Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Balogh Gyula első fokon pert nyert Torgyán ellen

2002.02.11.

Nyolcszázezer forint nem vagyoni kár megtérítésére kötelezte a bíróság Torgyán Józsefet mint a Kis Újság főszerkesztőjét, mert hamis tényeket és rágalmakat közölt Balogh Gyuláról, a kisgazdák volt szervező főtitkáráról. Ugyanekkora összeg megfizetésére ítélték a lap kiadóját is. Az ítélet nem jogerős.

Az agrárminiszter jogerősen pert nyert a Népszabadsággal szemben

2002.02.11.

Jogerősen sajtópert nyert Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Népszabadság című napilappal szemben a Fővárosi Bíróságon hétfőn, így az újságnak helyreigazítást kell közzétennie.

6.5 millió dolláros rablás Heathrow-n

2002.02.11.

6,5 millió dollár készpénzt rabolt el két férfi hétfő reggel a londoni Heathrow repülőtér biztonsági zónájából.

1304 nyers gyémántkő egyetlen gyomorban

2002.02.11.

Az angolai főváros nemzetközi repülőterén őrizetbe vett a rendőrség egy férfit, aki egy külföldre induló járatra akart felszállni 1304 darab kővel - feltételezhetően nyers gyémánttal - a gyomrában.

Digitális billog - szeretne egyet?

2002.02.11.

A jövő teljes körű online és mobilszolgáltatásai elméletben korlátlan lehetőségekkel és természetesen hatalmas profittal kecsegtetnek, ám mivel mindehhez szükség van egy digitális azonosítóra, amit máris digitális billogként vagy kutyaörvként emlegetnek, a személyiségi jogokat védő szervezetek nem felhőtlenül boldogok az elképzeléstől.

Naomi Campbell perli a The Mirrort

2002.02.11.

Beperelte a The Mirror című népszerű londoni bulvárlapot Naomi Campbell magánéletének megsértése miatt, miután a lap olyan fotós riportot közölt róla, amelyből kiderült: a névtelen drogosok összejöveteleire jár.

Csalás miatt elítéltek egy protestáns püspököt

2002.02.11.

Társtettesként elkövetett csalás bűntettében első fokon bűnösnek találta, és egy évre próbára bocsátotta Csuka Tamás dandártábornokot, protestáns tábori püspököt hétfőn a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A püspök ügyvédje fellebbez az ítélet ellen.

A hágai főügyész döntő bizonyítékokat ígér Milosevic ellen

2002.02.11.

Fél óráig is eltart majd a vádirat felolvasása Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök holnap kezdődő tárgyalásán Hágában. Carla del Ponte főügyész cáfolhatatlan bizonyítékokat ígér a népirtás és a háborúban elkövetett kegyetlenkedés vádjával kapcsolatban. Háromszáz tanút idéztek be, közülük többet otthon életveszélyesen megfenyegettek.

Varsó meghátrált az agrártámogatási vitában

2002.02.11.

A lengyel kormány hétfőn jelezte: beletörődött abba, hogy az EU-bővítés időpontjában nem jut hozzá teljes egészében a jelenlegi uniós tagoknak járó mezőgazdasági támogatásokhoz, de reméli, hogy a javasolt átmeneti időszakot jelentősen le lehet rövidíteni.

Putyin: fel kell számolni a korrupciót és a maffiát

2002.02.11.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az oroszországi bűnözésről beszélve elmondta: az orosz gazdaság egy nagy részét még mindig a szervezett bűnözés tartja a kezében, és nem elegendőek azok az intézkedések, melyek ez ellen küzdenek.

Apjának vett ajánlócédulákat

2002.02.11.

Órákon belül szabadlábra kerülhet az a Nógrádban őrizetbe vett férfi, aki édesapja számára kitöltött ajánlószelvényeket vásárolt. A férfi azon bukott le, hogy egy rivális párt cédulagyűjtőjének is üzletet ajánlott. Kiskunmajsán közben kiderült, hogy a helyi lapban eladásra kínált szelvények kitöltetlen cédulák voltak, így nem indul bűntetőeljárás.

Li Peng sajátosan értelmezi az emberi jogokat

2002.02.11.

Li Peng, a kínai parlament elnöke visszautasított minden beavatkozást hazája emberi jogi ügyeibe. Li nyilatkozatát tudatosan George Bush amerikai elnök tíz nap múlva esedékes kínai látogatásához időzítették a pekingi vezetők.

Áldozatvédelem az okmányirodában

2002.02.11.

Áldozatvédelmi tanácsadó szolgálat működik február 22-től az országban elsőként a józsefvárosi okmányirodában. A helyi önkormányzat és a rendőrkapitányság megállapodása alapján a bizalmi jellegű, felvilágosító, segítő tanácsadó csapat minden hétfő délután jelen lesz az ügyfélszolgálat egyik elkülönített helyiségében.

Pótnyomozás balesetügyben

2002.02.11.

A Vas Megyei Főügyészség pótnyomozást rendelt el egy tavalyi, Szombathelyen történt baleset ügyében, amelynek két rendőr lett az áldozata - közölte a Népszabadság tudósítójával Fejes Péter, a főügyészség szóvivője.

Megfélemlítik a dolgozókat

2002.02.11.

Megszaporodott a szakszervezeteket érintő jogsértések száma, a dolgozók megfélemlítése miatt sok munkahelyen nem alakul érdekvédelmi szervezet vagy üzemi tanács. Ezt tartalmazza egyebek között az az MSZOSZ által összeállított jelentés, amelyet az Európai Unió illetékes bizottságához is eljuttatnak.

Hatvan kiló heroint foglaltak el a román vámosok

2002.02.11.

Két török állampolgár autójában 60 kiló heroint találtak a román vámosok. A két férfi Magyarországra akart átlépni a nagylaki határátkelőnél.

