Hír archívum: 2002. március

Más hónap

Számítógépes bűnözés - Btk. módosítás április 1-jétől

2002.03.31.

A számítógépes bűnözés elleni fellépéssel foglalkozó büntető törvénykönyvi (Btk.) és a büntetőeljárási törvény módosítása, illetve a különböző anyagi és eljárásjogi módosítások április elsejétől lépnek életbe az új bűncselekmények vonatkozásában. Ezek közül az egyik legfontosabb a számítástechnikai rendszerbe való jogosulatlan belépés, azaz közismertebb nevén a hacker-támadás nevesítése lesz.

A Habeas Corpus a pártok diszkriminációellenes programjairól

2002.03.31.

Két hónap telt el azóta, hogy a Habeas Corpus Munkacsoport levélben kérdezte meg a FIDESZ-MPP, az MSZP, és az SZDSZ elnökét, kormányra kerülésük esetére tervezik-e pártjaik a homo- és biszexuálisok hátrányos büntetőjogi megkülönböztetésének eltörlését.

Ismét cégügy: Josip Tot neve egy újabb adás-vételi szerződésen szerepel

2002.03.31.

A Tények birtokába került egy szerződés, amely szerint Josip Tot és egy másik horvát férfi 1998-ban egy veszteséges magyar céget vásárolt

Hamis körlevél a freemailezőknek

2002.03.29.

Nem az Axelero küldte ki a Freemailt használóknak azt a levelet, amely személyes adataik, köztük jelszavuk közlésére szólítja fel a freemailezőket.

A lakásmaffia

2002.03.29.

Áldozataik naiv, jóhiszemű emberek, akik attól tartanak, hogy az uzsorások előbb-utóbb visszatérnek és bosszút állnak

Március 31: hatályba lép a kórháztörvény

2002.03.29.

Március 31-én hatályba lép az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló, kórháztörvényként ismertté vált jogszabály, amelyet 2001. december 18-án fogadott el a parlament.

Demeter Ervin helyreigazítást kezdeményezett Indexnél

2002.03.29.

Helyreigazítást kezdeményezett az Indexnél a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter, mert az internetes újság csütörtökön megjelent írásában valótlanul állítja, hogy a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírósági engedély nélkül is lehallgathatják az internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalmat

Már itthon is lehallgatható az internet

2002.03.28.

Rejtélyes berendezéseket telepített a Nemzetbiztonság a szolgáltatóknál

Az SZDSZ egy különleges ügyészcsoport felállítását szorgalmazza

2002.03.28.

Különleges felhatalmazású ügyészi csoportot hozna létre az SZDSZ a választások után - közölte Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő csütörtökön megtartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Strasbourgi bíróság - magyar állampolgár pert nyert Görögországgal szemben

2002.03.28.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön hozott döntésében egyhangúlag helyt adott Sajtos Ágota magyar állampolgár Görögország ellen benyújtott panaszának, és az alperest a kérelmező emberi jogainak megsértése miatt kártérítésre kötelezte.

Áprilistól némely uniós gazdasági versenyszabályt is alkalmazni kell

2002.03.28.

A jelenleg hatályos magyar versenytörvény mellett április 1-jétől, a kartellezéssel, és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmával kapcsolatos közösségi szabályokat is alkalmazni kell az EUmagyar relációban - mondta Berke Barna, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elnöke, az MTI-nek.

A Matáv nem számláz az internetszolgáltatóknak

2002.03.28.

A Matáv nem ért egyet a Hírközlési Döntőbizottság internetes telefondíj számlázási elvi döntésével, és az ügyben kész bírósághoz fordulni - közölte Vígné Szalontai Katalin, a társaság igazgató-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Csütörtökön első fokú ítélet Soproni Ágnes gyilkosaira

2002.03.28.

Csütörtökön délelőtt hoz első fokú ítéletet Soproni Ágnes gyilkosainak ügyében a Fővárosi Bíróság - értesült a HavariaPress.

Új börtön Miskolcon

2002.03.28.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter átadta Magyarország harmadik ifjúsági börtönét Miskolcon. A cél, hogy az intézetben folyó szakképzés legyen rugalmas, igazodjék a munkaerő-piac igényeihez - ez a cél.

