Hír archívum: 2001. november

Más hónap

"Magyar" kukoricaperek Londonban

2001.11.16.

Uniós cégek kártérítést követelnek az exportstop nyomán

Polt Péter tájékoztatást kért Bárándy kritikájáról

2001.11.16.

Nem csak a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke kapott levelet Polt Pétertől. A legfőbb ügyész az országos érdekképviselet vezetőjét is megkereste: az ő nevükben nyilatkozott-e Bárándy Péter ügyvéd a Schlecht-ügyről. Horváth Jenő, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke úgy véli: az ügyvédség és a hivatalos fórumok között kibontakozó olykor éles viták nem az öncélú konfrontáció megnyilvánulásai.

A HVG főszerkesztője szerint a kormány politikai fetételekhez köti a tőkeinjekciót

2001.11.16.

Az európai közszolgálati média helyzetéről szóló bécsi tanácskozáson az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a magyar és a cseh sajtó képviselői arról számoltak be, hogy országaikban meglehetősen kendőzetlen kísérletek zajlanak a szerkesztőségek befolyásolására.

Uniós haladék a cigaretta adójának emelésére

2001.11.16.

Az EU brüsszeli bizottsága átmeneti könnyítést javasol a csatlakozó országoknak a dohányáruk jövedéki adójának uniós szintre emelésében. Magyarország nem kíván élni a kedvezménnyel, mivel már lezárta a adópolitikára vonatkozó tárgyalásokat.

Jogi szempontból nincs egérút

2001.11.16.

Felhívással fordult Demszky Gábor főpolgármester a kerületek polgármestereihez és a kormányzathoz, kérve, a télen ne rendeljenek el kilakoltatásokat. Moratórium elrendelésére azonban nincs mód. Vita robbant ki a főváros és Erzsébetváros között arról, hasznosította-e az átmeneti otthonok létrehozására odaítélt 15 millió forintot a kerület.

Pécs - "Piszkos 91"-ügy

2001.11.16.

A Pécsi Városi Bíróság meghozta elsőfokú ítéletét a több, mint 2 éve húzódó eljárásban.

Szigorú ítélet a La Belle-perben

2001.11.15.

Négy vádlottra hosszú börtönbüntetést szabott ki kedden egy német bíróság abban a perben, amelynek tárgya egy nyugat-berlini diszkó ellen 1986 tavaszán elkövetett pokolgépes merénylet volt.

Virtuális gyermekpornográfia?

2001.11.15.

Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság hamarosan dönteni fog arról, hogy illegálisnak számít-e az olyan "gyermekpornó", melyben nem valódi, hanem számítógép által generált kiskorú szerepel a képen.

Patthelyzet az Európai Parlamentben "spam" és "süti" ügyben

2001.11.15.

Nem sikerült az európai törvényhozóknak megállapodni a kéretlen e-mailekkel kapcsolatos egységes álláspontban, továbbra is nagyjából azonos az "opt-in" és az "opt-out" megközelítés híveinek száma.

Száz méterről is ölhettek volna Clodo bombái

2001.11.15.

Én csak egy buta külföldi vagyok - állította magáról szerdai tárgyalásán a bombagyárosként elhíresült Dietmar Eduard Clodo. Véleményét nem osztották a meghallgatott robbanószer-szakértők, akik szerint a férfi az 1998 nyarán, Pilisszentlászlón megtalált laboratóriumában gyilkos, akár száz méter távolságból is ölni képes szerkezeteket gyártott.

Életbe léphet a gyermekkatonákra vonatkozó egyezmény

2001.11.15.

Életbe léphet az ENSZ égisze alatt létrejött nemzetközi egyezmény a 18 év alatti személyek erőszakos besorozásának, illetve háborúban való alkalmazásának tilalmáról.

Az EU vélhetőleg elutasítja Bush hosszabb adatmegőrzést szorgalmazó kérését

2001.11.15.

Az amerikai elnök a szeptember 11-i terrortámadás után 47 pontos listát adott át az EU vezetőinek, Guy Verhofstadt belga miniszterelnöknek és Romano Prodinak, az Európai Bizottság vezetőjének, amelyben többek között azt kérte, hogy az EU egyelőre ne szavazza meg a szigorúbb adatvédelmi törvényt, s tegye lehetővé a bűnüldözőknek a telefon és az internet hosszabb idejű megfigyelését.

Görögország vétóz, ha Ciprus kimarad

2001.11.15.

Jorgosz Papandreu, görög külügyminiszter kijelentette, hogy országa nem támogatja az Európai Unió jövőbeni bővítését, amennyiben az nem terjed ki Ciprusra.

Az EU elfogadta a dohai záródokumentumot

2001.11.15.

Az Európai Unió elfogadta a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) dohai értekezletének zárószövegét, így egyre valószínűbb, hogy újabb tárgyalási forduló következhet.

Néhány művész még kiáll a Napster mellett

2001.11.15.

Don Henley vezetésével egy zenészekből álló csoport keddi bírósági beadványában kiállt a Napster mellett. Épp jókor, mert a szövetségi bíróság az ingyenes zenecserélő céget több milliárd dolláros kártérítésre is kötelezheti.

