Hír archívum: 2002. február

Más hónap

Nógrádi-ügy: az ügyészség tanúkat hallgatna meg

2002.02.05.

A rendőrség az utóbbi hónapokban titokban lehallgatta az olaj-ügyek kapcsán ismertté vált Nógrádi Zsolt telefonját - derült ki a mai tárgyaláson. Az ügyészség a beszélgetéseket akarja felhasználni a Nógrádi elleni perben, azt bizonyítva, Nógrádi hamis bírósági tanúvallomásokra próbálta rávenni az ismerőseit.

Szerdától közszemlére teszik az áprilisi választási névjegyzéket

2002.02.05.

A választási jogszabályoknak megfelelően szerdától egy hétre, február 13-ig közszemlére teszik a polgármesteri hivatalokban az áprilisi országgyűlési választási névjegyzéket - tudta meg az MTI kedden az Országos Választási Iroda munkatársaitól.

Kártyásak lesznek a cigiautomaták

2002.02.05.

A német kormány - a Bild Zeitung jelentése szerint - azt tervezi, hogy a fiatalok egészségvédelme érdekében a cigaretta-automatákat készpénz helyett bankkártyára állítják át.

Börtönből irányította cégeit a maffiavezér

2002.02.05.

Az olasz rendőrség elkobozta a romániai érdekeltségekkel is rendelkező maffiafőnök, Giuseppe Madonia másfélmillió euró értékű vagyonát Szicíliában. A maffiózó 1992 óta börtönben ül, ahol életfogytiglani büntetését tölti.

Kémügyek Oroszországban, Paszko letartóztatásban a jogerős ítéletig

2002.02.05.

Az orosz legfelsőbb bíróság katonai kollégiumának keddi döntése értelmében a jogerős ítéletig előzetes letartóztatásban marad Grigorij Paszko, kémkedéssel vádolt katonai újságíró.

Megkezdődött a bosszúálló műtőssegéd pere

2002.02.05.

A kedden megkezdődött tárgyaláson elismerte tettét, de csak részben érezte magát bűnösnek az a műtőssegéd, aki tavalyelőtt novemberben egy műtét előtt fertőtlenítőszert öntött az altatógépbe. A vádlott nem a betegnek akart ártani, hanem az altatóorvost, akarta kellemetlen helyzetbe hozni, akire haragudott. Az ügyészség veszélyeztetéssel vádolja a műtőst.

Tizenhárom év, jogerősen, a körmendi gyermekgyilkosnak

2002.02.05.

Tánczos Gábor ölte meg négy évvel ezelőtt a 11 éves körmendi Zsófiát. Legalábbis ezt mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, immár jogerős ítéletben is. Mivel az elsőfokú ítéletet helybenhagyták, jogerős lett az emberölésért korábban kiszabott 13 éves börtönbüntetés is.

A Kongresszus technológiaszabályozási törvényei "rombolnak"

2002.02.05.

A jelenlegi amerikai törvényhozás technológiával kapcsolatos törvények százait alkotta meg, ami arra utal, hogy a honatyák inkább "megregulázni" szeretnék ezt a szektort, semmint hagyni, hogy a piac erői szabályozzák, áll a Cato Intézet hétfőn közzétett jelentésében. A szabályozásellenes kutatócsoport tizenkét törvénytervezetet emelt ki, amelyek azt bizonyítják, hogy az állam ugyanúgy szeretné szabályozni a technológiai és internet piacot, mint ahogyan a távközlési piacot.

Az EU az Intel elleni trösztellenes vizsgálat elejtésére készül

2002.02.05.

Az Európai Bizottsághoz közelálló források szerint a bizottság megalapozatlannak találta a 2000 végén az Intel két (meg nem nevezett) riválisától származó panaszt, hogy a lapkagyártó óriás a súlyával visszaélve tisztességtelenül magához láncolja ügyfeleit, ugyanakkor szintén tisztességtelen eszközökkel él, amikor rendszerbusz terveit sajátosan szelektív módon licenceli - amivel kompatibilitási problémákat teremt a rivális lapkagyártó cégeknek.

Lezárult a hét éves nyomozás a francia "olajügyben"

2002.02.05.

