Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Nem volt sikeres a Gyermekrák Alapítvány fellebbezése az Alkotmánybíróságon

2002.02.28.

Jogosan követelte vissza az APEH a Gyermekrák Alapítványtól a személyi jövedelem adók 1 százalékából korábban átutalt összeget, mert az Alapítványnak az Alkotmánybíróságnál kezdeményezett "fellebbezése" sem volt sikeres.

Közúti ellenőrzésen bukott le az MSZP iroda kifosztója

2002.02.28.

Közúti ellenőrzés során bukott le az a fiatalember, aki beismerte, hogy ő tört be szombaton az MSZP szécsényi irodájába. Az ellopott műszaki cikkek autójában voltak - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hacker a NY Times rendszerében

2002.02.28.

Behatolt a New York Times belső számítógépes hálózatába Adrian Lamo, a hirhedt hacker, aki egyebek közt a WorldCom, a Yahoo, a Microsoft és az Excite@Home rendeszerét is feltörte.

Elfogták az utcai sorozatrablót

2002.02.28.

Elfogták azt a kaposvári rablót, aki az esti órákban magányos nőket támadott meg az utcán, brutálisan bántalmazta őket, majd táskájukból pénzt, mobiltelefont vett el. A városszerte riadalmat okozó férfi bevallotta a bűncselekmények elkövetését, három rablást és egy rablási kísérlet.

"Erény-rendeletek" törlése az uniós csatlakozás jegyében

2002.02.28.

Az ankarai kabinet már 1999-ben hozott egy olyan rendeletet, amely betiltotta a kényszerű szüzességteszteket, miután öt középiskolás diáklány öngyilkosságot kísérelt meg patkányméreggel. A korábbi években több lány el is dobta magától az életet, mert a vizsgálatot követően kicsapták őket az iskolából.

Vádalkut kötött a cracker

2002.02.28.

Szerdán bűnösnek vallotta magát John Sankus, a DrinkOrDie crackercsoport egyik vezetője, egy virginiai bíróság előtt. Sankusra kétszázötvenezer dolláros bírság mellett öt évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

Új választási törvényt sürget 15 parlamenten kívüli párt

2002.02.28.

A 15 parlamenten kívüli pártot tömörítő Demokratikus Választást! Mozgalom az ajánlószelvények megszüntetését és új választási törvény megalkotását szorgalmazza. A mozgalom koordinátora, Takács András koordinátor hangsúlyozta: a jelenleg érvényben lévő választási rendszer alapvetően a nagy pártok érdekeit szolgálja és helyzeti előnybe hozza őket.

Közel egy mázsa heroint fogtak Belgiumban

2002.02.28.

A belga rendőrök 85 kiló tiszta heroint foglaltak le, s egy macedón sofőrt és négy belgiumi törököt őrizetbe vettek. A heroinszállítmányt éppen lerakodták egy teherautóról, amikor a nyomozók rajtaütöttek a bandán. A több mint kétmillió euró piaci értékű kábítószer 1,2 kilós csomagokba volt kiadagolva és az ülésbe rejtették.

Pándyék beszámíthatók a pszichiáterek szerint

2002.02.28.

Az igazságügyi elmeszakértők teljesen beszámíthatónak minősítették a brüsszeli esküdtszéken többszörös gyilkossággal vádolt Pándy Andrást és leányát, Ágnest, ám szerintük csak az apa tekinthető továbbra is veszélyesnek a társadalomra nézve.

Ártatlannak vallották magukat a Tocsik-per vádlottjai

2002.02.27.

Felmentést kértek az ügyvédek a Tocsik-perben az ÁPV Rt. hanyag kezeléssel vádolt négy egykori igazgatótanácsi tagja - Szokai Imre elnök, Lascsik Attila vezérigazgató, illetve Bessenyei Zoltán és Spanyol József - ügyében szerdán előadott perbeszédeikben a Fővárosi Bíróságon.

Soproni-per: a nagyapa nem bocsát meg unokájának

2002.02.27.

Soproni Ágnes szüleit, közeli barátait, valamint más tanúkat hallgatott meg a Fővárosi Bíróság a színésznő meggyilkolása miatt indított büntetőperben. A szülők szerint Petróczi jellemében már korábban is zavart észleltek, és a család anyagi problémájáról is. Meghallgattak egy rendőrnőt is, aki különös kapcsolatba került az egyik tanúval.

