Hír archívum: 2001. december

Más hónap

Hága újabb kiadatásokat követel Belgrádtól

2001.12.13.

Zoran Djindjic szerb kormányfő szerint nem kizárt, hogy az elkövetkező egy-két hónapon belül kiadnak a hágai Nemzetközi Törvényszéknek még néhány személyt, akiknek a neve rajta van a bírósági vádlistán.

Nemzetközi hackerhálózatot füleltek le Nagy-Britanniában

2001.12.12.

Nemzetközi számítógépes kalózhálózatra csaptak le szerda hajnalban hat ország rendőrségének közös rajtaütéses akciója során. A Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Norvégiában és Finnországban végrehajtott házkutatások a világ egyik legsikeresebb számítógépes kalózhálózatának tartott, úgynevezett DinkorDie tagjait vették célba.

Magyarország lemarad az EU-tárgyalásokon

2001.12.12.

Két ország, Szlovákia és Csehország is Magyarország elé kerül az EU-csatlakozási tárgyalások lezárt fejezetek számát tekintve.

Az MSZP kivételével mindegyik párt az áprilisi választási időpont mellett érvel

2001.12.12.

Az MSZP kivételével valamennyi parlamenti párt azt szeretné, hogy minél hamarabb, áprilisban tartsák a jövő évi országgyűlési képviselő-választások első fordulóját - derült ki a köztársasági elnöknél szerdán folytatott megbeszélést követően a pártvezetők újságíróknak adott nyilatkozataiból.

Januártól indul a netrendőrség

2001.12.12.

A NAPI Gazdaság információi szerint januártól kezdi meg a működését az ORFK-n az internetes bűncselekményekkel foglalkozó rendőri csoport.

Elvesztette a főváros a metró-pert

2001.12.12.

Véglegesen elvesztette a főváros a metró-pert. A Fővárosi Önkormányzat azért perelte be az államot, mert az felmondta a 4-es metró építésére vonatkozó szerződést.

A hágai törvényszék februárra tűzte ki Milosevics perét

2001.12.12.

A hágai Nemzetközi Törvényszék jövő év február 12-re tűzte ki Slobodan Milosevic első perének a kezdetét, amelyben a volt jugoszláv elnöknek a koszovói konfliktussal kapcsolatos felelősségét fogják vizsgálni.

Megkezdődött Kocsis Franciska gyilkosainak pere

2001.12.12.

Erkölcsi érdekekre hivatkozva zárt ajtók mögött kezdte meg kedden a Fővárosi Bíróság a 11 éves Kocsis Franciska másfél évvel ezelőtti megölésével vádolt 15 éves M. Viktória büntetőperét.

Kiegyezett a CIB és a PSZÁF

2001.12.12.

Hosszas tárgyalás után végre pont került a CIB Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) között a BorsodChem tulajdoni viszonyaival kapcsolatban kipattant vitára. A CIB-et elmarasztaló júniusi ítélet után a két fél megállapodott abban: véglegesen lezárják az ügyet.

Három év fegyház Repülős Gizinek

2001.12.12.

Három év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és három év közügyektől valő eltiltásra ítélte, nem jogerősen, az Encsi Városi Bíróság Boros Csaba büntetőtanácsa kedden a 75 éves Kosztor Sándornét, az ötvenes években Repülős Giziként országos hírnévre szert tett besurranó tolvajt.

Ombudsman az újjáépítésről

2001.12.12.

Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese vizsgálatot folytatott egy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Jánd településen élő, az ez évi tiszai árvíz során ingatlankárt szenvedett panaszos ügyében, melynek eredményeként megállapította: sérült a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság, mivel az érintett hatóságok az ide vonatkozó kormányhatározatban foglaltakat nem alkalmazták.

Nyolcmillió forintot követel az adóhatóság a Heim Pál Gyermekkórháztól

2001.12.12.

Több millió forintos tartozást követel az adóhatóság a Heim Pál Gyermekkórháztól. Az egyébként nem egyedülálló eset azért különös, mert a kórház eleve csak "nettófinanszírozást" kap, azaz a hivatal még utalás előtt levonja a bérkifizetések adó- és járulékrészét.

Jogszerűen sztrájkoltak a vasutasok

2001.12.11.

