozásnak. Ezzel akár le is zárulhat a nyomozás.

Szankcionált Pannon Rádió

2001.10.15.

Kétmillió forintos kötbérrel vagy ennél is komolyabb következményekkel járó írásbeli figyelmeztetéssel büntethetik a Pannon Rádiót, mert ifj. Hegedűs Lóránt cikkét szó szerint beolvasták az adásban.

Korrupcióval vádolják Mikolát

2001.10.15.

Korrupcióval vádolja Mikola István egészségügyi minisztert az emlőrákszűrésekre kiírt pályázatokkal kapcsolatban egy névtelen levél - tudta meg a Népszabadság.

Szűkül az ombudsmanok hatásköre

2001.10.15.

Az országgyűlési biztosok hatáskörét szűkíti az Igazságügyi Minisztérium által a parlamentnek benyújtott törvénymódosítás.

Ügyvédi törvény: magára maradt az Igazságügyi Minisztérium

2001.10.14.

Magára maradt az Igazságügyi Minisztérium az ügyvédi törvény módosítására vonatkozó javaslatával. Az alkotmányügyi bizottságban sem az ellenzék, sem a Fidesz és az MDF nem támogatta jelenlegi formájában a javaslatot, és nem ért vele egyet az ügyvédi kamara sem.

Túl lassúak a bősi tárgyalások

2001.10.13.

A magyar-szlovák vízlépcsőtárgyalások iránya jó, de a sebességgel nem lehetünk elégedettek - hangsúlyozta Bartus Gábor, a Dunai Kormánybiztosi Iroda helyettes vezetője sajtótájékoztatón. Székely László kormánybiztos hozzátette: amíg sikerül fenntartani ezt az irányt, illetve fennáll a lehetőség a megegyezésre, a magyar fél nem kíván ismét a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulni.

Megalakult az új jogvédő civil szervezet

2001.10.13.

A jogszabályok tekintélyének és hatalmának visszaállítását tűzte ki célul az az új tömörülés, amely tegnap alakult meg.

Franciaország megőrizné Európa önállóságát

2001.10.13.

Franciaország mindent elkövet azért, hogy Magyarország legkésőbb 2003-ban az unió teljes jogú tagja legyen. Erről biztosította budapesti tárgyalópartnereit Christian Poncelet, a francia szenátus elnöke.

Legfelsőbb Bíróságon a "méter mártírjai"

2001.10.13.

Már a Legfelsőbb Bíróság előtt van annak az öt nagy-britanniai kiskereskedőnek az ügye, akik a hatóságok felszólítása, illetve a büntetések hatására sem hajlandóak metrikus mértékegységekben számolni.

Hága kétszáz személyt köröz

2001.10.12.

A hágai Nemzetközi Törvényszék összesen mintegy kétszáz személy után fog nyomozni, akikkel szemben felmerült a gyanú, hogy háborús bűncselekményeket követtek el a volt Jugoszlávia területén, s a háborús propagandát terjesztő újságírók is a vádlottak padjára kerülhetnek.

Ügyészségen a kirekesztők ügyei

2001.10.12.

Ismeretlen tettes ellen, közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt megérkezett az első feljelentés Csurka Istvánnak a Magyar Fórumban Magyar szemmel címmel megjelent cikke kapcsán - erősítette meg a Népszava értesülését Horányi Miklós.

OSI-jelentés a jelöltekről

2001.10.12.

Bár jelentős előrelépésről számol be mind a kisebbségek helyzete, mind a bírói függetlenség megteremtése terén az Open Society Institute (OSI - Nyitott Társadalom Intézet) uniós felkészülést értékelő tanulmánya, komoly kritika is érte Magyarországot.

Módosítják a földtörvényt

2001.10.12.

A kormány elfogadta a földtörvény módosításával, a Nemzeti Földalapról szóló törvény elkészítésével és a családi gazdaságok kiemelt támogatásával foglalkozó előterjesztéseket - jelentette be a kabinet tegnapi ülése után Borókai Gábor.

Üzemitanács-választások - megkezdődött az előkészítés

2001.10.12.

- Megkezdődött a munkahelyeken a soron következő üzemitanács-választások előkészítése, a hatályos Munka törvénykönyve szerint az 1998. november 16. és 27. között megválasztott testületek mandátuma három év elteltével lejár. A törvényi előírás szerint meghatározott létszámú munkahelyeken kötelező az üzemi megbízott vagy üzemi tanács megválasztása.