A védelem tanúinak vallomásai a Pándy-perben

2002.02.27.

A brüsszeli esküdtszéken folyó Pándy-perben kedden és szerdán a védelem tanúit hallgatták ki, akik általában kedvezőtlen képet festettek az elsőrendű vádlottról, Pándy Andrásról, és kedvezőbbet a másodrendűről, Pándy Ágnesről.

Székely Attila állítja: nem vett kopogtatócédulát

2002.02.27.

Székely Attila, az SZDSZ dombóvári képviselőjelöltje tagadja, hogy pénzért vett volna kopogtatócédulát. A képviselőjelöltet egy hete regisztrálta a helyi választási bizottság.

A lordok háza igent mondott az emberi embrió klónozására

2002.02.27.

A brit parlament felsőház illetékes bizottsága szabad utat adott a kizárólag gyógyítás céljából történő emberi embrió klónozásának. A testület döntése lehetővé tette, hogy az embriókutatásokat szabályozó Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Hatóság (HFEA) azonnali hatállyal kiadja a kutatóintézeteknek a szükséges engedélyeket az emberi embrió klónozásának megkezdéséhez.

Felfüggesztett börtönt kapott a gyilkos pitbullok őrzője

2002.02.27.

Első fokon 1 év 6 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság azt a férfit, akit azzal vádoltak, hogy nem vigyázott megfelelően az egyik barátja által rábízott pitbull kutyákra, melyek így egy idős asszony halálát okozták - értesült a HavariaPress.

Zöldkommandó az orvvadászok ellen

2002.02.27.

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának albizottsága törvényi szigorításokat javasol az utóbbi években elharapódzott orvvadászat megfékezése érdekében. A vámkommandóhoz hasonló zöldkommandó létrehozását, a pénzbüntetések jelentős emelését és az orvvadászok felszerelésének elkobzását javasolják.

Elfogták a drogfutár-bajnokot

2002.02.27.

A kolumbiai rendőrség letartóztatta és kiadta Olaszországnak a kokainfutár-bajnokot, aki több mint 50 kilogramm kábítószert csempészett be gyomrában az elmúlt évtizedben a dél-európai országba. Nem mindennapi teljesítménye miatt érdemelte ki "a lenyelt drogok futárbajnoka" címet.

Harmincmilliárdos adókiesés a külföldi zsebszerződések miatt

2002.02.27.

Harmincmilliárd forint adókiesés érhette a költségvetést az illegális külföldi zsebszerződések miatt - írja a Világgazdaság. A Magyar Földbirtokosok Országos Szövetségének felmérései szerint ugyanis a külföldiek zsebszerződésekkel mintegy 500 ezer hektárt szerezhettek meg, amelyre 200 milliárd forintot fordíthattak.

Milosevic-per: a vádnak bennfentes tanú kell

2002.02.27.

Szlobodan Milosevic jogtanácsosa szerint a Nemzetközi Törvényszék ügyészeinek meggyűlik a bajuk a volt jugoszláv elnök bűnösségének bizonyításával, ha nem tudják tanúskodásra bírni a bukott rendszer vezető képviselőit.

Az ENSZ az internetes kábítószer-kereskedelemről

2002.02.27.

Az interneten keresztüli egyre gyakoribb és viszonylag egyszerű kábítószer-kereskedelem veszélyeire hívja fel a figyelmet az ENSZ Nemzetközi Kábítószer Ellenőrző Szerve (INCB), amelynek éves jelentését kedden hozták nyilvánosságra.

Pert nyert a volt békési rendőrfőnök

2002.02.27.

Megnyerte Gál László, a Belügyminisztérium felügyeleti és ellenőrzési hivatalának volt vezetője, korábbi Békés megyei rendőrfőkapitány jogerősen is azt a személyiségi jogi pert, amelyben három kiadót és egy kereskedelmi televíziót perelt be a róla megjelent írások és híradások miatt.

Három év börtön a kirúgott programozónak

2002.02.27.

Az állásából korábban elbocsátott amerikai programozó a vád szerint volt cége winchesterein állt bosszút.

Megnyirbált pénzügyőri juttatások

2002.02.27.

Varga Mihály pénzügyminiszter február 22-ével hatályon kívül helyezte a vámosok alkoholtermékekkel kapcsolatos felderítői költségtérítéséről szóló PM utasítást.

