Hír archívum: 2002. március

Más hónap

Számítógépes bűnözés - Btk. módosítás április 1-jétől

2002.03.31.

A számítógépes bűnözés elleni fellépéssel foglalkozó büntető törvénykönyvi (Btk.) és a büntetőeljárási törvény módosítása, illetve a különböző anyagi és eljárásjogi módosítások április elsejétől lépnek életbe az új bűncselekmények vonatkozásában. Ezek közül az egyik legfontosabb a számítástechnikai rendszerbe való jogosulatlan belépés, azaz közismertebb nevén a hacker-támadás nevesítése lesz.

A Habeas Corpus a pártok diszkriminációellenes programjairól

2002.03.31.

Két hónap telt el azóta, hogy a Habeas Corpus Munkacsoport levélben kérdezte meg a FIDESZ-MPP, az MSZP, és az SZDSZ elnökét, kormányra kerülésük esetére tervezik-e pártjaik a homo- és biszexuálisok hátrányos büntetőjogi megkülönböztetésének eltörlését.

Ismét cégügy: Josip Tot neve egy újabb adás-vételi szerződésen szerepel

2002.03.31.

A Tények birtokába került egy szerződés, amely szerint Josip Tot és egy másik horvát férfi 1998-ban egy veszteséges magyar céget vásárolt

Hamis körlevél a freemailezőknek

2002.03.29.

Nem az Axelero küldte ki a Freemailt használóknak azt a levelet, amely személyes adataik, köztük jelszavuk közlésére szólítja fel a freemailezőket.

A lakásmaffia

2002.03.29.

Áldozataik naiv, jóhiszemű emberek, akik attól tartanak, hogy az uzsorások előbb-utóbb visszatérnek és bosszút állnak

Március 31: hatályba lép a kórháztörvény

2002.03.29.

Március 31-én hatályba lép az egészségügyi közszolgáltatások nyújtásáról, valamint az orvosi tevékenység végzésének formáiról szóló, kórháztörvényként ismertté vált jogszabály, amelyet 2001. december 18-án fogadott el a parlament.

Demeter Ervin helyreigazítást kezdeményezett Indexnél

2002.03.29.

Helyreigazítást kezdeményezett az Indexnél a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter, mert az internetes újság csütörtökön megjelent írásában valótlanul állítja, hogy a titkosszolgálatok öntevékenyen, bírósági engedély nélkül is lehallgathatják az internet-szolgáltatókon átmenő adatforgalmat

Már itthon is lehallgatható az internet

2002.03.28.

Rejtélyes berendezéseket telepített a Nemzetbiztonság a szolgáltatóknál

Az SZDSZ egy különleges ügyészcsoport felállítását szorgalmazza

2002.03.28.

Különleges felhatalmazású ügyészi csoportot hozna létre az SZDSZ a választások után - közölte Magyar Bálint szabad demokrata ügyvivő csütörtökön megtartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Strasbourgi bíróság - magyar állampolgár pert nyert Görögországgal szemben

2002.03.28.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön hozott döntésében egyhangúlag helyt adott Sajtos Ágota magyar állampolgár Görögország ellen benyújtott panaszának, és az alperest a kérelmező emberi jogainak megsértése miatt kártérítésre kötelezte.

Áprilistól némely uniós gazdasági versenyszabályt is alkalmazni kell

2002.03.28.

A jelenleg hatályos magyar versenytörvény mellett április 1-jétől, a kartellezéssel, és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmával kapcsolatos közösségi szabályokat is alkalmazni kell az EUmagyar relációban - mondta Berke Barna, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elnöke, az MTI-nek.

A Matáv nem számláz az internetszolgáltatóknak

2002.03.28.

A Matáv nem ért egyet a Hírközlési Döntőbizottság internetes telefondíj számlázási elvi döntésével, és az ügyben kész bírósághoz fordulni - közölte Vígné Szalontai Katalin, a társaság igazgató-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Csütörtökön első fokú ítélet Soproni Ágnes gyilkosaira

2002.03.28.

Csütörtökön délelőtt hoz első fokú ítéletet Soproni Ágnes gyilkosainak ügyében a Fővárosi Bíróság - értesült a HavariaPress.

Új börtön Miskolcon

2002.03.28.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter átadta Magyarország harmadik ifjúsági börtönét Miskolcon. A cél, hogy az intézetben folyó szakképzés legyen rugalmas, igazodjék a munkaerő-piac igényeihez - ez a cél.