Több mint hétévi nyomozás után elkészült az Elf-Aquitaine egykori francia állami olajvállalat 3 milliárd frankos korrupciós ügyének vizsgálati anyaga, s ennek kapcsán a francia közélet 42, különböző pártállású prominens személyiségének postázták hétfőn a bűnvádi eljárás megindításának lehetőségéről tájékoztató hivatalos levelet.

Lezárul a Grespik elleni vizsgálat

2002.02.05.

A héten lejár a Grespik László ellen indított fegyelmi vizsgálat határideje: a vizsgálóbiztosnak szerdáig kell összeállítania jelentését, amelynek alapján döntés születhet a fővárosi közigazgatási hivatal vezetőjéről.

Vietnaminak álcázott kínai csirkecomb

2002.02.05.

Nagy mennyiségben érkezik fagyasztott csirkecomb Magyarországra, s a gyanúsan olcsón kínált szállítmányok letörik a magyarországi árakat. Az egyik legjobb nevű csirkekeltető cég, a Bóly Rt. ugyanakkor máris kilátásba helyezte, hogy nem nevel naposcsibét, ha az árletörő importot nem állítják le.

Törvényt sért az OVB

2002.02.05.

Törvénysértően, zárt ajtók mögött fogadta el eddigi döntéseit az Országos Választási Bizottság. A választások tisztaságán őrködő legfőbb szervezet tagjai ugyanis figyelmen kívül hagyják a választójogi törvénynek a választási bizottságok működésének nyilvánosságára vonatkozó előírását.

Betiltották az Andres Serrano-kiállítás plakátját

2002.02.05.

A híres-hírhedt fotográfus, Andres Serrano retrospektív kiállítása még meg sem nyílt a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben, s máris botrányt kavart. A tárlatot hirdető plakátokon ugyanis a művész egyik fotója szerepelt, amelyet egy meztelen idős nőről készített. A plakátok azonban csak néhány napig maradhattak a hirdetőtáblákon, mert Tarlós István III. kerületi polgármester kezdeményezésére közszeméremsértésre hivatkozva levetették azokat.

Nem bűncselekmény a minisztériumi megfigyelés

2002.02.05.

Az ügyészség bűncselekmény hiányában megtagadta a nyomozást a Szociális és Családügyi Minisztériumban végzett megfigyelés ügyében - tudta meg a Népszabadság.

ORTT-ajánlás a választási kampányra

2002.02.05.

Az általános törvényi előírások összefoglalása mellett még a televíziós operatőrök számára is olvashatók intelmek az Országos Rádió- és Televízió-testület ajánlásában, amely a választási kampányban követendő szabályokat tartalmazza. Az elektronikus médiumoknak kerülniük kell a kampányokban felhasznált művészeti alkotások sugárzását is.

Újságíró letartóztatása Zimbabwében

2002.02.05.

Zimbabwében a nemzetközi tiltakozást kiváltó új sajtótörvény alapján hétfőn letartóztatták és megvádolták az első újságírót, a The Independent című brit napilap helyi tudósítóját. Basildon Peta egyben a zimbabwei újságíró szövetség főtitkára is.

Büntetőcédula és kerékbilincs

2002.02.04.

Egyet se fizet, de kettőt kap. Az az autós, aki nem vált jegyet vagy 2 óránál tovább parkol a korlátozott várakozási övezetben, számíthat rá, hogy a büntető csomag mellett szó szerint lebilincselő élményben lesz része.

Miskolc: szexuális zaklatással vádolnak egy orvost

2002.02.04.

Szexuális zaklatás miatt egy nővér feljelentette a miskolci Semmelweis kórház egyik osztályvezető főorvosát. Korábban több nővér is panaszt tett az orvos viselkedése miatt, de közülük ketten időközben visszavonták feljelentésüket azzal a kikötéssel, hogy a munkahelyi zaklatás tényét fenntartják, de nem akarják tönkretenni a főorvos életét. Amennyiben a vádak beigazolódnak, az orvost akár 3 évi börtönbüntetésre is ítélhetik.

Az "évszázad csalója" hűvösön ülve várja sorsát Bécsben

2002.02.04.

Vizsgálati fogságban van Bécsben Shalom Weiss, aki egy jogerős amerikai bírósági ítélet szerint a kilencvenes évek elején hamisított csekkekkel megvásárolt egy floridai biztosítót, kifosztotta több ezer nyugdíjas számláját, s az okozott 538 millió eurónyi kárért távollétében 845 év szabadságvesztésre ítéltetett.

