Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Tímea nem fog tanúskodni

2002.02.25.

A hat családtagja megölésével és vérfertőzéssel gyanúsított Pándy András ellen eddig egyetlen tanúvallomáson alapult a vád. Lánya, Ágnes beszélt a gyilkosságokról, aki maga hármat követett el közülük. Pándy szerint azonban lánya egy szekta hatása alatt fantáziál.

A vizsolyi biblia Lengyelországba került?

2002.02.25.

Az RTL Klub arról értesült, hogy Lengyelországba vitték a február 10-én ellopott vizsolyi bibliát. Már az Interpol is bekapcsolódott a kultúrtörténeti értékű biblia keresésébe. A Borsod megyei rendőr-főkapitányság munkatársai lengyel kollégáikkal közösen próbálnak a biblia nyomára bukkanni.

A szeptember 11-ét követő biztonsági intézkedések veszélyeztetik a személyi szabadságjogokat

2002.02.25.

A polgári jogi csoportok amiatt aggódnak, hogy felbillenhet az egyensúly a közösség védelmének szükséglete és az egyének privát szférához való joga között. Aggodalmaikat példák sorával támasztják alá: Washingtonban közterület-figyelő videorendszereket telepítettek, a középületekben és a repülőtereken megforduló emberekről készült fényképek és biometrikus adatok felhasználására újabb és újabb javaslatokat terjesztenek elő, egyes szövetségi államok azt fontolgatják, hogy a jogosítványt személyi igazolvánnyá alakítják át.

A PSZÁF bírságokat von vissza

2002.02.25.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonja azokat a határozatait, amelyekben megbírságolta a nyilvános részvénytársaságokban befolyással bíró befektetőket a késedelmes adatszolgáltatás miatt - derül ki a Magyar Tőkepiac hétfői számából.

OVB-ülés a külföldön élő, de itthon tartózkodó állampolgár szavazási jogáról

2002.02.25.

Szavazhatnak-e azok a magyar állampolgárok az áprilisi országgyűlési választáson, akiknek állandó lakhelye külföldön van, s Magyarországon csak tartózkodási engedéllyel rendelkeznek? Erről a kérdésről is tárgyal hétfő esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) - tudta meg az MTI vasárnap a testület tagjaitól.

Kárpótlást kérnek a kitelepített csehszlovákok

2002.02.25.

Anyagi kárpótlást kér Magyaraországtól a Kárpátaljáról 1938-ban és 1939-ben kitelepített csehszlovák állapolgárok érdekeiben is fellépő Podkarpatská Rus szövetség - értesült a Magyar Hírlap.

Felügyeleti vizsgálat az MFB-nél

2002.02.25.

Hétfőn indul a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) tevékenységének vizsgálata. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a kereskedelmi bankoktól eltérően nem az eredményes működés feltételeit, hanem a bank speciális tevékenységeinek körülményeit ellenőrzi. A vizsgálatot a korábban felkért Arthur Andersen könyvvizsgáló cég helyett a PSZÁF munkatársai végzik.

Roma tanulók jogsértő elkülönítése

2002.02.25.

Kaltenbach Jenő szerint a szülői kérés nélküli kisebbségi oktatás jogellenes. A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosának megállapítása abban a vizsgálatban született, amelyet a hivatal egy panasz nyomán indított a Heves megyei Verpelét két iskolájában.

Az EU szabadalmi törvényjavaslata vitákat provokálhat

2002.02.24.

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett egy harmonizált szabadalmi törvényre, amely azonban a szoftverek számára nem nyújtana olyan szigorú védelmet, mint az amerikai vagy a japán szabadalmi törvények. Az Unióban így a jövőben csak technikai természetű szoftveralkalmazást lehet majd szabadalmaztatni (tehát olyan szoftvert, amely mechanikai eszközön fut, illetve annak működését megváltoztatja - vagyis egy olyan szoftvert, amelytől gyorsabban működik egy PC).

Világszerte csökken a társasági adó mértéke

2002.02.24.

A KPMG legutóbb megjelentetett tanulmánya szerint 2001-ben is világszerte meghatározó tendencia maradt az, hogy csökken a társasági adó. A nemzetközi tanácsadó, könyvvizsgáló és adószakértő társaság 68 országban végzett arról felmérést, hogy miként alakult a társasági nyereségadó az elmúlt időszakban.

Olajügyekben is érintett a cigicsempész

2002.02.24.

A Vám és Pénügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságának munkatársai heteken keresztül, titkosszolgálati eszközöket is felhasználva nyomoztak, hogy megtalálják a 100 millió forint értékű, csempészett cigarettaszállítmány tulajdonosát.

Visszaüt a kiadókra a Napster-ügy

2002.02.24.

Egy szövetségi bíróság a Napsternek kedvező döntést hozott a nagy kiadókkal kapcsolatos jogi huzavonában, de ezúttal az ítélet nem annyira a Napstert menti fel, mint inkább a kiadókat marasztalja el, az ítéletben a lemezkiadókkal kapcsolatban elhangzik egy pszichológiailag fontos kifejezés: "trösztellenes".

