Hír archívum: 2001. november

Más hónap

Adómentes lesz a nyugdíj mellett szerzett munkajövedelem

2001.11.12.

Tizenhárom jogszabályt módosít a parlament a kedden szavazásra kerülő pénzügyi törvénycsomagban, amely szerint például adómentes lesz a nyugdíj mellett szerzett munkajövedelem.

Orvosi titkot is sérthet a tatabányai kórház

2001.11.12.

Január elseje óta a tatabányai Szent Borbála Kórházba érkező minden levelet felbontanak egy belső utasításra. Lukács Zoltán megyei képviselő szerint súlyosan sérülnek a betegek jogai a rendelkezés hatására, ezért az ombudsmanhoz fordult, hogy foglaljon állást a kérdésben.

Csütörtökön szavaz az ORTT az országimázsreklámról

2001.11.12.

Csütörtökön dönt arról az ORTT, hogy vizsgálatot indít-e a Széchenyi-tervet népszerűsítő reklám miatt. Az ORTT ellenzéki tagja szerint ugyanis az Országimázs Központ megrendelésére készült reklám utolsó mondata politikai kampánynak minősül.

Rendezetlen filmes jogdíjak

2001.11.12.

Bár az Országgyűlés kedden tárgyalta és el is fogadta a szerzői jogi törvény módosítását, az kizárólag internetes adatbázisokban szereplő dokumentumokról rendelkezik, így a filmes produkciók szerzői jogi kérdése továbbra is megoldatlan maradt. A szerzői jogi törvény egyébként 1999-ben lépett hatályba, s csak az utána készült produkciókra vonatkozik.

Elfogadták a zárszámadást

2001.11.12.

Az Országgyűlés a várakozásokhoz képest meglepő többséggel, 207 igen szavattal elfogadta az ősz legnagyobb politikai jelentőségű törvényjavaslatát, a 285 milliárd forint többletbevétel elosztásáról is rendelkező zárszámadást.

Bűnözés felsőfokon Szegeden, az egyetem honlapján

2001.11.12.

Több ezer kisebb-nagyobb bűncselekmény elkövetéséhez ad gyakorlati tanácsot a Szegedi Egyetem internetes honlapja. A drogtermesztés, a bombakészítés mellett a "pénzkímélő", illetve haszonszerző ötletek számtalan variációját tanulhatják meg olvasói. A rendőrség szinte képtelen fellépni a jelenség ellen.

Budapesten írják alá a kiberbűnözés elleni konvenciót

2001.11.12.

A 43 tagállamot számláló Európa Tanács (amely semmilyen formában nem az EU szervezete), valamint a társuló államok november 23-án Budapesten írják alá a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos alapszerződést, amit a tanács csütörtökön fogadott el.

Klímavédelmi alku Marrakeshben

2001.11.12.

Kezdődhet a levegőkereskedelem: a hat előző világkonferencia kudarca után sikerült megegyezni a klímavédelmi világegyezmény végrehajtásáról. A marrakeshi találkozón az oroszok óriási engedményt, a fejlődők üzleti lehetőséget, a fejlettek pedig kibúvókat kaptak, és még a mindent elutasító USA is közeledett a kiotói jegyzőkönyvhöz.

Ellátás, védett személyiségi jogok

2001.11.12.

A menekültszállásokon élő külföldiek teljes ellátásra jogosultak, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és a hatóságok kötelesek védeni személyiségi jogaikat - ezt is rögzítik a belügyi tárca által kidolgozott új jogszabályok.

Agresszió a bíróságok ellen

2001.11.12.

Egyre több és egyre agresszívabb támadás éri a bírókat, ügyészeket, ügyvédeket és a bírósági épületeket - derül ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának jelentéséből. A bírósági rendszer mindezek ellenére továbbra sem célpontja a szervezett alvilágnak.

MSZP kontra "jobboldali" sajtóklub

2001.11.12.

