Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Bíróság előtt is vallott Soproni Ági gyilkosa

2002.02.21.

Beismerte bűnösségét a Soproni Ágnes színésznő meggyilkolása kapcsán előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolt Lázár Zsolt a Fővárosi Bíróságon szerdán megkezdődött büntetőperben. Petróczi András másodrendű vádlott, a színésznő fia a minősített emberölés felbujtójaként áll bíróság előtt.

Csecsemő perli a büntetés-végrehajtást

2002.02.21.

A héthónapos felperes, akit szabad testvére még egyszer sem láthatott, személyiségi jogainak megsértése miatt beperelte a BVOP-t, s azt kívánja, kérjenek tőle bocsánatot.

Nincs kegyelem a Napsternek

2002.02.21.

A fájlmegosztó mp3-terjesztő Napster és az öt nagy kiadó egy hónapon át tárgyalt egy esetleges peren kívüli megállapodásról, de nem sikerült egyezséget kötni, a bírósági tárgyalás folytatódik.

Internetes önkormányzati adórendszer Debrecenben

2002.02.20.

A hazai önkormányzatok közül elsőként Debrecen teremtette meg a feltételét a digitális aláírás elfogadásának és használatának - közölte Kósa Lajos polgármester szerdán a debreceni városházán, ahol bemutatták az önkormányzat web-adórendszerét.

Ismét az Alkotmánybírósághoz fordul a MOSZ

2002.02.20.

A MOSZ az Alkotmánybírósághoz fordul annak érdekében, hogy kérelmezze a termőföld elővásárlási és előhaszon-bérleti jog gyakorlásáról szóló hétfőn kihirdetett kormányrendelet megsemmisítését

A villamosenergia-piac liberalizációjához szükséges törvények java július 1-jén jelenik meg

2002.02.20.

A villamosenergia-piac jövő év január 1-jén kezdődő liberalizációjához szükséges kormány- és miniszteri rendeletek többsége július 1-jén jelenik meg - közölte Hegedűs Éva, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a törvényről megrendezett kétnapos konferencián, szerdán Budapesten.

Késik a kínai diákok pere

2002.02.20.

George W. Bush amerikai elnök látogatásának köszönhetően a kínai hatóságok elnapolták annak a hat diáknak az ügyét, akik "helytelen" tartalmat közöltek az interneten. A diákok weboldalukon írásokat közöltek a Falun Gong mozgalomról és tiltakoztak a hatóságok mozgalomellenes lépései miatt. A letartóztatáshoz az vezetett, hogy a Falun Gong mozgalmat a hatóságok káros szektának tartják.

A kulturális bizottság általános vitára alkalmasnak találta a médiatörvény módosító javaslatát

2002.02.20.

Általános vitára alkalmasnak találta az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága a médiatörvény módosítására vonatkozó önálló képviselői javaslatot szerdai, budapesti ülésén. A Szalai Annamária (Fidesz) által beterjesztett javaslat általános vitára való alkalmassága mellett a kormánypártok és a MIÉP szavazott, a többi jelenlévő ellenzéki képviselő tartózkodott.

A dán önkormányzatok szabad forráskódra váltanak át

2002.02.20.

Egyre több dán önkormányzat veszi fontolóra a szabad forráskódú szoftverek és operációs rendszerek alkalmazását. A hivatalnokok megorroltak a Microsoftra, mert az a Windows 2000 és az Office 2000 bizonyos szoftverlicenceinek harminc százalékkal felemelte az árát.

A Be trösztellenes keresetet adott be a Microsoft ellen

2002.02.20.

Újabb szövetségi szintű trösztellenes eljárás indul a Microsoft ellen, miután a rivális operációs rendszer gyártó Be kedden keresetet adott be a szoftveróriás ellen. A Be közleménye szerint a Microsoftot "többször is törvénytelenül versenyellenes lépéseket érvényesített ellene, hogy fenntartsa monopóliumát az Intel-kompatibilis PC operációs rendszerek piacán".

Az USA Legfelső Bírósága előtt a szerzői jogi törvény kibővítése

2002.02.20.

Az USA legfelső bírái kedden bejelentették, hogy megvizsgálják azt az ügyet, amely támadja a szerzői jog időhatárának kiterjesztését és amely nagyban befolyásolja az internetes és digitális tartalmak hozzáférhetőségét.

Brit népszavazás az euróról jövőre?

2002.02.20.

Peter Hain brit Európa-ügyi államminiszter szerdán azt jósolta, hogy Nagy-Britanniában esetleg már jövő év elején meg lehet rendezni a népszavazást az ország csatlakozásáról az európai gazdasági és pénzügyi unióhoz, ami a közös pénz nagy-britanniai bevezetését jelenti.

Négymilliárdot fordíthat fejlesztésre az idén a határőrség

2002.02.20.

Az idén négymilliárd forintot költhet fejlesztésre a határőrség, és az összeg egyharmadát az Európai Uniótól kapott támogatás teszi ki.

Angliában bűncselekmény a font, mint súlymérték használata

2002.02.20.