A rendszerintegrátorok megkaphatják a Windows forráskódját

2002.02.24.

A Microsoft "megosztott forráskód" kezdeményezése (Shared Source Initiative) keretében a világ 30 országának 150 rendszeritegrációs tevékenységet végző vállalata kaphat hozzáférést a Microsoft Windowsainak, így többek között a Windows XP operációs rendszernek forráskódjához.

Májustól ENSZ-egyezmény védi a szerzői jogokat

2002.02.24.

Az ENSZ öt évvel ezelőtt fogadta el az egyezményt, ám az annak életbelépéséhez szükséges ratifikációk száma csak február 20-án, Honduras csatlakozásával telt be, így májustól országok fölötti jogvédelemmel is rendelkeznek a szerzők és a lemezkiadók, jogtulajdonosok.

Kedden lesz az Országgyűlés utolsó plenáris ülése: napirenden a házszabály módosítása

2002.02.24.

Az Országgyűlés kedden tartja a parlamenti ciklus utolsó ülését, amelyen a képviselők döntenek a házszabálytól való eltérésről a médiatörvény EU-jogharmonizációs módosításának tárgyalása és elfogadása ügyében.

Nem megfelelő a közösség elleni izgatásról szóló törvény a magyar jogrendben

2002.02.24.

A büntető törvénykönyv (Btk.) közösség elleni izgatásra vonatkozó paragrafusának a faji diszkrimináció nemzetközi jogi tilalmával összhangban álló módosítását veti fel a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyésze a Magyar Jog című szakfolyóirat januári számában.

Hatástalan a zsebszerződések elleni harc

2002.02.23.

A földpiacon főszereplő lehet az idén az állam: eddig több mint 17 ezren ajánlották megvételre földterületüket.

Jogtalanul büntette a gyorshajtást az autókölcsönző

2002.02.23.

Egy amerikai autókölcsönző műholdas navigációs rendszert épített autóiba, amellyel folyamatosan követte ügyfeleit, és megbüntette a gyorshajtókat. Mint kiderült, ez utóbbit jogtalanul tette.

Fél év börtön egy sündisznó megöléséért

2002.02.23.

Csehországban hat hónap letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy 44 éves férfit, aki durván széttaposott egy sündisznót. Az ügy nagy vihart kavart az országban, ahol korábban ilyen esetekben csak feltételes büntetéseket szabtak ki.

Hamarosan vádat emelhetnek a fehérvári maffiaügyben

2002.02.23.

Nagyon rövid időn belül, talán már a jövő héten eldönti az ügyészség: vádat emel-e, és ha igen, ki ellen a székesfehérvári maffiaügyben. Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese ezt egy tegnapi tájékoztatón mondta el a Magyar Hírlapnak.

Európai javaslat a fajgyűlölő oldalak büntetésére

2002.02.23.

Az uszító e-mailek, weboldalak szerzői az Európa Tanács közeljövőben elfogadandó tervezete értelmében bűntényt követnek el, és ennek megfelelő eljárás folytatható majd le ellenük.

Törvényt sérthet az emberazonosítás

2002.02.22.

Dán, holland és angol repülőterek mintájára Ferihegyen is tervezik a biometrikus azonosítók bevezetését. Sőt bankokban, valamint munkahelyeken is kísérleteznek vele. Sokan a Nagy Testvér felé tett lépésnek tartják alkalmazásukat.

A BÉT inkább az internetre vinné a gyorsjelentéseket

2002.02.22.

Zavart keltett a tőzsdei cégek közt a tőkepiaci törvény módosítása

Deutsch és Juszt bejelentett

2002.02.22.

A Legfelsőbb Ügyészség (LÜ) tegnap megkezdte annak a dokumentumnak a tanulmányozását, melyet Juszt László a napokban juttatott el Polt Péterhez. A televíziós újságíró azt kérte: derítsék ki, hogy az irat tartalma megalapozza-e bűncselekmény alapos gyanúját, ha igen, indítsanak büntetőeljárást.

Lecsapott a magyar Internet-rendőrség: pedofil képek nyomában

2002.02.22.

Az alig két kónapja működő Internet-rendőrség elkönyvelhette első sikerét: pedofil képeket terjesztő személyt fogtak el. Vajon milyen büntetésre számíthat?

Templomi adatgyűjtések - Semjén Zsolt ombudsmanhoz fordult

2002.02.22.

Az adatvédelmi biztos hivatala megkapta Semjén Zsolt levelét, amelyben a kulturális minisztérium egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (SZESZ) templomi adatgyűjtésre irányuló kezdeményezése kapcsán kéri az ombudsman állásfoglalását.

Védőbeszéddel folytatódott a Tocsik-per a Fővárosi Bíróságon

2002.02.22.

A Tocsik-perben a csalással vádolt jogásznő bűncselekmény hiányában történő felmentését kérte ügyvédje a Fővárosi Bíróságon (FB) pénteken előadott védőbeszédében.

A nyomozók vallomásával folytatódott a Pándy-per

2002.02.22.

