Hír archívum: 2001. december

Más hónap

Antidömping eljárás indul Magyarország ellen - a Dunaferr reagálása

2001.12.21.

Az Európai Bizottság antidömping eljárást indít Magyarország ellen a melegen hengerelt acél olcsó exportja miatt

Harmincezer ügyvéd kész bin Laden védelmére

2001.12.20.

Az amerikai ügyvédek szövetségének képviselője nem ért egyet azzal, hogy Oszama bin Ladent és az al-Kaida vezetőket katonai bíróság elé kellene állítani.

Ötmillió forintra bírságolták a Matávot

2001.12.20.

A felügyelet 5 millió forintra bírságolta a Matáv Rt.-t az Első Pesti Telefontársasággal kapcsolatban a befolyásszerzési szabályok megszegése miatt - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Magyar Tőkepiacban szerdán.

Jogszabályváltozások a vámhatóságnál

2001.12.20.

Január 1-jétől módosul a vámtörvény raktározásra, ideiglenes behozatalra, vámértékre és utasforgalomra vonatkozó szabályozása - mondta Kovacsics Iván, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bevételi főigazgatója sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A kisebbségi ombudsman vizsgálja az iskolai elkülönítést

2001.12.20.

Vizsgálatot indított a kisebbségi ombudsman a Heves megyei Verpelét általános iskolájának diszkriminatív gyakorlata miatt. Az iskolában ugyanis külön osztályban tanulnak a cigány és a nem cigány tanulók.

Nyolcvanezret zsaroltak ki egy kisfiútól

2001.12.20.

Nyolcvanezer forint értékű ékszert és ruhát adott át zsarolóinak egy 14 éves fiú.

A felhasználók bizakodóak a gazdaságserkentő törvénytervezettel kapcsolatban

2001.12.20.

Az amerikai Kongresszus utolsó munkahetén dől el, hogy a nagyvállalati felhasználók kapnak-e adókedvezményt hardver és szoftver vásárlásaikra a szavazás előtt álló gazdaságserkentő törvénytervezet révén.

"Veszélyeztetett az igazságszolgáltatás függetlensége" - ügyvédek, ügyészek, Solt Pál és a LÜ véleménye

2001.12.20.

Veszélyeztetett napjainkban az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág függetlensége - tartalmazza az Ügyészek Országos Egyesülete, a Magyar Ügyvédi Kamara, valamint a Budapesti Ügyvédi Kamara vezetőinek közös közleménye, amelyet szerdai megbeszélésük után juttattak el az MTI-hez.

Eredményes évet zár az adóhivatal

2001.12.20.

Eredményes évet zár idén az adóhivatal - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Befejeződött a Clodo-perben a bizonyítási eljárás a Fővárosi Bíróságon

2001.12.20.

Befejezte a bizonyítási eljárást a bombagyárosként ismertté vált, német állampolgárságú Dietmar Eduard Clodo és két külföldi vádlott-társa ügyében folyó elsőfokú büntetőperben csütörtökön a Fővárosi Bíróság; a tárgyalás pénteken várhatóan a perbeszédekkel folytatódik.

Alkotmánybíróságon kötnek ki az év végi hajrában elfogadott törvények?

2001.12.20.

A MOSZ és a szocialisták a földtörvény, a Fővárosi Bíróság elnöke egy szerinte alkotmányellenes törvény miatt kér normakontrollt, miközben a Levegő Munkacsoport már most a taláros testülethez fordult

Alkotmánybírósághoz fordul a főváros a metró-ügyben

2001.12.19.

Demszky Gábor úgy látja, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése alapján az állam mentesülne a magánjogi szerződések teljesítésének kötelezettsége alól.

A Fővárosi Bíróság elnöke alkotmányellenesség miatt az államfőhöz fordult

2001.12.19.

Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke szerdán levélben Mádl Ferenc köztársasági elnökhöz fordult, mert álláspontja szerint alkotmányos jogokat sért az Országgyűlés által kedden elfogadott, a társadalmi szervezetek és alapítványok nyilvántartásba vételére vonatkozó rendelkezések módosításáról szóló törvény.