Tagad a martfűi kettős gyilkosság vádlottja

2001.11.15.

Ártatlannak vallotta magát az a férfi, akit a két és fél évvel ezelőtti martfűi kettős gyilkosság elkövetésével vádolnak.

A jobban haladók elveszíthetik motivációjukat

2001.11.15.

Az Európai Bizottság arra hívta fel a tagjelöltek figyelmét, hogy senkinek nincs még biztos helye a bővítés első körében. Mivel most már bizonyos, hogy 2004-ben "nagycsoportos" bővítés lesz, Brüsszel több eszközzel is igyekszik megőrizni az élenjáró tagjelöltek hajlandóságát a csatlakozáshoz szükséges reformok folytatására.

Nem munkavállalói jog a rövidnadrágviselés

2001.11.15.

A roueni városi bíróság ítélete szerint nem tekinthető nemi diszkriminációnak, hogy a férfiak a Sagem gyáraiban nem hordhatnak rövidnadrágot, és ami még "szörnyűbb", nem alapvető munkavállalalói szabadságjog a rövidnadrágviselés.

A Scotland Yard SMS-ben figyelmeztet a terrorveszélyre

2001.11.15.

A londoni rendőrség szerdán jelentette be, hogy eddigi személyhívós szolgáltatását SMS-szolgáltatással is kiegészítette.

Figyelmeztetés a jogvédőknek

2001.11.15.

A jogvédők figyelmeztetésének semmiféle következménye sincs, például pénzbírságot sem kell fizetniük - közölte lapunkkal Dézsi Mihály, a BRFK szóvivője.

A Whiskysnél is profibb bűnözőt fogtak el

2001.11.15.

Emberölés kísérletével és fegyveres rablás bűntettével gyanúsítják azt a férfit, akit két nappal ezelőtt egy kommandósakció keretében fogtak el a rendőrök. V. László a nyomozók szerint még Ambrus Attilánál is profibb bűnöző volt.

Szabálytalanul működik az orbanviktor.hu

2001.11.15.

Ellentétes az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) szabályzatával, hogy a még be nem jegyzett www.orbanviktor.hu internetcímre kattintva a kormányfő hivatalos oldala jelenik meg.

Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről 2000

2001.11.15.

A legfrissebb felmérések azt jelzik, hogy a kábítószerekkel ismerkedő fiatalok száma nem mutat számottevő növekedést - állapítja meg Buda Béla, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatója abban a közeljövőben megjelenő kiadványban, amelyben a magyarországi kábítószer-fogyasztás 2000. évi adatait ismertetik.

Nemzetközi pedofilpornó-maffiát lepleztek le

2001.11.15.

Pedofil pornóképek terjesztőire és vásárlóira csapott le több ország rendőrsége szerdán. Összesen 14 országban tartottak házkutatást, több ezer embert gyanúsítanak pedofil képek készítésével, terjesztésével és megvásárlásával.

Újabb bírságot kaphat a Pannon Rádió

2001.11.15.

A Pannon Rádió kizárólagosan egy szélsőséges ideológia közvetítése mellett kötelezte el magát, egyszerű, sematikus világképet kínál, a követett eszmék közös nevezője az antiszemitizmus - sorjáznak a megállapítások az ORTT irodájának elemzésében.

Bírósági "nem" a brit embrióklónozási törvényre

2001.11.15.

Egy brit életpárti csoport javára döntött csütörtökön a londoni központi bíróság, amikor határozatában hiányosnak mondta a brit parlament által az emberi embrió klónozásáról egy éve elfogadott törvényt.

Vonza András pert nyert a Népszabadsággal szemben

2001.11.14.

Sajtópert nyert Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Népszabadság című napilappal szemben a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint.

Gyakorlati internetes tanfolyam önkormányzatok számára

2001.11.14.

A Községi Önkormányzatok Szövetsége (KÖSZ) a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság támogatásával 2001. november 14-én és 15-én szervezi meg Pécsett az internettel kapcsolatos gyakorlati ismeretek megszerzésére szolgáló tanfolyamot.

Kormánydöntés az egészségügyi amortizációelszámolásról

2001.11.14.

A kormány elfogadta az amortizáció elszámolásáról szóló rendeletet, amely december 1-jétől a háziorvosi ellátásra, a házi gyermekorvosi ellátásra és a fogorvosi alapellátásra vonatkozik - derült ki az egészségügyi miniszter szavaiból a kabinet keddi ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.

Az ügyészség szigorítaná Várhegyi ítéletét

2001.11.14.

Fellebbezést nyújt be Várhegyi Attila, a kulturális tárca lemondott politikai államtitkára és Simó József, a Mahir Szolnok Kft. volt ügyvezetője terhére az ügyészség, amelyben azt kéri, a korrupciós vádakban is állapítsák meg a két, múlt héten felmentett vádlott bűnösséget -adta hírül a Népszabadság. Várhegyinek a hanyag kezelés vétségében felfüggesztett szabadságvesztést kér a vádhatóság.

Csalással vádolják a Motorolát

2001.11.14.