Több tucat diák ellen indult nyomozás drogfogyasztás miatt

2002.02.27.

Az idén Kalocsa, Mátészalka és Nyírbátor után Kiskőrösön is több tucatnyi fiatal ellen kezdett eljárást a rendőrség kábítószerrel való visszaélés, elsősorban -fogyasztás miatt.

Lebukott a heroincsempészet nagyfőnöke

2002.02.26.

A szervezett bűnözés ellen küzdő lengyel Központi Nyomozó Hivatal őrizetbe vette a nemzetközi elfogatóparanccsal keresett Francesco O. olasz állampolgárt, az olasz és török maffia lengyelországi rezidensét, aki heroincsempészést szervezett egész Európában.

Elítélték a szentesi számlagyártókat

2002.02.26.

Ítéletet hirdetett a Csongrád megyei Bíróság a szentesi számlagyár néven elhíresült ügyben, melynek keretében több mint 83 millió forinttal károsították meg az államot.

Megtagadott nyomozás Orbán bostoni útja ügyében

2002.02.26.

Az ügyészség megtagadta a nyomozást Orbán Viktor bostoni útjával kapcsolatban: a Legfőbb Ügyészséghez címezve, ismeretlen elkövető ellen két feljelentés érkezett.

Ismételten új eljárás egy Globex-perben

2002.02.26.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) ismételten új elsőfokú eljárás lefolytatását rendelte el a Globex Tervezési és Beruházási Rt., valamint a Hotel Rózsadomb Rt. (új nevén Domb Rt.) tartozásátvállalási ügyében.

Hamis aláírások ajánlószelvényeken - nyomozás Dombóváron

2002.02.26.

A választás rendje elleni bűntett alapos gyanúja miatt kedden nyomozást rendelt el a rendőrség egy dombóvári nő ellen, aki hamis aláírással látott el és adott le ajánlószelvényeket - tájékoztatta az MTI-t kedden Daubner Gabriella, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Felfüggesztett börtönt kapott a toponári iskolaigazgató

2002.02.26.

Egy év fogházbüntetésre ítélték a toponári általános iskola igazgatóját kedden a Kaposvári Városi Bíróságon, mert felelősnek találták a tavaly előtti halálos gyermekbalesetért.

Szabadlábon védekezhetnek a Hunguest volt vezetői

2002.02.26.

Nem helyezte előzetes letartóztatásba a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) vagyonának hűtlen kezelésével gyanúsított Hunguest Vagyonkezelő Rt. három volt vezető tisztségviselőjét a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság. A három vezető több milliárd forintos vagyonvesztést okozott a feltételezések szerint.

Pándy el akarta rabolni egyik lányát

2002.02.26.

A hat gyilkossággal vádolt Pándy András két legfiatalabb gyermeke tett vallomást ma Brüsszelben, az apjuk ellen folyó perben. Réka elmondta, hogy apja egyszer el akarta rabolni a nevelőintézetből, ő azonban sikoltozásával megakadályozta ezt.

A RIAA a kalózkodást és a CD-írást okolja forgalmuk visszaeséséért

2002.02.26.

Az USA nagy hanglemezgyártóinak szövetsége hétfőn közzétett egy jelentést tagjainak 2001-es forgalmáról, amely a recesszión és a szeptember 11-i terrorakción túl az ingyenes (kalóz) letöltéseket és a CD-írást is megjelöli a forgalom visszaesésének okaként. A szövetség a Peter Hart Research Associates piackutató céget bízta meg egy felmérés elkészítésével.

Törvényellenes a paksi atomhulladék orosz importja

2002.02.26.

Az orosz szövetségi legfelsőbb bíróság kedden törvényellenesnek nyilvánította a paksi atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítását. Illés Zoltán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a döntés nem érvénytelenítheti a szállításról szóló nemzetközi egyezményt, de az orosz kormány a döntés hatására felmondhatja azt.

Védett madarakat találtak egy olasz utasnál

2002.02.26.

Három védett fenyőrigó tetemére leltek a csengersimai határátkelőhelyen a vámosok . A belépésre jelentkezett 52 éves olasz vállalkozó vámköteles árut nem jelentett be, ennek ellenére az eljáró pénzügyőr tételes vámvizsgálatot tartott.

Nyomozás egy képviselőjelölt ellen

2002.02.26.

Lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség Maurer János, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke, a Centrum párt képviselőjelöltje ellen - tájékoztatta az MTI-t kedden Farkas Gábor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályvezetője.

A jugoszláv parlament elfogadta a kisebbségügyi törvényt

2002.02.26.

A törvény egyik sarkalatos pontja, hogy előirányozza a szövetségi kisebbségi tanács és a kisebbségi nemzeti tanácsok létrehozását, amelyeket a kisebbségek tagjai választanak meg.

Megkegyelmezett a német államfő egy volt RAF-terroristának

2002.02.26.

A német államfő kegyelemben részesítette a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) nevű terrorista szervezet egy volt tagját, Adelheid Schulzot - jelentették be kedden Berlinben.

Újra kezdik Jaruzelski sortűzperét Lengyeloszágban

2002.02.26.

Négy vádlott indítványára kedden egy varsói bíróságon elölről kezdték Wojciech Jaruzelski tábornok, volt államfő, nemzetvédelmi miniszter és hat magas rangú egykori katonai vezető perét az 1970-es tengermelléki munkáslázadás idején leadott sortüzek ügyében.

Önkormányzati demokrácia internettel - vitaest

2002.02.26.

Az önkormányzati demokrácia gyakorlásának internetes lehetőségeivel foglalkoznak műszaki szakemberek a Friedrich Neumann Alapítvány és az Alapítvány a Reálértelmiségért közös keddi budapesti vitaestjén.

Az amerikai cégek életét megkeseríti az európai "digitális áfa"

2002.02.26.

Jövő évtől az amerikai cégeknek forgalmi adót kell szedniük az EU-ból származó ügyfeleiktől, majd az áfát vissza kell utalniuk Európába, még akkor is, ha ott nem tartanak fent irodát. "Ez kétség kívül megnehezíti az életünket", állítja Stephen Pendregast, a Fictionwise online könyvkereskedés és kiadó tártulajdonosa, akik havi átlagban 10 ezer elektronikus könyvet adnak el, 20-25 százalékban a kanadai és az európai piacon.

Iratismertetés előtt fehérvári maffiaügy

2002.02.26.

A Legfőbb Ügyészség sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a Tények vasárnapi adásában elhangzott értesüléseket, mely szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal befejezte a nyomozást a székesfehérvári maffiaügyben. Más források azonban megerősítették, hogy rövid időn belül megtörténhet az iratismertetés, ami - ha a védelem nem tesz újabb indítványt - a nyomozás hivatalos lezárását jelenti.

Haladék az illegális szoftverhasználóknak

2002.02.26.

Harminc napig nem kezdeményez eljárást a BSA (Business Software Alliance) Magyarország, országos "Tűzszünet" kampányának keretében azon cégek ellen, melyek illegális szoftvereket használnak. A kampány első állomása Győr-Moson-Sopron megye.

A média előtt a Microsoft-per jegyzőkönyvei

2002.02.26.

A trösztellenes perben eljáró bíró döntése nyomán nyilvánosság elé kerül a Microsoft vezérigazgatójának és a per több kulcsfigurájának bíróság előtt tett vallomása.

Hamis vád miatt nyomoznak rendőrök ellen

2002.02.25.

Nyomozás indult két érdi rendőr ellen, akiknek az intézkedése után tavaly Tatán előzetes letartóztatásba helyeztek egy egyetemista hallgatót, mert állítólag drogot találtak nála. A bíróság azonban végül bűncselekmény hiányában ejtette a vádat a fiú ellen.

Milosevics-per: Belgrád ET-tagsága forog kockán?

2002.02.25.

Zoran Djindjics szerb kormányfő egy Spiegel-interjúban "cirkusznak" minősítette a Milosevics-per eddigi történéseit. Az Európa Tanács tisztségviselője viszont érzékeltette: Jugoszlávia ET-felvételénél mérlegelik, hogy Belgrádot kiadja-e az ország területén tartózkodó vádlottakat. Vallomást tett a per harmadik tanúja.

Fiatalkorú útonállók Székesfehérváron

2002.02.25.

Tizenkét éves kisdiákot rabolt ki két fiatalkorú és két gyermek Székesfehérvárott hétfőn; a csoportot háromnegyed óra alatt elfogta a rendőrség - tájékoztatta az MTI-t a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000