Hír archívum: 2002. január

Más hónap

Megkezdi munkáját a korrupció-ellenes osztály

2002.01.31.

Pénteken speciális korrupció-ellenes osztály kezdi meg a működését a rendőrségen belül.

Elkezdődött a Juventus vezetőinek doppingpere

2002.01.31.

Csütörtökön Torinóban elkezdődött az a per, amelyben Antonio Giraudót, a Juventus labdarúgócsapatának ügyvezető igazgatóját és Antonio Agricolát, az együttes orvosát azzal vádolják, hogy 1994 és 1998 között közreműködött a játékosok doppingolásában.

A könyvelők elküldték beadványukat az Ab-ra

2002.01.31.

Postára adta Alkotmánybírósági beadványát a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete csütörtökön - tájékoztatta az egyesület elnöke Zara László, az MTI-t.

Másodrendű EU-tagok leszünk?

2002.01.31.

Az Európai Unió agrárgazdálkodóinak jutó támogatások feléhez juthatnának hozzá a magyar agrárgazdálkodók az EU-csatlakozást követően az Európai Bizottság alakulófélben lévő álláspontja szerint.

Az ombudsman tájékoztatást kér a VI. kerületi kamerákról

2002.01.31.

Tájékoztatást kért az adatvédelmi biztos Terézváros tervezett térfigyelő rendszerével kapcsolatban a helyi polgármestertől. A VI kerületi önkormányzat 170 millióért szereltetné fel a 159 kamerát, amellyel a kerület közterületének 85 százalékát kísérhetnék folyamatosan figyelemmel.

Pedofil-per: csecsemőn is követtek el erőszakot

2002.01.31.

A belgiumi Neufchateau bíróságán megkezdődött egy pedofil bűnper tárgyalása, amelyben tizenhét férfi és két nő ül a vádlottak padján, áldozataik között hét kiskorú van, köztük egy csecsemő.

Háromnapos tavaszi ülésszak

2002.01.31.

A jövő héten kétnapos, három héttel később, február 26-án pedig egynapos ülést tart a parlament a tavaszi ülésszak keretében.

Mécs és Rogán szerint durva a bilincs a BSA címerén

2002.01.31.

A BSA célja az, hogy az európai uniós csatlakozás időpontjára az elmúlt év végi 48 százalékról az EU-s átlagra, 30-32 százalékra csökkenjen az illegálisan felhasznált szoftverek aránya Magyarországon - mondta Sebők Erzsébet, az egyesület főtitkára a parlament informatikai és távközlési bizottsága csütörtöki ülésén.

Online vásárlás: a fogyasztóvédőkhöz még soha nem érkezett panasz

2002.01.31.

Idén egyetlen panasz sem érkezett fogyasztóvédelmi hatósághoz online vásárolt áruval kapcsolatban - mondta a Korridornak Dr. Kolozsi Sándor, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség reklám-felügyeleti osztályának munkatársa.

A svájciak többsége betiltaná a dohány- és alkoholreklámokat

2002.01.31.

A svájciak 52 százaléka támogatja a dohány- és alkoholreklámok teljes betiltását - derül ki a Coop című lap által készített felmérésből. Hét százalékuk helyeselné a dohányáruk eladásának tilalmát, egy százalékuk pedig az alkohol tartalmú italok árusítását tiltaná be.

Katonák ügye a célzott emberölés - izraeli legfelsőbb bíróság

2002.01.30.

Az izraeli legfelsőbb bíróság kedden elutasította az állásfoglalást a célzott emberölések gyakorlatával szemben, amelyet az izraeli hadsereg alkalmaz. A bírák azzal az indoklással utasították el a kérelmet, hogy a bíróság nem avatkozhat katonai ügyekbe.

Hágai törvényszék: hamarosan bíróság előtt a szerb elnök?

2002.01.30.

A Danas című belgrádi lap úgy értesült, hogy Milan Milutinovic szerb elnököt néhány héten belül kiadhatják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A hágai bíróság az 1998-99-es koszovói háború idején elkövetett háborús bűncselekményekkel kapcsolatban adott ki körözést Milutinovic ellen.

Szkljarov cége beadványban érvel a DMCA ellen

2002.01.30.

A moszkvai székhelyű ElcomSoft, a hat hónap után nemrég szabadlábra helyezett Dmitrij Szklarov munkaadója, hétfőn beadvánnyal fordult az első fokú bírósághoz, amelyben érveket sorakoztat azok ellen a vádak ellen, miszerint többszörösen is megsértette volna az 1998-as Digital Millennium szerzői jogi törvényt (DMCA).

Tilos a kéretlen SMS és védik a szerzői jogokat is

2002.01.30.

Kevesen tudják, de az e-kereskedelemről szóló törvény értelmében a kéretlen e-mailek küldésén kívül a kéretlen SMS üzenetek szétküldése is tilos. Az új szabályozás értelmében joga van letiltani egy oldal publikálását a tárhelyszolgáltatónál azoknak, akiknek bármilyen tulajdonát (pl. műalkotását, írását) illetéktelenül teszik közzé a neten.