A Legfelsőbb Bíróság hétfői végzésében jogszerűnek nyilvánította a tavaly februári vasutassztrájk utolsó napját is. Az elsőfokú és másodfokú ítélet még elmarasztalta a tiltakozó szakszervezeteket, jogszerűtlennek ítélte a munkabeszüntetést.

Nyolc gyilkosságért felel a Fekete Angyal?

2001.12.11.

A Fővárosi Főügyészség elkészítette a vádiratot az úgynevezett fekete angyal-ügyben - közölte Borbély Zoltán, az ügyészség szóvivője. Az ügyészség kedden nyújtja be a vádiratot F. Tímea, a Nyírő Gyula kórház volt ápolója ügyében, akit több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. Az MTI úgy tudja, hogy a fiatal nőnek nyolc beteg halálát róják fel.

Az ügyészség megtagadta a nyomozást Schlecht Csaba feljelentése alapján

2001.12.11.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megtagadta Schlecht Csaba hamis vád miatt több személy, köztük országgyűlési képviselők ellen tett feljelentésének vizsgálatát - tájékoztatta a hivatal határozatáról Futó Barnabás, a vállalkozó ügyvédje az MTI-t hétfőn.

Már készülnek a választásokra az okmányirodák

2001.12.11.

A jövő évi országgyűlési választások, majd az azt követő önkormányzati választások informatikai hátterének biztosítására mintegy 2,4 milliárd forintot költenek az okmányirodák fejlesztésére - közölte Eiselt György, a Belügyminisztérium Informatikai és Távközlési helyettes államtitkára Kaposváron hétfőn.

Székely-ügy - jogerős az előzetesről szóló döntés

2001.12.11.

A Legfelsőbb Bíróság jóváhagyta, így jogerőre emelkedett a Fővárosi Bíróság (FB) azon határozata, amely szerint a minősített vesztegetéssel vádolt Székely Zoltán volt kisgazda, jelenleg független országgyűlési képviselő büntetőperének ügydöntő határozatáig előzetes letartóztatásban marad - tájékoztatta Futó Barnabás, a képviselő ügyvédje tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

Maradhat az NBH feltört oldala

2001.12.11.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság hétfői elsőfokú ítéletében elutasította a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) keresetét, amelyben azt kérte, hogy a Telnet Magyarország Rt. internet szolgáltató törölje az ingyenes tárhelyén elhelyezett weboldalt, ahol a hivatal októberben feltört oldalát lehet megtekinteni.

Százhúsz év börtön képernyővédőért

2001.12.11.

David McOwen 1999-ben egy elosztott számítási rendszer programját telepítette munkahelye - egy oktatási intézmény - gépeire. A szakember nem sejtette, hogy Georgia államban ilyesmiért börtön jár.

Megindult a nyomozás Medgyessy Péter lobbiügyében

2001.12.11.

Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomozást rendelt el Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt ellen.

Péterfalvi Attila az adatvédelmi biztos

2001.12.11.

Az Országgyűlés kedden 325 igen szavazattal 7 ellenében Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztossá választotta hat évre. Az új ombudsman, akit titkos szavazással választott meg a Ház, letette az esküt a parlament előtt.

Hárít a rendőrség

2001.12.11.

Ma délután - a feljelentéskiegészítés határidejének utolsó órájában - jelenti be döntését a rendőrség a Medgyessy-ügyben.

Zenészek a lemezcégek ellen

2001.12.11.

A szerzői jogaikat védő zenészek ezúttal nem a kalóz, hanem a legális online zeneszolgáltatók ellen lépnek fel, azzal érvelve, hogy nem kérdezték meg őket: akarják-e, hogy dalaik a letölthető zeneszámok között szerepeljenek.

Borsodchem-ügyben megegyezett a felügyelet és a CIB

2001.12.11.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a CIB Bank Rt. megállapodott, hogy véglegesen lezárják a közöttük folyamatban lévő, a BorsodChem Rt.-vel kapcsolatos jogvitát - derül ki a Magyar Tőkepiacban megjelent közleményből.

43 milliónyi bírság a számlaadási fegyelem megsértése miatt

2001.12.11.

