Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Szerzői jogokat sértő képlinkek

2002.02.08.

Egy amerikai bíróság döntése szerint szerzői jogokat sért az, ha egy weboldalon egy másik site-on lévő képre mutató linket helyeznek el úgy, mintha az az előbbi oldal részét képezné.

Az Informatikai Kormánybiztosság számítógépjuttató pályázata bírák és ügyészek számára

2002.02.08.

Bírák, ügyészek, valamint bírósági és ügyészségi alkalmazottak juthatnak számítógéphez és internet-hozzáféréshez a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága által pénteken meghirdetett pályázaton.

Százmilliárd forint a börtönök teljes felújítása

2002.02.08.

Százmilliárd forintra volna szükség ahhoz, hogy a magyarországi büntetés-végrehajtási intézményeket teljesen fel lehessen újítani - közölte Bökönyi István vezérőrnagy pénteken Szombathelyen egy állománygyűlésen.

Magyar bűnözők Belgiumban

2002.02.08.

A brüsszeli bíróság öt év szabadságvesztésre és mellékbüntetésként 3000 euró pénzbírságra ítélt három magyar férfit, magyar prostituáltak futtatóit. Az elítéltek nem jelentek meg sem az első tárgyaláson, sem az ítélethirdetésnél, ismeretlen helyen tartózkodnak.

EBRD: azonnali eurótagságot a tagjelölteknek

2002.02.08.

Több korábbi szakmai állásfoglalással ellentétben a majdani új EU-tagországoknak az uniós belépéssel egyidejű euróövezeti csatlakozását javasolja a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) két vezető szakértője. Korábban az Európai Bankszövetség és az Európai Központi Bank is a túl korai tagság káros hatásaira hívta fel a tagjelölt országok figyelmét.

Nem épülhet pengefal a Terror Házánál

2002.02.08.

Szavazategyenlőség miatt nem adta tulajdonosi hozzájárulását a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága csütörtöki ülésén ahhoz, hogy a Terror Háza múzeumnál pengefal épülhessen a járdára - közölte Endrédy István az MTI-vel.

Népszerűtlen az igazságügyi minisztérium-Microsoft megállapodás

2002.02.08.

A két egyezséget kötött fél közösen kiadott egy jelentést, mely a megállapodás társadalmi fogadtatását vizsgálja, ebből kiderül, hogy a novemberi egyezség nem nyerte el az amerikaiak szimpátiáját.

Rablás a Louvre-ban

2002.02.08.

Eltűnt a párizsi Louvre múzeumból a 18. századból származó két értékes gyertyatartó - adta hírül az intézmény vezetősége. Az esete decemberben történt, néhány nappal azt követően, hogy a múzeumot éles kritikák érték a működésével kapcsolatos visszásságok mit, beleértve a nem megfelelő biztonsági rendszert.

Jogszerűnek találták a kormányhirdetéseket

2002.02.07.

Az OVB szerint nem törvénytelen, sőt kifejezetten helyes, hogy a kormány reklámokban számol be tevékenységéről. Az ellenzék szerint viszont a kormány közpénzen kampányol, és ezzel megsérti a törvényt.

Magyarországra indult a bankrabló

2002.02.07.

Feltartóztatott a határőrség egy román állampolgárt a határon, aki bankot rabolni indult Magyarországra. A fiatalember rendőrörsök megtámadását is tervezte.

Telefonos szélhámosokra figyelmeztet a rendőrség

2002.02.07.

Az álláskeresők emelt díjas telefonszámok hívogatásával naponta több ezer forintot dobnak ki az ablakon. A hívott ugyanis általában konkrét munkát nem tud adni, a percenkénti több száz forintos telefondíj nagy része viszont a zsebébe vándorol.

Ruanda: feladta magát a népirtással vádolt pap

2002.02.07.