Magyar jogi adatbázis az interneten

2002.03.28.

A HVG-Orac jogi szakkönyvkiadó bemutatta új online szolgáltatását, a Jogline-t. A weboldalon az előfizetők a hatályos jogszabályok mellett elérhetik a kiadó elektronikus kiadványait is: kommentárokat, jogeseteket, fogalomtárat és iratmintákat.

Az ügyészség lezárhatja a Happy End-ügyet

2002.03.27.

Megérkezett a hét elején a Legfőbb Ügyészségre a Miniszterelnöki Hivatal átirata a Happy End szerződéseivel kapcsolatban. Így napokon belül lezárulhat az október óta tartó vizsgálat.

Bárándy szerint a jelöltség nem akadály

2002.03.27.

A Független Jogász Fórum nem tarja összeegyeztethetőnek, hogy valaki egy személyben a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára és egy politikai párt igazságügy-miniszter jelöltje. Bárándy Péter szerint csak a miniszterség lenne akadály, a jelöltség nem az.

Jól halad az anonim betétek nevesítése a takarékszövetkezeteknél

2002.03.27.

Jó ütemben halad az anonim betétek nevesítése az integrált takarékszövetkezeteknél.

Áprilistól némely uniós gazdasági versenyszabályt is alkalmazni kell

2002.03.27.

A jelenleg hatályos magyar versenytörvény mellett április 1-jétől, a kartellezéssel, és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmával kapcsolatos közösségi szabályokat is alkalmazni kell az EU-magyar relációban - mondta Berke Barna, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elnöke, az MTI-nek.

Továbbra sem indíthatja újra szolgáltatását a Napster

2002.03.27.

A Los Angeles-i fellebbviteli bíróság megerősítette azt a korábban hozott ítéletet, miszerint a Napster mindaddig nem indíthatja újra szolgáltatását, amíg az teljesen meg nem felel a lemezkiadók követelményeinek. A Napster egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést.

Jogászok féltékenységi ökölharca Pécsett

2002.03.27.

Az érintett hölgy közben pár méterre a választási bizottság ülésén vett részt

Új eljárás a Fidesz egykori tanácsadója ellen

2002.03.26.

Hatályon kívül helyezte a Varga Tamás, egykori Fidesz gazdasági tanácsadó felmentő ítéletét a Legfelsőbb Bíróság. Dunaferr-részvények eladásáért először orgazdaságért elítélt, aztán másodfokon felmentett Varga ügyében a másodfokú tárgyalást kell megismételni.

Orvosi magánpraxis, hitelfelvétel, működtetési jog - új egészségügyi rendeletek

2002.03.26.

Végrehajtási rendeleteket fogadott el kedden a kormány az egészségügyi intézmények átalakítását célzó törvényhez - közölte Mikola István egészségügyi miniszter a kabinet ülését követő tájékoztatón. A rendeletek március 31-én lépnek hatályba.

Sajtópert nyert Medgyessy a Gresham-ügy kapcsán a Magyar Nemzettel szemben

2002.03.26.

Jogerősen megnyerte Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt a Fővárosi Bíróságon kedden azt a sajtópert, amelyet a Magyar Demokrata hetilap és a Magyar Nemzet napilap ellen indított a Gresham-palota ügye kapcsán.

Ismét tiltólistán a Napster

2002.03.26.

Hosszas tesztelés után a bíróság ismét elmarasztaló döntést hozott a Napsterre nézve.

Franciaország is teszteli az elektronikus voksolást

2002.03.26.

Két francia kisvárosban is kísérleti, elektronikus szavazófülkét is felállítanak, ahol néhány kiválasztott elektronikus úton adhatja le szavazatát a küszöbön álló elnök- és képviselő választáson.

Ugandában kivégezték egy pap gyilkosait

2002.03.26.

Egy ír pap meggyilkolásáért Ugandában halára ítéltek és nyomban kivégeztek két kormánykatonát . Az ítéletet katonai bíróság szabta ki hétfőn Kotido városban, és még aznap este végre is hajtották. A katolikus papot, aki Uganda Karamoja térségében utazott, a gyilkosok gépkocsjában lőtték le kísérőjével együtt.