Mintegy 43 millió forintnyi mulasztási bírságot szabtak ki az adóhivatal emberei az elmúlt három napban Budapesten a Jégvirág elnevezésű központi akciójukban - mondta Hajdú Miklósné, az adóhivatal főosztályvezetője kedden.

Az ombudsman nem vizsgálhatja az Országgyűlést

2001.12.11.

Várhatóan megszavazza a Parlament az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról szóló törvény módosítását. Az MSZP és a Fidesz konszenzusra jutott, mivel a legnagyobb kormánypárt elfogadta a szocialisták javaslatait.

A WIPO új szellemi tulajdonvédelmi törvénye hatályba lépés előtt

2001.12.11.

A "digitális kor" igényei szerinti szellemi tulajdonvédelmi szerződést immár 30 ország, köztük az USA és Japán is, ratifikálta, így a szabályok szerint várhatóan jövő év március 6-én hatályba lép.

Jogi korlátok is nehezítik a lakáshitelek felvételét

2001.12.11.

Továbbra is a legfőbb akadálya a lakáshitelek folyósításának a jelzálog bejegyzésének bonyolultsága - figyelmeztetnek banki szakértők.

A cégvezetőket 25 milliárd dollárra perelik

2001.12.10.

Az Enron egyik nagyrészvényese 25 milliárd dollárra perli a vállalat 29 egykori és jelenlegi felső vezetőjét, mivel azt gyanítja, hogy a cég rettenetes pénzügyi helyzetével tisztában lévő menedzserei az összeomlás bejelentése - vagyis a tőzsdei árfolyam összeomlása - előtt suttyomban eladták részvényeiket.

Nem sikerült lefoglalni a Vasilescu-gyűjteményt

2001.12.10.

Gyakorlatilag mehiúsult a Vasilescu-gyűjtemény lefoglalása, mivel a listán szereplő 336 műtárgyból a végrehajtó mindössze 82 tételt talált meg és tudott azonosítani a műgyüjtő-üzletember lakásán.

T. Ház: maratoni szavazások

2001.12.10.

Utolsó előtti, háromnapos üléshetét tartja mától az Országgyűlés. Hétfőn a gyermekek és az ifjúság helyzetéről, valamint az ehhez kapcsolódó kormányzati intézkedésekről szóló jelentést, a sporttörvény módosítását, illetve a kőolaj biztonsági készletezéséről szóló jogszabály módosítását tárgyalják a képviselők.

Emberkereskedelem vagy örökbeadás

2001.12.10.

Napokon belül sor kerülhet az első gyanúsítotti kihallgatásra a Terry Black által örökbe fogadott Danika ügyében, amely nyomán emberkereskedelem alapos gyanúja miatt indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Spanyol ügyészségi vádak Berlusconi ellen

2001.12.10.

A korrupciós ügyeket kivizsgáló spanyol ügyészség tizenkét rendbeli adócsalás és okirathamisítás miatt kíván vádat emelni Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen - írta a La Razón című spanyol lap vasárnapi számában azzal kapcsolatban, hogy Olaszország visszautasította az Európai Uniónak a közös letartóztatási parancs kiadására vonatkozó programját, amelynek részeként a tagországok kölcsönös alapon fellépnének többek közöttt korrupciós ügyekben.

Orvosi Kamara: nem a kórháztörvényre

2001.12.09.

Az orvosok csaknem kétharmada benne lenne egy sztrájkban

Kétkulcsos adórendszert vezetne be az SZDSZ

2001.12.08.

A havi bruttó 200 ezer forintnál kevesebbet keresők 18 százalékos, az ennél nagyobb jövedelemmel rendelkezők 36 százalékos személyi jövedelemadót fizetnének.

Börtönbüntetések internetes csalásért - Nagy-Britanniában

2001.12.08.

Egy öttagú brit társaság összesen nyolc és fél évet "gyűjtött be" pénteken az Aylesbury Királyi Bíróságon. A vád szerint a bűnbanda csalásokat hajtott vége több, vezető internetes bank ellen is.

Szocialista adatgyűjtés?

2001.12.08.

Adófizetők Baráti Társasága nevében aláírás-gyűjtési akciót szervezett a szocialista párt Budapesten

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000