Hír archívum: 2001. november

Más hónap

Emberi klónozás - a Lordok Háza megtiltja

2001.11.27.

Az Egyesült Királyság parlamentjének felső háza hétfőn este megszavazta azt a törvénytervezetet, amely 10 évi börtönbüntetés terhe mellett megtilt minden reprodukciós célú emberi klónozást.

Alkotmánybírósághoz fordulnak a butykatelepiek a nyíregyházi türelmizóna-vita eldöntéséhez

2001.11.27.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a butykatelepiek, miután a nyíregyházi önkormányzat hétfő esti ülésén nem vonta vissza a prostitúciós türelmi zónát kijelölő korábbi határozatát, melyet az érintett lakosság kért, s amit a múlt héten 48 órás ülősztrájkkal is nyomatékosított - közölte Lengyel Károly, a butykatelepiek szószólója kedden az MTI-vel.

Ciános próbaperek Szolnokon és Tiszafüreden

2001.11.27.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Szolnok és Tiszafüred a helyszíne azoknak a próbapereknek, amelyekben kiskárosultak nyújtottak be keresetet a tiszai cianid-szennyezéssel vádolt romániai Aurul cég ellen.

Feljelentéskiegészítés ellenzéki politikusok ügyében

2001.11.27.

A rendőrség Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága a Fővárosi Főügyészség tegnapi döntése alapján feljelentéskiegészítés keretén belül vizsgálja Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt korábbi lobbitevékenységét a Gresham-palota eladásával kapcsolatban.

Egyre több cég kéri alkalmazottai drogszűrését

2001.11.27.

A magyarországi munkaadók a hazugságvizsgálók mellett egyre gyakrabban használnak drogtesztet alkalmazottaik kiválasztásakor.

A jogászok szerint kormány befolyásolja az igazságszolgálatást

2001.11.27.

A politika az igazságszolgáltatás felett befolyást szerzett részben a tudatos alulfinanszírozás, részben pedig bizonyos jogalkotási folyamatok lefékezése révén - mondta Muskovszky Gábor ügyvéd, a Jogászokkal a Demokratikus Jogállamért Egyesület elnöke a szervezet Bárándy-üggyel kapcsolatos állásfoglalását ismertetve.

Megtévesztésért megbüntették az Opelt

2001.11.27.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt ötmillió forint bírsággal sújtotta az Opel Southeast Europe Kft.-t

Hatpárti támogatás az új ombudsmanjelöltnek

2001.11.26.

Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsmanná választását egyaránt támogatja a Fidesz és az MSZP - derült ki a hétfői, Mádl Ferenc köztársasági elnök által összehívott hatpárti egyeztetés után.

Két népszavazási kérdést elutasított az Alkotmánybíróság

2001.11.26.

Az MSZP négy népszavazási kérdéséből kettőt elutasított, kettőt jóváhagyott az Alkotmánybíróság.

Befejeződött a kazettaügy nyomozása

2001.11.26.

Megszüntették a nyomozást Torgyán Attilával szemben, ám a kazettaügy további négy gyanúsítottjával szemben befolyással üzérkedés alapos gyanúja miatt vádemelési javaslattal él a rendőrség - erősítette meg a Népszava szombaton közölt információját Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója.

A többség támogatná a halálbüntetés bevezetését

2001.11.26.

Ott magasabb a halálbüntetés támogatottsága, ahol a közbiztonságot rosszabbnak érzik az emberek - ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Közép-európai Közvélemény-kutató Társaság (CEORG) készített a közbiztonsággal, másrészt a halálbüntetés szükségességével kapcsolatos véleményekről a cseh, lengyel, litván és magyar lakosság körében.

Kiszivárogtatták a román igényt

2001.11.26.

A román kormányfő a státustörvény radikális módosítását követelte abban - a kolozsvári Krónika birtokába jutott - levélben, amelyet tíz nappal ezelőtt Bukarestben Orbán Viktornak adott át.

Törvénysértő tulajdonviszonyok a Pannon Rádiónál

2001.11.26.