Fogyasztóvédők online adatvédelmi kalauza

2001.12.19.

Öt amerikai fogyasztói adatvédő csoport - a Center for Democracy and Technology, a National Consumers League, a Consumer Action, a Common Cause: Call for Action és a Privacy Rights Clearinghouse - saját információit összesítve Consumer Privacy Guide néven webhelyet nyitott, ahol a karácsonyi vásárlásaikat az interneten bonyolító vásárlók részletes eligazítást kapnak személyi adataik védelméről.

Veszélyeztetett az igazságszolgáltatás függetlensége

2001.12.19.

Az ügyészek és ügyvédek felelősnek tartják a kialakult helyzet miatt a törvényhozó és végrehajó hatalmat, valamint a médiumokat is.

Demszky pert nyert Csurkával szemben

2001.12.19.

Demszky Gábor első fokon megnyerte azt a személyiségi jogi pert, melyet Csurka István ellen indított. A MIÉP elnöke az általa szerkesztett Magyar Fórumban megjelent írásában azt állította, hogy Budapest jelenlegi polgármestere a hetvenes években önként jelentkezett az akkori államhatalom besúgójának.

Ingatlanfelmérés készül

2001.12.19.

Az önkormányzatoknak a jövő év végéig fel kell mérniük ingatlanvagyonukat, az adatokat pedig Kaposváron, a Területi Államháztartási Hivatalban összegzik.

Feljelentették Carlos cinkosait

2001.12.19.

Feljelentéskiegészítést rendelt el a Fővárosi Főügyészség az egész világon hírhedt és ma párizsi börtönében ülő terrorista, Carlos magyar cinkostársai ügyében.

Lezajlott az üzemi tanácsok megválasztása

2001.12.19.

A versenyszférában az üzemi tanácsok (üt) múlt hónapban lezajlott megválasztásának részleges eredményei azt mutatják, hogy jellemzően azokon a munkahelyeken választottak üt-t, ahol szakszervezet is tevékenykedik.

Megállapodás az online rádiós jogdíjakról

2001.12.19.

A lemezkiadók, illetve az amerikai, rádióműsort közvetítő társaságok arról tájékoztatták az Egyesült Államok kormányát, hogy a két fél megállapodást kötött az internetes sugárzás után fizetendő jogdíjakról.

Uniós szabványok az interneten

2001.12.19.

Januártól a világhálón ingyenesen teszi közzé elektronikus szabványait az Európai Szabványosítási Bizottság (CEN). A szervezet döntésével az Európai Távközlési Szabványok Intézetének (ETSI) lépését követi az "eEurópa-szabványok akcióterv" keretében.

Az igazságügyi és a pénzügyi tárca nyújtotta be a legtöbb törvényjavaslatot

2001.12.19.

Csaknem száz új törvényt és majd kétszáz jogszabály-módosítást fogadott el ebben a ciklusban a parlament. A törvény-előkészítésben az igazságügyi és a pénzügyi tárca járt az élen közel félszáz előterjesztéssel, míg az utolsó helyen az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) végzett egy, igaz, később háromszor is módosított javaslattal.

Még ebben az évben ítéletet hirdetnek a Clodo-ügyben

2001.12.19.

Várhatóan még az idén ítéletet hirdetnek a pilisszentlászlói "bombagyárügyben", amelynek tárgyalása holnap, december 20-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Illegális fegyvereket foglalt le az SFOR

2001.12.19.

Az SFOR keddi bejelentése szerint a NATO boszniai béketeremtő katonai ereje az ország északnyugati részén titkos raktárakra bukkant és lefoglalt nagy mennyiségű illegális fegyvert.

Bűnügyi statisztikák két olvasatban

2001.12.19.

Minden valószínűség szerint az idén minimális arányban nő a hazánkban elkövetett bűncselekmények száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva.

Az ügyészségen a benzinnel visszaélő rendőrök ügye

2001.12.18.

Sikkasztással gyanúsítják a Köztársasági Õrezred több tagját. A gyanú szerint saját zsebre tankoltak a szolgálati autók üzemanyagkártyáival. Az ügyészség napokon belül dönt arról, megindítják-e a nyomozást.