Magyar jogi adatbázis az interneten

2002.03.28.

A HVG-Orac jogi szakkönyvkiadó bemutatta új online szolgáltatását, a Jogline-t. A weboldalon az előfizetők a hatályos jogszabályok mellett elérhetik a kiadó elektronikus kiadványait is: kommentárokat, jogeseteket, fogalomtárat és iratmintákat.

Az ügyészség lezárhatja a Happy End-ügyet

2002.03.27.

Megérkezett a hét elején a Legfőbb Ügyészségre a Miniszterelnöki Hivatal átirata a Happy End szerződéseivel kapcsolatban. Így napokon belül lezárulhat az október óta tartó vizsgálat.

Bárándy szerint a jelöltség nem akadály

2002.03.27.

A Független Jogász Fórum nem tarja összeegyeztethetőnek, hogy valaki egy személyben a Budapesti Ügyvédi Kamara főtitkára és egy politikai párt igazságügy-miniszter jelöltje. Bárándy Péter szerint csak a miniszterség lenne akadály, a jelöltség nem az.

Jól halad az anonim betétek nevesítése a takarékszövetkezeteknél

2002.03.27.

Jó ütemben halad az anonim betétek nevesítése az integrált takarékszövetkezeteknél.

Áprilistól némely uniós gazdasági versenyszabályt is alkalmazni kell

2002.03.27.

A jelenleg hatályos magyar versenytörvény mellett április 1-jétől, a kartellezéssel, és az erőfölénnyel való visszaélés tilalmával kapcsolatos közösségi szabályokat is alkalmazni kell az EU-magyar relációban - mondta Berke Barna, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának elnöke, az MTI-nek.

Továbbra sem indíthatja újra szolgáltatását a Napster

2002.03.27.

A Los Angeles-i fellebbviteli bíróság megerősítette azt a korábban hozott ítéletet, miszerint a Napster mindaddig nem indíthatja újra szolgáltatását, amíg az teljesen meg nem felel a lemezkiadók követelményeinek. A Napster egyelőre nem kívánta kommentálni a döntést.

Jogászok féltékenységi ökölharca Pécsett

2002.03.27.

Az érintett hölgy közben pár méterre a választási bizottság ülésén vett részt

Új eljárás a Fidesz egykori tanácsadója ellen

2002.03.26.

Hatályon kívül helyezte a Varga Tamás, egykori Fidesz gazdasági tanácsadó felmentő ítéletét a Legfelsőbb Bíróság. Dunaferr-részvények eladásáért először orgazdaságért elítélt, aztán másodfokon felmentett Varga ügyében a másodfokú tárgyalást kell megismételni.

Orvosi magánpraxis, hitelfelvétel, működtetési jog - új egészségügyi rendeletek

2002.03.26.

Végrehajtási rendeleteket fogadott el kedden a kormány az egészségügyi intézmények átalakítását célzó törvényhez - közölte Mikola István egészségügyi miniszter a kabinet ülését követő tájékoztatón. A rendeletek március 31-én lépnek hatályba.

Sajtópert nyert Medgyessy a Gresham-ügy kapcsán a Magyar Nemzettel szemben

2002.03.26.

Jogerősen megnyerte Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt a Fővárosi Bíróságon kedden azt a sajtópert, amelyet a Magyar Demokrata hetilap és a Magyar Nemzet napilap ellen indított a Gresham-palota ügye kapcsán.

Ismét tiltólistán a Napster

2002.03.26.

Hosszas tesztelés után a bíróság ismét elmarasztaló döntést hozott a Napsterre nézve.

Franciaország is teszteli az elektronikus voksolást

2002.03.26.

Két francia kisvárosban is kísérleti, elektronikus szavazófülkét is felállítanak, ahol néhány kiválasztott elektronikus úton adhatja le szavazatát a küszöbön álló elnök- és képviselő választáson.

Ugandában kivégezték egy pap gyilkosait

2002.03.26.

Egy ír pap meggyilkolásáért Ugandában halára ítéltek és nyomban kivégeztek két kormánykatonát . Az ítéletet katonai bíróság szabta ki hétfőn Kotido városban, és még aznap este végre is hajtották. A katolikus papot, aki Uganda Karamoja térségében utazott, a gyilkosok gépkocsjában lőtték le kísérőjével együtt.