Az egy hónapja gyűlöletkeltés miatt bírságolt Pannon Rádió tulajdonosi szerkezete is sérti a médiatörvényt, emiatt akár meg is szüntethetik a csatornát.

Dublin "átnyomja" a nizzai szerződést

2001.11.26.

A népszavazások előtti kampányra adott állami pénzek elosztási gyakorlatának megváltoztatását javasolta az illetékes ír parlamenti bizottság.

Internetes védelmi pénzek

2001.11.26.

Az idők változnak, a számítástechnikai technológiák pedig rohamléptékben fejlődnek, azonban sajnos a különböző bűnözői csoportosulások, a maffiák is megpróbálnak lépést tartani a technika fejlődésével.

Lengyel törvénytervezet a földspekuláció ellen

2001.11.26.

Jaroslaw Kalinowski, a lengyel kormánykoalícióban részt vevő Lengyel Parasztpárt elnöke, miniszterelnök-helyettes olyan törvénytervezetet terjeszt a kormány elé, amely megakadályozná a földspekulációt Lengyelország EU-csatlakozása után.

Tucatnyi polgármestert gyanúsítanak

2001.11.26.

Miközben egyre több önkormányzat csatlakozik ahhoz a tiltakozáshoz, amely elítéli két Tolna megyei polgármester meghurcolását, az APEH adónyomozói újabb tucatnyi eljárást kezdeményeztek települések vezetői ellen szintén céltámogatásokból megvalósuló beruházások miatt.

Nógrádi-baleset: nem fizet a tárca

2001.11.26.

Nem fizet kártérítést a közlekedési tárca az ordacsehi elágazásnál történt balesetben elhunyt jegyespár hozzátartozóinak.

Alkotmánysértő a Tetra-döntés?

2001.11.25.

A francia Tetrapol az Alkotmánybíróságon támadhatja meg a kormány egyik idei határozatát, amelyben csak a Tetrának teszi lehetővé a magyarországi szállításokat.

Ombudsman-jelölés: hétfőn újabb forduló

2001.11.25.

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn egyeztet a parlamenti pártok frakcióvezetőivel az adatvédelmi biztosról, újabb jelöltjét előzetesen nem kívánta megnevezni.

Vírust ír az FBI

2001.11.25.

Az elektronikus polgárjogi szervezetek által kicsikart iratok nyomán fény derült az amerikai szövetségi nyomozóhivatal internetes rendfenntartási erőfeszítéseinek részleteire

Alkotmánymódosítást tervez a kormány a hadseregről

2001.11.25.

A kormány kidolgozta azt az alkotmánymódosító előterjesztést, amely a kormánynak adná át a hadsereg feletti döntési jogköröket nemzetközi katonai kérdésekben.

Az EU decemberben hallgatja meg a Microsoftot

2001.11.25.

Az amerikai eljárástól függetlenül döntenek

Az APEH ellenőrzi a cégtelefonokat

2001.11.24.

Az APEH ellenőrei az utóbbi időben megpróbálják kiszűrni a céges telefonokról bonyolított hívások közül a magánbeszélgetéseket, mert ezek áfáját sem elszámolni, sem visszaigényelni nem jogosultak a cégek.

A Nagy Testvér Díj jelölései

2001.11.24.

Az első, magyarországi Nagy Testvér Díj (www.hu.bigbrotherawards.org) jelöléseiről november 21-én hozott döntést a zsűri. Az öt kategóriában összesen tíz jelölés született, ebből már biztosan díjazottnak számít a közönségdíjazott Országimázs Központ és a pozitív Nagy Testvér Díjat kapó dr. Majtényi László, egykori adatvédelmi ombudsman. A céges, állami és magánszemély kategóriában a díjazottak kihirdetésére és a díjak kiosztására a 2001. november 28-án, 18 órakor tartandó díjkiosztó rendezvényen kerül sor az (új) Cirko Gejzír moziban.

Nemsokára felállítják az Országos Ítélőtáblát

2001.11.24.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács most kizárólag a budapesti székhellyel és országos hatáskörrel rendelkező ítélőtábla felállítására készül - ezt Solt Pál, a testület és a Legfelsőbb Bíróság elnöke jelentette ki tegnap azon a tájékoztatón, amelyet a magyar-brit jogászszeminárium szünetében tartott.

