Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Hétfőtől hatályos a magyar nyelv használatáról szóló törvény

2002.02.17.

Hétfőn lép hatályba a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá az egyes közérdekű közlemények magyar nyelvű közzétételéről szóló törvény.

Elítélték a diplomahamisító volt MSZP-s politikust

2002.02.15.

Magánokirat-hamisítás miatt tárgyaláson kívül a Paksi Városi Bíróság 35 ezer forint pénzbüntetésre kötelezte Fonyó Lajost, a Magyar Szocialista Párt volt paksi városi elnökét. Az ítélet jogerős.

A duma a halálbüntetés mellett

2002.02.15.

Gyakorlatilag a halálbüntetések végrehajtására érvényben lévő moratórium feloldására szólította fel pénteken Vlagyimir Putyin elnököt Oroszországban a törvényhozás alsóháza, az állami duma.

Elítéltek egy olasz vadászt

2002.02.15.

Ötszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte pénteken a Szegedi Városi Bíróság azt az olasz vadászt, aki tavaly augusztusban fokozottan védett madarat, egy cigányrécét lőtt a szegedi Fehértavon; az ítélet nem jogerős.

Hatósági vizsgálatok a UPC internetszolgáltatásával kapcsolatban

2002.02.15.

Januárban közepén két beadvány is érkezett a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) a UPC piaci magatartását illető kifogásokkal. Az egyik bejelentést az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE), míg a másikat egy budapesti magánszemény tette.

Ügyészségre kerül a csillebérci tábor ügye

2002.02.15.

Az ügyészséghez fordul Rogán Antal fideszes képviselő a csillebérci tábor ügyében.

Személyiségi jogi per kezdődött a MIÉP és ifjabb Hegedűs ellen

2002.02.15.

A magyarországi zsidó közösség megsértése, megfenyegetése miatt a MIÉP, illetve ifjabb Hegedűs Loránt, a párt országgyűlési képviselője, alelnöke, református lelkész ellen indított személyiségi jogi próbaper kezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon pénteken.

Mentesülnek a büntetőjogi felelősségtől a szolgáltatók?

2002.02.14.

Jelenleg vár elfogadásra az Egyesült Államok Kongresszusában az a törvényjavaslat, amely ezúttal nem a spam-ekhez, sőt nem is a titkossági kérdésekhez, hanem az internetszolgáltatók bűnügyi felelősségéhez kapcsolódik.

Maffiahálózatot lepleztek le Olaszországban

2002.02.14.

Egy ügyvéd, egy börtönigazgató és egy munkaügyi minisztériumi hivatalnok is horogra került annak a nagyszabású rendőri akciónak a során, amelyben az olasz hatóságok egy kiterjedt maffiahálózatot göngyölítettek fel.

Svédország megkérdőjelezi az amerikai terrorista-vádakat

2002.02.14.

A svéd kormány szerint szigorúbb eljárási szabályokat kell foganatosítania az ENSZ szankciós bizottságának, amely az al-Kaida hálózattal és a tálibokkal kapcsolatba hozható személyekről és szervezetekről készít listát.

Milosevic-per: Milosevic hazugságözönnel vádolja a Nyugatot

2002.02.14.

Slobodan Milosevic azzal vádolta a Nyugatot, a NATO-t és a nemzetközi tömegtájékoztatást, hogy "hazugságok óceánjával" és manipulációkkal készítették elő az atlanti szövetség 1999. márciusában Jugoszlávia ellen indított légi támadásait.

Katolikus egyház - kizárták a homoszexuálisokat összeeskető papot

2002.02.14.

Kiutasították egyházközségéből és megfosztották lelkészi hivatalától azt az olasz katolikus papot, aki több tucat homoszexuális párt adott össze.

Templomban igen, plébánián nem lehet ajánlást gyűjteni

2002.02.14.

A templomokban lehet, a plébániahivatalokban azonban, csakúgy mint a polgármesteri hivatalokban, nem lehet ajánlási szelvényeket gyűjteni - nyilatkozta Tóth Zoltán, a Közép-Kelet-Európai Választási Szakértők Szövetségének főtitkára csütörtökön az MTI-nek.

Országos Választási Bizottság: már 230 országgyűlési képviselőjelölt regisztráltatta magát

2002.02.14.

Országosan már több mint 230 jelölt regisztráltatta magát az országgyűlési képviselőválasztásra, közülük egyre többet vesznek hivatalosan is nyilvántartásba a választási bizottságok - jelentette ki Rytkó Emília, az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtök délutáni ülésén.