A Pándy-perben eljáró belga rendőrnyomozók valószínűnek tartják, hogy a hat családtagjának meggyilkolásával vádolt Pándy András a 90-es évek elején már addigi bűntársának, Ágnes leányának a megölésére készült.

Könyvtárpályázat

2002.02.22.

Nagy Kölcsönző figyel téged

2002.02.21.

Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóság ügyfelei kártalanítására kötelezte azt az autókölcsönzőt, amelyik műholdas helymeghatározó rendszer segítségével különdíj megfizetésére kötelezte a gyorshajtó bérlőket.

A Lindows felkészülten néz a védjegybitorlási per elé

2002.02.21.

A Linux-fejlesztő Lindows.com visszavonta korábbi indítványát, amelyben az eljárás elejtését kérte, és ismertette a sajtóval "haditervét", amellyel a Microsoft vádjait kívánja visszaverni. A céget megalakulása után alig két hónappal a Microsoft beperelte a - szerinte - megtévesztő névhasználat miatt.

A sajtószabadság helyzete a világban - a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) jelentése

2002.02.21.

A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) csütörtökön Bécsben bemutatta éves jelentését a sajtószabadság helyzetéről, s Johann P. Fritz, az IPI igazgatója arra mutatott rá, hogy "sokkoló" mértékben romlott a sajtószabadság légköre az Egyesült Államokban szeptember 11. után, s az események máshol is a média mozgásterének beszűkítésére irányuló kísérletekhez vezettek.

Jogerősen elmarasztalták Keller Lászlót a Demeter Ervin által indított perben

2002.02.21.

Elmarasztalta másodfokon jogerősen is Keller László szocialista országgyűlési képviselőt a Demeter Ervin által indított személyiségi jogi perben a polgári titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter munkájával kapcsolatos kijelentései miatt csütörtökön a Pest Megyei Bíróság.

Györgyi Kálmán a korrupcióról és az új Btk-ról

2002.02.21.

A magyar bíróságok ma még csak kivételes esetekben szabnak ki letöltendő szabadságvesztést korrupciós bűncselekmények elkövetőivel szemben a Büntető törvénykönyv legutóbbi módosítása azonban április 1-jétől ebben a bűncselekmény fajtában is szigorításokat tartalmaz, és ezt vélhetően a bírói gyakorlatnak is követnie kell majd - jelentette ki Györgyi Kálmán miniszteri biztos csütörtökön egy Körmenden rendezett jogászfórum hallgatósága előtt.

Kábítószer fogyasztás miatt elítélték a focistát

2002.02.21.

Egy év öt hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte Bácsi Sándor egykori válogatott futballistát kábítószer fogyasztása és terjesztése miatt a II-III. kerületi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

Megbüntették a diszkontbiztosítót

2002.02.21.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Közlekedési Biztosító Egyesületet egymillió forint, az első számú vezetőjét pedig 50 ezer forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte - tette közzé a PSZÁF a Magyar Tőkepiacban.

Az EU nem szabadalmaztatná a kattintást

2002.02.21.

Az Európai Bizottság által javasolt szabadalmi törvény korlátozná a szoftverek szabadalmaztathatóságát, így Európában például hiába kérne oltalmat egyklikkes vásárlási metódusára az Amazon.

Megsemmisítették a náci őr amerikai állampolgárságát

2002.02.21.

Egy amerikai szövetségi bíró csütörtökön megsemmisítette John Demjanjuk amerikai állampolgárságát, helytállónak tartva az igazságügyi minisztérium azon állítását, hogy az ukrán származású férfi a II. világháború idején őrként szolgált náci haláltáborokban.

Szabadlábon maradhatnak a Hunguest-vezetők

2002.02.21.

Nem helyezte előzetes letartóztatásba a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány vagyonának hűtlen kezelésével gyanúsított Hunguest Vagyonkezelő Rt. három volt vezető tisztségviselőjét csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Kárpótlási jegy: a tulajdonosok pert is indítanának

2002.02.21.

A kárpótlási jegy tulajdonosok azt tervezik, hogy pert indítanak az állam ellen, ha továbbra sem történik semmi a kérdés rendezésére. Csütörtökön az Igazságügyi Minisztériumban a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének képviselői újabb ígéretet kaptak arra, hogy megoldási javaslataikra ésszerű időn belül válaszol a két tárca.

Jó hírnevet sértett az ex-titokminiszter

2002.02.21.

Nikolits Istvánt az Orbán Viktor által kirobbantott megfigyelési ügy egyik mellékszála kapcsán marasztalták el.

A biztosítás és a felelősség lesz a biztonság motorja

2002.02.21.

A számítógépek és a hálózatok biztonságának problémáit addig nem lehet adekvát módon kezelni, míg a cégek nem lesznek felelőségre vonhatók szoftvereik minőségéért, és amíg a biztosítótársaságoknál nem lehet biztosítást kötni számítógépes behatolások ellen - vélekedett Bruce Schneier, a Counterpane alapító-főtechnológusa az RSA konferencián megtartott előadásában.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000