Számítógépes tantermet adtak át a budapesti fegyházban

2001.10.12.

Tizenöt munkahelyes, számítógépekkel felszerelt tantermet adtak át csütörtökön a Budapesti Fegyház és Börtön elítéltjei számára.

Nem lesz törvény a családi gazdaságokról

2001.10.12.

A kormány előzetes terveivel szemben nem lesz törvény a családi gazdaságok támogatásáról és a birtokrendezésről

E-szignót hitelesít a Giro

2001.10.12.

December 16-ától indul a hazai kereskedelmi bankok számára a Giro Elszámolásforgalmi Rt. új szolgáltatása amellyel lehetővé teszik az elektronikus aláírás használatát.

Közös európai határőrség gondolata

2001.10.12.

A bővítés kihívásai miatt szükségessé válik egy közös európai határőrség felállítása. Erről jövő hétfőn Brüsszelben kezdenek tárgyalásokat az uniós tagállamok. A közös őrség gondolata a tagjelöltek számára is elfogadhatóbb lehet, mint a jelenlegi tagok határőreinek "keletebbre tolása"

Még nem volt érdemi konzultáció az ombudsmanjelöltről

2001.10.12.

Nem zárult le az adatvédelmi biztos jelölését megelőző tájékozódás, hiszen nem mindegyik parlamenti párt kapta meg még Székely László dunai kormánybiztos szakmai életrajzát a köztársasági elnök hivatalától.

Büntetőeljárás zsebszerződés miatt

2001.10.11.

Zsebszerződés megkötése miatt indult - többek között - büntetőeljárás egy magyar és egy német férfi ellen - tájékoztatott Balogh Zoltán alezredes, a szegedi rendőr-főkapitányság vezetője.

"Európai vállalat"-ot alapító rendelet jóváhagyása

2001.10.11.

A miniszterek tanácsa tegnap jóváhagyta az "európai vállalat" státusát megalkotó rendeletet, amely 2004-ben lép hatályba. Az ebben a formában működő cég közvetlenül a közösségi jog alá rendeli magát az EU-tagállamokban.

Székely László adatvédelmibiztos-jelölt?

2001.10.11.

A köztársasági elnök munkatársa a napokban valamennyi parlamenti párthoz eljuttatja Székely László dunai kormánybiztos életrajzát

Nő a rasszista eszméket vallók száma

2001.10.11.

Kaltenbach Jenő szerint szigorítani kell a büntetőtörvénykönyv rendelkezésein, mert a jelenlegi szabályozás nem alkalmas a közösség elleni izgatás megfékezésére

Kormánytervek a magánnyugdíjról

2001.10.11.

Megszűnne a magánnyugdíj állami garanciája, a pályakezdők kötelező pénztártagsága

Rövidesen kiadhatja a parlament Hegedűs Lórántot

2001.10.11.

Akár néhány napon belül kérheti a legfőbb ügyészség a MIÉP-es lelkész mentelmi jogának felfüggesztését, hogy megkezdhessék ellene az eljárást. A képviselő ellen közösség elleni izgatás címén nyomoznak.

Újabb feljelentés egy agrárcég ellen

2001.10.10.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy újabb társaságánál felmerült gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt tett feljelentést a KEHI.

A Fővárosi Bíróság elutasított a perújítást Torgyán kizárása ügyében

2001.10.10.

Elutasította a Fővárosi Bíróság szerdán azt a perújítási kérelmet, melyben a Fővárosi Főügyészség a Torgyán József független országgyűlési képviselő, kisgazda pártelnök kizárásával kapcsolatos májusi kisgazda frakcióhatározatok ügyét vitte volna újra a bíróság elé.

Elutasították a kórháztörvényt

2001.10.10.

Leszavazta tegnap a kórháztörvény néven ismert kormányjavaslatot az Országgyűlés egészségügyi és szociális bizottsága. Az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló törvényjavaslatot az első helyen kijelölt szakbizottság a fideszes képviselők 11 igen szavazata mellett a szocialista és a szabad demokrata képviselők tíz nemleges szavazatával és két tartózkodással utasította el.

Jövőre reprográfiai díj nyomtatókra is?

2001.10.10.

Fél esztendő alatt kevés híján százmillió forint folyt be a fénymásolókra kirótt reprográfiai díjakból

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000