Választási csalás Debrecenben

2002.03.26.

Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületében a Fidesz-MDF és az Új Baloldal képviselőjelöltjeinek nyilvántartásba vétele során kiderült, hogy mintegy százötven ajánlás ugyanazoktól a személyektől származik.

Balhé Bronxban: klasszikus DVD-másolás

2002.03.25.

Az amerikai filmstúdiók közleménye szerint pénteken a történelem folyamán először derítettek fel a New York-i rendőrség segítségével egy DVD-másolásra szakosodott labort.

Veréssel vádolnak négy rendőrt

2002.03.25.

Négy rendőr megvert egy angol férfit a fogdában - derül ki az ügyészségi jegyzőkönyvből. A sértett még az angol miniszterelnöknek is levelet írt az eset miatt.

Pert nyert az ÁPV Rt. a fővárossal szemben

2002.03.25.

Több mint 5 milliárd forintot kell visszafizetnie a Fővárosi Önkormányzatnak az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. részére a Legfelsőbb Bíróság jogerős ítélete szerint - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.

Újabb kémügy a British Aerospace-nél

2002.03.25.

Kilenc rendbeli kémkedéssel emeltek vádat Londonban a British Aerospace Systems hadiipari vállalat egyik alkalmazottja ellen. A 45 éves Ian Parrt pénteken vették őrizetbe az essexi rendőrség és a brit biztonsági szolgálatok közös akciója nyomán.

Titkosszolgálatok vezetői tanácskoztak

2002.03.25.

Szentpéterváron hétfőn 39 ország, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán, Kanada, Ausztria és a vendéglátó Oroszország titkosszolgálati vezetői ültek asztalhoz, hogy a terrorizmus elleni harc lépéseinek összehangolásáról tárgyaljanak.

100 ezer forint az álrendőrök nyomravezetőjének

2002.03.25.

Az álrendőrök Sajószentpéter és Mucsony között állítottak meg egy az egyik dohánygyár Renault Kangoo típusú kisteherautóját, majd a járműből elvitték a csaknem 2 és fél millió forint értékű dohányárut.

Az MSZP az ombudsman véleményéről és Medgyessy Péter kampányleveléről

2002.03.25.

Az MSZP kedden nyilvánosan megsemmisíti - az adatvédelmi biztos kérésére - a telefonkönyvekben található előfizetők név- és lakcímadataiból készült, a választási kampányanyag postázását segítő címlistákat, adatállományt, illetve a párttal további kapcsolatot nem igénylő polgárokról vezetett nyilvántartást.

Elvették Danikát Terry Blacktől

2002.03.25.

A bíróság elvette Danikát Terry Blacktől. A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítéletében Víg Dániel kiadatására kötelezte a Terry Black-ként ismert Rácz Károlyt. A bíróság ítéletében azzal indokolta döntését, hogy Rácz Károly nem apja és nem is gyámja a gyereknek, így őt jogtalanul tartja magánál. A művész úgy véli, hogy csak akkor vihetik el tőle a gyereket, ha előtte már felakasztották.

A szoftverek nem elegendőek a kalózkodás felszámolásához

2002.03.25.

A szoftverek önmagukban nem képesek megállítani az egyre inkább elharapódzó digitális kalózkodást, és a probléma megoldásához teljesen biztonságos hardver-infrastruktúra szükséges, állítják a szakértők.

A szerzőijog-védelmi törvénytervezet dühös vihart kavart

2002.03.25.

Csütörtökön került az USA Kongresszusa elé az Ernst Holings dél-karolinai demokrata szenátor nevével fémjelzett törvénytervezet, amely kötelező technikai szabvány kifejlesztését követeli a technológiai cégektől a jogvédett tartalmak (filmek és zenei anyagok) védelmére, amit a hardver és szoftvergyártóknak kötelező volna beépíteni a termékeibe.

Kínában katolikus püspököt tartóztattak le

2002.03.25.

Kínában a rendőrség letartóztatta az illegalitásban működő római katolikus egyház egyik püspökét. Az amerikai központú Kung bíboros alapítvány bejelentése szerint Julius Csia Zsi-kuót március 20-án vették őrizetbe Pekingtől 250 kilométerre délnyugatra, Csengtingben található otthonában.

2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000
0000