Az 1994-es ruandai népirtásban illetékes ENSZ-törvényszék arushai székhelyére szállítottak egy, bűnrészességgel vádolt katolikus papot, miután Olaszországban önként jelentkezett a hatóságoknál.

Tanácsok a szoftverlicenceléshez

2002.02.07.

A TeleDateCast (TDC) Kft. képviselői sajtótájékoztatón mutatták be cégük új üzletágát, amely a hatékony szoftvergazdálkodásban segítheti a hazai kis- és középvállalkozásokat.

Ózdon is lopják a kopogtatócédulákat

2002.02.07.

Budapest után Ózdon is postaládákat feszítettek fel, hogy ellopják a kikézbesített kopogtatócédulákat. A rendőrségre az elmúlt napokban összesen hét bejelentés érkezett, és a választások rendje elleni bűncselekmény miatt indítottak nyomozást.

A svédeknél is fogadhatnak örökbe gyermeket homoszexuális párok

2002.02.07.

A csütörtökön elfogadott törvénytervezet értelmében lehetősége nyílik a homoszexuális pároknak gyermek adoptálására, illetve gyerkmekfelügyelet ellátására is - Svédországban.

Büntetőeljárás Szeged alpolgármestere ellen

2002.02.07.

Különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt indított eljárást a rendőrség az egyik szegedi alpolgármester és egy szegedi önkormányzati képviselő ellen. Az X-Press Hírügynökség információja szerint a vizsgálat a Szegedért Egyesület feljelentése alapján tavaly indult meg.

Harmincegy afgán menekültet találtak a győri buszállomáson

2002.02.07.

Afgán állampolgárok népes csoportját tartóztatták fel lakossági bejelentés alapján csütörtökön a határőrök Győrött a helyközi autóbuszjáratok pályaudvarán.

Narkó-üzem Szegeden

2002.02.07.

Kábítószer-kereskedés és fogyasztás alapos gyanújával állított elő a rendőrség öt szegedi fiatalt. A nyomozás orvosi recept-lopás miatt indult. A rendőrök azonban a házkutatáskor kábítószerező fiatalokat és lepárlóüzemet is találtak.

A XXI. század kollégiumáért

2002.02.07.

Ez a címe az Oktatási Minisztérium által meghirdetett hároméves kollégiumfejlesztési programjának. Az, hogy a legtöbb kollégiumra bizony ráférne egy alapos fejlesztés, valószínűleg egyik lakó előtt sem kétséges. Most remélhetőleg pénz is akad majd a célra.

Elítélték az olasz orvvadászt

2002.02.07.

Elítélték azt az olasz orvvadászt, aki 54 fürj tetemét próbálta az országból kicsempészni. A Körmendi Városi Bíróság természetkárosítás bűntette miatt marasztalta el a férfit.

Fantom szakkörök után vették fel az állami támogatást

2002.02.07.

Több ezer általános és középiskolai diákot fognak kihallgatni arról, hogy részt vettek-e különböző szakkörökön. Ugyanis több fővárosi alapítvány vehetett fel jogosulatlanul támogatást.

Feljelentették a Terror Házát

2002.02.07.

Önkényuralmi jelkép használata miatt egy magánszemély feljelentést tett az ügyészségen az Andrássy úti Terror Háza ellen - értesült a Népszabadság. A múzeum átépítésére még nincs engedély, de már látszik egy ötágú csillag és egy nyilaskereszt a párkányon.

Ajánlószelvény bárhol gyűjthető

2002.02.07.

Ajánlószelvény az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol gyűjthető, kivéve munkahelyen munkaidőben, munkavégzés közben, tömegközlekedési eszközön, valamint olyan módon, ami a választópolgárokat életvitelükben zavarja.

Késik a netrendőrség debütálása

2002.02.06.

Az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) még mindig nem indult el a korábban január 1-jétől működni tervezett, az Európai Uniónak novemberben megígért, elvárásainak megfelelő elektronikus, bűnüldöző egység.