A Magyar Szocialista Párt szerint a Magyar ATV most pénteki Sajtóklubja becsületsértést, uszítást kimerítő minősítéseket engedett meg magának. Ezért az ellenzéki part az ORTT-ez fordul.

Hétfőn feljelentik a tűzoltók a belügyminisztert

2001.11.12.

Sikeresnek ítélték a veszélyességi pótlékukért küzdő tűzoltók a vasárnap délben befejeződött 72 órás demonstrációjukat. Hétfőn vizsgálatot indítanak a megfenyegetett kollégáik ügyében, egyúttal becsületsértésért feljelentik a belügyminisztert.

Nagy-Britannia felkészül az euró elfogadására

2001.11.12.

Nagy-Britanniában a legnagyobb kiskereskedelmi vállalatok többsége felkészült arra, hogy üzleteiben a jövő év elejétől elfogadja az eurót. Az iparszövetség ez alapján arra számít, hogy az eurózóna közös valutája, az ellenérzések dacára mégiscsak el fog terjedni Nagy-Britanniában.

EU: nem lesz Big Bang

2001.11.11.

Az Európai Bizottság szombaton cáfolta, hogy az Európai Unió tíz új tagállam felvételével bővül 2004-ig. A hírt két német újság röppentette fel, mondván, hogy az új stratégia a jövő kedden publikálandó országjelentésekben benne lesz.

Képviselői jogállás, átláthatóbb regulák

2001.11.11.

A házszabály és a jogállási törvény módosítása hatpárti egyetértéssel került a T. Ház elé, amely pénteken lefolytatta az általános vitát.

Az Torgyán-hű képviselők elutasítják a zárszámadást

2001.11.10.

A Torgyán-hű kisgazda országgyűlési képviselőknek meg kell jelenniük a parlament hétfői ülésén, és a szakmai kifogások miatt kötelesek nemmel szavazni a zárszámadási törvény zárószavazásakor.

Orbán Viktor bízik a zárszámadási törvény elfogadásában

2001.11.10.

Orbán Viktor miniszterelnök bízik abban, hogy a parlament hétfőn nagy többséggel fogadja el a múlt évi zárszámadásról szóló törvényt, amely a nyugdíjasok, az ápolónők és a gyógyszerkassza számára is támogatást nyújt.

Pintér megrágalmazta a tűzoltókat?

2001.11.10.

Jogi lépéseket fontolgat a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a belügyi tárca ellen, mivel szerintük rágalmazó jellegű, valótlanságokat közvetít a minisztérium megbízása alapján a Kossuth téren működő videokivetítő - mondta Gálos Imre, az érdekképviselet elnök-ügyvivője.

Schlecht feljelentése a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál

2001.11.10.

A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal kedden hallgatja meg Schlecht Csabát annak a feljelentésnek kapcsán, amelyet ismeretlen tettesek ellen tett az őt ért hamis vádak miatt.

Elektronikus kereskedelmet vagy online tartalmat szabályoz a törvény?

2001.11.09.

A tartalomszolgáltatók bíznak a módosításban

Fizet a Bridgestone

2001.11.09.

A japán abroncsgyártó 51,5 millió dollárt hajlandó fizetni, hogy az USA tagállamai ne pereljék be azokért a balesetekért, amiket feltételezésük szerint a Firestone-gumik hibája okozott.

Tiltott politikai reklám a tévében?

2001.11.09.

Az Országos Rádió és Televíziótestület (ORTT) monitoringvizsgálata tiltott politikai reklámnak minősítette az augusztus 20-ai állami ünnepségekről szóló televíziós összeállítást. Az erről készülő jelentést a jövő héten tárgyalja a testület.

Büntetőfeljelentés a másolásvédett CD miatt

2001.11.09.

Egy német zenerajongó úgy felháborodott az általa vásárolt audio CD másolásvédelme miatt, hogy büntetőfeljelentést tett a kiadó, a Bertelsmann Music Group (BMG) ellen. A férfi a 'Just the Best' címet viselő zenei összeállítás megvásárlása után azt tapasztalta, hogy a lemezt a PC-jén az elektronikus védelem miatt nem tudja lejátszani.