A brit felső bíróság kimondta az európai uniós jogszabályok felsőbbséget élveznek az angol törvényekkel szemben, így "kilogrammban" kell számolni.

Szoftver a netcenzúra kijátszására

2002.02.20.

Peekabooty néven olyan programot mutattak be egy amerikai számítógépes konferencián, amely képessé teszi a felhasználókat arra, hogy cenzúrázott webszájtok tartalmát is elérjék.

Csalással vádolják Csurka Istvánt

2002.02.20.

Csalás miatt tesz újabb büntetőfeljelentést Csurka István, a MIÉP elnöke ellen Szabó Lukács független parlamenti képviselő, a Nemzeti Néppárt elnöke - értesült a Népszabadság.

Törvénysértő a Pannon Rádió tulajdonosi szerkezete

2002.02.19.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) három határozatot hozott a GidóMédia Kft.-vel kapcsolatban, amelyekben elmarasztalja a műsorszolgáltatót bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettségének elmulasztása miatt.

Perelnek a professzorok

2002.02.19.

Beperelte az Oktatási Minisztériumot több egyetemi oktató. A Széchenyi Professzori Ösztöndíjas tudósok szerint a minisztérium utólag egyoldalúan módosította a díjazás feltételeit, és ezzel havonta 100 ezer forinttal rövidíti meg őket. A minisztérium viszont mindent törvényesnek tart.

400 milliós fiktív számlákat foglalt le az adórendőrség

2002.02.19.

Házkutatást tartottak az APEH adónyomozói a Humet Rt. irodáiban, ahol mintegy 400 millió forint értékű fiktív számlát találtak.

Pándy Ágnes kihallgatásával folytatódott a per

2002.02.19.

A brüsszeli esküdtszéken folyó Pándy-per - tárgyalásának második napján, a vádirat ismertetése után - a másodrendű vádlott, Pándy Ágnes kihallgatásával folytatódott.

Három év fegyházra ítélték Repülős Gizit

2002.02.19.

Jogerősen, másodfokon három évi fegyházra ítélte kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság a 75 éves, Repülős Giziként elhíresült Kosztor Sándornét.

A BÉT átalakulását engedélyezte a felügyelet

2002.02.19.

A felügyelet engedélyezte a Budapesti Értéktőzsde részvénytársasággá alakulását - a február 11-i keltezésű határozat kedden jelent meg a Magyar Tőkepiacban.

Ítéletre várnak a gyermekgyalázók

2002.02.19.

Pedofil tartalmú videokazetták előállításának és terjesztésének vádjával 81 személy ellen indult per a nizzai büntetőbíróságon. A hat ével ezelőtt felgöngyölített országos méretű hálózat tagjai között a francia társadalom minden rétege képviselteti magát: tanárok, közlekedési rendőrök, magas beosztású hivatalnokok és munkanélküliek, nők és férfiak egyaránt ülnek a vádlottak padján.

Elszólta magát az új-zélandi bíró

2002.02.19.

Női szervezetek követelik Robert Fisher, az új-zélandi Legfelsőbb Bíróság bírájának lemondását, miután a bíró elárulta, hogy erotikus filmet tekintett meg az interneten.

Egyre keményebb a spam-harc Ausztráliában

2002.02.19.

Az ausztrál hatóságok újra fogják gondolni a kéretlen levélszemét elleni törvényeket, miután a tapasztalatok azt mutatják, hogy a jogszabályoknak alig van elrettentő ereje. A 2001-es évben a Coalition Against Unsolicited Bulk Email (CAUBE) csoportosulás adatai szerint, a törvény szigora ellenére, a felhasználók minden eddiginél több spamet kaptak.

Mégsem tett feljelentést a Fidesz

2002.02.19.

Sem a rendőrség, sem az ügyészség, s az Ügyészségi Nyomozóhivatal sem folytat nyomozást a megfenyegetett, rágalmazott fideszes politikusok ügyében.

Különös ellenőrzési módszerek a jegybanknál

2002.02.19.

Felbontanak, elolvasnak és feldolgoznak valamennyi, a Magyar Nemzeti Bankba érkező küldeményt. A két héten át tartó adatgyűjtést váratlanul rendelték el és az iktatás tervezett korszerűsítésével magyarázzák. A dolgozók szerint megsértik személyiségi jogaikat, ezért az adatvédelmi biztoshoz fordulnak, aki már vizsgálódott ilyen ügyekben.

A digitális szerzőijog-védő törvény esete Damoklész kardjával

2002.02.18.

Amikor tavaly júliusban a 26 éves Dmitrij Szlkjarov a Las Vegas-i Def Con konferenciára érkezett, nem is sejtette, hogy a konferencia az ő letartóztatásával zárul - és kerül a lapok címoldalára. Persze azt sem sejthette, hogy bebörtönzése miatt ekkora vihar támad az amerikai digitális szerzőijog-védő törvény, a DMCA körül.

Vasilescu-gyűjtemény: bírságot szabtak ki a végrehajtóra

2002.02.18.