Vádemelés kazetta-ügyben

2002.02.04.

Befolyással üzérkedés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Népszava által kirobbantott kazetta-ügy négy szereplője ellen. A vádlottak annak részleteit tárgyalták, miként lehetne 3 millió forint kenőpénzt Torgyán Attilához, az akkori földművelésügyi miniszter fiához eljuttatni.

Copyright-ellenőrzést minden komputerbe?

2002.02.04.

A tartalomszolgáltató ipar (és különösen Hollywood és a nagy zenei cégek) azt akarják, hogy a számítógépektől a Palm Pilot-okig és MP3-lejátszókig, a browserekeig, operációs rendszerekig és routerekeig bezárólag minden digitális berendezésbe copyright-ellenőrző mechanizmust építsenek be a gyártók - ez azonban kiszolgáltatottá tenné a felhasználókat.

Beperelték az ausztrál internetszabályozó hatóságot

2002.02.04.

Ausztráliában az internet önszabályozó szervezete (Electronic Frontiers Australia, EFA) szerint tarthatatlan az internettörvény alkalmazásával megbízott állami testület tevékenysége.

A bírónő szétválasztotta a megegyezésre hajló és a továbbpereskedő államok ügyét

2002.02.04.

Colleen Kollar-Kotelly bírónő pénteken úgy döntött, szétválasztja az igazságügyi minisztérium és a kilenc megegyezésre hajló szövetségi állam ügyét attól a kilenc államétól, amely visszautasította a minisztérium és a Microsoft megegyezését, és szigorúbb büntetést követel a szoftveróriásnak.

Mától gyűjtik a kopogtatócédulákat

2002.02.04.

A parlamenti választáson 1500-2000 egyéni jelölt indulásával lehet számolni. A hivatalos jelöltté nyilvánításhoz mindegyiküknek legalább 750 kopogtatócédulát kell összegyűjtenie. Ehhez körülbelül másfél millió ajánlószelvényre van szükség. A kopogtatócédulákért ma kezdődik a versenyfutás, amely március 15-ig tart.

Embercsempészt, nem pedig terroristát fogott el a határőrség

2002.02.04.

A határőrség bűnügyi és felderítő főosztályának vezetője határozottan cáfolta azt a hírt, miszerint az Oszama bin Laden vezette al-Kaida terrorszervezet egyik tagját fogták volna el január végén Budapesten.

A müncheni biztonságpolitikai értekezlet résztvevői a terrorizmus elleni harcra összpontosítottak

2002.02.03.

A NATO jövője, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem, Irak, Afganisztán és általában Közép-Ázsia helyzete állt a hét végén Münchenben 43 ország összesen mintegy 400 képviselője részvételével megtartott 38. biztonságpolitikai értekezlet vasárnap véget ért kétnapos tanácskozásának középpontjában.

Lefoglalták a független filmszövetség ingóságait

2002.02.03.

A VI-VII. kerületi rendőrkapitányság három napon belül eldönti, hogy nyomozást rendel el vagy feljelentés-kiegészítést kér a Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) által ismeretlen elkövetők ellen tett feljelentés ügyében.

Terry Black mégis alkalmas az örökbefogadásra

2002.02.03.

Az RTL Klub információi szerint a megismételt igazságügyi orvosszakértői vizsgálat ismét azt az eredményt hozta, hogy a transzvesztita előadóművész alkalmas Danika örökbefogadására.

Közpénzen végeztetett megfigyelést egy államtitkár

2002.02.02.

A Népszabadság információi szerint engedély nélküli titkosszolgálati eszközzel, közpénzen végeztetett megfigyelést és magánnyomozást a Szociális és Családügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a tárca vezetőinek irodáiban.

Újabb letartóztatás a lengyel halottkereskedelmi botrányban

2002.02.02.

A lódzi kerületi bíróság pénteken elrendelte egy mentőautó-sofőr átmeneti letartóztatását, és ezzel hétre emelkedett a mind nagyobb hullámokat vető helyi mentősbotrány miatt letartóztatott személyek száma.

Állítás és tagadás a készülő orosz internet-cenzúráról

2002.02.02.