Nemzetközi egyezmény a számítástechnikai bűnözés elleni fellépésről

2001.11.09.

Az Európa Tanács (ET) Számítástechnikai Bűnözés Szakértői Bizottságának kezdeményezésére az ET Miniszteri Bizottsága elfogadta az első nemzetközi Számítástechnikai Bűnözés Elleni Egyezmény szövegét. Az egyezményt közel 40 ország minisztere Budapesten, november 23-án írja alá.

Öt évet kapott a tatai sortűzper vádlottja

2001.11.09.

A három halálos áldozatot követelő 1956-os tatai sortűz büntetőperében a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletével ötéves végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a 72 esztendős Korbely János nyugalmazott alezredest.

Háborús bűnösöket fogtak el Szerbiában

2001.11.09.

A belgrádi tömegtájékoztatás csütörtök esti jelentései szerint a szerbiai Obrenovacban elfogták Nenad és Predrag Banovicot, akiket a boszniai Prijedor melletti haláltáborban 1992-ben elkövetett háborús bűncselekményekkel vádol a hágai nemzetközi törvényszék.

Az ukrán állam szabályozná az internetet

2001.11.09.

Az Ukrán Internet Szövetség (InAU) aggódó hangvételű közleményében jelezte, hogy az ukrán állam beavatkozása rendkívül kedvezőtlenül hat az ukrajnai demokrácia fejlődésére, komoly kárt okoz az ország nemzetközi megítélésének, valamint információs és gazdasági biztonságának, jelenti a Novecon orosz hírügynökség.

Közös hadsereg felállításának nehézségei

2001.11.09.

Az unió tagállamai 1999 júniusában, a kölni csúcson megállapodtak, hogy létrehoznak egy 60 ezer fős gyorsreagálású haderőt, amelynek a békefenntartás lenne feladata olyan válsággócokban, ahol a NATO nem kíván beavatkozni. A tálib rezsim elleni katonai akció egyik mellékhatásaként egyre nyilvánvalóbbá válnak a közös EU-hadsereg felállítása körüli nehézségek.

A Yahoo-ra nem érvényesek a francia törvények

2001.11.09.

Az amerikai szövetségi bíróság döntése értelmében a Yahoo nem köteles betartani a tartalmát korlátozó francia törvényeket. Jeremy Fogel bíró szerint francia bírósági végzések nem akadályozhatják meg a Yahoo-t, hogy náci emléktárgyakat árverezzen amerikai oldalain.

Magyar csatlakozás az ECURIE-hez

2001.11.09.

Ha a körülmények is úgy alakulnak Magyarország már az idén aláírhatja az Európai Unió ECURIE névre keresztelt nukleáris veszélyhelyzeti gyorsértesítési rendszeréhez való csatlakozásról szóló egyezményt.

Ötéves átmenet a fuvarozásnál?

2001.11.08.

Ötéves átmeneti tilalmat javasol a leendő közös EU-tárgyalási álláspontban az Európai Bizottság azon magyar, lengyel és lett közúti fuvarozókra, amelyek a közösségi piacon belül akarják szolgáltatásukat felajánlani.

Bírót gyilkolt az ETA

2001.11.08.

Halálos merényletet követett el tegnap a baszk szakadár terrorszervezet, az ETA a baszkföldi Vizcaya tartomány Getxo nevű településén: megölte José María Lidón Corbit, a megyei bíróság bíráját.

Még kétesélyes a zárszámadás sorsa

2001.11.08.

A zárszámadás főpróbája a módosító indítványok elfogadásakor sikerült, ám az ellenzék és a Torgyán-hű kisgazdák taktikázása miatt még nem biztos, hogy a törvény hétfői zárószavazása is eredményt hoz. Az SZDSZ és az MSZP ma azt mondja, nemmel, de szavaznak majd, míg a MIÉP hétfőn, az FKGP elnöksége szombaton dönt a kérdésben.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000