Másfél millió forintos bírságot szabott ki a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Budapesti Regionális Irodája arra a bírósági végrehajtóra, aki zár alá vette a tavaly nyáron a magyar államnak adományozott Vasilescu-gyűjteményt.

Kilencmilliós alumíniumlopás

2002.02.18.

Több mint kilencmillió forint értékben loptak el alumíniumöntvényeket és préseket Dorogon. A rendőrség február 14-én vett őrizetbe két dorogi férfit, akik aznap egy helyi kft. tokodaltárói telephelyéről 224 ezer forint értékben tulajdonítottak el alumínium eszközöket.

15-18 évi börtön a Millenniumi dóm gyémántrablóinak

2002.02.18.

Tizenöttől tizennyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélt hétfőn a brit felső bíróság négy férfit nagy értékű gyémánt rablásra való szövetkezés miatt.

A Microsoft köteles kiadni a forráskódokat

2002.02.18.

A Microsoft peres ügyeiben eljáró szövetségi bíró arra kötelezi a szoftvercéget, hogy a közelmúltban napvilágot látott Windows XP és Windows XP Embedded operációs rendszerek forráskódját tegye elérhetővé a vele pereskedő kilenc amerikai állam, valamint a bíróság szakértői számára.

Alkotmánysértő a szerzői jogi törvény?

2002.02.18.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért nevű emberi jogi szervezet a Pannon Rádió bojkottja kapcsán, mert úgy ítéli meg, hogy a hatályos szerzői jogi törvény sérti az alaptörvényt, amikor nem teszi lehetővé, hogy egyes adókon megtiltsák a művészek alkotásaik sugárzását. A jogszabály csak általánosságban teszi lehetővé a dalok letiltását.

Az esküdtek elfogultságától tart Pándy ügyvédje

2002.02.18.

Ismertette a belga királyi ügyészség hétfőn a Pándy András és lánya, Ágnes ellen emelt vádakat perük első tárgyalási napján. Apát és lányát összesen 6 családtagjuk meggyilkolásával vádolják, Pándy Andrást emellett vérfertőzéssel is. Az ügyvéd panaszt tett a bírónál, mert szerinte a hatalmas hírverés miatt az esküdtek nem tudnak majd pártatlanul dönteni.

Fidzsi: életfogytiglani George Speightnek

2002.02.18.

Életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték a magát hazaárulásban bűnösnek valló George Speightet, aki két évvel ezelőtt puccsot szervezett Fidzsi első indiai származású miniszterelnöke, Mahendra Chaudry és kormánya ellen.

Pert vesztett a stop! Homokival szemben

2002.02.18.

Homoki János honvédelmi államtitkárral szemben 1,7 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a stop!-ot kiadó Telnet Magyarország Rt. internet-szolgáltatót hétfőn hozott elsőfokú, nem jogerős ítéletében a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

USA: törvénytervezet a felhasználói tartalmakról

2002.02.18.

Az amerikai kongresszus előtt fekvő törvénytervezet értelmében az internetszolgáltatók nem felelősek azokért a bűncselekményekért, amelyeket felhasználóik az ő hálózatuk segítségével követnek el.

Korlátozzák a nethasználatot

2002.02.18.

A nemzetközi gyakorlatot átvéve a magyar vállalatok közül is számos szabályozza már a munkatársak internetes böngészési, illetve elektronikus levelezési szokásait.

Házkutatásokról faggatják a főkapitányt

2002.02.18.

A parlament önkormányzati bizottságának rendészeti albizottsága hétfői ülésén meghallgatja Orbán Péter országos főkapitányt arról, miképpen születnek döntések a házkutatások elrendeléséről.

Börtönbüntetést kaptak a francia szoftverkalózok

2002.02.18.

A francia warez-társaságot összesen negyvenezer eurós pénzbüntetésre és hat hónapig terjedő börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert illegálisan másolt szoftverekkel kereskedett az interneten.

Számlamegosztás csak törvénymódosítással

2002.02.18.

A vállalati telefonok üzleti és magáncélú használatának megosztása a magyar szabályok szerint jelenleg nem lehetséges - ebben egyetértenek a Magyar Hírlap által megkérdezett szervezetek. A budapesti kamara tiltakozik a nyilvántartás és a számla megosztása miatt.

Hat év és 4750 ostorcsapás házasságtörésért

2002.02.17.

Hat évi szabadságvesztésre és a börtönbüntetés ideje alatt kiszabandó 4 750 korbácsütésre ítéltek Szaúd-Arábiában egy férfit, akinek az volt a bűne, hogy sógornőjével hált.

Orbán Viktor bostoni útja ügyében ügyészséghez fordul az SZDSZ

2002.02.17.

Hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja miatt az ügyészséghez fordul az SZDSZ Orbán Viktor miniszterelnök elmúlt heti bostoni útjával összefüggésben.

Vádbeszéddel folytatódik hétfőn a megismételt Tocsik-per

2002.02.17.

A vádbeszéddel folytatódik a hat évvel ezelőtti privatizációs botrány kapcsán 804 milliós sikerdíjáról ismerté vált, csalással vádolt Tocsik Márta és nyolc társának a megismételt büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000