Állatklónozási szabadalmat kapott Európában az amerikai Geron cég

2002.02.06.

Dolly bárány klónozási technológiájának birtokosa, az amerikai Geron Corp. szerdán bejelentette: az Európai Szabadalmi Hivatal elfogadta azt a szabadalmát, amely az állatklónozásban a sejtanyag-átviteli technológiát írja le.

A Grespik-vizsgálat lezárult: a fegyelmi tárgyalás következik

2002.02.06.

Lezárult Grespik László, a fővárosi közigazgatási hivatal felfüggesztett vezetőjének ügyében eljáró bizottság vizsgálata, amelynek eredményét nyolc napon belül eljuttatják a munkáltatói jogkört gyakorló vezetőnek, azaz Pintér Sándor belügyminiszternek.

Civil panasz a MeH virtuális számítógépeire

2002.02.06.

A nyertes civil szervezetek egyre növekvő idegességgel figyelik a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) számítógépes pályázatát, mivel hónapok óta nem jutnak hozzá gépeikhez.

Elítélték a gyorsétterem-rombolót

2002.02.06.

Pert vesztett a McDonald'sszal szemben az a francia farmer, aki tönkretett egy félkész McDonald's éttermet. A farmer a rombolással akart tiltakozni a francia rokfort sajtra kirótt magas amerikai adó ellen.

A Posta feljelentést tett a kopogtatócédulák miatt

2002.02.06.

A Magyar Posta Rt. rendőrségi feljelentést tett és értesítette az Országos Választási Irodát azokról az esetekről, amikor a posta munkatársaitól ismeretlenek Budapest egyes körzeteiben, anyagi ellenszolgáltatás fejében, a kopogtatócédulákat akarták megszerezni.

Felmondaná az EDDSZ a kormánnyal kötött megállapodást

2002.02.06.

Az Egészségügyben Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) országos vezetősége egyhangú döntéssel kezdeményezi a Szakszervezetek Együttműködési Fórumánál (SZEF), hogy mondja fel a kormánnyal tavaly kötött megállapodását - közölte Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Kéretlen e-mailek ügyvédeknek

2002.02.06.

A Jogi Fórum szakportál gazdája, a Jogászoknak Kft. állásfoglalást tett közzé, elhatárolva magát azoktól a vállalkozásoktól, melyek az ügyvédeket kéretlen elektronikus levelekkel zaklatták. Az egyik spamküldő társaság nyilatkozata is olvasható a honlapon, ígéretük szerint a jövőben tartózkodnak a kéretlen levelek postázásától.

Pert vesztett a Humet

2002.02.06.

A bíróság elutasította a Humet Rt. keresetét, mellyel múlt évi felügyeleti bírságát támadta meg. Így a tájékoztatási kötelezettség elmulasztása miatt a társaságra kirótt kétmilliós, illetve Civin János elnök részére meghatározott 250 ezer forintos díjat meg kell fizetniük az érintetteknek.

Egymilliárd forint bűnmegelőzésre

2002.02.06.

A bűnmegelőzési feladatokat is ellátó állami szervek, önkormányzatok és civil szervezetek az idei évben mintegy egymilliárd forint támogatást nyerhetnek állami forrásból, amelyekre a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány (BMK) ír ki pályázatokat - tudta meg a Világgazdaság.

Bosszú egy palesztin bíróságon

2002.02.06.

Több száz feldühödött palesztin rontott be ma a bíróság épületbe Dzseninben, hogy meglincseljenek három vádlottat, akiket nem sokkal korábban ítéltek el egyenként 15 év kényszermunkára.

Pert vesztett a Playboy

2002.02.06.

A mostani bírósági döntés megerősítette a korábbi alacsonyabb fokú bíróság döntését, vagyis a Playboy nem kötelezheti a volt Playmate hölgyeket arra, hogy a "Playmate" kifejezés helyett weboldalaikon hosszadalmasabb körülírást alkalmazzanak ugyanazon tartalom kifejezésére.