Szabályozható-e a lobbizás?

2001.11.24.

Október 1-jén nyújtotta be a kormány a parlamentnek a jogalkotás során történő érdekérvényesítésről szóló törvényjavaslatot, amely - bár a címből nem derül ki - nem más, mint a lobbitörvény. Az Igazságügyi Minisztérium által kidolgozott tervezetet tegnap civil szervezetek részvételével vitatták meg.

Aláírták a kiberbűnözésről szóló budapesti egyezményt

2001.11.24.

Néhány perccel dél után aláírással hitelesítették a számítógépes bűnözés elleni egyezményt a Parlamentben. Az egyezmény az Európa Tanács tagjai számára akkor lesz kötelező érvényű, miután legalább öt állam és három ET-tagállam elfogadta a budapesti aláírást követően.

A gyorssegély ellenére is csőd közeli helyzetben a bíróságok

2001.11.22.

Elengedhetetlen, de nem elégséges az a négymilliárdos gyorssegély, amit még júniusban ígért Orbán Viktor az igazságszolgáltatásnak.

Kormányportál közel egymilliárdért

2001.11.22.

Közel egymilliárd forintjába kerül az adófizetőknek idén a kormányzati portál elindítása, amelynek dátuma december 10.

Székely Zoltánt visszavitték a börtönbe

2001.11.22.

Néhány órája ismét börtönbe került Székely Zoltán országgyűlési képviselő. A vesztegetéssel vádolt honatya eddig házi őrizetben tengette napjait, a rendőrségi ellenőrzések során azonban háromszor is előfordult, hogy a közeg nem találta otthon őt.

Rendőrtisztet ítéltek el Soproni Ágnes gyilkosságának ügyében

2001.11.22.

Soproni Ágnes színésznő másfél évvel ezelőtti meggyilkolásával összefüggő rendőri mulasztás miatt 80 ezer forint pénzbüntetésre ítélt csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság másodfokon, jogerősen egy rendőrtisztet.

Megduplázzák kampánypénzüket a képviselők

2001.11.22.

Az eddigi egymillió forint helyett, mostantól kétmilliót is elkölthet egy képviselő 2002-ben saját kampányára. A kisebb pártok attól tartanak, hogy további egyenlőtlenséghez vezethet a jelöltek között, hogy az MSZP és a Fidesz megegyezett a választási procedúra néhány pontjának módosításban.

Alkotmányellenes helyzet áll fenn a fővárosi forrásmegosztásban

2001.11.22.

Az Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes helyzet keletkezett azáltal, hogy az Országgyűlés az önkormányzati törvényben nem szabályozta a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek megosztásának elveit és részletes szabályait - derül ki az Alkotmánybíróságnak a testület honlapján hozzáférhető határozatából.

Internetes bűnüldözés

2001.11.22.

Bűnüldöző csoporttá alakítják át a közeljövőben az ORFK-n működő internetfigyelő csoportot, amely 24 órán keresztül a világhálón elkövetett bűncselekmények felderítésével foglalkozik majd - jelentette be Pintér Sándor csütörtötök Budapesten.

Vádat emelt a főügyészség a Cion bölcsei és a Mein Kampf miatt

2001.11.22.

Közösség elleni izgatás bűntette miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Cion bölcseinek jegyzőkönyve miatt hét személy ellen, illetve és a Mein Kampf terjesztése miatt két személy ellen.

Bizottsági vita az elektronikus kereskedelmi törvényről

2001.11.22.

A Parlament Informatikai Bizottsága november 22-én megtárgyalta az elektronikus kereskedelmi törvénnyel kapcsolatos módosító indítványokat.

Hagyományteremtő jogászbál Debrecenben

2001.11.21.

A debreceni joghallgatók az idén először kapcsolták össze az ötödévesek szalagtűző bálját a gólyák avatásával. A Lovarda Hallgatói Kulturális Központban pénteken megrendezett bálon a Unique lépett fel.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000