Fónagy szerint jogszerű volt a postások hazugságvizsgálata

2001.12.18.

Fónagy János közlekedési miniszter szerint minden jogszerű eszközzel meg kell védeni a lakosság postába vetett bizalmát, a hazugságvizsgálat pedig bevett szokás nyugaton.

Perben a Graphisoft

2001.12.18.

Mintegy másfél éve folyik az a szerzői jogi per, melyet a Graphisoft indított a CadLine ellen. A per tárgya a Graphisoft résztulajdonában levő szoftver forráskódjának jogosulatlan vagy jogosult felhasználása.

Az EU adatvédelmi törvényeit megszenvedik az amerikai cégek

2001.12.18.

Azok a multinacionális cégek, amelyek alkalmazotti és felhasználói adatokat kezelnek Európában, egyre inkább azt tapasztalják, mennyire nehéz az új alkalmazások bevezetése az Európai Unió adatvédelmi törvényei miatt.

Képviselők a rendőrségen a Gresham-palota miatt

2001.12.18.

Az Országos Rendőr-főkapitányság folyamatosan hallgatja ki a főváros V. kerületének képviselőit a Gresham-palota eladásával kapcsolatban.

2003-tól energiapiaci liberalizáció

2001.12.18.

Megkezdődhet a villamos energiapiac liberalizációja, miután az Országgyűlés 211 igen szavazattal, 109 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett kedden elfogadta a villamos energiáról szóló törvényjavaslatot.

Több törvényt fogadtak el ma, mint eddig az őszi ülésszak során

2001.12.18.

Összesen 39 törvényjavaslatról döntött a parlament kedden. A képviselők elfogadták többek között a sokat vitatott kórháztörvényt. Emellett a keddi döntések értelmében jelentősen szigorodik a Btk., létrehozzák a Nemzetőrséget, bővítik a vagyonnyilatkozatra kötelezettek körét.

Székesfehérvári maffiaügy: befejeződött a nyomozás?

2001.12.18.

A Legfőbb Ügyészség szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt az értesülést, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal befejezte a nyomozást a székesfehérvári maffiaügyben. A tv2 kedd esti Tények című hírműsorának értesülése szerint az ügyészség 22 gyanúsított, köztük rendőrök, ügyvédek és ügyészségi dolgozók ellen tesz vádemelési javaslatot.

Atyánszky-ügy - a bíróság másodfokon mérsékelte a volt kisgazda képviselő korábbi ítéletét

2001.12.18.

Lényegesen mérsékelve az első fokon hozott ítéletet, 1 millió 250 ezer forint pénzbüntetést szabott ki Atyánszky György volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselőre a kedden másodfokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság.

Elfogadták az internettörvényt

2001.12.18.

Az Országgyűlés kedden 283 igen szavazattal, 33 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta az internettörvényként ismertté vált, teljes nevén az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslatot.

Még nem tűzték ki a tárgyalást a Vasilescu-ügyben

2001.12.18.

Hiába indított védetté nyilvánítási eljárást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a Vasilescu-gyűjtemény még jó ideig raktárban marad. A bíróság elrendelte a képek zár alá vételét. Ez az intézkedés addig tart, amíg az örökösödési per jogerősen be nem fejeződik.

Újabb tárgyalás a Sláger Rádióról

2001.12.18.

Holnap jár le a Sláger Rádió műsor-szolgáltatási díjának befizetésére kiírt újabb határidő. A Sláger Rádió az első novemberi határidőre nem fizette be az Országos Rádió és Televízió Testülettel kötött szerződésben vállalt 4 milliárdos koncessziós díjat arra hivatkozva, hogy a reklámpiac megváltozott, bevételeihez képest túl magasnak ítéli a díjat.

A törvény mellé pénz is kell az egészségügynek

2001.12.18.

A parlament előtt az egészségügyi törvény. A kormánypártok és a MOK módosításaival jó törvényt alkot ma meg az Országgyűlés - véli a Világgazdaságnak Csáky András, a parlament egészségügyi bizottságának MDF-es alelnöke.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000