Az FTC spamellenes programja

2002.02.14.

"Keress 46 ezer dollárt 90 nap alatt!" - az ehhez hasonló szövegű e-mailes ál-ajánlatokat vette célba az USA kereskedelmi bizottsága (FTC), amikor fedett akciót indított a megtévesztő tartalmú, láncban terjesztett levelek ellen.

Ombudsmani vizsgálat Terry Black ügyében

2002.02.14.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hivatalból vizsgálatot rendelt el Terry Black ügyében - nyilatkozta a napilapnak Mester Csaba, a transzszexuális előadóművész jogi képviselője. Ismertetése szerint Takács Albert ombudsman kedden levélben tájékoztatta a vizsgálat megindításáról.

Az ICANN biztonsági bizottságot állított föl

2002.02.14.

Az internet technikai ügyeivel foglalkozó szervezet, az ICANN állandó bizottságot hozott létre a háló biztonságának és stabilitásának felügyelésére.

Megúszhatja a hazaárulással vádolt orosz újságíró

2002.02.14.

Az orosz legfelsőbb bíróság katonai kollégiuma érvénytelennek minősített az államtitok védelméről szóló két rendeletet, amely alapján hazaárulás vádjával bebörtönözték Grigorij Paszko újságírót és több más orosz állampolgárt.

PSZÁF bírság a K&H Banknak

2002.02.13.

A PSZÁF 15 millió forintra büntette meg az ország második legnagyobb bankját, a Kereskedelmi és Hitelbankot. Az indok: a bank nem tartotta be maradéktalanul a Magyar Nemzeti Bank részére történő adatszolgáltatás során a jogszabályi rendelkezéseket. Ugyanekkor a BNP Paribas Hungária Bankot 2 millió Ft bírsággal sújtotta a felügyelet.

A Pannon Rádiónál lehet hívni a MIÉP-et

2002.02.13.

MIÉP-es képviselőjelöltek választási szórólapján a Pannonrádió telefonszáma van megjelölve elérhetőségként, ezért Lendvai Ildikó, az MSZP alelnöke az ORTT állásfoglalását kéri az ügyben.

Az államok tiltakoznak, hogy a Microsoft újabb tanúkat is be kíván idéztetni

2002.02.13.

A megegyezést elutasító kilenc szövetségi állam és a Columbia kerület képviselői tiltakoztak a bíróságon, hogy a Microsoft az utolsó pillanatban 23 új nevet vett fel a tanúlistára.

Kié a linkelés szabadalma?

2002.02.13.

A British Telecom két éve fedezte fel, hogy egy 1976-ban bejegyzett szabadalma a "rejtett oldalakról" alkalmazható a linkelésre. Ezért előbb jogdíjakat követelt az internetszolgáltatóktól, majd pert indított egyikük, a Prodigy ellen. A hétfői előzetes meghallgatáson a bíró kijelentette, a cégnek nehéz lesz bizonyítania, hogy munkatársai fejlesztették ki és szabadalmaztatták először a linkelést.

Online forgalmi adó az EU-ban

2002.02.13.

A Európai Unió törvényhozása jelenleg dolgozik a javaslaton, mely elfogadása esetén minden, az interneten forgalmazott digitális termék forgalmi adó-köteles lenne.

Online ügyintézés a belga hivatalokban

2002.02.13.

Az elektronikus ügyintézés népszerűsődése érdekében a belga posta hivatalos e-mail címet ad azoknak, akik hatósági ügyeiket szívesebben intéznék el sorbanállás nélkül, otthonról.

Jogerősen is pert vesztett Pallag

2002.02.12.

A Békés Megyei Bíróság helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és jogerősen elmarasztalta Pallag Lászlót, az olajbizottság egykori elnökét. A politikus ugyanis egy sajtótájékoztatón Lezsák Sándort és barátait olaj- és borügyletekkel hozta összefüggésbe.

Rendőrségi vizsgálat a Defendnél

2002.02.12.

A legfőbb ügyész rendőrségi vizsgálatot kezdeményezett a Defend kft. tevékenységével kapcsolatban. Polt Péter legfőbb ügyész erről a Keller László szocialista képviselőnek írt válaszlevelében számolt be. Keller "Meddig folytathatja a rendőri szervek ellenőrzése alá tartozó Defend kft. törvénysértő tevékenységét?" címmel tette fel kérdését a legfőbb ügyésznek és a belügyminiszternek.