Választási csalás Debrecenben

2002.03.26.

Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületében a Fidesz-MDF és az Új Baloldal képviselőjelöltjeinek nyilvántartásba vétele során kiderült, hogy mintegy százötven ajánlás ugyanazoktól a személyektől származik.

Balhé Bronxban: klasszikus DVD-másolás

2002.03.25.

Az amerikai filmstúdiók közleménye szerint pénteken a történelem folyamán először derítettek fel a New York-i rendőrség segítségével egy DVD-másolásra szakosodott labort.

Veréssel vádolnak négy rendőrt

2002.03.25.

Négy rendőr megvert egy angol férfit a fogdában - derül ki az ügyészségi jegyzőkönyvből. A sértett még az angol miniszterelnöknek is levelet írt az eset miatt.

Pert nyert az ÁPV Rt. a fővárossal szemben

2002.03.25.

Több mint 5 milliárd forintot kell visszafizetnie a Fővárosi Önkormányzatnak az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. részére a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.

Újabb kémügy a British Aerospace-nél

2002.03.25.

Kilenc rendbeli kémkedéssel emeltek vádat Londonban a British Aerospace Systems hadiipari vállalat egyik alkalmazottja ellen. A 45 éves Ian Parrt pénteken vették őrizetbe az essexi rendőrség és a brit biztonsági szolgálatok közös akciója nyomán.

Titkosszolgálatok vezetői tanácskoztak

2002.03.25.

Szentpéterváron hétfőn 39 ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Kanada, Ausztria és a vendéglátó Oroszország titkosszolgálati vezetői ültek asztalhoz, hogy a terrorizmus elleni harc lépéseinek összehangolásáról tárgyaljanak.

100 ezer forint az álrendőrök nyomravezetőjének

2002.03.25.

Az álrendőrök Sajószentpéter és Mucsony között állítottak meg egy az egyik dohánygyár Renault Kangoo típusú kisteherautóját, majd a járműből elvitték a csaknem 2 és fél millió forint értékű dohányárut.

Az MSZP az ombudsman véleményéről és Medgyessy Péter kampányleveléről

2002.03.25.

Az MSZP kedden nyilvánosan megsemmisíti - az adatvédelmi biztos kérésére - a telefonkönyvekben található előfizetők név- és lakcímadataiból készült, a választási kampányanyag postázását segítő címlistákat, adatállományt, illetve a párttal további kapcsolatot nem igénylő polgárokról vezetett nyilvántartást.

Elvették Danikát Terry Blacktől

2002.03.25.

A bíróság elvette Danikát Terry Blacktől. A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítéletében Víg Dániel kiadatására kötelezte a Terry Black-ként ismert Rácz Károlyt. A bíróság ítéletében azzal indokolta döntését, hogy Rácz Károly nem apja és nem is gyámja a gyereknek, így őt jogtalanul tartja magánál. A művész úgy véli, hogy csak akkor vihetik el tőle a gyereket, ha előtte már felakasztották.

A szoftverek nem elegendőek a kalózkodás felszámolásához

2002.03.25.

A szoftverek önmagukban nem képesek megállítani az egyre inkább elharapódzó digitális kalózkodást, és a probléma megoldásához teljesen biztonságos hardver-infrastruktúra szükséges, állítják a szakértők.

A szerzőijog-védelmi törvénytervezet dühös vihart kavart

2002.03.25.

Csütörtökön került az USA Kongresszusa elé az Ernst Holings dél-karolinai demokrata szenátor nevével fémjelzett törvénytervezet, amely kötelező technikai szabvány kifejlesztését követeli a technológiai cégektől a jogvédett tartalmak (filmek és zenei anyagok) védelmére, amit a hardver és szoftvergyártóknak kötelező volna beépíteni a termékeibe.

Kínában katolikus püspököt tartóztattak le

2002.03.25.

Kínában a rendőrség letartóztatta az illegalitásban működő római katolikus egyház egyik püspökét. Az amerikai központú Kung bíboros alapítvány bejelentése szerint Julius Csia Zsi-kuót március 20-án vették őrizetbe Pekingtől 250 kilométerre délnyugatra, Csengtingben található otthonában.

2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000