Az orosz belügyminisztérium cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek értelmében a tárca az internethasználók totális ellenőrzést kívánná megvalósítani. A minisztérium egyenesen abszurdnak minősítette a Novije Izvesztyija című lap ilyen tartalmú információit.

Márciustól működik az internetrendőrség

2002.02.02.

Egyelőre nincs ütőképes internetrendőrsége az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK), ugyanis még nem jött létre az eredetileg 2002. január 1-jére tervezett, az uniós elvárásoknak is megfelelő elektronikus egység - értesült a Magyar Nemzet. A speciális csoport leghamarabb február végén, március elején kezdheti meg munkáját. A csoport még nem kapta meg teljes felszerelését sem.

11 év börtön kapott a lebukott brit kém

2002.02.02.

11 év börtönbüntetésre ítélt a londoni központi bíróság egy brit biztonsági őrt, aki titkos katonai dokumentumokat lopott el a British Aerospace vállalat központjából, és megpróbálta Oroszországnak eladni azokat.

A pénzmosás elleni csoport dicsérte Magyarországot

2002.02.02.

A pénzmosás elleni közös fellépésről az OECD égisze alatt életre hívott független nemzetközi munkacsoport (FATF) "különösen elégedetten" nyugtázta azokat a gyors és hatékony intézkedéseket, amelyeket Magyarország tett a korábban feltárt hiányosságok megszüntetésére - áll a szervezet hongkongi plenáris üléséről pénteken kiadott záró közleményben.

Másfél év börtön mobillopásért

2002.02.01.

Nagy-Britanniában minden harmadik percben ellopnak egy mobiltelefont, ezért szigorították a mobiltelefon-tolvajokra kiszabható büntetést.

Áprilisban áll bíróság elé az egykori MLSZ-elnök

2002.02.01.

Áprilisban kerül a Fővárosi Bíróság elé Kovács Attila ügye. A vádirat szerint 1996 és 1998 között a volt MLSZ-elnök irányítása alatt álló Kovács Rt. és a Canyon Rt. összesen több mint félmilliárd forint áfa-, valamint társadalombiztosítási, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék-fizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Börtönben a jellemtelen joghallgató

2002.02.01.

Az Egyesült Államokban két és fél évre ítélték azt a joghallgatót, aki ellopta egy ügyvédi iroda dohányellenes peréhez szükséges anyagait, majd azt megpróbálta kétmillió dollárért eladni az alperes dohánycégnek.

Új szolgáltatás a spam ellen

2002.02.01.

A bizalmassági hitelesítéssel foglalkozó Truste csoport a napokban egy olyan új szolgáltatást indított útjára, amelynek célja a nemkívánatos e-mail reklámok, vagyis a spamek kiszorítása.

Csecsenföld - jogsértések a "tisztogatások" során

2002.02.01.

A szövetségi csapatok tagjai több alkalommal törvénytelenségeket követtek el a Csecsenföldön az elmúlt hónapokban zajló, "tisztogatásoknak" is nevezett razziák során. Erről Vlagyimir Kalamanov, Vlagyimir Putyin orosz elnök csecsenföldi emberi jogi megbízottja számolt be csütörtökön Moszkvában.

A szolgáltatók nem foglalkoznak a tartalommal

2002.02.01.

A hazai, mobil távközlési hálózatokat kiépítő vállalatokat egyelőre nem foglalkoztatja, hogy reklám-SMS-eket küldözgetnek, azaz üzleti tevékenységet végeznek rendszereiken.

Február végén dönthetnek Horváth Béla mentelmi jogáról

2002.02.01.

Az Országgyűlés mentelmi bizottságához megérkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság kezdeményezése Horváth Béla kisgazda országgyűlési képviselő mentelemi jogának felfüggesztésére.

Feljelentették a vesztegetési ügyben nyomozó rendőröket

2002.02.01.

Az RTL Klub információi szerint saját felettesei jelentettek fel két korrupciógyanús ügyben nyomozó rendőrt, miután azok csatornaépítési visszaélésre bukkantak, ám ezt nem tudták kellőképpen alátámasztani.

Mobil határvédelem

2002.02.01.

A jelölt országok közül egyedül Magyarország alkalmaz teljes határszakaszán mobil hőkamerás rendszert - mondta Pintér Sándor a határátkelőhelyek ellenőrzésével kapcsolatban az Európai Újságírók Szövetsége magyar tagozatának vendégeként.

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000