Enron-botrány: az amerikai számvevőszék beperli a Fehér Házat

2002.01.30.

Az amerikai kongresszus égisze alatt működő számvevőszék (GAO) az Enron-botránnyal összefüggésben pert indít a Fehér Ház ellen, azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezze a kormányzatot a szövetségi energetikai politika kialakításához vezető folyamatról készült feljegyzések kiadására.

Egész Budapestet pásztázhatják a rendőrségi kamerák

2002.01.30.

Néhány hónapon belül egész Terézvárost térfigyelő kamerák fogják pásztázni, éveken belül pedig Budapest egésze megfigyelés alá kerülhet. A budapesti rendőfőkapitány szerint hasznos, ha az ember tisztában van vele, hogy figyelik, ugyanakkor úgy véli, új távlatokat nyithat az önkormányzatok és a rendőrség közötti együttműködés terén a térfigyelő rendszer.

A BRFK nem nyomoz Posta-Defend ügyben

2002.01.30.

Megtagadta a Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozást a Magyar Posta Rt. és a Defend Kft. üzleti ügyeivel kapcsolatban. A posta még tavaly tulajdont szerzett az őrző-védő cégben, ezzel párhuzamosan különböző kölcsönöket nyújtott neki.

Internetes csalást szervezett a tőzsdefelügyelet

2002.01.30.

Az amerikai értékpapír-felügyelet (Securities and Exchange Commission, SEC) saját internetes befektetési csalást szervezett, hogy a hiszékeny befektetőket így figyelmeztesse a mesés hasznot ígérő oldalak veszélyeire. A szervezet álvállalkozásának honlapján két nap alatt 125 ezer ügyfél jelentkezett befektetési szándékkal.

Jövő kedden mond ítéletet az LB Tánczos Gáborra

2002.01.30.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) jövő héten kedden hoz ítéletet a körmendi gyermekgyilkossági ügyben, miután a szerdai tárgyaláson Tánczos Gábor vádlott az utolsó szó jogán közölte mondandóját.

Két életfogytiglan bérgyilkosságért

2002.01.30.

A legfelsőbb bíróság is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, aki három évvel ezelőtt saját férjét ölette meg egy bérgyilkossal. A tettes szintén életfogytiglant kapott.

Az EU-jelöltek összefognak a sikerért

2002.01.30.

Egységes fellépéssel próbálják javítani tárgyalási pozícióikat az agrártámogatásokról folyó alku során az EU-tagjelöltek. Hat jelölt állam EU-tárgyalói a csehországi Karlovy Varyban megállapodtak, hogy közösen követelnek az uniótól a mai tagokkal egyenlő elbánást saját országaik mezőgazdasági termelői számára.

42,5 milliárd euró a bővítésre

2002.01.30.

Szerdán hozzák nyilvánosságra az európai bizottsági javaslatot a bővítésre fordítandó pénzekről. A vártnál kevesebb összeget kapnak a regionális támogatásra az EU-kasszából az újonnan csatlakozó államok. Az úgynevezett kohéziós támogatás viszont a duplájára nőhet.

Synergon: Szalóczy Zsolt házi őrizetben

2002.01.30.

Megszűnt az előzetes letartóztatása és házi őrizetbe került Szalóczy Zsolt, a Synergon igazgatósági tagja - közölte a társaság a Magyar Tőkepiacban kedden.

A Dunaferr-albizottság jogszerűnek ítélte a cég működését

2002.01.30.

A gazdasági bizottság 18 igen és 12 nem szavazattal elfogadta a Dunaferr jogszerű működését vizsgáló albizottság összefoglaló jelentését, ezzel lezártnak tekinthető az albizottság működése - mondta Latorcai János (Fidesz) bizottsági elnök a testület keddi ülésén.

Bűnüldöző kampány Kínában - 22 kivégzés

2002.01.30.

Huszonkét halálra ítéltet, köztük két nőt kivégeztek szerdán a kínai Csungking városban, röviddel az ítélet kihirdetése után.

Pénzügyi függetlenség az igazságszolgáltatásnak

2002.01.29.

A bíróság és az ügyészség maga állíthatja össze a költségvetését, amit a kormány a parlament elé terjeszt - az erről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlés ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el a keddi ülésén. Így a kormány szándékai szerint pénzügyileg is függetlenedhet az igazságszolgáltatói hatalom a végrehajtóitól.

A GVH vizsgálja a Stollwerck-vételt

2002.01.29.

A Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) mégis áldását kell adnia arra, hogy a Triász-Perry (T-P) Kft. - a Raiffeisen Private Equity Fund cége - irányítást szerezhessen a Stollwerck Budapest Kft. felett.

Mádl Ferenc beiktatta Lomnici Zoltánt

2002.01.29.

Mádl Ferenc köztársasági elnök beiktatta Lomnici Zoltánt a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökhelyettesi tisztségébe kedden a Parlament Nándorfehérvári termében. Megbízatása február 1-jétől hatéves időtartamra szól.