Új orvosetikai kódexet terveznek

2002.02.06.

Három európai és amerikai orvosszövetség szerint új etikai kódexre lenne szükség az iparosodott országokban az egészségügyi ellátás színvonalának fenntartása érdekében - írta a BBC.

Vádemelés az amerikai al-Kaida tag ellen

2002.02.06.

Az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Alexandriában kedden hivatalosan is vádat emeltek az illetékes esküdtszék előtt John Walker Lindh amerikai fiatalember ellen, aki az al-Kaida terrorszervezet fegyveres harcosaként esett fogságba Afganisztánban.

Napster-per: fordulhat a kocka

2002.02.06.

Különös félfordulat állt be a világ legnagyobb lemezkiadói és a Napster között folyó perben, miután Marilyn Hall Patel bírónő közölte: megvizsgálja, azt a felvetést, hogy vajon visszaéltek-e a kiadók szerzői jogaikkal. Amennyiben ez bebizonyosodna, a RIAA-t megfoszthatják szerzői jogaitól.

Megszüntették a nyomozást Fenyő-ügyben

2002.02.05.

Hat nappal a nyomozás határidejének lejárta előtt megszüntette az ORFK a nyomozást Fenyő János ügyében. A rendőrség ugyanis nem talált használható nyomot, mely a gyilkoshoz vagy a felbujtóhoz vezetne.

Tízmillió dolláros büntetés egy hibás bérelt autó miatt

2002.02.05.

Közel tízmillió dollárt kell egy arizonai autókölcsönzőnek fizetnie, miután egyik autója halálos balesetet okozott. A kisbusz Firestone abroncsaival korábban is gond volt.

Több a menedékjogi kérelem és a magyar menekült

2002.02.05.

Tavaly 22,5 százalékkal többen nyújtottak be menedékjogi kérelmet Magyarországon, mint 2000-ben, azonban a magyar menedékkérők száma is 54 százalékkal nőtt az elmúlt évben - derül az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) magyarországi képviseletének jelentéséből.

A holokauszt cigány túlélői perelik az IBM-et

2002.02.05.

A punch-card rendszerét a náci német vezetés rendelkezésére bocsátó IBM-et háborús bűnrészességgel vádolja öt, a második világháborúban meghurcolt cigány. 20-20 ezer dollárt követelnek jóvátételként a cégtől.

Bombariadó miatt félbeszakadt Norac pere

2002.02.05.

Bombariadó miatt félbeszakadt kedden Rijekában a háborús bűnökkel vádolt Mirko Norac horvát tábornok pere, akit szerb civilek 1991-ben történt meggyilkolása miatt vont felelősségre a megyei bíróság. Norac perét eddig kilencszer halasztották el.

Hat orvvadász a rács mögött

2002.02.05.

Kilenc orvvadász ellen folytat nyomozást a rendőrség - derült ki az ORFK sajtótájékoztatóján. A gyanúsítás szerint 300 millió forintos eszmei értéket képviselnek azok a madarak, amelyeket lemészároltak az orvvadászok.

Az ügyészség elutasította ifj. Hegedűs Loránt gyanúsítás elleni panaszát

2002.02.05.

A Legfőbb Ügyészség elutasította a közösség elleni izgatás bűncselekményével gyanúsított ifj. Hegedűs Loránt MIÉP-alelnök, országgyűlési képviselő gyanúsítás elleni panaszát - tájékoztatta a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája az MTI-t kedden, megerősítve a Népszabadságban megjelent hírt.

Agyonlőtték a legnagyobb kínai csempészt

2002.02.05.

Agyonlőtték Kína elsőszámú drogkereskedőjét a burmai hatóságok egy a kínai rendőrséggel közös akciójuk során - jelentette a BBC. Liu Ming egy tűzharc során vesztette életét a múlt héten.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000