Hitelező bankok egy csoportja keresetet nyújtott be a Motorola ellen New York állam legfelsőbb bíróságához.

Idegrohamot kapott ügyvédjének beszédje alatt Tánczos Gábor

2001.11.14.

Idegrohamot kapott a tárgyalóteremben keddi tárgyalásán Tánczos Gábor, a gyermekgyilkossággal vádolt fiatalember. A Legfelsőbb Bíróság eredetileg most hirdette volna ki ítéletét, Tánczos védője ugyanis másodszor is fellebbezést nyújtott be a Vas Megyei Bíróság döntésével szemben. A huszonéves fiatalembert első fokon 14 évnyi börtönre ítélték.

Letiltották Bayer Zsoltot - Az MSZP kérésére az ORTT vizsgálja a Sajtóklub adását

2001.11.14.

A Magyar ATV vezetése az ORTT panaszbizottságának döntéséig felfüggeszti Bayer Zsolt szereplését. A csatorna megengedhetetlennek tartja ugyanis a Sajtóklub című műsor pénteki adásában elhangzott szélsőséges megnyilvánulásokat - állítja a Magyar Hírlap.

Pázmány szépe

2001.11.14.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem jog és államtudományi karán szépségversenyt hirdettek. Lehet, a gólyabálokon mostanság divatba jött "bálszépe" verseny ösztönözte a budapesti hallgatókat arra, hogy össznépi szavazással királynőt koronázzanak, lehet spontán jött az ötlet, de egy biztos: az Ítélet című kari lap és egy közeli pizzéria kezdeményezése hagyományt fog teremteni a Pázmányon.

Bűnelkövetési trükkök a Szegedi Egyetem honlapján

2001.11.14.

A Szegedi Egyetem honlapján nemcsak tanrendi információkat olvashatunk, vagy ösztöndíjakról, szociális juttatásokról tájékozódhatunk: az oldal bőven kínál információkat olyan a felsőoktatáshoz kevésbé kötődő témákban is, mint drogtermesztés, bombakészítés vagy éppen adó- és vámcsalások kivitelezése.

ICANN konferencia a doménnevek biztonságáról

2001.11.14.

Az internetes név- és címrendszerek biztonságossága és stabilitása lesz a témája az ICANN e heti rendkívüli konferenciájának, amelyre már 800-nál több szakember, kormányhivatalnok, a szolgáltató cégek képviselői és hálózati biztonsággal foglalkozó szakértő regisztráltatta magát.

Az országjelentés szerint a magyar gazdaság még nem készült fel a csatlakozásra

2001.11.14.

Elsősorban a korrupció és a roma kisebbséget sújtó "kiterjedt diszkrimináció" elleni harcban, valamint az egészségügyi rendszer reformjában szorgalmaz további erőfeszítéseket az Európai Bizottság Magyarországról készített idei országjelentése.

Egy német bíró beperelte a Coca-Colát és a Marsot

2001.11.14.

Cukorbeteg lett tőle?

Decemberben indul az ekormanyzat.hu

2001.11.14.

Az Informatikai Kormánybiztosság eddig bruttó 635 millió forintot költött a kormányzati portál teljes technológiai kialakítására. A portál előreláthatólag 2001 utolsó hónapjában nyithatja meg virtuális kapuit a nagyközönség előtt.

Felügyeleti bírságban részesült három hazai bank

2001.11.14.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több millió forintos bírságot szabott ki több hazai bankra.

Ki sérti a legtöbb jogot az Interneten?

2001.11.14.

Már nálunk is lehet szavazni és jelölteket javasolni az első, magyar Nagy Testvér Díjra.

Előállított jogvédők: embertelen eljárás

2001.11.14.

Rendőrségi figyelmeztetést kapnak azok a jogvédők, akiket tegnap este előállítottak, miután rendőrségi felszólításra sem hagyták el, egy kilakoltatásra váró család lakását. A VII. kerületi önkormányzat eljárása ellen tiltakozó szociológusok, jogászok szükségtelen erőszaknak tartják, hogy bilincsben vitték el őket

Megállapodás az informatikával kapcsolatos bűncselekményekről

2001.11.13.

Az Európai Tanács 43 tagállamának külügyminiszterei új megállapodást fogadtak el az informatikai bűncselekményekről, amely hamarosan készen áll az aláírásra. Az egyezmény szövege olvasható a Jogi Fórumon.

A parlament elfogadta a tanúvédelmi törvényt

2001.11.13.

Az Országgyűlés 312 igen, 23 nem szavazattal és 12 tartózkodással fogadta el hétfőn a büntetőeljárásban résztvevők, az igazságszolgáltatást segítők védelmi programjáról szóló törvény kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit, és 308-23-13 arányban az egyszerű többséget igénylő részt.

Ismét Polt Péter volt az ellenzék célpontja

2001.11.13.

Az Országgyűlés tegnapi ülésén szinte csak Polt Péter legfőbb ügyészt és Mikola István egészségügyi minisztert interpellálták és kérdezték az ellenzéki pártok, akinek távollétében államtitkára válaszolt.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000