Egységes szabályokat sürgetnek a könyvvizsgálók

2002.01.29.

Az Enron amerikai energetikai cég csődje miatt világszerte fellángolt a vita a könyvvizsgálók tevékenységéről. Magyarországon is, ahol a pénzmosás elleni kormányzati küzdelem egyik legfőbb fegyverének szánt "téglatörvénynek" köszönhetően reflektorfénybe kerültek e szakma művelői. A könyvvizsgálók egyébként világszerte egységes szabályozórendszer bevezetését sürgetik.

Újabb alkotmánybírósági beadvány a földtörvény ügyében

2002.01.29.

A MEDOSZ szerint az elővásárlási sorrend hátrányos a munkavállalóknak.

Jogvédő hálózat romáknak

2002.01.29.

A cigányok számára létrehozott állami jogvédő hálózat munkatársait megközelítőleg kétszáz ügyben keresték fel roma sértettek az elmúlt három hónapban.

Konferencia a bírói függetlenségről

2002.01.29.

Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy keveset jelentenek az intézményes jogszabályi korlátok, ha a civil moralitás, a civil kurázsi, az autonómiákhoz való ragaszkodás nem áll ellen az alkotmányosság relativizálásának - hangsúlyozta Fleck Zoltán jogszociológus a bírói függetlenségről rendezett konferencián kedden Budapesten.

Útépítés a lápon keresztül

2002.01.29.

Alkotmánybírósághoz fordult a Levegő Munkacsoport a természetvédelmi törvény egyik rendelkezésének vélelmezett alkotmányellenességét panaszolva. A kifogásolt szakasz lehetővé teszi, hogy súlyosan környezetterhelő létesítményeket természetvédelmi területeken helyezzenek el, ha erre a szakhatóság eseti engedélyt ad.

Egy püspök és egy tábornok a katonai ügyészség előtt

2002.01.29.

Csalással és felbujtóként elkövetett magánokirat-hamisítással vádolja a katonai ügyészség Csuka Tamás dandártábornokot, protestáns tábori püspököt - a per első tárgyalását kedden tartották Budapesten.

Háborús bűnöst fogtak a határőrök Röszkénél

2002.01.29.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Interpol körözési listáján szereplő háborús bűnöst fogtak el hétfőn reggel a magyar határőrök Röszkénél - értesült kedden az MTI a határőrség szóvivőjétől, Orodán Sándor alezredestől.

Gyerekpornó-hálózatot lepleztek le Franciaországban

2002.01.29.

Internetes pedofilhálózat harminc tagját, köztük négy fiatalkorút tartóztatott le a francia csendőrség egy országos méretű razzia során. A begyűjtött bandatagok pedofil fotókkal és videókkal kereskedtek az interneten.

Nem juthat minden pártnak ajánlószelvény

2002.01.29.

A több mint nyolcmillió ajánlószelvényt már borítékolták, de csak a jövő héten kezdik kézbesíteni, majd megkezdődik a versenyfutás. Bár most még úton-útfélen vérmes politikusi reményekről zeng a kampány, mind a 145 bejegyzett pártnak bizonyosan nem jut elegendő kopogtatócédula.

Harmadszor is elmaradt a döntés a körmendi gyerekgyilkosság ügyében

2002.01.29.

Ismét rosszul lett Tánczos Gábor, a körmendi gyermekgyilkosság vádlottja, ezért az utolsó szó jogán mondott beszédét - amelyben tagadta bűnösségét és a bűncselekmény elkövetését - félbehagyta kedden a Legfelsőbb Bíróságon. Tánczos Gábor szerdán folytatja az utolsó szó jogán megkezdett mondandóját.

Rendőrkézen az egyik bolti sorozatrabló

2002.01.29.

Elfogták a bolti sorozatrablás egyik gyanúsítottját hétfőn este a rendőrök. A férfi beismerte, hogy az utóbbi hónapokban 16 budapesti élelmiszerboltot és büfét rabolt ki. Mindegyik esetben fegyverrel fenyegette meg az eladókat a két rabló. A másik gyanúsítottat még keresik a rendőrök.

Jelentős változások várhatók a státustörvényben

2002.01.29.

Elkészült a kormány elé kerülő módosítástervezet a státustörvényről. A javaslatban figyelembe vették az EBESZ és a velencei bizottság észrevételeit, továbbá Szlovákia és Románia kifogásait.

Meghiúsított pénzhamisítás

2002.01.29.

Hamis ötezerforintos bankjegyek, illetve zárjegyek gyártásából remélt könnyebb megélhetést az a csoport, amelynek néhány tagját a vám- és pénzügyőrség egy jövedéki ellenőrzés során fülelte le.

Enyhül a brit örökbefogadási törvény

2002.01.29.

Rövidesen a brit parlament alsóháza elé kerül az örökbefogadási törvény módosítása. A The Independent napilap információi szerint a kormány, korábbi tiltakozását feladva, lehetővé teszi, hogy házasságot nem kötött párok is adoptálhassanak gyámság alá helyezett gyermekeket.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000