Az FBI a Global Crossingnál vizsgálódik

2002.02.11.

Az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda vizsgálatot indított a nagy sebességű kommunikációs hálózati szolgáltatásokkal foglalkozó Global Crossingnál. A nyomozókat a cég könyvelési gyakorlata érdekli, csakúgy mint a SEC-et is.

eBay-csalás: három letartóztatás

2002.02.11.

Három személyt tartóztattak le az amerikai hatóságok, miután csalás gyanúja miatt vizsgálat indult egyes árverések ügyében. A vádlottak a rendőrség szerint csalással növelték az eBay-en kikiáltott termékek licitálási árait.

Bíróságra vezetett a boldogító igen

2002.02.11.

A kolozsvári bíróságon pert nyert egy fiatal pár, akinek a házasságkötését a helyi anyakönyvvezető azért tagadta meg, mert a fiatal férfi a ceremónia során a boldogító igent magyarul is kimondta - adta hírül a Népszabadság.

A marketingszövetség nem korlátozza a spamet

2002.02.11.

A nemzetközi direktmarketing-szövetségnek (Direct Marketing Association) az online reklámozásról közzétett irányelvei a kevésbé szigorú opt-out módszer mellett foglalnak állást.

Szabálytalanságok legfelsőbb szinten - az AB sem tökéletes

2002.02.11.

Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság az Alkotmánybíróság (AB) öt Volvo személyautó beszerzésére szóló eljárását. Az AB ugyanis - a szeptember 11-ei merényletre hivatkozva - nem nyílt, hanem tárgyalásos eljárást folytatott le.

Jövő februárra várható a választási átvilágítás az ÁSZ-tól

2002.02.11.

Február közepén, helyszíni ellenőrzésekkel kezdi idei programját az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

Korlátozza a szólásszabadságot a Network Associates?

2002.02.10.

New York állam legfőbb államügyésze a napokban pert indított a biztonsági szoftvereket fejlesztő Network Associates ellen, mivel állítása szerint a társaság korlátozza a szoftverit felhasználók szólásszabadságát.

Listán a mobilcsalók?

2002.02.10.

A mobilcsalók kiszűrését remélhetik a mobilszolgáltatók az új távközlési törvény bevezetésétől, melynek értelmében a távközlési szolgáltatók megtagadhatják a szerződéskötést a vásárlóval, illetve az illető adatait átadhatják egymásnak és/vagy egy közös adatbázisban tárolhatják.

Hága-ellenes tüntetés Belgrádban

2002.02.10.

A belgrádi Köztársaság téren mintegy 5000 ember gyűlt össze a Hága ellen elnevezésű tiltakozó gyűlésen. A megmozdulás résztvevői többek között kezdeményezték, hogy Milosevic védelmét az állam fizesse.

Szabadon engedték Kínában a bibliacsempészt

2002.02.10.

16 ezer bibliát próbált becsempészni az országba, ezért a kínai hatóságok tavaly májusban letartóztatták a Hong Kong- i Li Guangqiang-ot. Mivel a férfi a könyveket egy illegálisan működő keresztény csoportnak akarta eljuttatni, akár halálra is ítélhették volna tettéért, de a hétvégén szabadon engedték.

EU-nyilatkozat a pénzmosás elleni küzdelemről

2002.02.10.

Konkrét intézkedéseket tartalmazó nyilatkozatot fogadtak el a pénzmosás elleni küzdelem megszigorításáról az Európai Unió parlamenti képviselői Párizsban pénteken véget ért tanácskozásukon.

Ellopták a Vizsolyi Bibliát

2002.02.10.

A vizsolyi református templomból ellopták vasárnap hajnalban a Vizsolyi Biblia ott őrzött első magyar nyelvű kézzel írott példányát - erősítette meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitányság ügyeletese.

Nógrádi-ügy - a rendőrség cáfolja a színes Mai Lap információját

2002.02.10.

Nógrádi József meggyilkolásának ügyében csak és kizárólag Nógrádi Zsoltot és Ádámot hallgatta le a rendőrség - közölte az ORFK Kommunikációs Igazgatósága az MTI-vel. A közlemény szerint a lehallgatás természetesen bírói engedéllyel történt, és ennek felhasználása a hamis vád miatt folytatott eljárásban jogilag ugyancsak kifogástalan.

Dávid Ibolya: kampányban nem szokás amnesztiát ígérni

2002.02.10.

Demokráciákban nem szoktak kampányban börtönkapu-nyitást ígérni - jelentette ki Dávid Ibolya szombaton az MTI-nek. Az igazságügy-miniszter, az MDF elnöke ezt azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy információk szerint az MSZP programtervezete a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhetőnek tartja az amnesztiát.

Új rektorhelyettesek a PTE-n

2002.02.09.

A Pécsi Tudományegyetem az idén már két fontos, az egyetem vezetését érintő személyi ügyben hozott döntést. Dr. Bársony János fejlesztési és beruházási rektorhelyettes még az elmúlt évben jelezte, hogy a 2002-es évben meg kíván válni rektorhelyettesi pozíciójától.

Precedens nyelvhasználati ítélet Kolozsvárott

2002.02.09.

Első fokon magyarul is kimondhatja az igent az a pár, amelynek esküvőjét az anyakönyvvezető félbeszakította

Feketelistára kerülhetnek a nem fizető mobilosok

2002.02.08.

Az új hírközlési törvény értelmében a mobil-szolgáltatók a díjfizetési, illetve a szerződésből eredő kötelezettségeik kijátszásának megelőzése érdekében megtagadhatják a szerződéskötést a vásárlóval, valamint az illető adatait átadhatják másik társaságnak, akár egy közös adatbázis keretében.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000