Megalakult a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács

2002.02.12.

Tizennyolc cég és szervezet részvételével megalakult a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) - közölte a résztvevők nevében PanTel Távközlési és Kommunikációs Rt. kedden az MTI-vel.

Folytatódott az oktogoni lövöldöző pere

2002.02.12.

Sértettek és szemtanúk meghallgatásával folytatódott az oktogoni lövöldözéssel vádolt Bódi Zsolt büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. A 26 éves vádlott két fiatalt lelőtt, kettőt pedig életveszélyesen megsebesített 2000. júliusában az Oktogonon.

New York állam perli a NAI szólásszabadságot sértő gyakorlatát

2002.02.12.

New York állam főállamügyésze az első alkotmánykiegészítés megsértésével vádolja a NAI-t, mivel a cég szoftvereit tartalmazó lemezeken olyan záradék található, amely a gyártó hozzájárulásához köti a termékekkel végzett benchmark tesztek eredményének közzétételét. Eliot Spitzer főállamügyész csütörtöki sajtóértekezletén felszólította a NAI-t, változtassa meg a diszkettek szövegét, vagy készüljön a perre.

Omladozik a Kirch-birodalom

2002.02.12.

A világ egyik legjelentősebb médiabirodalma, a Forma-1 televíziós jogait birtokló SLEC főrészvényese, a német Kirch-csoport a pénzügyi összeomlás szélén áll, és könnyen lehet, hogy meg kell válnia legfőbb tőkéjétől.

Szabadlábon a terrortámadások egy gyanúsítottja

2002.02.12.

Egy brit bíróságon szabadlábra helyezték óvadék ellenében azt az algériai férfit, aki állítólag részt vett a szeptember 11-i terrortámadások elkövetőinek pilótakiképzésében. Lotfi Raissi ellen a brit bíró többszöri felszólítására sem szolgáltattak bizonyítékot az amerikai hatóságok.

Az Interpol is nyomoz a Károli-biblia után

2002.02.12.

A rendőrség szerint a tettesek "pihentetik" a vasárnap hajnalban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly református templomából ellopott, 1590-ben nyomtatott Károli-bibliát, és "nyugodtabb napokra várnak, hogy a bibliát értékesítsék vagy kijuttassák az országból.

Védjegyvita a Traubiról

2002.02.12.

Hat év pereskedést követően a Fővárosi Bíróság csütörtökön várhatóan első fokon ítéletet hirdet a Traubisoda üdítőital márkanevének használatáról a magyar Traubi Hungária Rt. és az osztrák Warimpex AG közötti jogvitában.

Gates "élőben" a bíróság előtt?

2002.02.12.

A Microsoft azt fontolgatja, hogy meghívja tanúnak a cég elnökét a trösztellenes eljárás jogorvoslati szakaszában. A cég több mint 30 lehetséges tanút nevezett meg, köztük 13 vezető tisztségviselőt, így Bill Gatesen kívül Steve Ballmer vezérigazgatót, és talán a legfontosabbnak tekinthető Jim Allchint, a Microsoft platform csoportjának alelnökét.

Törvénysértő ajánlásgyűjtés

2002.02.12.

Az újpesti önkormányzat épületében urnát állítottak fel, ahova bárki bedobhatja a választási ajánlószelvényt. A helyi szocialisták, és velük egybehangzóan az Országos Választási Iroda jogi szakértője ezt törvénysértőnek tartja, a polgármester viszont nem. Dercze Tamás példátlanul éles hangon bírálta a panaszt tevő szocialista frakcióvezetőt.

Megkezdődött Milosevic pere

2002.02.12.

A hágai Nemzetközi Törvényszéken kedden Carla del Ponte főügyész bevezető nyilatkozatával megkezdődött Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő pere. A politikust háborús és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével, valamint népirtással vádolják a 90-es évek három nagy délszláv konfliktusában játszott szerepe miatt. Elmarasztaló ítélet esetén életfogytig tartó szabadságvesztéssel is sújthatják.

Külön kezeli a külföldi munkavállalókat az adóhatóság

2002.02.12.

Külön fogja nyilvántartani az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a státustörvény, illetve a román-magyar egyetértési nyilatkozat alapján hazánkban munkát vállaló külföldiek által befizetett egészségbiztosítási járulék összegét.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000